گفتوگوی تلفنی پوتین و ولیعهد ابوظبی درباره اوضاع خاورمیانه، اتهام زنی وزیر خارجه مغرب علیه ایران، افشای وجود ۵۰ پایگاه نظامی ترکیه در عراق و درخواست واشنگتن از گروههای مسلح در عراق برای تحویل سلاح از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام آمادگی نخست وزیر فلسطین برای مذاکره با اسرائیل نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ محمد اشتیه، نخست وزیر فلسطین، آمادگی طرف فلسطینی برای گفتوگو با رژیم صهیونیستی را در اسرع وقت ابراز داشت؛ اما در عین حال تاکید کرد که اقدامات طرف اسرائیلی، منعکس کننده قصد گفتوگو نیست و همواره در حال از بین بردن اعتماد فیمابین بوده است.
اشتیه در جلسه کمیته امور خارجه پارلمان اروپا گفت: نخست وزیر اسرائیل همیشه در مورد اینکه بیت المقدس پایتخت اسرائیل است سخن میگوید، این به ما نشان میدهد که اصلاً قصد توافق با ما را ندارد.
وی با اشاره به مساله شهرکسازیهای اخیر رژیم صهیونیستی تاکید کرد که آنها با چنین اقداماتی همیشه اعتماد بین دو طرف را از بین میبرند.
بر اساس قطعنامههای سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان، هرگونه شهرکسازی در داخل مرزهای ۱۹۶۷ کرانه باختری غیرقانونی است. شهرک سازیهای رژیم صهیونیستی علیرغم برخی محکومیتهای بینالمللی و بر خلاف قطعنامههای سازمان ملل ادامه داشته و در چند سال اخیر تشدید و تسریع شده است.
گفتوگوی تلفنی پوتین و ولیعهد ابوظبی درباره اوضاع خاورمیانه
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، روز دوشنبه تلفنی با «محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان» ولیعهد ابوظبی گفتوگو کرد.
به گزارش اسپوتنیک، کاخ کرملین روسیه گفت که دو طرف در این تماس تلفنی درباره بحرانهای خاورمیانه و همکاری در زمینه همهگیری کرونا صحبت کردند.
کرملین در بیانیه خود با اشاره به این موضوع که این تماس تلفنی به ابتکار طرف اماراتی بوده، اضافه کرد: «آنها بر تعهدات دوجانبه در زمینه تقویت شراکت راهبری روسیه و امارات تاکید کرده و توافقهای حاصل شده در جریان سفر اکتبر ۲۰۱۹ پوتین به امارات را بررسی کردند و درباره اوضاع در خاورمیانه نیز گفتوگو انجام شد.»
سران دو کشور درباره اهمیت تلاش مشترک در زمینه همه گیری ویروس کرونا به خصوص درباره واکسن روسی «اسپوتنیک وی» صحبت کردند.
این واکسن هم اکنون در حال انجام آزمایشهای بالینی در امارات متحده عربی است و بر اساس گزارشها این آزمایشهای بالینی در مرحله سوم قرار دارد.
ولیعهده ابوظبی همچنین تولید پوتین را هر چند دیرهنگام تبریک گفت.
اتهام زنی وزیر خارجه مغرب علیه ایران
اردیبهشتماه دو سال پیش (۱۳۹۷) بود که مغرب، ایران را به حمایت از گروه نظامی-سیاسی «جبهه پولیساریو» متهم کرد و به همین بهانه از قطع روبط دیپلماتیک خود با تهران خبر داد.
«ناصر ابوریطه» وزیر خارجه مغرب روز دوشنبه در گفتوگویی با شبکه «اسکای نیوز» مدعی شد: با توجه به ادامه تهدیدهای ایران علیه ثبات مغرب، روابط مغرب با ایران بدون تغییر خواهد ماند.
وی ادامه داد، سیاست خارجی مغرب که شاه این کشور «محمد ششم» در سال ۲۰۱۸ آن را تشریح کرد، بر پایه شفافیت در روابط با هر کشوری استوار است. روابط قطع شده با تهران به حال خود باقی میماند «تا زمانی که ایران خلاف آنچه در حمایت از تجزیهطلبان و ضربه به امنیت کشور مغرب روشن است، ثابت کند».
