انتخابات مجلس یازدهم در دوم اسفند ماه ۹۸ در حالی برگزار شد که زمزمههای ورود ویروس «کرونا» به ایران در همان روزها مطرح بود، تا جایی که حتی موضوع رسما به رأی دهندگان اعلام و تصمیمات فوری و شکسته بستهای هم برای جلوگیری از ابتلای احتمالی مشارکت کنندگان در انتخابات از سوی وزارت کشور و شورای نگهبان گرفته شد.
به گزارش «تابناک»؛ اکنون از زمان برگزاری انتخابات مجلس هشت ماه میگذرد و کشور ما و سایر نقاط جهان با شیب تندتری درگیر ویروس کرونا شده و بسیاری از تصمیم گیران و کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت ـ چه در داخل و چه در خارج از کشور ـ معتقدند، ما باید حالا حالاها با این ویروس زندگی کنیم. این اظهار نظرها نشان میدهد که ما احتمالا باید انتخاباتی دیگر را که دقیقا قرار است هشت ماه دیگر و در خرداد ماه ۱۴۰۰ برگزار شود، با وجود این ویروس برگزار کنیم.
نکتهای که شاید تاکنون کمتر به ذهن تصمیم گیران انتخابات و کارشناسان سیاسی رسیده و اظهار نظر کمتری پیرامون آن شده، این است که برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ـ آن هم در شرایط کرونایی ـ چه باید کرد؟ آیا نهادهای تصمیم گیر نظیر شورای نگهبان و وزارت کشور در این خصوص تمهیدات لازم را اندیشیده اند؟ آیا ضوابط برگزاری انتخابات در چنین شرایطی استخراج و برای آن تصمیم گرفته شده است؟ این موضوع باید هرچه زودتر در دستور کار شورا و وزارت کشور قرار بگیرد.
عضو اسبق مجمع تشخیص مصلحت نظام با یادآوری شرایط شیوع کرونا در کشور و لزوم تصمیمات انتخاباتی جدید در این وضعیت گفت: با توجه به شیوع بیماری کرونا، مسئولان وزارت کشور و شورای نگهبان باید مقدمات برگزاری انتخابات ریاسجمهوری ۱۴۰۰ را در این فضا فراهم کنند.
«محمد هاشمی رفسنجانی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی «تابناک» درباره فعالیت جریانات سیاسی مختلف در راستای حضور در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ اظهار کرد: بنده نظرسنجی خاصی را از میزان اقبال مردم از یک جریان سیاسی مشاهده نکردم؛ اما چون نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه اصل دموکراسی استوار است، همه جریانات حق فعالیت در عرصه انتخابات را دارند و این مردم هستند که در نهایت انتخاب میکنند، چه جریانی پیروز انتخابات باشد.
وی با اشاره به نقش تاثیرگذار شورای نگهبان در شکل دهی فضای انتخابات افزود: در عرصه انتخابات اینکه شورای نگهبان چه افرادی را تایید صلاحیت کند و چه آرایش سیاسی را شکل دهد، از مسائل مهم دیگری است که بخشی از آن به مردم و بخشی دیگر به حکومت بستگی دارد.
رئیس سابق کمیته سیاسی حزب کارگزاران سازندگی خاطرنشان کرد: اینکه برخی معتقدند مثلا جریان احمدینژاد قصد حضور در انتخابات را ندارند، غیرقابل قبول است و ما باید اجازه دهیم همه جریانات اظهار نظر کرده و نظریات خود را بیان کنند تا در نهایت گزینه مدنظر مردم انتخاب شود.
وی در پاسخ به اینکه چه بستری باید برای حضور حداکثری مردم در انتخابات آینده فراهم شود، تاکید کرد: یکی از موضوعات مهمی که نباید در آستانه انتخابات مهمی، چون ریاستجمهوری از آن گذر کنیم، این است که بیماری کرونا متاسفانه به دلیل عدم ساخت واکسن فعلا با ما هست و این روند نیز به نظر طولانی است؛ از این روی، با وجود کرونا بدون شک برگزاری انتخابات به شکل گذشته و در یک روز و در صفهای طولانی در وضعیت فعلی امکان پذیر نیست.
هاشمی گفت: همه میدانند سلامت بر هر موضوع دیگری مقدم است. از این روی، اگر ما خواهان برگزاری انتخابات باشکوه و با حضور حداکثری مردم در انتخابات هستیم، باید راهکار جدی از شورای نگهبان و وزارت کشور برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ اتخاذ و مقدمات این موضوع فراهم شود.
وی با بیان اینکه برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک نیز با توجه به اینکه ما تجربه قبلی را در این راستا نداشتیم امری مشکل است، اظهار کرد: شورای نگهبان میتواند طرحهای مختلفی همچون برگزاری انتخابات در چند روز پیاپی را در دستور کار قرار دهد و درباره نحوه و شیوه برگزاری انتخابات که میتواند عامل کاهش یا افزایش مشارکت مردم در انتخابات باشد، تصمیم مهمی بگیرد.
عضو پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اینکه آیا اصلاحطلبان و اصولگرایان روی گزینهای چون «علی لاریجانی» به توافق خواهند رسید یا خیر، تصریح کرد: احزابی که امروز در عرصه سیاسی کشور فعال هستند درباره گزینه مدنظرشان صحبتی را مطرح کردند؛ از این روی، باید منتظر روزهای آینده باشیم.
هاشمی در عین حال شاخص اصلی برای رأی آوری کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ را برنامه محوری و کارآمدی خواند و گفت: آنچه مهم است، این بوده که نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آینده برای پیروزی در جریان انتخابات باید دارای برنامه مشخص و کارآمدی باشند.