چهار خبری که می‌تواند روند قیمت دلار را تغییر دهد؛ دلار از قله باز خواهد گشت؟

قیمت دلار در روز گذشته تا یک قدمی کانال ۳۲ هزار تومان پیش رفت، اما با خبر عرضه سنگین بازارساز از امروز، قیمت دلار کاهشی شد. در این دو روز، سه خبر دیگر نیز منتشر شد که در صورت صحت و به نتیجه رسیدن هر یک از این خبرها، روند قیمت دلار می‌تواند تغییر کند.
کد خبر: ۱۰۰۸۵۹۲
|
۲۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۸ 12 October 2020
|
30823 بازدید
|
چهار خبری که می‌تواند روند قیمت دلار را تغییر دهد، دلار از قله باز خواهد گشت؟
تابناک اقتصادیروند صعودی قیمت دلار از اواخر اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شد. در حالی که بانک مرکزی تلاش خود را برای نگه داشتن قیمت دلار در کانال ۱۶ هزار تومان در آن برهه زمانی انجام داد، این تلاش‌ها با موفقیت خاصی همراه نبود.

به گزارش تابناک اقتصادی، دلیل عدم موفقیت بازار ارز توسط بانک مرکزی هم این بود که در شرایط کرونایی صادرات کالا‌های غیرنفتی متوقف شد و علیرغم تلاش بانک مرکزی و نهاد‌های مختلف، ارز‌های صادراتی سال‌های ۹۷ و ۹۸ تا آخر تیرماه آن گونه که انتظار می‌رفت، به کشور بازنگشت. از سوی دیگر، واردات به قوت خود باقی ماند و این مساله موجب بر هم خوردن تراز ارزی کشور شد.

همچنین با ریزش بازار سرمایه و شرایط نامساعدی که در این بازار از ۱۹ مرداد ماه سال جاری پیش آمد، نقدینگی از این بازار خارج و بخشی از آن به سمت بازار ارز جهت کسب سود بیشتر روانه شد. این دومین شوکی بود که به بازار ارز وارد شد.

به علاوه به صورت طبیعی هر ساله با نزدیک شدن به پایان سال میلادی، تقاضا برای ارز معمولا جهت تسویه حساب‌های تجاری و همچنین سفر‌های خارجی افزایش می‌یابد و این عامل نیز خود یک محرک برای افزایش قیمت ارز بود.

تحریم ۱۸ بانک ایرانی نیز که به تازگی از سوی آمریکا اعمال شد، محرک دیگری برای افزایش قیمت در بازار ارز بود.
 
هرچند در این باره رضا نصری، حقوقدان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجی در گفتگویی اظهار داشت: در مورد بُعد روانی تحریم های اخیر، باید به این نکته اشاره داشت که وزارت دارایی آمریکا به بانک‌ها و بنگاه‌هایی که با این ۱۸ بانک‌ تحریم‌شده همکاری می‌کنند، یک مهلت ۴۵ روزه داده تا روابط کاری خود را با آنها به تدریج به پایان برسانند. در حد فاصل این ۴۵ روز نیز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می‌شود و چه بسا با پیروزی جو بایدن، اصولاً جو سیاسی کل متحول شود. به همین دلیل، گمان نمی‌کنم بسیاری از مخاطبین این تحریم‌ها، عجله‌ای در قطع روابط خود با ایران داشته باشند و دولت ترامپ بتواند «شوک روانی» مورد نظر را در بازار ایران به وجود بیاورد.
 
در این شرایط، روز گذشته بیستم مهر ۱۳۹۹ شایعه‌ای مبنی بر استعفای رئیس کل بانک مرکزی در فضای مجازی منتشر شد که این شایعه، بلافاصله با حضور عبدالناصر همتی در جلسه هیات دولت، تکذیب شد؛ اما همین خبر نیز شوک دیگری را به بازار ارز وارد کرد.

به هر حال، شرایط بالا موجب شد تا قیمت دلار با رشدی بیش از ۹۰ درصدی در ۵ ماه، در روز گذشته به یک قدمی کانال ۳۲ هزار تومانی برسد. کانالی که شاید کمتر کسی در ابتدای سال جاری تصور آن را داشت و حتی اندک کارشناسی چنین پیش بینی را از قیمت دلار در فروردین ماه سال جاری برای قیمت دلار در مهرماه می‌توانست داشته باشد.  