افشای وجود ۵۰ پایگاه نظامی ترکیه در عراق
«هاوکار الجاف» عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق روز دوشنبه جزئیات جدید حضور نیروهای ترکیه در شمال عراق از جمله وجود تعدادی پایگاه و مقر نظامی این نیروها را فاش کرد.
الجاف در مصاحبه با وبگاه «المعلومه» تصریح کرد، ارتش ترکیه حدود ۵۰ پایگاه و مقر نظامی در عراق دارد که بین دو استان دهوک و اربیل واقع شده است و علاوه بر آن یک پایگاه نیز در ناحیه بعشیقه در استان نینوا قرار دارد.
او افزود که بزرگترین پایگاه نظامی ترکیه حدود ۱۵۰۰ نیرو دارد که در ناحیه کانی مأسی در استان دهوک واقع شده است و علاوه بر آن پایگاههای دیگری نیز در زاخو، العمادیه، شیلادزی و بخش سوران استان أربیل و نیز چند پایگاه در امتداد نوار مرزی و دامنه کوههای کورک واقع شدهاند.
او گفت که ارتش ترکیه در اراضی شمال عراق بوده و یک ارتش اشغالگر است که تانک، خودروهای زرهی، سامانه کنترل، هواپیماهای جاسوسی، بالگرد، پایگاه هوایی و سامانه مخابراتی در تمامی مناطق تحت سیطره خود در اختیار دارد.
این عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق تصریح کرد، ارتش ترکیه به دلیل حضور در مناطق کردستان عراق برای اجرای حملات خود دیگر نیازی به برخاستن هواپیماهای آن از خاک ترکیه ندارد، بلکه در خاک عراق پایگاههای هوایی دارد که میتوانند از آن برای برخاستن هواپیماهای خود جهت حمله به اهدافی که سامانههای کنترل و دستگاههای اطلاعاتی تعیین میکنند، استفاده کند.
درخواست واشنگتن از گروههای مسلح در عراق برای تحویل سلاح
واشنگتن یک روز پس از اعلام توقف حملات علیه مواضع آمریکا در عراق توسط گردانهای حزبالله، از گروههای مسلح در عراق خواست سلاحهای خود را به دولت عراق تحویل دهند.
وزارت امور خارجه آمریکا روز گذشته از همه طرفها در عراق خواست سلاحهای خود را به دولت تحویل دهند و با مسئولیت پذیری رفتار کنند.
در ادامه وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «رفتار گروههای شبه نظامی عراق، تلاش دولت برای جذب سرمایه گذاریهای بینالمللی را در معرض خطر قرار میدهد.»
وزارت خارجه اعلام کرد، آمریکا و متحدانش بر کمک به عراق برای مقابله با بحران اقتصادی و عدم ثبات امنیتی کشور و ویروس کرونا متمرکزند.
پس از حملات مکرر راکتی به منطقه الخضراء و هدف قرار دادن کاروانهای حامل تجهیزات ائتلاف بینالمللی در عراق، آمریکا، بغداد را به بستن سفارت خود تهدید کرد.
پیش از این، «محمد محیی»، سخنگوی گردانهای حزب الله در بیانیهای کوتاه گفت: «تهدیدهای آمریکا برای بستن سفارت خود در بغداد امور در عراق را بسیار پیچیده و کاهش تنشها را ضروری کرده است.»
وی در گفتوگو با رویترز گفت که گروههای مقاومت با توقف مشروط حملات به نیروهای آمریکایی موافقت کرده اما اگر نیروهای آمریکایی در عراق بمانند، گروههای مقاومت از همه سلاحهای موجود استفاده خواهند کرد.
پیشتر نیز گروههای مقاومت در عراق با صدور بیانیهای از توقف عملیات نظامی علیه نیروهای آمریکایی و خارجی در عراق و فرصتدهی به آنان به منظور خروج از این کشور خبر داده بودند.