رایزنی وزیر خارجه انگلیس با معاون ترامپ درباره ایران، واکنش سوریه به اظهارات «ترامپ» درباره ترور «بشار اسد»، طرح حریری برای تقسیم پستهای مهم دولت لبنان و دیدار سفیر فرانسه و نماینده حزب الله لبنان از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خارومیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بیانیه سه کشور اروپایی درباره نشست شورای حکام آژانس در مورد ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه بیانیهای مشترک درباره نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با دستورکار راستی آزمایی و نظارت بر برنامه هستهای ایران منتشر کردند.
در این بیانیه آمده است: ما سه کشور اروپایی به عنوان طرفهای حاضر در برجام، تعهد خود را بر حفظ و اجرای کامل توافق هستهای با ایران تکرار میکنیم. تروئیکای اروپایی برای حفظ برجام تلاش بسیاری کرده است. ما بیش از تعهدات خود برای تسهیل تجارت مشروع با ایران، از جمله از طریق اینستکس، عمل کردهایم.
با این حال، ما به شدت نگران نقض تعهدات ایران در برجام هستیم، برخی از این اقدامات عواقب جبران ناپذیری دارند. به همین دلیل سه کشور اروپایی، در چهاردهم ژانویه مکانیسم حل اختلافات را آغاز کرد. ما این کار را با حسن نیت و به امید یافتن راهی دیپلماتیک در جهت حفظ توافق هستهای انجام دادیم.
سه کشور اروپایی با ابراز نگرانی درباره اطلاعیه ایران، مبنی بر نصب سانتریفیوژهای پیشرفته جدید در کارخانه غنی سازی نطنز افزودند: این عمل ظرفیت غنی سازی ایران را افزایش میدهد و از محدودیتهای اعمال شده در برجام اعم از انواع، تعداد و مکان سانتریفیوژها عبور میکند. ما از ایران میخواهیم از این اقدام خودداری کند.
در ادامه این بیانیه کشورهای اروپایی مدعی شدهاند: ما نگران غنی سازی اورانیوم ایران بالاتر از حد مجاز ۳.۶۷ در برجام و ذخیره اورانیوم غنی شده به میزان ۲۱۰۵ کیلوگرم هستیم، این تقریبا ده برابر حد مجاز در برجام است. همچنین بر خلاف برجام، ایران در فردو نیز اقدام به غنی سازی میکند که این مرکز هیچ استفاده غیرنظامی قابل قبولی ندارد.
ایران همچنین به تحقیق و توسعه در مورد انواع مختلف سانتریفیوژهای پیشرفته که تحت برجام مجاز نیستند ادامه میدهد. گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد، ایران در حال آماده سازی نصب سانتریفیوژهای IR۵ و IR۶ بیشتر در کارخانه غنی سازی سوخت آزمایش در خط ۱ است که قبلا از آن استفاده نمیشد. ایران باید هرگونه تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته که خلاف مفاد برجام است را متوقف کند.
این بیانیه میافزاید: در کمیسیون مشترک برجام که در تاریخ یک سپتامبر تشکیل شد، تروئیکای اروپایی بر عدم پایبندی ایران به تعهدات هستهای خود تاکید کردند؛ امری که برجام را به خطر میاندازد. ما برای بحثهای بیشتر در فرآیندهای کمیسیون مشترک برجام فشار وارد خواهیم کرد. امیدواریم که این شورا (حکام آژانس) بتواند پیامی واضح به ایران ارسال کند که به عقب بازگرداندن تمامی اقدامات هستهای خلاف برجام ضروری بوده و باید به پایبندی کامل به الزامات خود تحت برجام برگردد.
رایزنی وزیر خارجه انگلیس با معاون ترامپ درباره ایران
دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس گفت، با «مایک پنس»، معاون رئیسجمهور آمریکا دیدار و درباره رایزنی کرده است.
راب با انتشار عکسی از این دیدار در توئیتر نوشت: «از دیدار با معاون رئیسجمهور آمریکا در کاخ سفید برای رایزنی درباره آخرین پیشرفتها در حوزه صلح خاورمیانه، تعهدمان به هنگکنگ، ضرورت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و حمایت از ساخت واکسن کرونا خوشوقتم.»
دولت آمریکا در تلاش است با استناد به مفاد توافق هستهای برجام ـ که انگلیس یکی از طرفهای آن است ـ تحریمهای بینالمللی علیه ایران را احیا کند.
