تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
پیشنهاد جدید به کاندیداهای ریاست جمهوری ۱۴۰۰
رئیس اسبق شورای شهر تهران نکاتی را درباره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ یادآور شد.مهدی چمران رئیس اسبق شورای شهر تهران درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه بهتر است نامزدهای ریاست جمهوری در ابتدا کابینه مد نظر خود را به مردم معرفی کنند،گفت: من با این پیشنهاد موافقم که نامزدها از قبل تیم خود را به مردم معرفی کنند، زیرا اینکه نامزدها افرادی را قبول داشته و آنها را برای دولت احتمالی خود انتخاب کنند رسمی است که در سایر کشورها هم وجود داشته و چندان پیچیده نیست.او ادامه داد: البته اگر آن نامزد بخواهد وزرای خود را به مردم معرفی کند قطعی نخواهد بود، چرا که آنها باید رای اعتماد خود را از مجلس بگیرند؛ اما معرفی تیم نزدیک به دولت احتمالی خود برای مردم بسیار مفید خواهد بود. چمران در پاسخ به این که آیا در این صورت وامدار فرد یا گروهی نخواهند بود، گفت: این امر بستگی به آن شخصیت دارد؛ بله برخی هستند که خود را وامدار افرادی میدانند که برایش تلاش کردهاند و از همین روی، وقتی که بر سر کار میآید، مجبور به کار با همین افراد هستند.
حجاریان سرمقاله فردای پیروزی بایدن در روزنامه کیهان را نوشت
سعید حجاریان، ئتوریسین جریان اصلاحات در یادداشتی درباره انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نوشت: تصور کنیم بعد از انتخابات ۱۳ آبان و اعلام شدن نتایج و پایان دعواهای مرسوم، جو بایدن بهجای دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شود. این موضوع در ایران انعکاس زیادی خواهد داشت از جمله در روزنامه کیهان و سرمقاله آن. من در این یادداشت خود را بهجای سرمقالهنویس این روزنامه میگذارم و سعی میکنم از زاویه دید وی به این انتخاب بنگرم. طبعا بهدلیل اینکه نگارنده جایی در روزنامه کیهان ندارد، متن حاضر در جایی غیر از ستون کیهان منتشر میشود! مطلب مزبور چیزی شبیه متن زیر خواهد بود.
انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در هر دوره، معالاسف، بخشی از تحلیلها و جهتگیریهای سیاسی-اقتصادی کشور را به خود مشغول کرده است، در حالی که دولتمردان و سیاستمداران ایران التفات ندارند که مساله مسالهها برای جمهوری اسلامی ایران، کشور آمریکاست و نه رئیس کاخ سفید. از این رو، باید به این جماعت یادآور شد که بایدن و ترامپ از شروع رقابتهای انتخاباتی برای ما تفاوتی نداشتند. در واقع، چه این میآمد و چه آن دیگری ابقاء میشد، سیاست نظام جمهوری اسلامی تغییری نمیکرد.از این گذشته، نباید به دوگانه صوری دموکرات-جمهوریخواه رسمیت بخشید چرا که تجربه نشان داده است، دموکراتها اساساً خطرناکترند و نقش اوباما در آغاز تحریمها مؤید این دیدگاه است. مضاف بر این، هر فردی که اندکی سیاست بینالملل و مناسبات آمریکا را درک کند، درمییابد که ترامپ حتی برای ما گزینه مناسبتری بود، زیرا وی همواره به دنبال جنجال بود اما اکنون بایدن ادعا کرده است میخواهد به برجام بازگردد و این خود، آغاز مصائب کشور در طلیعه گام دوم انقلاب است.
باری، ممکن است در این دوره جدید کشور دوباره به دام مذاکره بیفتد؛ اما اینبار جمهوری اسلامی ایران باید شرطهای خود را به آمریکا تفهیم کند و سپس وارد مذاکره شود.
چنانکه میدانیم پیشتر مایک پومپئو از شروط دوازده گانه آمریکا سخن گفته بود؛ موضوعی که مذاکره را از محتوا خالی میکرد و صرفاً باعث میشد آمریکا منویات خود را به ما دیکته کند. اما اکنون آن مسیر با بنبست مواجه شده و دوران اولدروم بلدرومها به پایان رسیده است و نوبت ماست که برای بایدن شرط بگذاریم و بگوییم برای بازگشت به مذاکرات و معاهده برجام چه تکالیفی را بر عهده دارد. شروط هفتگانه ایران به شرح زیر است؛
یکم) دولت آمریکا موظف است تمامی ضررهایی را که از قِبل عدم فروش نفت در چهارساله ترامپ به ایران وارد شده است، بدواً و در کوتاهترین زمان پرداخت کند.
