بازار سرمایه این روزها حال و روز چندان خوشی ندارد و بیشتر روزها شاخص کل با اُفت شدید مواجه است و دیگر به مانند چهار ماه نخست امسال از رشدهای افسانه ای شاخص کل خبری نیست.
به گزارش بورس تابناک، با طولانی شدن روند اصلاح و ضررهای سنگین سهامداران، مسئولین سازمان بورس تصمیماتی برای بازگشت تعادل به بازار سرمایه در این مدت گرفتند؛ برای نمونه در ابتدا جلساتی را با حقوقی ها جهت حمایت از برخی سهام های خاص برگزار و سپس در چند روز اخیر تصمیمات دیگری از جمله ممنوعیت معادلات الگوریتمی تا اطلاع ثانوی و همچنین تصمیم در رابطه با ممنوعیت نوسانگیری روزانه اتخاذ کردند؛ تصمیماتی که واکنش های مختلفی را به همراه داشته است، به خصوص تصمیم اخیر که مربوط به حذف نوسانگیری روزانه بوده است.
در پنجم مهرماه ۱۳۹۹ طی اطلاعیهای اعلام شد که تا اطلاع ثانوی، زمان سپرده شدن سهام از t +۰ به t+۱ تغییر مییابد. بر اساس این تصمیم، انجام معامله روز مجاز نیست و بدیهی است فروش سهام خریداری شده در همان روز امکان پذیر نخواهد بود.
بسیاری از فعالان بازار سرمایه، این تصمیم را باعث کاهش نقد شوندگی عنوان کردند، اما مسئولین سازمان از این تصمیم دفاع نمودند؛ برای نمونه، علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران درباره تصمیم جدید مبنی بر عدم امکان فروش سهام خریداری شده در یک روز، گفت: این تصمیم که تا زمان اطلاع بعدی ادامه خواهد داشت، خواسته فعالان بازار مبنی بر کنترل شرایط غیرعادی و مصوبه نهاد ناظر بازار سرمایه برای سرمایهگذاری واقعی بوده و چندان هم پیچیده نیست. وی همچنین در گفتوگو با بخش خبری ۲۱ شنبه شب (مورخه ۵ مهر ۹۹) شبکه یک سیما گفت: کسانی که در یک روز سهام را میخریدند و همان روز میفروختند بقیه سهامداران را که نگاه طولانی مدت به بازار سرمایه داشتند، متأثر میکردند. مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران گفت: بر این اساس و نظرسنجی فعالان بازار سرمایه، به اجرای ممنوعیت نوسانگیری روزانه تصمیم گرفتیم. صحرایی با اشاره به اینکه تصمیمات درباره بازار سرمایه، همیشه موافقان و مخالفانی دارد، افزود: با نظرسنجی از فعالان منصف بازار سرمایه، این تصمیم درست را گرفتیم و بر اساس نظرسنجی، حدود ۸۰ درصد فعالان مجازی بازار سرمایه، موافق این تصمیم هستند.
مصطفی صفاری درباره تصمیمات اخیر گفت: مطمئناً حذف نوسان گیری روزانه، تصمیم درستی بود. وی افزود: دلیل این درست بودن تصمیم هم این است که در واقع ابزارهایی که در بازارهای با عمق زیاد به کار گرفته می شدند را در بازاری که سهام شناوری پایینی دارد اجرایی کرده ایم.
صفاری در مورد ممنوعیت معاملات الگوریتمی نیز گفت: این معاملات موجب می شوند که یا شاهد صف های خرید و یا صف های فروش در بازار سرمایه باشیم. بخش عظیمی از مردم که سهامداران حقیقی هستند قادر نخواهند بود در بازارهای الگوریتمی سهام خود را به فروش برسانند و این باعث ایجاد مشکلاتی می شود. خوشبختانه سازمان بورس این مسئله را درک و ممنوعیت این نوع معاملات را تا اطلاع ثانوی اعلام کرد.
وی با انتقاد از پایین بودن سهام شناور نمادهای حاضر در بازار سرمایه گفت: اگر ما شناوری را به ۵۰ درصد بتوانیم برسانیم ابزارهایی که به کار گرفته شدند، می توانند ابزارهای خوبی باشند اما اگر با سیستمی کار شود که سهام شناور پایینی دارد این ابزارها می توانند اشتباه باشند.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: باید برای افزایش درصد سهام شناوری به خصوص در عرضه های اولیه تدابیری اتخاذ شود. وی افزود: باید شرکتی وارد بازار سرمایه شود که قصد دارد سهامی عام شود و نه اینکه تنها با هدف اینکه قیمتش افزایش یابد به این بازار وارد شود. به عنوان نمونه هنگامی که دولت، نماد شستا را وارد بازار سرمایه کرد، چرا سهم خود از شستا را کاهش نداد؟ همان ده درصد سهم خود را نگه داشته است. این باعث می شود که سهامدارانی که وارد این سهام می شوند با افق دید یک روزه وارد شوند، در حالی که بازار بورس افق بلندمدت یک سال به بالا را جهت سرمایه گذاری نیاز دارد. این مسائل باعث شد تا سهامداران افق دید سرمایه گذاری در بورس را کوتاه مدت در نظر بگیرند و به بازار سرمایه به چشم یک بازار یک روزه با سود بالا نگاه کنند.
صفاری در پایان با تاکید دوباره بر این که دو تصمیم اخیر سازمان بورس تصمیم درستی بود، افزود: اثرات این تصمیمات درست با گذشت زمان بیشتر حس خواهند شد.