افشای طرح عربستان برای استخراج اورانیوم در مرز یمن، حمله راکتی به پایگاه نظامی آمریکا در عراق، نامه چین و روسیه به شورای امنیت در مورد ایران و تلاش محمد بن زاید برای انتقال پایگاه آمریکایی اینجرلیک از ترکیه به امارات، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تحریم ۲۴ فرد و نهاد ایرانی مرتبط با فعالیت تسلیحاتی ایران از سوی آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ در پی تلاشهای نافرجام واشنگتن برای اعمال دوباره تحریمهای سازمان ملل علیه ایران به رغم مخالفت متحدان آن، یک مقام بلندپایه دولت آمریکا اعلام کرد که واشنگتن روز دوشنبه بیش از ۲۴ فرد و نهاد را به دلیل ارتباط با برنامههای تسلیحات متعارف، هستهای و موشکی ایران تحریم خواهد کرد.
این مقام آمریکایی ـ که خواست نامش فاش نشود ـ مدعی شد که «ایران تا پایان سال میلادی جاری میتواند به اندازه کافی مواد شکاف پذیر برای ساخت یک سلاح هستهای به دست آورد و اینکه تهران همکاری خود با کره شمالی را در حوزه موشک دوربرد از سرگرفته است». این مقام آمریکایی هیچ گونه شواهد مستدلی برای این ادعاهای خود ارائه نکرد.
گفتنی است، وضع این تحریمهای جدید در راستای تقلای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای محدودسازی نفوذ منطقهای ایران است که درست یک هفته پس از امضای توافق سازش میان امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی در کاخ سفید صورت میگیرد.
اما این تحریمهای جدید واشنگتن علیه ایران به منزله زنگ هشداری به متحدان اروپایی این کشور، چین و روسیه خواهد بود، چون به رغم تمایل آنها به نادیده گرفتن اقدامات آمریکا در جهت حفظ تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، شرکت های مستقر در خاک این کشورها از نقض این تحریمها متحمل زیان میشوند.
بخش مهم این اقدام آمریکا، یک فرمان اجرایی است که افراد و نهادهای خریدار یا فروشنده تسلیحات متعارف به ایران را هدف قرار میدهد.
در واقع اقدامات تنبیهی روز دوشنبه واشنگتن علیه ایران، تازهترین نمونه از سلسله تلاشهای آمریکا برای جلوگیری از برنامه هستهای ایران است؛ برنامهای که رژیم صهیونیستی، متحد آمریکا در منطقه آن را تهدیدی وجودی علیه خود قلمداد میکند.
افشای طرح عربستان برای استخراج اورانیوم در مرز یمن
روزنامه «گاردین» چاپ انگلیس، از تلاشهای عربستان برای اکتشاف و استخراج «اورانیوم» در مرزهای این کشور با یمن خبر داد و نوشت که «جنبش انصار الله» تاکنون مانع این اقدام ریاض شدهاند.
بر اساس یک گزارش محرمانه از منابع چینی ـ که گاردین آن را به دست آورده است ـ عربستان برای اکتشاف اورانیوم در مرزهای یمن؛ جایی که مقادیر زیادی اورانیوم وجود دارد، تلاش میکند، اما انصارالله و شبهنظامیان قبیلهای این کشور مانع این تلاش عربستان شدهاند.
بر اساس گزارش روزنامه انگلیسی گاردین، در چارچوب توافقنامه همکاری ریاض و چین در زمینه انرژی هستهای، زمینشناسان چینی به ریاض سفر کردهاند تا به اکتشاف ذخایر اورانیوم در این کشور سرعت بخشند و در این باره آنها تعدادی گزارش را به مقامات سعودی ارائه کردهاند.
در گزارش چینیها، چگونگی فعالیت زمینشناسان این کشور در طول سال برای شناسایی ذخایری ۹۰ هزار تُن اورانیوم قابل استخراج از معادن عربستان در مرز یمن برای هموار کردن تولید سوخت هستهای در داخل اشاره شده است.
