حسین الله کرم استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و فعال سیاسی حزب اللهی در گفتگو با خبرنگار سیاسی تابناک دیدگاههای خود پیرامون مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان را بیان کرد.
متن گفتگوی تابناک با این تحلیلگر استراتژیک که سابقه فرماندهی در دوران دفاع مقدس را هم دارد، بدین شرح است:
به نظر شما اصل تصمیم مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در عمان درست بود یا خیر؟
از آنجا که بر اساس تجارب قبلی اعتمادی به آمریکا در بارهی انجام تعهدات وجود ندارد هیچ نوعی از مذاکره گره گشا نیست، مگراینکه منظور از مذاکره غیرمستقیم، خنثی سازی دوگانه معیشت و مذاکره برای جلوگیری از فتنه داخلی باشد، گرچه برای این منظور هم بر اساس قانون اساسی نیاز به مصوبه حضرت آقا میباشد.
اساساً این گونه تصمیمات طبق قانون اساسی باید حاکمیتی باشد. برخی انتقادات داخلی برای این است که این تصمیم را به مثابه جام زهر میدانند، گرچه آنرا اجرا میکنند.
با این وصف؛ آیا مذاکرات عمان یک تصمیم حاکمیتی است یا خیر و دلیل انتقاد برخی محافل داخلی از این تصمیم چیست؟
اساساً این گونه تصمیمات طبق قانون اساسی باید حاکمیتی باشد. برخی انتقادات داخلی برای این است که این تصمیم را به مثابه جام زهر میدانند، گرچه آنرا اجرا میکنند.
مهمترین برگهای ایران در مذاکرات عمان چیست؟
برگهای ایران پس از قدرت مقاومت ملی مقابل تجاوز خارجی عبارتند از:
یک: توان نظامی و دفاعی ایران مثل موشکها، پهپادها و ظرفیت پدافندی
دو: تاثیر در قیمت نفت با بسته شدن تنگهی هرمز و باب المندب
سه: گسترش ناامنی در منطقه
چهار: عدم موافقت بین الملی با حملهی امریکا
پنج: ضربه پذیری آمریکا در پایگاههای مختلف از بحرین تا دیه گو گارسیا
شش: تاثیرات زیست محیطی
هفت: آثار غیرقابل پیش بینی برای آمریکا
هشت: خروج ایران از NPT و درخواست مردمی برای ساخت بمب اتم
آمریکایی ها پذیرش مذاکره را نوعی عقب نشینی ایران از مواضع قبلی اش میدانند تا از آن برای تضعیف روحیه نیروهای انقلابی در فتنهی داخلی ایران استفاده کنند
هدف آمریکاییها از این مذاکره در شرایط فعلی چیست؟
آنها پذیرش مذاکره را نوعی عقب نشینی ایران از مواضع قبلی اش میدانند تا از آن برای تضعیف روحیه نیروهای انقلابی در فتنهی داخلی ایران استفاده کنند. این در حالی ست که ایران با پذیرش مذاکره غیر مستقیم از یکطرف تهدید ترامپ جنایتکار مبنی بر مذاکره یا جنگ را خنثی کرده واز طرف دیگر به حفظ روحیه هسته سخت نظام بپردازد.
سرنوشت مذاکرات عمان را چگونه پیش بینی میکنید؟ توافق، بن بست، یا ...؟
گرچه ایران طلبکار اصلی است، اما باتوجه به وضعیت کنونی:
الف - اگر هر دو کشور بر اهداف حداکثری باشند حتما بن بست میشود، مثلا ایران بخواهد درمقابل رفع تحریمها، غنی سازی ۶۰درصد را هم حفظ کند یا آمریکا بخواهد تحریمها را حتی با کنارگذاشتن غنی سازی ۲۰درصد توسط ایران حفظ کند.
ب - اگر اهداف حداقلی را دنبال کنند باید به توافق برسند.
ج - اگر آمریکا مانند گذشته در هیچ اقدامی به رفع تحریمها نپردازد بلکه آنرا گسترش هم بدهد ایران وضعیت فعلی در گسترش غنی سازی را ادامه میدهد طرف مقابل هم تهدیدات خودرا ادامه میدهد تا احنمالا پلکان تهدید به ضربه نظامی دو طرف منجر شود.
د - در نهایت ممکن است امریکا بخواهد از این مذاکره به پرستیژ خود بیفزاید و ایران نیز بخواهد ازعدم معرفی شدن به مخالف مذاکره بهره گیرد.
ایران با پذیرش مذاکره غیر مستقیم از یکطرف تهدید ترامپ جنایتکار مبنی بر مذاکره یا جنگ را خنثی کرده واز طرف دیگر به حفظ روحیه هسته سخت نظام می پردازد.
ترفندهای مذاکراتی آمریکاییها چه خواهد بود و مهمترین برگهای آمریکاییها چیست؟
ترفند آمریکا همان بلوف برای تحمیل خواستههای حداکثری است همانطور که میخواست۴۸ساعته به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد یا تصاحب مناطقی مانند پاناما، گرینلند، خلیج مکزیک را مطرح میکند که عمدتا به بلوف نزدیک است.
مهمترین برگ آمریکایی ها ا نیز تهدید به تهاجم نظامی درعین تداوم تحریمها ست. این در حالی است که ترامپ قمارباز در پی جلوگیری از ارتقای بین المللی چین است، لذا تهدیدش به تهاجم نظامی به ایران نیز به دلیل آسیب پذیری هایش بلوفی بیش نیست.