تحریم سفیر ایران در عراق و چند نهاد ایرانی، احضار سفیر سوئیس به وزارت خارجه ایران، مخالفت آمریکا با خرید سامانه «اس ۴۰۰» توسط عراق و توافق بغداد و لندن برای حرکت به سوی همکاری راهبردی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش ایران به ادعای واشنگتن درباره دخالت در انتخابات آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ علیرضا میریوسفی در پاسخ به ادعای جان راتکلیف، مدیر اطلاعات ملی دولت ترامپ که ایران و روسیه را به تلاش برای دخالت در انتخابات آمریکا متهم کرد، این مطلب را در صفحه توئیتری خود منتشر ساخت.
وی افزود: جهان شاهد تلاشهای عمومی ناامیدانه آمریکا برای زیر سوال بردن نتیجه انتخابات خود در بالاترین سطح است. این اتهامات چیزی جز سناریوی دیگری برای تضعیف اعتماد رای دهندگان به امنیت انتخابات ایالات متحده نبوده و واهی است.
رایزن مطبوعاتی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: ایران هیچ علاقهای به دخالت در انتخابات آمریکا و هیچ ترجیحی برای نتیجه آن ندارد. آمریکا باید به اتهامات بدخواهانه و خطرناک خود علیه ایران پایان دهد.
تحریم سفیر ایران در عراق و چند نهاد ایرانی
وزارت خزانهداری آمریکا بامداد جمعه (به وقت تهران) «ایرج مسجدی»، سفیر ایران در بغداد را در فهرست تحریمها قرار داد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، بهانه تحریمی ایرج مسجدی ارتباط با نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عنوان شده است.
نهاد آمریکایی در بیانیه خود از آقای مسجدی به عنوان یکی از مشاوران نزدیک سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نام برده و نوشته ایشان نقش تعیینکنندهای در سیاستهای سپاه قدس در عراق بازی کردهاند.
«استیون منوشین»، وزیر خزانهداری آمریکا گفت: «رژیم ایران با منصوب کردن مقامهای نیروی قدس به عنوان سفیر در منطقه با هدف پیش بردن برنامههای بیثباتکننده برونمرزی خود، امنیت و حاکمیت عراق را تهدید کرده است.»
وی اضافه کرد: «ایالات متحده به استفاده از ابزارها و اختیارات در دسترس خود برای هدف قرار دادن رژیم ایران و مقامهای سپاه قدس که قصد دخالت در امور ملتهای مستقل را دارند، ادامه خواهد داد.»
تحریمها به بهانه دخالت در انتخابات آمریکا
دولت آمریکا علاوه بر تحریم آقای مسجدی، در بیانیهای جداگانه از اعمال تحریمهای جدید علیه چند نهاد ایرانی به بهانه دخالت در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا خبر داده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا سه سازمان رسانهای ایران به فهرست تحریمها اضافه شدهاند و آمریکا اطلاعات تحریمی مربوط به دو نهاد ایرانی دیگر را بهروزرسانی کرده و برای آن بهانههای تحریمی جدید در نظر گرفته است.
شرکت «بیان رسانه گستر»، «اتحادیه بینالمللی رسانههای مجازی» و «اتحادیه رادیو و تلویزیونهای اسلامی» سه سازمانی هستند که واشنگتن آنها را به «تلاش برای اثرگذاری روی انتخابات آمریکا» متهم کرده است.
دولت آمریکا علاوه بر تحریم این سه سازمان رسانهای اطلاعات تحریمی مربوط به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس سپاه را هم بهروزرسانی کرده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری، «فرمان اجرایی شماره ۱۳۴۸۴» که مربوط به تحریم عاملان ادعایی دخالت در انتخابات آمریکاست، به بهانههای تحریمی این دو نهاد ایرانی اضافه شده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است: «امروز دفتر کنترل داراییهای خارجی خزانهداری آمریکا پنج نهاد ایرانی را به دلیل تلاش برای اثرگذاری بر انتخابات در ایالات متحده آمریکا در فهرست تحریم قرار داد.»
واشنگتن ادعا کرده، ایران با «تلاشهای آشکار برای تفرقهافکنی در میان رأیدهندگان آمریکا» فرایند انتخابات در آمریکا را هدف قرار داده است.
در این بیانیه آمده است: «بخشهایی از حکومت ایران در پوشش سازمانهای خبری یا خبرگزاری در جهت تضعیف روندهای دموکراتیک در آمریکا گام برداشتهاند.»
استیون منوشین گفت: «رژیم ایران از روایات نادرست و سایر مطالب گمراهکننده برای اثرگذاری بر انتخابات آمریکا استفاده میکند. این دولت، به تضمین سلامت نظام انتخاباتی آمریکا پایبند است و به تلاش برای مقابله با اقدامات تمامی بازیگران خارجی که در صدد تهدید فرایندهای انتخاباتی ما هستند ادامه خواهد داد.»