دوم) دولت آمریکا موظف است عدمالنفع و ضررهای تمامی شرکتهایی که طی این مدت بهدلیل تحریمها و بازگشت آنها ورشکسته شدهاند یا بازار خود را از دست دادهاند، پرداخت کند. همچنین باید ضرر و زیان کارگران تعدیل و یا اخراج شده این بنگاهها را بر عهده بگیرد.
سوم) آمریکا موظف به پرداخت آنی تمامی غرامتهای ناشی از فوت افراد بیگناهی است که در اثر تحریم دارو از قبیل داروهای بیماریهای خاص، انسولین و همچنین فقدان لوازم تست کرونا از بین رفتهاند.
چهارم) شهادت ناجوانمردانه سردار قاسم سلیمانی به عهده دستگاه نظامی آمریکاست؛ بنابراین این کشور باید آمرین و عاملین این جنایت و در رأس آنها دونالد ترامپ را برای محاکمه به ایران مسترد دارد.
پنجم) آمریکا موظف است تمامی داراییهایی بلوکه شده ایران را که در هر جای دنیا به دلیل تحریم راکد ماندهاند، آزاد کند و علاوه بر این بهره و خسارت تأخیر تأدیه آن را بپردازد.
ششم) آمریکا میبایست ظرف مدتی کوتاه، تمامی نیروهای خود را از اطراف ایران اعم از عراق و افغانستان و… خارج و در یک کلام، خاورمیانه را ترک کند.
هفتم) آمریکا میبایست تحریمهای اعمال شده بر متحدین منطقهای ایران اعم از حزبالله، انصارالله و… را لغو نماید و از این پس در بازیگری منطقهای جمهوری اسلامی ایران ایجاد اختلال نکند.
چنانکه در سطرهای فوق خواندیم، شروط هفتگانه ایران صریح و عملیاتی پیش روی آقای بایدن است و این بار دولت آمریکاست که باید گامی به سوی حل مساله بردارد؛ اما سخنی کوتاه با دستاندرکاران سیاست خارجی و اصحاب مذاکره و توافق! مادام که شرطهای هفتگانه ایران اجرا نشده است، هیچ فرد حقیقی یا حقوقی اعم از رئیسجمهور و وزیر خارجه حق برقراری ارتباط با هیچ مقام آمریکایی را ندارد، چون تجربه نشان داده است، رئیسجمهور دموکرات در آمریکا دستکش مخملینی است بر دست چدنی این کشور!
در این میان ممکن است آقای بایدن صرفاً به بخشی از شروط فوق تن دهد. در چنین وضعیتی و تا زمانی که حتی یکی از شروط فوق پذیرفته نشده باشند، راهبرد سیاست خارجی ما مطابق فرموده رهبر انقلاب «نه جنگ، نه مذاکره» خواهد بود.
تکذیب یک یادداشت منتسب به رهبر انقلاب
یک عضو دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنهای گفت: متن یادداشت منتسب به رهبر انقلاب و دستخط منتشر شده بر یکی از کتب طب اسلامی و ایرانی جعلی بوده و فاقد اعتبار است. مهدی فضائلی عضو دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنهای گفت: با توجه به انتشار خبری با موضوع یادداشت رهبر معظم انقلاب اسلامی بر یکی از کتب مرتبط با طب اسلامی و ایرانی در شبکههای اجتماعی، به اطلاع میرساند متن و دستخط منتشر شده جعلی بوده و فاقد اعتبار است. وی افزود: یکی از ماموریتهای این دفتر، صیانت از آثار و اندیشه معظم له است، لذا انتظار میرود رسانهها در انتساب مطالب به رهبر معظم انقلاب دقت نظر کافی داشته باشند.