چهار خبری که می‌تواند روند قیمت دلار را تغییر دهد، دلار از قله باز خواهد گشت؟
 

آینده قیمت دلار چه خواهد شد؟

هر چند بسیاری آینده قیمت دلار در اقتصاد ایران را به نتایج انتخابات آمریکا گره زده اند، از روز گذشته تحرکاتی توسط مسئولین حداقل در خبر‌ها دیده شد که به نظر می‌رسد این تحرکات در صورت اتفاق آینده متفاوتی را از آنچه امروز برای قیمت دلار اتفاق افتاده است، رقم خواهند زد.

اولین خبر تاثیرگذار بر قیمت دلار، مربوط به سفر جواد ظریف وزیر امور خارجه به چین بود؛ خبری که در فضای مجازی به سرعت منتشر شد و در آن صحبت از تغییر ذخایر ارزی بانک مرکزی به یوآن بود. در این خبر آمده بود: ظریف به چین رفته است و حالا برخی رسانه‌ها خبر داده اند که ذخیره ارزی اصلی ایران از این به بعد از دلار آمریکا به یوان چین تغییر می‌کند. همچنین در این باره خبرگزاری ATF چین طی گزارشی با تیتر "ایران به خاطر یوآن، دلار را به سطل زباله می‌اندازد" نوشت: طبق گزارش های تلویزیون دولتی چین و ایران، بانک مرکزی ایران خبر از تغییراتی بسیار نظیر ثبت یوآن به عنوان واحد ارزی بین‌المللی خود به جای دلار آمریکا داده است.

دومین خبر مربوط به عرضه سنگین دلار از امروز (۲۱ مهر) توسط بازارساز بود. در این خبر که در سایت بانک مرکزی منتشر شد و یک نوع سیگنال از سوی این بانک به نوسانگیران در بازار ارز بود، آمده: سقف خرید بانک‌ها و صرافی‌ها در بازار متشکل ارزی به ۵۰۰ هزار دلار افزایش می‌یابد و بانک مرکزی روزانه ۵۰ میلیون دلار در بازار مزبور به‌ صورت اسکناس عرضه خواهد کرد. در واقع بازارساز به معامله‌گران ارزی علامت داد که از امروز برای مدیریت بازار از دو تاکتیک افزایش آزادی خرید در بازار متشکل ارزی و بالا بردن میزان عرضه اسکناس استفاده خواهد کرد؛ عرضه ای که در گام نخست، باعث کاهش ۷۵۰ تومانی نرخ دلار در صرافی‌های مجاز (لحظه انتشار این گزارش) شده است.

سومین خبر نیز مربوط به سفر امروز (۲۱ مهر) عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی به عراق بود؛ سفری که گفته می‌شود به منظور آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در این کشور، انجام شده است. این «چندمین سفر» همتی به عراق برای حل این مشکل است. البته طی ماه گذشته، رئیس‌کل بانک مرکزی عراق و مدیرعامل بانک تجارت عراق (TBI) تغییر کردند؛ این دو تغییر مهم می‌تواند این بار مقدمه‌ای باشد برای بازگشت منابع ارزی ایران که در کشور عراق مسدود شده است. برخی رسانه‌ها نیز اعلام کرده اند: گزارش‌های رسیده حاکی از این است که با سفر امروز همتی به عراق، اتفاقات مثبتی در آزادسازی منابع کشور از سوی این کشور رخ خواهد داد.
 
چهار خبری که می‌تواند روند قیمت دلار را تغییر دهد، دلار از قله باز خواهد گشت؟
 
مصطفی غالب مخیف، رئیس کل بانک مرکزی عراق در دیدار امروز با دکتر همتی، همتای ایرانی خود در بغداد گفته است: تلاش‌ داریم به همکاری بانکی با جمهوری اسلامی ایران ادامه دهیم و از تجارب تهران در امور مالی و بانکی استفاده خواهیم کرد. وی ادامه داد که تمام تلاش ما این است که همکاری دو کشور ادامه داشته باشد و مشکلات موجود در حوزه مطالبات مالی و پولی ایران نیز حل می‌شود. رییس کل بانک مرکزی عراق افزود، برخی سازوکارها وجود دارد که می‌توان با بهره‌گیری از آنها به تقویت همکاری بانکی و پولی میان دو کشور و رفع مشکلات موجود، کمک کرد. پیشنهاد دادیم کمیته‌ای مشترک با حضور مقامات بانکی و مالی دو کشور تشکیل شود تا به راهکار لازم برای حل مسائل ایران و عراق دست یافت.


