«فرار مالیاتی» چه عواقب قانونی خواهد داشت؟

مالیات از مهمترین منابع تأمین بودجه کشور بوده و مبلغی است که رایگان و بلاعوض و نیز به صورت الزامی توسط شهروندان پرداخت می‌شود. با توجه به اهمیت پرداخت مالیات، قانونگذار نیز برای فرار مالیاتی، مجازات تعیین کرده است.
کد خبر: ۱۰۰۶۳۸۰
|
۱۱ مهر ۱۳۹۹ - ۰۸:۲۸ 02 October 2020
|
13065 بازدید
|

مالیات از مهمترین منابع تأمین بودجه کشور بوده و مبلغی است که رایگان و بلاعوض و نیز به صورت الزامی توسط شهروندان پرداخت می‌شود. با توجه به اهمیت پرداخت مالیات، قانونگذار نیز برای فرار مالیاتی، مجازات تعیین کرده است.
 
به گزارش «تابناک»؛ مالیات مبلغی است که رایگان و بلاعوض و نیز به صورت الزامی توسط شهروندان یک جامعه مستقیم یا غیرمستقیم پرداخت می‌شود. مالیات‌ها از مهمترین منابع تأمین بودجه کشور است؛ اما در برخی موارد، شهروندان به جای پرداخت مالیات، از آن فرار می‌کنند. با توجه به اهمیت پرداخت مالیات، فرار مالیاتی می‌تواند موجب کاهش درآمد مالیاتی دولت و نیز اختلال در بودجه سالانه شود. از این روی، قانونگذار فرار مالیاتی را از طریق جرم‌انگاری، ممنوع اعلام کرده و برای آن مجازات در نظر گرفته است.
 
«فرار مالیاتی» چه عواقب قانونی خواهد داشت؟

منظور از فرار مالیاتی هرگونه تلاش غیرقانونی برای پرداخت نکردن مالیات است. فرار مالیاتی ممکن است به روش‌های گوناگون صورت بگیرد، اما در همه این روش‌ها فرد تلاش می‌کند مالیات خود را کامل پرداخت نکرده یا اینکه آن را ناقص پرداخت کند. نوع رفتار فرد در جرم فرار مالیاتی می‌تواند مختلف باشد. مطابق قانون، اگر فرد با قصد فرار از پرداخت مالیات و با آگاهی، مرتکب رفتار‌های زیر شود، جرم فرار مالیاتی تحقق پیدا می‌کند؛

ـ اگر به ترازنامه و حساب سود و زیان یا دفاتر اسناد و مدارکی که برای تشخیص مالیات ملاک عمل بوده و برخلاف حقیقت تنظیم شده است، استناد کند؛ اگر برای سه سال متوالی (پشت سر هم) اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه و حساب سود و زیان ارائه نکند؛ در صورتی که فعالیت اقتصادی و درآمد خود را مخفی کند؛ اگر مانع از آن شود که مأموران مالیاتی که به عنوان بازرس مالیاتی مکلف به انجام این امور هستند، به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی خود او یا اشخاص ثالث دسترسی داشته باشند؛ اگر مأمور وصول یا کسر مالیات پرداخت‌کنندگان دیگر باشد و این وظیفه را در مواعد مقرر قانونی انجام ندهد؛ اگر معاملات و قرارداد‌های خود را به نام دیگران تنظیم کند یا معاملات و قرارداد‌های اشخاصی که موظف به پرداخت مالیات هستند را بر خلاف واقع به نام خود تنظیم کند؛ اگر از کارت بازرگانی اشخاص دیگر برای فرار مالیاتی استفاده و اگر فعالیت‌های خود را طوری قلمداد کند که گویا مشمول معافیت مالیاتی بوده است.

مجازات مقرر برای جرم فرار مالیاتی

در فرار مالیاتی نوع مجازاتی که قانونگذار برای اشخاص عادی در نظر گرفته، متفاوت از مجازاتی است که برای شرکت‌ها یا مؤسسات پیش‌بینی کردده است. این مجازات‌ها به شرح زیر است؛

الف) مجازات اشخاص عادی که مالیات خود را پرداخت نمی‌کنند: حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال، جزای نقدی بیش از دو میلیون تا ۸ میلیون، شلاق از ۳۱ ضربه تا ۷۴ ضربه، محرومیت از حقوق اجتماعی برای بیش از ۶ ماه تا ۵ سال، انتشار حکم محکومیت قطعی در رسانه‌ها؛ پرداخت اصل مالیات به همراه جریمه‌های قانونی و جبران ضرر و زیان وارده به دولت.

