به گزارش بورس تابناک، فرزاد نبی زاده خاطرنشان کرد: طی هفته منتهی به هشتم آبان ماه، شاهد کاهش نماگرهای بازار بودیم. شاخص کل در هفتهای که گذشت با ۹ درصد کاهش به کار خود پایان داد و پیرو این روند، شاهد کاهش حجم و ارزش معاملات به ترتیب با ۳۵ درصد و ۴۷ درصد نسبت به میانگین ماه گذشته بودیم.
وی افزود: معتقدم برای پایان روند اصلاحی شاخص و بازگشت بازار، حجم معاملات روزانه باید همانند روزهای ابتدای تابستان به ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان برسد که این امر نیازمند ورود نقدینگی و بازگشت اقبال عمومی به بازار سرمایه است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه همچنین عملکرد نهاد ناظر بازار طی هفته گذشته را مورد اشاره قرارداد و خاطرنشان کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای تقویت بخش تقاضا و پایان دادن به روند اصلاحی شاخصهای بورس دو ابلاغیه داشت، نخست اعمال افزایش ضریب اعتبار داراییها در بخش مشتریان به ۳۰ درصد از هشتم آبان و دوم افزایش سقف سرمایه گذاری صندوقها در سهام.
نبی زاده گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی بورس سرمایه گذاری صندوقهای با درآمد ثابت در سهام از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد افزایش یافت تا این نهادها بتوانند ۲۰ درصد دارایی شأن را در سهام سرمایه گذاری کنند، به نظر میرسد این اقدام در کوتاه مدت بتواند بخشی از فشارهای فروش را کاهش دهد.
وی تصریح کرد: با توجه به گزارشهای ۶ ماهه نخست شرکتها و رشد و سودآوری اغلب شرکتهای بزرگ و پیشرو و همچنین کاهش نسبت قیمت به درآمد (p/e) اغلب شرکتها، معتقدم اکنون باید سهامداری کرد و خروج از بازار در این مقطع و در این سطح قیمتها به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود، بلکه باید صبرکرد و به سود رسید.
نبی زاده در ادامه به تحولات تأثیرگذار بین المللی اشاره کرد و اظهار داشت: طی هفته آتی انتخابات آمریکا برگزار میشود و نتایج آن بر بسیاری از بازارها تأثیرگذار خواهد بود.
وی ادامه داد: انتخابات آمریکا به هر شکلی که رقم بخورد، وجه مثبتش این است که به ابهامات بازارها پایان داده و از آن پس تحلیل گران راحت تر میتوانند بر مبنای مؤلفههای موجود تصمیم گیری کنند.
مدیرعامل کارگزاری دلیران پارس سه مؤلفه تأثیرگذار دیگر بر بورس را در نیمه دوم سال مورد اشاره قرارداد و گفت: نخستین مؤلفه لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ و سیاستهای اتخاذی دولت در حوزه پولی و نحوه پوشش کسری بودجهها است، بحث دوم موضوع نرخ بهره و سود بانکی است که تغییرآن هم اکنون مورد مناقشه بوده و شاخص بسیار تأثیرگذاری بر بازار سرمایه به شمار میرود.
وی شاخص سوم را تعیین تکلیف نرخ سود بانکی ذکر کرد و افزود: امیدواریم نرخ سود بانکی به گونهای تعیین شود که علاوه بر تأثیر مثبت در بازار پول، به عنوان یک مانع در برابر بازار سرمایه قرار نگیرد، بلکه به عنوان یک مکانیزم انگیزشی در ورود سرمایهها به بورس عمل کند.
نبی زاده ادامه داد: موضوع آخر نیز مربوط به سهام عدالت و آزاد سازی ۳۰ درصدی در مرحله دوم است که این مؤلفه در میان مدت در تعیین مسیر بازار تأثیرگذار خواهند بود.
وی تاکید کرد: به عنوان یکی از فعالان بازار سرمایه معتقدم با بازگشت ثبات به مؤلفه ها و شاخصهای تأثیرگذار، در کوتاه مدت تصمیم گیری ها راحت تر شده و به تبع آن در بلند مدت آرامش و اقبال به بازار بازمی گردد و شاهد بازار پر رونقی خواهیم بود.
دو پیشنهاد پیشگیرانه کانون کارگزاران بورس در موج دوم رونق بازار
نبی زاده در ادامه از دو پیشنهاد کانون کارگزاران به سازمان بورس اوراق بهادار در نشست اخیر اعضای این کانون خبر داد و یادآور شد: نخست توجه به ارتقا کیفیت سهامداران و تقویت سرمایه گذاریهای غیرمستقیم در بورس از طریق تقویت صندوقهای سرمایه گذاری و سبدگردان ها است.
وی توضیح داد: بر این مبنا به سازمان پیشنهاد شده است با اعمال تغییراتی در بروکراسی و عملیات صندوقهای بورسی، سرمایه گذاری در آنها تسهیل شود، افزایش سقف سرمایه صندوقها در حال حاضر به سختی انجام میشود که بازنگری در آن درخواست شده است.
نبی زاده ادامه داد: نکته دوم کاهش یا حذف کارمزد صندوقها است، هم اکنون ابطال و خروج از صندوقها طی ۳ ماهه اول مستلزم پرداخت یک تا ۵ درصد کارمزد است. این اقدام میتواند سهامداران را ترغیب کند به جای روش مستقیم از روش غیرمستقیم استفاده کرده و کیفیت سهامداری افزایش پیدا کند.
مدیرعامل کارگزاری دلیر ان پارس گفت: در اکثر بورسهای دنیا حداقل ۹۰ درصد سهامداران به صورت غیر مستقیم اقدام به سرمایه گذاری میکنند که امیدواریم به کارگیری این ابزارها بتواند موجب تقویت نهادهای مالی فعال در بازار و حتی افزایش تعداد آنها شود و با حرفه ای تر شدن سهامداران از ایجاد هیجانات کاذب در بازار سهام و شکل گیری صفهای فروش جلوگیری شود.
نبی زاده اظهار داشت: معتقدم رشد و تقویت نهادهای مالی در بازار سرمایه یکی از مهمترین شروط داشتن بازار سرمایه کارا و با ثبات است.
منبع: مهر