همتی رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز در این دیدار ابراز امیدواری کرد که با همکاری همتای عراقی خود، مسائل پیچیده بانکی میان دو کشور برطرف شود. امیدوارم با اراده‌ای که نزد مقامات عراقی وجود دارد، مشکلات بانکی و مالی میان دو کشور حل شود.


چهارمین خبر هم این بود که گویا رایزنی‌ها برای آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی به نتیجه رسیده است.

علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری ۱۵ مهرماه ۹۹ درباره آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران در کره جنوبی گفته بود: قرار است هیات‌هایی به کشور‌هایی که ایران در آن‌ها منابع ارزی دارد، اعزام شوند و منابع ارزی بلوکه شده ایران را آزاد کنند.

حالا یک منبع آگاه طی گفت‌وگویی، خبر داده است که پالت‌های دلار از کره جنوبی در راه ایران است. اما بخشی از مطالبات ما با چین همچنان باقی می‌ماند و قرار است غیرنقدی تسویه شود.

البته برخی دیگر این خبر را تایید نکرده و گفته اند که کره جنوبی هنوز منابع ایران را آزاد نکرده و حتی تا دیروز هم در نهاد ریاست جمهوری، طرح شکایت از کره جنوبی در دست بررسی بوده است.
 