ب) مجازات شرکت‌ها و مؤسساتی که مرتکب جرم فرار مالیاتی شوند: ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی برای مدت ۶ ماه تا ۲ سال؛ ممنوعیت از صدور برخی اسناد تجاری همچنین برخی از اشخاص که موظف به گزارش دادن فرار مالیاتی هستند، اما این کار را انجام نمی‌دهند. در حالتی که شرکت‌ها و مؤسسات دست به فرار مالیاتی می‌زنند، یک شخص که می‌تواند سمت مدیرعامل، کارمند یا هر سمت دیگری داشته باشد، در عمل این کار را انجام می‌دهد. در این حالت علاوه بر این که شرکت یا مؤسسه مزبور به مجازات قانونی محکوم خواهد شد، برای این شخص نیز جداگانه مجازات تعیین می‌شود. نکته قابل توجه آن که در برخی موارد گزارش نکردن فرار مالیاتی هم جرم است.

طبق قانون اگر حسابرسان، حسابداران، مأموران مالیاتی و کارکنان بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری مطلع شوند که شخص یا اشخاصی مرتکب جرم فرار مالیاتی شده‌اند، اما آن را گزارش نکنند به تحمل ۶ ماه حبس، پرداخت ۲ میلیون تومان جزای نقدی، ۳۱ ضربه شلاق و محرومیت از حقوق اجتماعی برای مدت ۶ ماه محکوم خواهند شد. اشخاص عادی هم می‌توانند در صورت مواجه شدن با فرار مالیاتی آن را گزارش کنند، اما گزارش نکردن آن‌ها جرم نیست.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
دیگه دلار ندارید دنبال مالیات از مردم گشنه و بدبخت هستید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
فرار مالیاتی افراد سوپر ثروتمند باید پیگیری بشه، اما قشر متوسط، اتوماتیک در حال پرداخت مالیات پنهان هستن، همین تورم افسارگسیخته خودش نوعی مالیات است که جیب مردم رو خالی میکنه.
افشین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
از سال 83 دیوان عالی کشور و شهرداری تهران ما را ملزم کردند تا تولیدی خود را تبدیل به انبار نماییم به خاطر ماده 100 ولی دارایی مدارک را قبول نمی کند و از همان سال تا سال 95 مالیات تولیدی از ما می خواهد بگیرد و حتا با ارایه مدارک می گویند ما اینها را قبول نداریم ولی در سال 98 آمدند و گفتند از سال 95 قبول می کنیم که اینجا انبار موقت است. حالا حساب بانکی ما را مسدود کرده اند و می گویند مالیات بر درنیامد را باید بدهید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! شما بفرمایید صندوق دولت خالی است چرا مردمی که کسب و کارشان به خاطر حکم دادگاه و شهرداری تعطیل شده باید مالیات بدهند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
برای کی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
همه کشورهای دنیا مشخصه مالیات برای چی هزینه میشود مثلا برای درمان و بهداشت و افراد در ان کشور هزینه نمیدهند و .... میشه بفرمایید این مالیاتی که از حقوق ما و یا مردم می گیرند و هزینه همه چیز هم جداگانه می گیرند تو جیب کی می رود؟؟؟؟؟
خویی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
مالیات ما اقشار کم درامد وپایین جامعه است کله گنده ها با دادن زیر میزی در می روند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
وقتی قانون به نفع عده ای خاص وضع میشود و انها از این حالت بهترین بهره برداری را میکنند،چرا نکنند؟به عنوان مثال چند سالی هست که باب شده در برخی از شرکت ها،به تناسب ۱ سهم به دو سه نفراز پرسنل میدهند و او را عضو هیئت مدیره میکنند و بنده خداها هم خوشحال و خندان که پاداش سالها کار کردن با اخلاص را گرفته اند و غافل از اینکه مدت هاست که روسای شرکت بدهی مالیاتی بالا اورده و قبل از گیر افتادن،فلنگ را بسته و رفته اند و پس از چند سال ان کارمندان مادر مرده به ناگاه با مسدود شدن حساب و ممنوع المعامله شدن خود خبر دار میشوند و بابت همان ۱ سهم کذایی باید کل مالیات روسا را بدهند.ایا این با عقل و منطق جور در می اید؟قانون در این مورد کاملا سکوت کرده و همیشه رای به محکومیت ان ۱ درصدی ها میدهد.جالب اینکه اگر ان ۱ درصدی ها ان مالیات و جریمه ناحقی که به پایشان نوشته شده را بپردازند انوقت حساب ها و مسدودی های مدیران رده بالا هم ازاد میشود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
واقعا که مجازات مسخره و غیر بازدارنده می باشد
ناشناس
|
Germany
|
۱۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
اینم از عجایب روزگار هست که فرار مالیاتی مجازات دارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
طرح عجیب مالیات خانه های به اصطلاح خالی!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