به گزارش بورس تابناک، ارزش صفهای فروش بازار سهشنبه ۵ هزار و ۷۶ میلیارد تومان بود که هرچند از رقم ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی روز دوشنبه کمتر بود اما همچنان نسبت به ارزش صفهای خرید فاصله معناداری دارد. ارزش صفهای خرید بازار سهشنبه ۳۴۸ میلیارد تومان بود.
در معاملات روز سهشنبهبازار سرمایه، برای چهارمین روز پیاپی شاهد خروج پولهای حقیقی از بورس بودیم. رقم تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی در معاملات امروز ۵۷۶ میلیارد تومان بود. بیشترین خروج پول حقیقی بورس سهشنبه به نمادهای فخوز (فولاد خوزستان)، وبصادر (بانک صادرات)، خودرو (ایران خودرو)، شپنا (پالایش نفت اصفهان)، وغدیر (سرمایهگذاری غدیر) و فولاد (فولاد مبارکه اصفهان) اختصاص داشت. اگر روند روزهای گذشته، در روز چهارشنبه ادامه یابد شاخص کل میتواند به کانال یکمیلیون و ۳۰۰ هزار واحد وارد میشود.
از نگاه برخی معامله گران انتشار گزارشهای ۶ماهه نشان میدهد که ارزندگی بسیاری از نمادهایی که با کاهش قیمت مواجه شدهاند بیش از قیمتهای فعلی است. خصوصاً که با توجه به رشد قیمت ارز انتظار میرود درآمد شرکتهای صادرکننده در پاییز نسبت به فصل گذشته بیشتر شود. گروهی از تحلیلگران معتقدند اگر عوامل برونزای سیاسی و سیاستی کنار روند شاخص کل از همان راهی که پایین رفته بهسوی بالا بازخواهد گشت.
شرکتها تا پایان روز چهارشنبه فرصت دارند گزارشهای ۶ ماهه را ارائه کنند. بسیاری از شرکتها در روز سهشنبه گزارش خود را منتشر کردند. کرمان خودرو، سیمان اصفهان، ایران تایر، سرمایهگذاری غدیر، سرمایهگذاری پردیس، سرمایهگذاری صنعت نفت، سرمایهگذاری ساختمانی اعتماد گستر، بانک گردشگری، افق کوروش، توکا ریل، و...ازجمله شرکتهایی هستند که گزارش خود را در روز سهشنبه منتشر کردند و همگی از افزایش درآمد و سود خود خبر دادهاند.
سهامداران خوشبین هستند که انتشار گزارشها بر ارزش سهام آنها بیافزاید و این گزارشها کمک کند بورس امروز سبز شود. اما به نظر میرسد سایه عوامل برونزا بر سر بورس سنگینتر است.
مدتهاست که تحلیلگران بازار سرمایه از بیاعتمادی سهامداران به بورس صحبت میکنند و معتقدند عامل اصلی تشکیل صفهای فروش و خروج پولهای حقیقی از بورس اعتماد زدایی از بازار سهام است. مداخلات سیاستگذاران و تصمیماتی مانند منع معاملات روزانه موجب کاهش اعتماد به بورس شده است. در آخرین مورد انتشار خبر قیمتگذاری فولاد با واکنش انتقادی فعالان بازار سرمایه، کارشناسان، تعدادی از اعضای شورای عالی بورس و حتی رئیس سازمان بورس مواجه شد. خبری که از عوامل ریزش شاخص کل در روز سهشنبه بود. البته این خبر درنهایت عصر روز سهشنبه توسط مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت تکذیب شد. خبری برخی نوید پایان سرخپوشی سهام در هفته جاری قلمداد میکنند.
گروهی از تحلیلگران معتقدند بورس ایران را باید در چارچوب شرایط سیاسی اجتماعی و ذهنیت سهامداران نسبت به آینده اقتصاد ایران تحلیل کرد. بهطورکلی اگر انتظارات نسبت به آینده منفی باشد و این تصور غالب شود که وضعیت اقتصادی بدتر میشود سهامداران ترجیح میدهند سهام خود را بفروشند و افزایش عرضه در بازار موجب کاهش قیمتها میشود. در فاصله دو هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری امریکا، تشکیل صفهای فروش و خروج سهامداران از بورس نشانه افزایش ابهامات نسبت به آینده است.
اگر بازار به سنت گذشته عمل کند در نیم ساعت آخر از حجم صفهای فروش کم شد و برخی نمادها سبز شدند بنابراین در روز جاری میتواند این رویه ادامه پیدا کند وصفهای فروش برخی نمادها مثل خودرو، وملت و شبنا جمع شود. در این حالت بورس ممکن است پس از چند روز سرخپوشی کمی به سبزی گرایش پیدا کند. از دید این گروه بازار برای نزول بیشتر فعلا جا ندارد و تقاضا در حال برگشت است.
اما میزان صف فروش و ارزش معاملات در کنار روند کاهشی قیمت دلار در روز گذشته میتواند علامتی به بورس برای نزول بیشتر باشد. گرچه برخی معامله گران تأکیددارند در بازاری که نرخ ۳۲ هزارتومانی واکنشی نشان نداده است قیمتهای پایینتر از ۲۸ هزار تومان نیز ریسکی برای بازار بهحساب نمیآید زیرا بورس با نرخ نیما هماهنگی بیشتری دارد.
بااینحال معاملهگرانی که شانس بورس برای سبزپوشی را بالا میدانند اندک هستند، اکثریت برای روز آخر کاری مهر بازاری خنثی و کمرمق یا منفی پیشبینی میکنند.
آمارها به نفع این گروه شهادت میدهد اما نیم ساعت آخر بازار نشان داده میتواند روند معاملات امروز را بهتر حدس بزند. باید دید درنبرد احساس و آمار کدامیک به هدف میزند؟
منبع:اقتصادنیوز