نامه ۵۶ نماینده کنگره به ترامپ برای تحریم ایران، درخواست آمریکا برای گفتگو با ایران درباره افغانستان، تحریم شش نهاد و فرد ایرانی از سوی آمریکا و گفتوگوی مقام ارشد اماراتی با فرستاده سازمان ملل در مورد سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به آغاز به کار فعالیتهای هستهای عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رسانههای عراقی به نقل از هیات کنترل مواد رادیو اکتیو عراق اعلام کردند به دستور نخست وزیری کمیتهای برای آغاز به کار ساخت نیروگاه هستهای عراق با کمکهای بین المللی تشکیل شده است.
بر اساس این بیانیه به دستور مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، قرار است کار خود را برای بازگشت به جایگاه هستهای سابق خود در دهههای هفتاد و هشتاد از قرن گذشته آغاز کند.
کمال حسین لطیف، رئیس هیات کنترل مواد رادیواکتیو به خبرگزاری عراق گفت: این نیروگاه قرار است در تولید ایزوتوپهای پزشکی و دارویی سهیم باشد.
وی تاکید کرد، علاوه بر نیازهای پزشکی و ساخت بیمارستانی طب هستهای در عراق، در سال ۲۰۳۰ عراق نیمی از توان تولید نفت خود را برای تولید برق خواهد سوزاند. از این روی، نیاز به یک نیروگاه برق هستهای در عراق هم محسوس است.
نامه ۵۶ نماینده کنگره به ترامپ برای تحریم ایران
۵۶ نماینده کنگره آمریکا در نامهای به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور کشورشان خواستار تحریم کل بخش مالی ایران شدند.
«اسکات پری»، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا که این نامه به ابتکار او تنظیم شده در این نامه نوشته، چهارده بانک ایرانی به سامانه سوئیفت متصل هستند.
او مدعی شد، وصل بودن این بانکها موجب دسترسی ایران به نظام مالی دنیا شده و تهران را قادر به دور زدن تحریمهای فعلی میکند.
پری گفت: «ایالات متحده باید به صورت بیامان رژیم ایران را برای پایان دادن به فعالیتهای تروریستیاش در دنیا، اتمام نقض حقوق بشر و سایر فعالیتهای مخرب تحت فشار قرار دهد.»
در مجلس سنا به عنوان دیگر شاخه قانونگذاری کنگره هم هفته گذشته، سناتور «تام کاتن» به همراه چند سناتور دیگر، نامه مشابهی به «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا نوشتند.
با این حال، قبلتر از این تحرکات کنگره، لابی ضد ایرانی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (افدیدی) که روابط نزدیک و دیرینهای با رژیم صهیونیستی و به خصوص حزب «لیکود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو» دارد، این توصیه را مطرح کرده بود.
لابی «افدیدی» و اعضای آن جزو مشاوران غیررسمی دولت ترامپ در امور ایران محسوب میشوند و نقش فعالی در تروریسم اقتصادی علیه تهران بازی کردهاند.
«مارک دوبوویتز» رئیس لابی «افدیدی» و «یعقوب نیگل» از اعضای ارشد این موسسه، روز یازدهم شهریور در قالب مقالهای با تیتر «مقابله با ایران قبل از انتخابات نوامبر» نوشتهاند: «دو ماهِ باقی مانده به انتخابات نوامبر در آمریکا در مبارزه علیه جمهوری اسلامی ایران و "جاهطلبیهای هستهای و منطقهای" این کشور بسیار بااهمیت است. دولت ترامپ باید کارزار فشار حداکثری علیه ایران را ادامه دهد و در عین حال، حفاظهایی را برای جلوگیری از بازگشت [دولتهای بعدی آمریکا]به توافقنامههایِ به غایت ناقصِ گذشته احداث کند.»