این گزارش شامل اطلاعات مختلف درباره عملیات اکتشاف اورانیوم در مرز عربستان با یمن است که کارشناسان چینی در سال ۲۰۱۷ آن را آغاز کردهاند.
بر اساس اعلام کارشناسان چینی، ۹ منطقه مختلف عربستان از جمله مناطق مرزی با یمن دارای ذخایر احتمالی اورانیوم است.
عملیات اکتشاف اورانیوم در عربستان مساحتی بالغ بر ۳۰ هزار کیلومترمربع را در برمیگیرد که برخی از آنها در مناطق دورافتادهای قرار دارند و دسترسی به آنها دشوار است و هیچگونه راه مواصلاتی ندارند.
به نوشته گاردین، یکی از مشکلاتی که کارشناسان چینی با آن روبه رو شدهاند، این است که افراد مسلح (نیروهای مسلح و کمیتههای مردمی یمن) پیوسته عملیات حفاری در منطقهای نزدیک مرز یمن را که در آن جنگ در جریان است، مختل میکنند.
این روزنامه به این موضوع اشاره کرد، ساکنان محلی که دارای گرایش قبیلهای هستند، مخالفت خود را با اکتشاف اورانیوم در مناطق خود توسط عربستان اعلام کردهاند.
بر اساس پورتال اخبار یمن، گاردین به این موضوع اشاره کرده است که بررسیها در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که ذخایر اورانیوم در عربستان میتواند سوخت مورد نیاز راکتورهای هستهای موردنظر این کشور را تأمین کند و مازاد آن صادر شود.
گاردین به این موضوع اشاره کرده است که نمیتواند مستقل درباره این گزارش تحقیق کند، زیرا موسسه تحقیقات زمینشناسی اورانیوم پکن و «شرکت ملی هستهای چین» با همکاری سازمان زمینشناسی عربستان آن را تهیه کردهاند.
حمله راکتی به پایگاه نظامی آمریکا در عراق
منابع خبری در عراق یکشنبهشب گزارش دادند که دو فروند راکت به پایگاه نظامیان آمریکا در این کشور اصابت کرده است.
کانال خبری «صابرین» اعلام کرد، دو راکت به پایگاه نظامی «ویکتوری» در اطراف شهر بغداد برخورد کرده است.
بر اساس این گزارش، صدای چند انفجار در اطراف این پایگاه ـ که در کنار فرودگاه بینالمللی بغداد است ـ به گوش رسیده است. همزمان با شلیک راکتها، سامانه هشدار شلیک راکت در این پایگاه نظامی آمریکا به صدا درآمده است.
این رسانه عراقی در ادامه تعداد راکتهای شلیک شده به این پایگاه را بیش از دو راکت دانست. با این حال، منبعی امنیتی به وبسایت شبکه سومریه عراق گفت که یک فروند به اطراف فرودگاه بغداد اصابت کرده است.
پایگاه نظامی ویکتوری که میزبان نیروهای ائتلاف آمریکا در فرودگاه بغداد است، در بخش نظامی این فرودگاه قرار دارد و طی سالهای گذشته آمریکاییها از این فرودگاه برای استقرار نیروها و تجهزات خود استفاده کردهاند.
این پایگاه طی ماههای گذشته هر از چند گاهی مورد اصابت خمپاره یا راکت از سوی افراد ناشناس قرار گرفته است.
هدف قرار دادن مراکز نظامی و پایگاههای آمریکا در عراق بعد از آن شدت یافت که آمریکاییها شماری از نیروها و فرماندهان الحشد الشعبی را هدف حملات هوایی قرار داده یا ترور کردند.
نامه چین و روسیه به شورای امنیت در مورد ایران
چین و روسیه طی نامهای به شورای امنیت، اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را غیرقانونی توصیف کردند.
خبرنگار رویترز خبر داد: «ژانگ جان، نماینده چین در سازمان ملل و واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل، طی نامهای به شورای امنیت سازمان ملل تاکید کردند که اقدام آمریکا در فعال کردن مکانیزم ماشه "غیرقانونی" بوده و معافیت ایران از تحریمهای سازمان ملل همچنان ادامه خواهد یافت.»
