به گزارش سرویس سیاسی تابناک، حسن روحانی رئیس جمهور اسبق در هفته های اخیر دور جدیدی از فعالیت سیاسی و رسانه ای خود را آغاز کرده است. او در آخرین روزهای سال عجیب ۱۴۰۳، با لحنی تازه و بسیار صریح از جریان سوپرانقلابی به شدت انتقاد کرد و دست به افشاگری علیه آنان زد.
روحانی در یک اظهارنظر صریح دیگر وضعیت کنونی ایران را "بسیار خطرناک" توصیف کرد.
این در حالی است که محمود واعظی رئیس دفتر روحانی در هفته گذشته هم بلافاصله این راهبرد را ادامه داد و به دفاع از عملکرد دولت وقت در ماجرای برجام پرداخت، رویکردی که به نظر می رسد با یک توع هماهنگی ویژه اتخاذ شده و پیش بینی می شود همچنان ادامه خواهد یافت.
نوک تیز پیکان حملات حسن روحانی؛ صداوسیما بود، روحانی برای اولین بار از تعبیر خاص "گروهک" برای اداره کنندگان صداوسیما استفاده کرد. حسن روحانی در ماجرای برجام، زخم خورده سوپرانقلابی ها و به خصوص صداوسیما است و به نظر می رسد رویکرد جدید بر این اساس تنظیم شده باشد.
او به دوران اجرای برجام (۲۰۱۵–۲۰۱۸) اشاره کرد و گفت که در آن زمان، ایران رشد اقتصادی ۹.۴ درصدی و تورم زیر ۱۰ درصد داشت. اما پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸، ایران سالانه حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار ضرر مالی متحمل شده و تاکنون این ضرر به ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار رسیده است.
او همچنین به مشکلات داخلی اشاره کرد، از جمله کاهش مشارکت انتخاباتی (۴۰ درصد در دور اول) و فاصله بین دولت و مردم. او کنترل رسانههای دولتی توسط "گروهی خاص" را نقد کرد و خواستار آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات شد.
روحانی بر لزوم تعامل با جهان و وحدت ملی تأکید کرد و گفت که بدون جذب سرمایه، فناوری و بازار، بازسازی اقتصادی ممکن نیست. او از قول فتحی شقاقی، دبیرکل اسبق جهاد اسلامی در جریان سفر به ایران نقل قول کرد که: «اگر میخواهید به مسلمانان و فلسطین کمک کنید اول باید خودتان قوی و مستحکم باشید. حتی اگر استحکام ایران دچار مشکل میشود به ما کمک نکنید. اگر ایران نباشد مقاومت فلسطین و لبنان هم نخواهد بود. باید خودتان را به عنوان اولویت همیشه مد نظر قرار دهید.» کمک به مسلمانان جهان هم بعد از توانمندی و قدرت ایران ممکن خواهد بود.
بطور خلاصه می توان گفت سیاست حسن روحانی این است که ضربات و آسیب هایی را که در طول هشت سال ریاست جمهوری خود خورده است را جبران کند و طرحی نو دراندازد
این سخنرانی به دلیل انتقاد مستقیم به سیاستهای فعلی دولت و پیشنهاد تعامل با جهان، بحثبرانگیز شد. برخی آن را نشانه بازگشت سیاسی روحانی تلقی کردند .
بطور خلاصه می توان گفت سیاست حسن روحانی این است که ضربات و آسیب هایی را که در طول هشت سال ریاست جمهوری خود خورده است را جبران کند و طرحی نو دراندازد.
روحانی با تأکید بر نیاز به "تعامل سازنده با جهان"، خود را به عنوان یک "سیاستمدار و راهبر اهل راه حل" محور معرفی کرد که میتواند جایگزینی برای سیاستهای فعلی باشد.
بلافاصله بعد از این دیدار با اعضای کابینه سابق، حسن روحانی که معمولا تن به مصاحبه نمی دهد، ، در مصاحبهای که به مناسبت سال جدید با روزنامه ایران انجام داده به بازی جدید خود ادامه داد و سخنانی را مطرح کرده که در فضای سیاسی و رسانهای کشور به عنوان افشاگری تلقی شده است. این سخنان، به بحثبرانگیزترین موضوع روزهای اخیر در فضای مجازی تبدیل شده است.
حسن روحانی در این مصاحبه مهم به موضوع کارشکنیهای صورت گرفته در دوران ریاست جمهوری خود اشاره کرده و مشخصاً اتهاماتی را متوجه گروههایی کرده که او از آنها با عنوان "تندروها" یا سوپرانقلابی ها یاد میکند. روحانی در بخشی از سخنان خود مدعی شده است: "در کویت خانهای را که پر از اسلحه بود لو دادند، فردی که در ایران ۱۹ سال مخفی بود، فرستادند به لبنان و دستگیرش کردند، به عبری نوشتند ما میخواهیم اسرائیل را نابود کنیم و بالاخره سفارت عربستان را اشغال کردند. " رئیس جمهور پیشین ایران تأکید کرده تمامی این اقدامات با هدف جلوگیری از اجرای توافق هستهای (برجام) انجام شده است.
نوک تیز پیکان حملات حسن روحانی؛ صداوسیما بود، روحانی برای اولین بار از تعبیر خاص "گروهک" برای اداره کنندگان صداوسیما استفاده کرد. حسن روحانی در ماجرای برجام، زخم خورده سوپرانقلابی ها و به خصوص صداوسیما است و به نظر می رسد رویکرد جدید بر این اساس تنظیم شده باشد.