سخن پایانی

به نظر می‌رسد، با انتشار خبر عرضه سنگین ارز از امروز توسط بازارساز، قیمت دلار عقبگرد خود را آغاز کرده است. هر کدام از خبر‌های فوق به نتیجه برسد، قطعا در روند صعودی قیمت دلار تاثیرگذار خواهد بود و به نظر می‌رسد با رسیدن دلار به سقف قیمتی خود دیگر سرمایه گذاری بر روی این ارز خارجی، ریسک بالایی را می‌طلبد و سقوط قیمتی هر آن در انتظار این ارز خارجی است؛ پس باید منتظر ماند و دید که دلار در روز‌های آینده چه مسیری را خواهد پیمود.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
اگر با رفتارهای سفته بازی و هیجانی در بازار ارز برخورد شود، شاهد کاهش نرخ ارز خواهیم بود
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
واقعا انتظار دارید که کره جنوبی امریکا راکه تنها ضامن حیات و اقتصاد کره جنوبی است را ول کند و به ایرانی دلار بدهد که بهترین دوست بزرگترین دشمن کره جنوبی یعنی کره شمالی است؟! واقعا دنیا را اینجور می شناسند که وضع مملکت این شده. قیمت دلار هیچ ارتباطی به این اقدامات ندارد. ما باید به انتظار ابر تورم باشیم چون به نطر می رسد مقاومت بانک مرکزی و دولت برای جلوگیری از چاپ پول و نقدینگی بیشتر از بین رفته. وقتی صدا و سیما میگه سی درصد حقوق نجومی مسئولان و کارکنان صدا وسیما را افزایش می دهیم یعنی ابر تورم شروع خواهد شد. ونزویلا دو سال پیش اینجور نبود. ابتدا نقدینگی را افزایش داد و بعد با دنیا سر جنگ داشت و بعد درامد نفتی کاهش یافت و بعد برای جبران و دل خوش کردن نیروهای دولتی حقوق ها را باز هم افزایش داد و نتیجه ان ابر تورم شد. تا زمانیکه اصلاح ساختاری در بودجه و خرجهای ان نشود و تا زمانیکه تجدید نظر اساسی در روابط خارجی برای ایجاد فرصتی برای بازسازی ملی اقتصاد و ساختارها فساد زا بانکها خصوصی و خصولتی و... نشود متاسفانه هر روز بد تر خواهد شد.
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
نقدینگی موجود ایران در سال 2018 معادل 64 میلیارد دلار بوده. بر اساس همان قیمت دلار در سال 2018 نقدینگی موجود ایران در حال حاضر به 144 میلیارد دلار رسیده. در این دو سال رشد اقتصادی ایران یعنی تولید سالی 8 درصد کاهش یافته. یعنی عملا بیست درصد از نقدینگی باید کم می شده ولی عملا دو و نیم برابر شده. نتیجه اینکه قیمت دلار باید از نقدینگی ریالی امروز تقسیم بر همان قدرت خرید ریال که در سال 2018 بوده بدست اید که می شود 42 هزار تومن. بقیه داستان است. حالا ترامپ هم فقط دارد همان درامد ارزی ایران را کم می کند تا این نسبت بزرگتر شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
با قاطعیت باید با دلالان و سفته بازان برخورد بشه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
اقتصاد را نمیشود با برخورد درست کرد همانطور که بورس با ان همه حمایت سقوط میکند
وقتی به قوانین اقتصاد توجه نشود نتیجش همین وضعیت کشور است
یونسی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
به نظر من اگه فعلا سود بانکی بالا بره خیلی از اجناس پایین خواهند امد
جواد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
برام جالبه تو این مملکت هنوز افرادی هستند که برای کنترل مسائل اقتصادی دم از برخوردقاطع میزنند. برادر من مسائل اقتصادی راهکار اقتصادی و دانش اون را میخاد.
بابا وقتی زد و بند اداری و مجوزها کمر تولید را شکسته و مدام ناکارامدی ها توسط چاپ پول لاپوشانی شده شما انتظار داری نرخ ارز بالا نره!!!!.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
فکر نکنم! هر وقت این آقایان کاری کرده یا حرفی رده اند فردایش قیمتها بالا رفته است یا اگر اندکی افت کرده دوباره بعد از چند روز افزایش بیشتری داشته!!!! تازه مگر چقدر میتوانند دلار را پایین بکشند؟ دلار 4200 تومانی کجا و دلار 32000 تومانی کجا!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
اول روحانی دلار 3 تومن بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
هر ریال برابر با 000003. دلار ! چیزی نزدیک 0 ! علی برکت الله!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
الان چند ماهه که پشت سر هم خبر منتشر می کنید از الان خبری که تاثیر عملی نداشته باشه تاثیر گذار نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
حتی اگه دلار 10 هزار تومن هم بشه، وضع معیشتی مردم روبراه نمیشه
چی کار کردید، به نظر میرسه خودتون هم از عمق فاجعه بی خبرید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
دلار 15 الی 17 هزار تومان ارزش دارد و شما هم به جای این بگویید پول های سرگردان که باعث تورم و افزایش دلار می شود را به حاشیه بردین در حالی که عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران در 60 سال گذشته تا الان همین پول های سرگردان بوده و نه عامل های خارجی و اگر اینقدر ازاد نباشند وضع مااینقدر بحرانی نمی شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
مبناي محاسبه شما چيست؟هيچ فرمول خاصي قابل قبول نيست چون فاكتور اصلي مشكل الان بيشتر سياسي است نه اقتصادي
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
با این عرضه ها نمیتوان قیمت دلار را کاهش داد.چون در هرحال عرضه بسیار پایین تر از تقاضا است.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
تقاضا از کجا؟؟؟؟؟؟؟
پول ملت که در بورس گیر افتاده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
یارب مکن امید کسی را تو نا امید
کسانی که خواستند با خرید دلار ثروت اندوزی کنند باید قدرت تحمل سقوط ناگهانی آنرا داشته باشند. الحمدلله حتی یک دلار هم نداریم تا غصه ضرر و زیان را بخوریم. ولی اینجور پولها برکت ندارد و عاقبت آدم را زمین می زند
kh
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
دوستان عزیز مطمئن باشند دولت نوسان خودش را تا این سقف از قیمت دلار گرفت و بزودی شاهد سقوط آزاد دلار نورچشـمــی خواهیم بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
تا بورس نرسه به 600 هزار واحد، دلار کاهشی نمیشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
وقتی دلار نیمایی 24 تومن است دلار ازاد چقدر میخواد پایین بیاد
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
ما وقتی میگیم مرگ بر امریکا باید در این چهل سال تغییر ذخایر ارزی را در دستور کار می دادیم وبه وارد کنندگان اعلام کنند ثبت سفارش ارزی غیرازدلار مبنا قرار گیرد چون ماکه هواپیمای مسافربری و اقلام مهم صنعتی نمی دن که یه سری لوازم ضعیف برقی و گوشی انهم که از چین میاد امارات بعد ما دلار می دهیم امارات و وارد می کنیم وقتی ارز یوان شود خوب مستقیم با یوان وارد می شود دولت هم دلارروشو تو بازار با قیمت بالا که می فروشه کسری بودجه جبران می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
ریزش اصلی دلار در روز اعلام نام بایدن به عنوان رییس جمهور اتفاق خواهد افتاد! و البته اگر مسئولان علاقه رفتار کنن دلار یا رشد نخواهد داشت یا رشد بسیار کم و دیگر سرمایه گذاری روی آن سودی نخواهد داشت!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