حدود یک ماهی است، اوضاع در بازار سرمایه بر وفق مراد سهامداران نیست. در حالی که از پنجم فروردین ماه تا نوزدهم مرداد ماه تقریباً شاهد روند صعودی در شاخص کل بودیم؛ اما یکباره اوضاع در ۱۹ مرداد ماه تغییر کرد و این روز نقطه عطفی برای شاخص کل بود.
به گزارش «بورس تابناک»؛ از ابتدای سال جاری تا نوزدهم مرداد ماه شاخص کل توانست خود را از ۵۰۸ هزار و ۶۶۰ واحد به دو میلیون و ۷۸ هزار و ۵۴۶ واحد برساند و تقریباً چهار برابر شود. با این رشد شاخص کل، بورس بازدهی ۳۰۸ درصدی در پنج ماه را برای سرمایه گذارانش به ارمغان آورد.
از نوزدهم مرداد ماه سال جاری بود که در پی یک مجموعه اتفاقات، شاخص کل روند صعودی خود را کنار گذاشت و تقریباً تا پایان معاملات، روز ۱۸ شهریور ماه ۱۳۹۹ یک روند نزولی را طی کرد. در این مدت شاخص کل از دو میلیون و ۷۸ هزار و ۵۴۶ واحد به یک میلیون و ۵۵۶ هزار و ۳۲۵ واحد سقوط کرد و میتوان گفت در یک ماه گذشته بازدهی بورس منفی ۲۵ درصد بوده است. با این اُفت شاخص، بسیاری از سهامداران ضرر و زیانهای ۲۰ تا ۵۰ درصدی را تجربه کرده اند. بسیاری از بازار خارج شدند و بسیاری نیز با دید بلندمدت تری منتظر بازگشت بازار ماندند.
البته در یک هفته اخیر، اتفاقاتی در بازار سرمایه رخ داد که شاید سهامداران را به پایان اصلاح امیدوارتر از گذشته کرد. حالا پرسش این است که آیا اصلاح بازار به پایان رسید؟ آیا شاخص کل یک کانال دیگر عقب نشینی خواهد کرد و به کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی باز خواهد گشت؟
فردین آقابزرگی از کارشناسان بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس تابناک در پاسخ به این پرسش ها گفت: پس از اصلاحات حدود ۲۰ تا ۳۰ درصدی شاخص کل و ما بین همین شرکتهایی که سهام آنها در بازار سرمایه مورد معامله قرار میگیرند، شرکتهایی هستند که دارای سهام مناسب و ارزنده هستند، اما جو عمومی و علاقه مندی به نقد کردن سهام موجب شد تا قیمت سهام این شرکتها نیز کاهش یابد و حتی ارزش بازاری آنها با ارزش ذاتی شان برابر شود؛ بنابراین، با به وجود آمدن این وضعیت، هم اکنون اشتیاق فعالان بازار که در هفتههای گذشته و یا چند روز گذشته از بازار سرمایه خارج شده بودند، تهییج میشود که دوباره برای سرمایه گذاری به این بازار بازگردند.
وی ادامه داد:، اما تا شکل گیری کامل صحنه عرضههای فزاینده در مقابل اشتیاق به خرید یک مدت کوتاهی زمان نیاز است. آقابزرگی افزود: اینکه که سهامداران تصور کنند بازگشت بازار و روند صعودی مانند چند ماه ابتدایی سال خواهد بود اشتباه است، اما قطعا از این وضعیتی که الان در آنیم و شاهد صفهای فروش در بیشتر نمادها هستیم، خارج خواهیم شد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه به هر حال نوسان در ذات بازار است، تصریح کرد: این اصلاحی که شاهد آن بودیم، اصلاح چندان بدی نبود. وی ادامه داد: عملکرد بورس نسبت به دورههای قبل مناسب بود. بازار بدون دخالت و واگذار کردن آن به ذات اصلیش، میتواند به جایگاه اصلی خود بازگردد. البته برخی از سهمها هنوز هم میتوانند اصلاحاتی را داشته باشند، اما به مرور زمان و به ترتیب به آن نقطه تعادل نزدیک خواهیم شد.
وی گفت: من ساعت یا زمانی را اعلام نمی کنم اما در حال نزدیک شدن به نقطه پایانی اصلاح هستیم، چون مطمئنم اغلب حرفه ای های بازار تک تک سهامی که در حال اُفت قیمت هستند را زیرنظر دارند و در بین همین سهام، سهام ارزنده ای وجود دارد که شکار خواهند شد و این پایانی بر اصلاح خواهد بود.
فردین آقابزرگی گفت: بدبینانهترین حالت پیش بینیها برای شاخص کل یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد بود، اما به هر حال کسانی که خیلی حرفه ایتر و بلندمدتتر به بازار نگاه میکنند، پلکانی قبل از رسیدن شاخص کل به این نقاطی که عرض کردم، در حال ورود به بازار هستند، به خصوص حقوقیهایی که بخشی از سرمایه و دارایی آنها تابع همین نوسانات است و به صورت خود انتظام و نه دستوری در حال ورود به بازار هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا باید منتظر باشیم شاخص کل کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد را ببیند یا خیر، گفت: در یک شرایط خیلی بدبینانه و حاد که کل فضا و متغیرهای اثرگذار فعلی تغییر کند، شاخص کل می تواند کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد را هم ملاقات کند. البته همان طور که عرض کردم با بدبینانه ترین پیش بینی، این اتفاق رخ خواهد داد.