این نخستین بار است که روحانی با این صراحت و زبان گزنده به موانع بر سر راه دولت خود در اجرای برجام اشاره میکند. روحانی که از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ (۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱) ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت، همواره یکی از چهرههای حامی توافق هستهای با قدرتهای جهانی بوده است. او در دوران ریاست جمهوری خود نیز بارها به کارشکنیها و مخالفتهای داخلی با اجرای برجام اشاره کرده بود، اما اینبار جزئیات بیشتری از این مخالفتها را بیان کرده است.. نکته قابل توجه در مورد زمانبندی این افشاگری است.
روحانی که پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود مدتی سکوت اختیار کرده بود، اکنون و در آستانه تحولات سیاسی منطقه و جهان، تصمیم به بازگویی این روایت گرفته است. این زمانبندی میتواند حاکی از تلاش او برای بازگشت به صحنه سیاسی کشور یا تأثیرگذاری بر روندهای جاری باشد.
واکنشهای عمومی در فضای مجازی
سخنرانی های اخیر حسن روحانی واکنشهای متنوعی را در فضای مجازی و به ویژه در شبکه X برانگیخت که برخی از نظرات کاربران را میخوانیم:
--حسن روحانی پانی دانشگاه رفته در حکومت قبل از جمهوری اسلامی در ۴۶ سال پیش زمانی که دیپلمهها هم براحتی میتونستن رییس اداره بشن حتی اگر جمهوری اسلامی هم نمیبود شغل خوب و خانه بالاشهر بدست میاورد/مقدم
-حسن روحانی رو نباید از سیاست حذف کرد باید از زندگی حذف کرد/منتقم کرار
-اگر جای حسن روحانی بودم، تکبر را کنار می گذاشتم و رسانه به رسانه می رفتم و حرفم را می زدم تا مردم پشت پرده ها را بفهمند، پذیرش علنی و رسمی "مذاکره" با آمریکا/کدخدا یعنی درست بودن خط حسن روحانی/ مهرداد
-با وجود ارادتی که به سید محمد خاتمی دارم، با وجود اینکه قبول دارم حسن_روحانی بسیار سخنور و نترس بود، ولی کماکان حس پدرانهای از دکتر_پزشکیان میگیرم که در این شرایط بحرانی جامعه، اندکی امیدوارم میکند، برای ایران در کنار رئیس جمهور بی آلایش و مردمی مان میمانیم/مریم
-حسن روحانی - سال آخر ریاست جمهوری: مگر کشورها دیوانهاند با آمریکا مذاکره کنند! / داود مدرسیان
-حرفهای جالب حسن_روحانی رو بعد مدتها سکوت در راستای وفاق میدونید؟ /مهدوی
-خیلیها بند کفش حسن روحانی هم نمیشوند /فرهاد رضازاده
-در پی اظهارات حسن_روحانی کذاب مبنی بر دستور امام خامنهای برای افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸، دست خط معظم له منتشر شد تا یکبار دیگر چهره حسن روحانی بیشتر شناخته شود. / حاج علی
حسن_روحانی مردی که باید از نو شناخت. /مهرداد اینانلو
حسن_روحانی به سیم آخر زد/صدای اقتصاد
سال ۹۶ یه آشنایی برای حسن روحانی رای جمع میکرد، و، چون فامیل ما گرایش مذهبی دارن، میگفت اگه به روحانی رای بدید ظهور امام زمان جلو میفته، الان اون بنده خدا ضد نظام که هیچ، ضد دین شده البته از جهت زیاد شدن ظلم تو جهان درست میگفت. ان شاالله همه به ویژه اون بنده خدا عاقبت بخیر بشیم/مجال
-آیا حسن روحانی قصد دارد باز هم رئیس جمهور شود که در این چند وقت، فعال شده؟ /شبان
-تاریخ تکرار میشود. ۹۶ حسن_روحانی برد، زمینگیرش کردند، بعد گفتند: خودتان رأی دادید، بکشید! و حالا پزشکیان؛ نحله مصاف پایداری و جلیلیچیها با آخرین امید مردم را میزنند. لشکر سایبریشان هم کف توییتر پیداست! /علیرضا فرهانی
- شیادتر از حسن روحانی در سیاست ایران ندیدم. نامه کتبی رهبر وجود داره که میگه دخالت نمیکنم، اما او کاملا برعکسش رو ادعا میکنه تا گندکاریش رو پاک کنه! چه بلایی بود سر این مملکت اومد؟! /سلمان معمار
- آنقدر که آقای حسن روحانی درباره رهبری حرف بیربط و بیسند زد و گوشه و کنایه زد بنده از هیچکدام از شخصیتهای دیگر نظام سراغ ندارم، یعنی بعدی مثلا میتونه تاجزاده باشه. بس کن دیگه آدم حسابی؟! بس کن؟! /علی فتاحی
-اگر بخاطر ترک فعلهایش در مقامِ رئیس جمهور مورد بازخواست قرار میگرفت و محاکمه شده بود، امروز دهان به یاوه گویی باز نمیکرد! /مرصاد
حسن روحانی کمی دیر لب به سخن گشود. مردم دیگر نمیشنوند/رضا مشیری
نظر شما چیست؟ به نظر شما حسن روحانی چه در سر دارد ؟ اآیا حسن روحانی در دوباره روایت کردن حسن روحانی موفق خواهد بود؟