فاطمه راکعی: زنان خود را مهیای کاندیداتوری در انتخابات ۱۴۰۰ کنند
فاطمه راکعی، دبیر کل جمعیت زنان نواندیش، در گفتوگو با اعتمادآنلاین در اینباره اظهار داشت: این روزها سالروز درگذشت اعظم طالقانی، زنی است که مُجدانهای تلاش کرد تا مسئولان نظام را به این نتیجه برساند که زنان هم مثل مردان حق شرکت در انتخابات ریاستجمهوری را دارند. البته چندی پیش سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد زنان هم میتوانند برای حضور در رقابتِ انتخاباتی ۱۴۰۰ ثبتنام کنند. دلیل چنین اظهارنظری هر چه باشد، باز هم چراغ سبز خوبی برای زنان است تا در این زمینه هم فعالیت کنند. فعال سیاسی اصلاحطلب در ادامه سخنانش گفت: در واقع زنانی که میدانند کشش لازم و توانایی کافی برای حضور در این سطح از کنش سیاسی را دارند، باید دست به کار شوند و خود را مهیای کاندیداتوری در انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری کنند. البته ممکن است تعدادی از زنان مشمول رجل سیاسی باشند، اما از شایستگی لازم برای شرکت در اتفاق مهمی چون انتخابات ریاستجمهوری برخوردار نباشند. اما حتما میتوان از زنانی یاد کرد که شایستگیشان به حدی است که نسبت به خیلی از مردانی که فرصت کاندیداتوری داشتند، اصلحتر و شایستهتر هستند. نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: در واقع با نگاه به زنانی که در سطح معاونت رئیسجمهوری، رئیس ارگانهای مهم و حتی کسانی که در نقش دبیر کلی احزاب حضور فعالانه دارند، میتوان گفت جامعه زنان از آمادگی لازم برای جلب رای مردم در جهت رئیس دولت شدن برخوردار است. البته با این شرط که سیستم زنان را در حد ثبتنام جدی نگیرد و در هنگام تعیین صلاحیت، فقط شاخصهای لازم برای شرکت در این عرصه را لحاظ نکنند. نباید اینطور باشد که «زن» بودن موجب شود، حتی پروندهشان هم بررسی نشود. فاطمه راکعی در پایان گفت: حضور زنان در جایگاه کاندیداتوری ریاستجمهوری میتواند شور زیادی در فضای انتخاباتی به وجود بیاورد.
ایراد دوباره شورای نگهبان به طرح مالیات خانههای خالی
عضو کمیسیون عمران مجلس از ایراد مجدد شورای نگهبان به طرح مالیات بر خانههای خالی خبر داد. صدیف بدری از ایراد مجدد شورای نگهبان به طرح مالیات بر خانههای خالی خبر داد و اظهار داشت: شورای نگهبان برای دومین بار به طرح اخذ مالیات از خانههای خالی ایراد گرفت و افزود: این طرح چندی پیش به منظور تأمین نظر شورای نگهبان و پس از ایراد اولیه این شورا در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بررسی شد که نهایتا شورای نگهبان برای دومین بار نیز ایراداتی به این طرح وارد کرد. نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی در ادامه عنوان کرد: پس از ایرادات دوباره شورای نگهبان، این طرح به کمیسیون اصلی یعنی کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شد و در حال حاضر قرار است در این کمیسیون این ایرادات بررسی و رفع شوند.
توضیحات عمرانخان در مورد میانجیگری میان ایران و عربستان
نخست وزیر پاکستان توضیحاتی در مورد تلاش برای میاجی گری میان ایران و عربستان داد. به گزارش اشپیگل، عمران خان نخست وزیر پاکستان در مورد میانجیگری میان ایران و عربستان گفت: از روزی که وارد قدرت شدم، پیشنهاد و طرح میانجیگری در مورد یمن را دادم. ابتدا با ایران و بعد با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی صحبت کردم. اما حقیقت این است که نمیتوانیم کسی را مجبور به مذاکره صلحآمیز کنیم. وقتی اشتیاق و تمایلی به آن وجود ندارد.عمران خان در مورد احتمال جنگ میان ایران و عربستان گفت: جنگ فاجعه خواهد بود. برای تمام کشورهای دنیا به ویژه کشورهای ضعیف نابودکننده و فاجعهآمیز است و قیمت نفت به طرز چشمگیری بالا خواهد رفت.
رئیسی توئیتر دارد؟
مرکز رسانه قوه قضائیه اعلام کرد: حسابهای کاربری منتسب به رییس قوه قضاییه در توییتر جعلی هستند.مرکز رسانه قوه قضائیه در این رابطه اعلام کرد، اخیراً یک حساب کاربری جعلی با اعلام انتساب به رئیس قوه قضائیه، محتواهایی در توئیتر منتشر کرده است. این حساب کاربری و محتوای منتشره جعلی هستند و انتساب هرگونه حساب کاربری به رئیس دستگاه قضا در شبکه اجتماعی توئیتر تکذیب میشود.
جامعه مدرسین بنایی برای دخالت در انتخابات ۱۴۰۰ ندارد
آیت الله مرتضی مقتدایی، نایب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرآنلاین، در رابطه با نقش «جامعتین» در هدایت اصولگرایان در آستانه انتخابات سال ۱۴۰۰ گفت: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بنا ندارد در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده دخالت کند. وی تأکید کرد: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تمام تلاش خود را برای تشویق مردم در زمینه مشارکت در امر انتخابات به کار خواهد بست؛ اما در موضوع معرفی کاندیدا، نقشی نخواهد داشت. مقتدایی درباره تحرکات و فعالیت های انتخاباتی جامعه روحانیت مبارز نیز بیان داشت: به نظر میرسد جامعه روحانیت مبارز فعالیتهایی را در این زمینه انجام خواهد داد. اما بنده از سطح و نوع این فعالیتها اطلاعی ندارم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.