شاخص کل بورس تهران هفته منتهی به نهم مهر ماه را با کاهش ۶.۷۱ درصدی به پایان برد که با احتساب افت ۵.۴۲ درصدی هفته پیش، طی دو هفته حدود ۱۲ درصد کاهش داشته و شاخص هم وزن نیز با کاهش ۳.۸۳ درصدی مواجه شد و با توجه به افت ۳.۸۹ درصدی هفته منتهی به دوم مهر ماه، طی دو هفته با بیش از ۷.۵ درصد کاهش مواج بوده است.
به گزارش «بورس تابناک»؛ حال با توجه به اصلاح بیش از ۷۰ درصدی در برخی نمادها و حدود ۶۰ درصد در کلیت بازار، آیا میتوان در قیمتهای فعلی بازار را برای سرمایه گذاری جذاب دانست؟ دلیل اصلاح شدید و نقطه تعادل بازار را در گفتوگو با حمید مرتضی کوشکی، کارشناس بازار سرمایه جویا شدیم.
حمید مرتضی کوشکی در گفتوگو با خبرنگار بورس تابناک گفت: موضوعی که منجر به شرایط فعلی بازار سرمایه شده، اتفاقاتی است که پس از نیمه دوم تیرماه سال جاری رخ داد و در آن مقطع نیز بارها نسبت به وضعیت بازار ابراز نگرانی شد.
وی ادامه داد: در آن زمان، نمادهایی که چشم بازار بودند، قیمتهایی را شکستند که نباید از آنها عبور میکردند و این موضوع، حس طمع در بازار و سهامداران باقی شرکتها را تحریک کرد. این حس طمع و ناامیدی منجر به آن شد که سهامداران نمادهایی که برخلاف جهت بازار، رشد نکرده بودند، آن نمادها را فروخته و در صفوف خرید نمادهایی که از سقف خود عبور کرده بودند، قرار بگیرند.
وی با بیان اینکه قیمت ۸۰۰ تومانی ایران خودرو، ۵۳۰۰ تومانی شپنا، ۵۱۰۰ تومانی شتران و ۶۰۰ تومانی سایپا در آن مقطع زمانی بر حسب مفروضات توجیه پذیر نبود و حتی با نرخ دلار فعلی نیز برخی از این قیمتها قابل قبول نیست. بازار طی ۲۸ روز سقفهای قیمتی را شکست که نباید از آنها عبور میکرد و در هشت روز معاملاتی تمام آن رشد را پس داد و این به معنی وجود حباب در آن مقطع بود، چون یکی از ویژگیهای حباب، تخلیه سریع آن است.
کوشکی افزود: در حقیقت در حالی که بازار در شاخص یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی باید اصلاح میکرد تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد پیش رفت و در کنار این موضوع، نمادی که در قیمت ۳۵۰۰ تومان به طور مثال باید اصلاح خود را شروع میکرد تا محدوده ۵۰۰۰ تومان نیز افزایش قیمت داشت، به همین دلیل در حالی که فعالان بازار انتظار داشتند بعد از یک ریزش ۳۰ درصدی شاخص برگردد، شاهد آن بودیم که مثلاً شپنا از قیمت ۵۳۰۰ تومان به محدوده ۲۵۰۰ برگشته است.
کوشکی تاکید کرد، در حقیقت میتوان گفت این ریزش غیر منطقی نبود، بلکه سقف قیمتی که بازار از آن ریزش کرده، غیرمنطقی بوده و بازار در قیمتهای پایینتر باید اصلاح خود را شروع میکرد.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط کلان اقتصادی قیمتها در این محدوده جذاب است و به سهامداران توصیه میکنیم که صبور باشند و اصلاح سبد را در این مقطع انجام دهند.
کوشکی تصریح کرد: همچنین سهامداران باید نرخ ارز را رصد کنند؛ چنانچه نرخ ارز بالای ۳۰ هزار تومان تثبیت شود، کلیت بازار دوباره رشد شارپ را انجام میدهد؛ توجیه آن نیز ارزش جایگزینی و افزایش فروش ریالی شرکتها خواهد بود.
وی تاکید کرد: اگر نرخ ارز بین ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان باشد، بازار تحلیل محورتر خواهد بود و باید بر اساس تحلیلهای بنیادی نسبت به خرید و فروش سهام اقدام شود و در صورتی که نرخ ارز کمتر از ۲۰ هزار تومان تثبیت شود، به دلیل گشایش سیاسی یا دستکاری قیمتی، بازار دوباره اصلاح احساسی را در پیش خواهد داشت و پس از یک اصلاح احساسی، دوباره به تحلیل روی خواهد آورد و فعالان به نمادهایی توجه خواهند کرد که از هر گونه توافق سیاسی نفع میبرند؛ مثل نمادهای بانکی، خودرویی و اوره ایها.
کوشکی افزود: از طرف دیگر، اگر به خاطر سیاست بانک مرکزی نرخ ارز کمتر از ۲۰ هزار تومان تثبیت شود، فعالان شروع به خرید میکنند، چون اعتقادی به این نرخ ندارند و این قیمتها را غیر واقعی میدانند.