احضار سفیر سوئیس به وزارت خارجه ایران
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه از احضار صبح امروز «مارکوس لایتنر» سفیر سوئیس و حافظ منافع آمریکا در ایران از سوی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه در پی انتشار برخی ادعاهای بی اساس مقامات رژیم آمریکا در خصوص دخالت سایر کشورها در انتخابات پیش روی در این کشور خبر داد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای تکراری و گزارش های ساختگی، ناشیانه و متقلبانه مقامات رژیم آمریکا، بار دیگر تأکید میکند برای تهران هیچ تفاوتی نمیکند، کدام یک از دو کاندیدای فعلی راهی کاخ سفید شود.
خطیب زاده بیان کرد: رژیم آمریکا و دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی این کشور که سابقه طولانی در دخالت و ایجاد آشوب در انتخابات دیگر کشورها را در پرونده داشته و در دنیای متوهمانه و متقلبانه خود نیز محبوس هستند، در آستانه انتخابات این کشور ادعای بی اساسی را مطرح میکنند تا با فرافکنی، پروژه غیردموکراتیک و سناریوی از پیش تعریف شده خود را جلو ببرند. دور از ذهن نیست که طراحان چنین سناریوهای بچگانهای، به دنبال انحراف توجهات و افکار عمومی و انجام تحریکات مشکوک در آستانه انتخابات باشند.
وی عنوان کرد: توصیه جمهوری اسلامی ایران به ایالات متحده این است که دست از فرافکنیهای بیهوده، اتهامزنیهای بی اساس و سناریوسازیهای مشکوک، برداشته و سعی کند مانند یک کشور عادی در سطح روابط بینالملل و در ارتباط با کشورهای دیگر عمل کند.
«کریس ری» مدیر «اف بی آی» و «جان راتکلیف» مدیر اطلاعات ملی آمریکا در یک کنفرانس خبری مدعی شدند که ایران و روسیه با هدف دخالت در انتخابات ریاستجمهوری سوم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۳ آبان) آمریکا، اطلاعات رأیدهندگان آمریکایی را به دست آوردهاند.
راتکلیف روز گذشته همچنین مدعی شد، ایران برای رأیدهندگان آمریکایی با هدف ارعابگری، ایمیلهای جعلی ارسال کرده است تا ضمن دامن زدن به ناآرامیهای اجتماعی به ترامپ نیز در انتخابات ریاستجمهوری آتی ضربه بزند.
مخالفت آمریکا با خرید سامانه «اس ۴۰۰» توسط عراق
«محمد کریم» یکی از نمایندگان پارلمان عراق اعلام کرد که آمریکا مانع اقدام دولت عراق برای خرید سیستم دفاع هوایی اس ۴۰۰ روسیه می شود.
وی افزود: قرار بود عراق قراردادی با روسیه برای خرید سیستم دفاع هوایی اس ۳۰۰ و اس ۴۰۰ امضا کند اما گروه های آمریکایی مانع این اقدام شدند.
محمد کریم بیان کرد: آمریکا صراحتا با خرید سامانه هوایی پیشرفته توسط عراق مخالف است.
وی همچنین گفت: این در حالی است که واشنگتن هیچ جایگزینی برای سامانه دفاع هوایی روسیه به ما ارائه نداده است. وزیر دفاع عراق تعدادی قرارداد تسلیحاتی برای خرید سلاح و تجهیزات نظامی امضا کرده اما در میان آنها سیستم های دفاع هوایی وجود ندارد.
«جمعه عناد» وزیر دفاع عراق به همراه مصطفی الکاظمی نخست وزیر این کشور برای بررسی قراردادهای تسلیحاتی به کشورهای اروپایی سفر کرده است.
توافق بغداد و لندن برای حرکت به سوی همکاری راهبردی
دفتر اطلاعرسانی نخستوزیر عراق، روز پنجشنبه گزارش داد که «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر این کشور و «بوریس جانسون» همتای انگلیسی او در لندن با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردهاند.
طبق این گزارش، دو طرف در این دیدار، مسائل دارای اهمیت مشترک و جدیدترین تحولات، وضعیت سیاسی و امنیتی عراق و منطقه را مورد بحث و بررسی قرار دادهاند.
در ادامه این گزارش آمده است، الکاظمی و جانسون همچنین درباره توسعه روابط دوجانبه «در راستای خدمت به صلح، ثبات داخلی و منطقهای» رایزنی کردهاند.
دفتر اطلاع رسانی الکاظمی در ادامه اعلام کرد، در این دیدار، بر سر گسترش همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم، سیاست، اقتصاد در سایه کاهش قیمت جهانی نفت و شیوع ویروس کرونا در جهان و بر گام برداشتن در جهت همکاری راهبردی توافق شده است.