«مایک پامیئو»، وزیر خارجه آمریکا روز ششم شهریور مدعی شد، تحریمهای بینالمللی علیه ایران، در نتیجه اطلاعیه مورخ ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) آمریکا به شورای امنیت از نیمه شب بیستم سپتامبر (سی ام شهریور) به وقت گرینویچ باز خواهند گشت.
ادعای پامپئو در حالی مطرح شده که بسیاری از اعضای شورای امنیت، تفسیر ایالات متحده درباره قانونی بودن اطلاعیه این کشور برای آغاز روند بازگشت تحریمها علیه ایران را زیر سوال بردهاند.
واکنش سوریه به اظهارات «ترامپ» درباره ترور «بشار اسد»
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه هفته جاری خود با «فاکس نیوز» گفت، قصد داشته «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه را ترور کند؛ اما «جیمز متیس» وزیر دفاع اسبق آمریکا مانع این کار شده است.
بر اساس گزارش «سانا»، خبرگزاری رسمی سوریه، یک منبع در وزارت خارجه سوریه، روز چهارشنبه به این اظهارات واکنش نشان داد و گفت: اظهارات رئیس دولت آمریکا درباره هدف گرفتن بشار اسد، سطح انحطاط تفکر و رفتار سبکسرانه سیاسی این دولت را آشکارا به نمایش میگذارد؛ این اظهارات نشان دهنده نظام راهزنی است که با هدف رسیدن به خواستههای خود، جنایت میکنند.
این منبع افزود، اعتراف ترامپ به این تصمیم تأکید میکند که دولت آمریکا، دولتی منحرف و خارج از دایره قانون است که در راه رسیدن به منافع خود در منطقه، همان شیوه قتل و ترور سازمانهای تروریستی را بدون توجه به قواعد قانونی، انسانی یا اخلاقی در پیش گرفته است.
طرح حریری برای تقسیم پستهای مهم دولت لبنان
ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد: فرانسه از اینکه رهبران سیاسی لبنان نمیتوانند به تعهدی که به ماکرون دادند، پایبند باشند، متاسف است.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت خبرگزاری النشره، ریاستجمهوری فرانسه تاکید کرد: هنوز زمان تشکیل دولت و تلاش برای منافع لبنان تمام نشده است. ما در عین حال متاسفیم که رهبران سیاسی لبنان، تعهداتشان به امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه را عملی نکردند.
کاخ الیزه آورده است: همه باید برای مصلحت لبنان اجازه دهند مصطفی ادیب، نخست وزیر مکلف با توجه به حساس بودن وضعیت، دولتش را تشکیل دهد.
ریاستجمهوری فرانسه افزود: همچنان وضعیت را دنبال میکنیم و به تماسها با مقامات لبنانی برای تاکید مجدد بر این پیام مهم ادامه میدهیم.
طبق بیانیه الیزه، سیاستمداران لبنانی امروز روی عهد و تعهد خود نیستند و آنها وعده داده بودند ظرف ۱۵ روز دولت را تشکیل دهند. آنها وعده دادند، دولت نجات را که قادر به اجرای اصلاحات باشد و نیازهای لبنانیها را پاسخگو باشد، تشکیل دهند.
همچنین شبکه المنار گزارش داد، اکثر فراکسیونهای سیاسی با معرفی وزیران جدید از سوی مصطفی ادیب، نخست وزیر مکلف مخالفت کردند.
بر اساس این گزارش، سعد حریری، نخست وزیر پیشین لبنان مطرح کرده که وزیر کشور، سهم ارتدکسها و وزیر دارایی سهم اهل سنت و وزارت دفاع و خارجه سهم شیعیان باشد.
دیدار سفیر فرانسه و نماینده حزب الله لبنان
سفیر فرانسه در بیروت با یک هیات نماینده از سوی حزب الله دیدار کرد.
بر اساس گزارش المیادین، دو طرف درباره طرق همکاری در راستای تشکیل دولت به گفتوگو و رایزنی پرداخته اند.
نماینده حزب الله در خلال دیدار با برونو فوشیه سفیر فرانسه در بیروت بر موضع ثابت و استوار مقاومت لبنان در تشکیل دولت یکپارچه و قوی تاکید کرده است.