به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، نزدیک به یک ماه از خبر دستگیری باند خرید و فروش چک در یکی از فرودگاههای کشور میگذرد. تخلفات صورت گرفته توسط این باند به قدری سنگین و پرتعداد بود که به سرعت در فضای مجازی و رسانهها، نوع فعالیت این افراد به خبرهای اصلی رسید. ریشه این تخلفات، عدم اجرای قانون جدید صدور چک است که به کلاهبرداران این اجازه را میدهد تا با استفاده از حفرههای موجود، اقدام به کارهای غیرقانونی از جمله خرید و فروش چک موردی نمایند.
* خرید چک موردی، راه حل فرار بدحسابان از قانون
خرید و فروش چک موردی، این امکان را به افراد بدحساب میدهد که با پرداخت مبلغی، یک یا چند فقره چک امضادار را در سریعترین زمان بهدست آورده و با استفاده از آن، برای سفارشات خود با هر مبلغی، استفاده کنند. این فرآیند به این صورت است که باندهایی با پرداخت مبالغی ناچیز، چکها و دستهچکهای افراد بیبضاعت و حتی معتادان را خریده و سپس با شبکهسازی گسترده خود، هر فقره از این چکها را با مبلغی بسیار بالاتر به فروش میرسانند، در گام آخر نیز خریدار این چکها با درج مبلغ دلخواه روی چک، محصول خود را از فروشنده بیخبر از این تخلف دریافت کرده و بدون اینکه مسئولیتی در قبال چک داشته باشد، به مقصود خود میرسند.
این باندهای پولشویی، فرآیندی دقیق و حساب شده را با استفاده از خلاءهای موجود در بخشهای اجرا نشده قانون جدید صدور چک، انجام میدهند. این افراد با استفاده از ارتباطاتی که با بعضی شعب بانکها در کشور دارند، با صدور جواز کسب جعلی برای افراد بیبضاعت و معتادان و تحویل آن به این شعب، اقدام به اخذ دسته چک برای این افراد میکنند.
با توجه به اینکه در ابتدا دستهچک ۱۰ برگی برای افراد صادر میشود، این باندها در کمترین زمان این چکها را صادر کرده و تسویه میکنند تا در ادامه بتوانند دسته چکهای ۲۵ برگی و ۵۰ برگی بگیرند، در این مرحله، این باندهای پولشویی اقدام به خرید این دسته چکها به همراه امضا تمام برگهای آن با مبلغ بین ۵۰۰ هزارتومان تا ۲ میلیون تومان میکنند و سپس هر کدام از این برگهای چک امضا شده را در حدود ۱ میلیون تومان به فروش میرسانند.
افرادی هم که این چکها را خریداری میکنند، مختار هستند هر مبلغی که لازم است در چک نوشته و در معاملات، تحویل طرف مقابل دهند. با توجه به تاریخ وصول چک، صاحب اصلی چک، یک یا چند روز قبل از زمان وصول، اقدام به مسدودی حساب کرده و به همین دلیل چک مزبور، دیگر تسویه نمیشود.
سردار مهری: شیوه کار این باندهای پولشویی سواستفاده از معتادان و افراد کمبضاعت است
سردار مهری، رییس پلیس فرودگاههای کشور، درباره دستگیری یک باند پولشویی در یکی از فرودگاههای کشور، گفته بود: سرکردگان این باندهای کلاهبرداری، افراد معتاد را در شهرهای مختلف کشور جذب و برای آنها حساب بانکی باز میکردند به طوری که در ابتدا دسته چک ۱۰ برگی و در مرحله بعدی دسته چک ۵۹ برگی برای آنها اخذ میگردید.
وی افزود: این افراد شیاد با سوءاستفاده از ۱۰۰ هزار قطعه برگه چک بانکی در استانهای تهران، خراسان رضوی، یزد، کرمان، فارس و خوزستان اقدام به کلاهبرداری کردهاند به طوری که تاکنون ۳۰ هزار قطعه چک برگشتی به مبلغ ۱۲ هزار میلیارد ریال در پرونده آنها شناسایی شده است. اعضای این باند کلاهبرداری شبکهای با صدور چکهای بلامحل و ضمانت، اقدام به کلاهبرداریهای گستردهای در سراسر کشور کردهاند.
همه این تخلفات باعث ایجاد کلاهبرداریهای بزرگ، افزایش چکهای بیمحل و وارد شدن خساراتی جبرانناپذیر برای دریافت کنندگان این چکها شدهاست به طوریکه بعضی از این افراد، برای جبران خسارات وارده، مجبور به فروش کل دارایی خود شدهاند. بانک مرکزی به عنوان متولی پولی و مالی کشور باید با عملیاتی کردن کامل قانون جدید صدور چک، مانع ایجاد این تخلفات شده و خلاءهای ناشی از عدم اجرای کامل قانون را ببندد.
درصورتی که قانون جدید صدور چک به صورت کامل اجرایی شود، همه نقل و انتقالات چک، به صورت الکترونیکی در سامانهای متمرکز ثبت شده و در صورت وجود مشکل، از تایید و انتقال آن جلوگیری به عمل میآید، این امر باعث میشود در زمان معامله، همه موارد به صورت شفاف ثبت شده و تخلفات به حداقل برسد.
اگر قانون چک الکترونیک نیز که از موعد اجرای آن ماهها گذشته است، عملیاتی شود، ادعای مفقودی یا سرقت چک به حداقل رسیده و از این جهت بسیاری از این اعمال باندهای پولشویی به سرانجام نخواهد رسید.