بامداد یکشنبه، وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد تمام تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران، از جمله محدودیت تسلیحاتی احیا شدند. «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیهای، ایران را بزرگترین تهدید برای منطقه غرب آسیا خواند و گفت: «امروز، آمریکا از بازگشت عملاَ تمام تحریمهای سازمان ملل بر ایران، که پیشتر لغو شده بودند، استقبال میکند.»
در واکنش به این اقدام آمریکا، وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام نیز روز یکشنبه در بیانیهای مشترک، بر تعهد کامل خود به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ـ که به موجب آن برجام در سال ۲۰۱۵ مورد تایید قرار گرفت ـ تاکید کردند.
نمایندگی چین در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش نیز در توییتی در این زمینه نوشت: «اینک وقت خاتمه دادن به نمایش مسخره خودآرایی شده (از سوی آمریکا)ست. تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران، همچنان رفعشده خواهند ماند. موضع تمام طرفهای مانده در برجام نیز مشخص است: آمریکا دیگر جزو مشارکتکنندگان در برجام نیست و ادعای فعال ساختن مکانیسم ماشه این کشور بی اعتبار است. ما متعهد به حفظ این توافق هستیم.»
تلاش محمد بن زاید برای انتقال پایگاه آمریکایی اینجرلیک از ترکیه به امارات
منابع آگاه اعلام کردند، «محمد بن زاید»، ولیعهد ابوظبی در حال انجام گفتوگوهایی با وزارت دفاع آمریکا برای انتقال پایگاه هوایی اینجرلیک از ترکیه به امارات است.
به گزارش سایت تاکتیکال ریپورت، منابع آگاه تصریح کردند، گفتوگوهای بن زاید با هدف تحکیم مناسبات امارات با دولت پنهان آمریکا و اعتباردهی به منافع راهبردی این کشور با استفاده از روابط شخصی بن زاید با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا انجام میشود.
به نقل از سایت میدل ایست نیوز، در همین رابطه، به گفته منابع مذکور میتوان اقدام امارات در امضای توافق عادیسازی روابط با اسرائیل و تحرکات این کشور در لیبی و شرق مدیترانه را تفسیر کرد.
در عین حال، امارات در حال برنامهریزی برای اجرای طرحهای اقتصادی و نظامی راهبردی با همکاری پنتاگون و نهادهای بزرگ اقتصادی و مالی آمریکا در ساحل جنوبی یمن و جزایر این کشور از جمله سقطری است.
به گفته سایت تاکتیکال ریپورت، بن زاید دست به امتیازدهی سیاسی به هیچ شخصی حتی ترامپ نمیزند، مگر اینکه این امتیازدهیها در چارچوب منافع راهبردی پیشگفته امارات باشد.
«رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه بارها تهدید کرده است که به حضور نظامی آمریکا در پایگاه هوایی اینجرلیک پایان خواهد داد، این در حالی است که گزارشهای رسانهای و امنیتی از وجود کلاهکهای هستهای آمریکا در این پایگاه حکایت دارد.
در همین رابطه، سناتور رون جانسون، عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در ۱۳ سپتامبر جاری تصریح کرد، واشنگتن در حال بررسی انتقال نیروهای خود از اینجرلیک به دلیل سیاستهای نگرانکننده آنکارا در شرق مدیترانه است.
پایگاه اینجرلیک واقع در جنوب ترکیه در سال ۱۹۵۱ توسط آمریکا و در اوج جنگ سرد احداث شد. آمریکا در همه عملیات خود در منطقه از اینجرلیک به عنوان یک پایگاه پشتیبانی استفاده میکند.
از حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ در آمریکا، ارتش این کشور از اینجرلیک به عنوان بزرگترین پایگاه پشتیبانی در عملیات ناتو در افغانستان استفاده میکند و از سال ۲۰۱۵ نیز از این پایگاه در عملیات ائتلاف بینالمللی به اصطلاح ضد داعش در عراق و سوریه استفادههای زیادی شده است.