تحریم هجده بانک ایرانی از سوی آمریکا، درخواست سازمان ملل برای توقف فوری درگیریها در الحدیده، هشدار سعد الحریری درباره خطر جنگ داخلی در لبنان و درخواست پارلمان اروپا برای مجازات عربستان سعودی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به توضیح وزیر خارجه عراق درباره پرونده ترور سردار سلیمانی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق در مصاحبهای تلویزیونی تصریح کرد، تماسهای بغداد با طرف آمریکایی در سطوح مختلف ادامه دارد.
به نوشته پایگاه خبری «الفرات»، وی توضیح داد: با طرف آمریکایی در سطوح مختلف تماس داریم و تماسهایی با وزرای خارجه برخی از کشورهای غربی نیز برقرار کردیم تا ایالات متحده را به انصراف از تصمیمش برای بستن سفارت واشنگتن در بغداد ترغیب کنیم.
وی با اشاره به تصمیم برای توقف حملات علیه سفارتخانههای غربی در بغداد و آغاز تحقیقات درباره این حملات گفت که هیچ اطلاعاتی درباره توافق دبیرکل سازمان ملل با الحشد الشعبی ندارد.
فؤاد حسین در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: ما به طرف ایرانی، خطرات عقبنشینی نیروهای آمریکایی از عراق را شرح دادیم. امنیت سفارت واشنگتن در عراق به ویژه در آستانه برگزاری انتخابات آمریکا، بسیار حساس است. هدف قرار گرفتن کاروان آمریکایی در جاده فرودگاه بغداد نیز اقدام اشتباهی بود و پیام های خطرناکی داشت.
وزیر خارجه عراق تصریح کرد، دولت به تصمیم پارلمان پایبند است و گفتوگوها درباره خروج نیروهای خارجی را آغاز کرده و به نتایجی هم رسیده است و درباره بازاستقرار نیروهای آمریکایی توافقاتی شده است. پس از انتخابات آمریکا، کمیتهای فنی تشکیل خواهد شد تا درباره زمان بندی عقبنشینی این نیروها تصمیمگیری کند.
وی افزود: ما باید میزان نیاز به نیروهای خارجی در عراق را بر اساس دادههای امنیتی خود مشخص کنیم. تنها درخواست آمریکا برای حفظ حضور دیپلماتیک خود در عراق، هدف قرار نگرفتن سفارتش است و واشنگتن از ما درباره میزان توانمندی دولت عراق برای جلوگیری از حملات علیه هیأتهای دیپلماتیک سوال کرده است.
فؤاد حسین در پاسخ به سوالی درباره ترور «سردار قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه و «ابومهدی المهندس» نائب رئیس سازمان الحشد الشعبی گفت: این مسألهای است که در حال پیمودن روال قانونی خود است.
وی توضیح داد: هیچ کشوری به ما اعلام نکرده که در صورت بسته شدن سفارت آمریکا در بغداد، سفارتش را خواهد بست اما بیش از بیست کشور به صورت جدی درباره امنیت سفارتخانههایشان در عراق ابراز نگرانی کردهاند و خواستار توقف فوری حملات به هیأتهای دیپلماتیک شدهاند.
وزیر خارجه عراق هشدار داد: انزوای عراق از کشورهای جهان، اشتباه بود و تداوم آن در این شرایط مصیبتبار است و خلأ دیپلماسی در عراق، موجب ایجاد خلأ امنیتی و در نتیجه سوءاستفاده داعش و سایر گروهها خواهد شد.
وی درباره رابطه بغداد با تهران گفت: رابطه ما با ایران خوب است و به دنبال ترمیم روابط تاریخی خود با ترکیه هستیم.
تحریم هجده بانک ایرانی از سوی آمریکا
وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا در اقدامی خصمانه هجده بانک ایرانی را تحت تحریمهای جدید قرار داد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است، این وزارتخانه پس از رایزنی با وزارت خارجه این کشور، نهادهای مالی ایران را برای قرار دادن در لیست تحریمها شناسایی کرده است.
طبق اعلام وزارت خزانه داری آمریکا، بانک های سامان، سرمایه، توسعه تعاون و گردشگری تحت تحریم های ثانویه قرار گرفتند. این وزارتخانه همچنین اعلام کرده است که بانک های کارآفرین، پاسارگاد و ایران زمین نیز تحت تحریم های ثانویه قرار گرفتهاند.
در همین حال، بانک های حکمت، ایران زمین و قرضالحسنه مهر ایران با تحریم های ثانویه مواجه شدند. کما اینکه تمامی شعبههای بانک اسلامی همکاری منطقهای در ایران و عراق تحت تحریم های ثانویه قرار گرفتند. این در حالی است که تمامی شعبه های بانک خاورمیانه در سراسر جهان تحریم شدند.
افزون بر این، بانک های شهر، اقتصاد نوین و تأمین سرمایه امین با تحریم های ثانویه مواجه شدند. در همین حال، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که تمامی شعبه های بانک های کشاورزی، مسکن، رفاه کارگران و قرض الحسنه رسالت در سراسر جهان تحت تحریم های ثانویه قرار گرفتند.
به گفته این مقامات آگاه، تحریمهای جدید آن دسته از بانکهای ایرانی را هدف قرار داده اند که تاکنون مشمول تحریمهای ثانویه نبودهاند. طبق تحلیل کارشناسان، هدف از تحریم های جدید آمریکا علیه ایران این است که کانال های مورد استفاده تهران برای واردات اقلام بشردوستانه مانند غذا و دارو مسدود شوند.