نگارندگان این یادداشت در ادامه به دولت ترامپ توصیه کردهاند در نخستین گام، کل بخش مالی جمهوری اسلامی ایران را در فهرست سیاه قرار داده و ۱۳ بانک باقیمانده در «سوئیفت» را از این سامانه پیامرسان بانکی خارج کند. آنها نوشتهاند تنها یک بانک باید برای انجام تراکنشهای مالی مربوط به مبادلات بشردوستانه در سوئیفت بماند.
دابوویتز و نیگل هدف از این سیاست را ایجاد شورشهای خیابانی در ایران و دامن زدن به ناآرامیهای داخلی عنوان کردهاند. آنها مینویسند: «این اقدام، اکسیژن مالی تهران را قطع کرده، باعث دامن زدن به تظاهرات و اعتصابهای کارگری علیه رژیم شده و برای مذاکرات آتی، اهرم فشار ایجاد خواهد کرد.»
درخواست آمریکا برای گفت وگو با ایران درباره افغانستان
«زلمای خلیلزاد»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور افغانستان، روز پنجشنبه خواستار گفت وگو با ایران در خصوص افغانستان شد.
زلمای خلیلزاد، نماینده آمریکا در گفتوگوهای تحت حمایت سازمان ملل در خصوص افغانستان است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، خلیلزاد روز پنجشنبه در نشست مجازی «مؤسسه صلح ایالات متحده» گفت: ایران مایل است تا زمانی که توافقی میان آمریکا و ایران حاصل شود، ما را بدون اینکه پیروز شویم یا شکست بخوریم، در داخل این درگیری نگاه دارد تا بهای سنگینی در افغانستان بپردازیم.
وی اضافه کرد: «ولی ما پیشنهاد دادهایم با ایرانیها در خصوص این مساله دیدار کنیم. ایرانیها باید برای رایزنی درباره آینده افغانستان به نشستهای مختلفی که ما و آنها حضور داریم، محلق شوند.»
آمریکا و طالبان پس از هجده ماه مذاکره، در ۲۹ فوریه سال گذشته میلادی توافق صلح خود را در دوحه در کنار نمایندگان بیش از سی کشور امضا کردند.
بسیاری از کارشناسان میگویند آمریکا با این توافق به طالبان مشروعیت بخشیده است.
تحریم شش نهاد و فرد ایرانی از سوی آمریکا
روز پنجشنبه، وزارت خزانه داری آمریکا شش فرد و نهاد ایرانی را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا، «سید محمود ساداتی» و «محمد سلطانی» را به عنوان دو فردی اعلام کرد که به فهرست تحریمهای این وزارتخانه افزوده شدند.
طبق بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، زندان عادلآباد شیراز، شعبه یک دادگاه انقلاب شیراز، زندان ارومیه و زندان وکیلآباد مشهد هم چهار نهادی هستند که نمایشی از سوی واشنگتن تحریم شدهاند.
وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه خود آورده است که این تحریمها بر اساس «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» موسوم به «کاتسا» که سال ۲۰۱۷ پس از تصویب در مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا و با امضای «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا به قانون تبدیل شد، صورت گرفته است.
گفتوگوی مقام ارشد اماراتی با فرستاده سازمان ملل در مورد سوریه
«انور قرقاش»، وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجی پنجشنبه با «گیر پدرسون»، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفتوگو و رایزنی کرد.
روزنامه الاتحاد امارات نوشت که قرقاش در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد طی این تماس بر «مواضع همیشگی کشورش در حمایت از تحقق امنیت و ثبات در منطقه و ضرورت احترام به حاکمیت سوریه و یکپارچگی این کشور» تأکید کرد.
وزیر مشاور امارات همچنین بر اهمیت «بازگشت نقش کشورهای عربی در این مرحله حساس» و «ممانعت از مداخلات منطقهای در امور سوریه تأکید داشته است.
دو طرف در این تماس همچنین بر اهمیت احیای تلاشهای سازمان ملل در راستای راهحل سیاسی به عنوان تنها راه حل بحران سوریه تأکید کردند.