درخواست سازمان ملل برای توقف فوری درگیری ها در الحدیده
به دنبال ازسرگیری جنگ و درگیری در استان الحدیده یمن پس از توقف نسبی چند ماهه، سازمان ملل در امور یمن دیشب خواستار پایان دادن به درگیریها در استان مذکور شد.
«مارتین گریفیتس» نماینده سازمان ملل در امور یمن پنجشنبه شب، با صدور بیانیهای، خواستار توقف درگیری میان نیروهای ارتش یمن و کمیتههای مردمی و شبه نظامیان وابسته به دولت مستعفی یمن به ریاست عبدربه منصور هادی در استان الحدیده واقع در غرب یمن شد.
در این بیانیه آمده است: تشدید درگیریهای نظامی نه تنها نقض توافق آتش بس الحدیده است، بلکه با روح مذاکرات کنونی زیر نظر سازمان ملل با هدف دستیابی به آتش بس در سراسر یمن و اقدامات انسانی و اقتصادی و ازسرگیری فرآیند سیاسی مغایرت دارد.
گریفیتس افزود: از همه طرفهای درگیر در غرب یمن میخواهم به مفاد توافق سوئد در خصوص آتش بس الحدیده پایبند باشند.
هشدار سعد الحریری درباره خطر جنگ داخلی در لبنان
«سعد الحریری» نخست وزیر سابق لبنان پنجشنبه شب در سخنانی درباره خطر وقوع جنگ داخلی در لبنان و فروپاشی حکومت این کشور هشدار داد.
الحریری با اشاره به تظاهرات و درگیریهای مسلحانه در منطقه بعلبک-هرمل گفت که نگران فروپاشی حکومت به دنبال نمایشهای مسلحانه و نظامی در بیشتر خیابانهای بیروت است.
این اظهارات نخست وزیر سابق لبنان در حالی مطرح شده که همزمان تیراندازی شدیدی در طرابلس و الطریق الجدیده صورت گرفته است.
لبنان پس از عذرخواهی «مصطفی ادیب» گزینه سابق نخست وزیری لبنان از تشکیل کابینه جدید، از خلا قدرت و بحرانی شدن اوضاع سیاسی رنج میبرد.
درخواست پارلمان اروپا برای مجازات عربستان سعودی
اعضای پارلمان اروپا روز پنجشنبه طرحی را تصویب کردند تا نقض حقوق بشر توسط عربستان سعودی را محکوم کنند.
این نهاد قانونگذار اروپایی همچنین با تصویب این طرح از اتحادیه اروپا خواسته در مورد میزبانی نشست پیشروی گروه۲۰ در این کشور بازنگری و این کشور را به دلیل قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار سعودی و برخی مسائل حقوق بشر مجازات کند.
به نوشته خبرگزاری «دویچه وله»، این طرح در دومین سالگرد قتل جمال خاشقجی به تصویب رسیده و یکی از قویترین اطلاعیههای سیاسی پارلمان اروپاست که تاکنون برای عربستان سعودی در نظر گرفته شده است.
«مارک تارابلا»، نماینده بلژیکی پارلمان اروپا در این خصوص گفته: «همه ما از اهمیت عربستان سعودی برای ثبات خاورمیانه و به عنوان یکی از شرکای اتحادیه اروپا آگاهیم، با این حال، این موضوع نباید بهانهای برای نقض حقوق بشر باشد.»
وی در ادامه با اشاره به قتل خاشقجی و در نظر نگرفتن مجازات برای قتل وی تأکید کرد که برخی شخصیتهای دیگر عربستانی نیز همچنان بدون اتهام در زندان هستند.
تارابلا افزود: «به همین دلایل، ما با تصویب این طرح از «فن در لاین» و «چارلز میشل» قویاً میخواهیم که حضور اتحادیه اروپا در نشست گروه ۲۰ که توسط ولیعهد "محمد بن سلمان" در ماه نوامبر برنامهریزی شده را بازنگری کنند.»
وی همچنین گفت: «این موضوع فرصتی را برای اتحادیه اروپا فراهم میکند تا سازگاری با ارزشهای خود را نشان دهد و در نظر نگرفتن مجازات برای جرمهایی که در عربستان رخ میدهند را به مشروعیت نشناسند.»
نشست گروه بیست قرار است بیستم و بیست و یکم ماه نوامبر (یکم و دوم آذر ماه) مجازی برگزار شود.
پارلمان اروپا همچنین شدیداً اقدام عربستان سعودی برای نگه داشتن برده مانند دهها هزار مهاجر آفریقایی در کمپها را نیز محکوم کرد.
پارلمان اروپا در حالی این اقدام عربستان را محکوم کرده که بررسیهای روزنامه تلگراف در ماه گذشته نشان داد که هزاران مرد، زن و کودک در این کمپها زندانی شدند تا از گسترش ویروس کرونا در این کشور جلوگیری شود. این افراد در این کمپها مجبور شدند در کنار یکدیگر غذا بخورند و بخوابند.
پیشتر «دو بلیسیو»، شهردار نیویورک در بیانیهای اعلام کرده بود که در نشست مجازی شهرداران گروه ۲۰ که قرار است آخر ماه جاری میلادی به میزبانی عربستان سعودی برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.
دو بلیسیو، پیش از این نیز از پادشاهی عربستان سعودی به خاطر جنگ علیه مردم یمن انتقاد کرده بود.