ابراز تمایل سعودی، امارات و بحرین به پیروزی «ترامپ» در انتخابات، موافقت طالبان و دولت افغانستان برای ازسرگیری مذاکرات صلح، درخواست نتانیاهو از دو حزب آمریکا درباره ایران و مسدود شدن حساب توییتری سفیر ایران در یمن، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بازگشت اعتراضات خیابانی به بغداد به برخی استانهای عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ برخی استانهای عراق، روز یکشنبه شاهد ازسرگیری اعتراضات خیابانی مردم بودند.
میدان «التحریر» در مرکز بغداد که کانون اعتراضات عراقیها شمرده میشود، تنها یک روز پس از خروج معترضان و تحصنکنندگان از آنجا و باز شدن این میدان و پل الجمهوریه و اطراف آن به روی تردد شهروندان، امروز بار دیگر صحنه اعترضات بود.
بر اساس گزارش پایگاه خبری «العراق نیوز»، دهها شهروند عراقی در شهر مقدس «کربلاء» عصر یکشنبه پس از فروکش کردن چند روزه اعتراضات در این شهر به خیابانها آمدند.
دهها شهروند در مرکز شهر کربلای معلی تجمع و احزاب سیاسی فاسد و ادامه سهم خواهی و فساد آنها را محکوم کردند.
تظاهراتکنندگان عراقی، انحلال پارلمان و تشکیل دولت نجات ملی را خواستار شدند. در همین حال، نیروهای امنیتی با استقرار گسترده در محل اعتراضات کربلا، مانع بروز هر گونه اتفاق یا حملهای شدند.
از استان «البصره» هم گزارش رسیده، درگیریهایی میان معترضان و نیروهای امنیتی رخ داده است و نیروهای امنیتی درصدد متفرق کردن تظاهراتکنندگان از میدان تحصن شهر بصره بودند که این امر موجب تشنج بیشتر اوضاع و عصبانیت تظاهراتکنندگانی شد که خواستار انحلال دولت و پارلمان شدند.
مردم در استانهای ذی قار، المثنی و واسط در جنوب عراق نیز هم همصدا و همگام با تظاهرات بغداد، البصره و کربلا به خیابانها آمدند.
تصاویر اعتراضات در شهر الکوت استان واسط عراق و شهر الناصریه مرکز استان ذیقار نشان میدهد که مردم علیه «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق شعار سر میدهند و میگویند «الکاظمی مردود است.»
در شهر بغداد، دهها تن از تظاهراتکنندگان از عصر دیروز به سمت میدان التحریر سرازیر شدند، در حالی که روز شنبه با برچیده شدن چادرهای تحصن و باز شدن میدان، تردد به روی شهروندان و خودروها در آنجا باز شده بود.
معترضان در حالی که تصاویر شهدای اعتراضات را در دست داشتند، خواستار تغییر نظام حاکم بر عراق شدند.
در همین حال گزارش رسیده است که نیروهای امنیتی نیز بار دیگر بخشهایی از میدان التحریر و راههای منتهی به آن را به شکل جزیی مسدود کردند، به خصوص که دهها نفر از مناطق ابوسیفین، الفضل، المیدان و البتاویین در اطراف بغداد قصد رساندن خود به میدان برای حضور در تظاهرات را داشتند.
ابراز تمایل سعودی، امارات و بحرین به پیروزی «ترامپ» در انتخابات
پایگاه «عرب ۴۸» مطلبی را در خصوص تمایل سران سعودی، اماراتی و بحرینی به پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، منتشر کرد. پایگاه مذکور در مطلب خود آورده است: سران سعودی، بحرین و امارات بسیار امیدوارند تا دونالد ترامپ پس از غلبه بر جو بایدن برای دومین بار به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا انتخاب شود.
این روزنامه عرب زبان به نقل از منابع صهیونیستی گزارش داد: یک دیپلمات عالیرتبه اماراتی صراحتاً گفته است که چشمان ابوظبی به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دوخته شده است و ما امیدواریم که ترامپ در این انتخابات پیروز شود. این دیپلمات اماراتی همچنین گفته است که ابوظبی در عین حال آماده ورود فرد دیگری (بایدن) به کاخ سفید نیز هست.
افزون بر این، یک مقام عالی رتبه در رژیم آل خلیفه نیز اعلام کرده که نظامهای سعودی، بحرین و امارات پیروزی ترامپ در جریان انتخابات ریاست جمهوری آتی را ترجیح میدهند و از پیروزی جو بایدن در جریان انتخابات ریاست جمهوری به شدت نگران هستند. این مقام آل خلیفه تأکید کرده است: علت نگرانی ما تغییراتی است که بایدن ممکن است در عرصه سیاسیِ خاورمیانه ایجاد کند.
این مقام بحرینی همچنین اعلام کرد که پیش بینی نمیکند تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کشورهای جدیدی به امضای توافقنامه عادی سازی روابط با تل آویو مبادرت ورزند. این مقام بحرینی تأکید کرده است: تماسهای ما با دیگر طرفهای عربی همواره برقرار است. ما با یکدیگر به این نتیجه رسیدیم که پس از انتخابات آمریکا بر اساس هویتِ فرد پیروز، توافق عادی سازی را عملیاتی کنیم.
مقام مذکور در ادامه سخنان خود اعلام کرده است: اگر ترامپ در جریان انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا پیروز شود، آنگاه بسیاری از کشورها میل و رغبت خود به عادی سازی روابط با تل آویو را نشان میدهند اما اگر بایدن به پیروزی برسد، خواهید دید که تمایلی برای عادی سازی روابط وجود نخواهد داشت و همه چیز به عقب بازخواهد گشت.
در عین حال، یک دیپلمات اماراتی نیز در خصوص عادی سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا گفت: تمامی اینها، تنها گمانه زنی است. تاکنون چیزی در این ارتباط رخ نداده است.
موافقت طالبان و دولت افغانستان برای ازسرگیری مذاکرات صلح
منابع دیپلماتیک در دوحه اعلام کردند، طرفین مذاکرات صلح افغانستان یعنی دولت کابل و طالبان با کمک کردن قطر به عنوان میانجی، مذاکرهکننده و ضامن تسهیل توافقات جاری درخصوص ایجاد زمینه مذاکرات موافقت کردند.
به نوشته روزنامه فرامنطقهای القدس العربی، این گام در راستای تلاشها با هدف حل اختلافات بین طرفین مذاکره و برای پیشبرد مذاکرات صلح است.
منابع دیپلماتیک اشاره کردند، طرفین یعنی دولت افغانستان و جنبش طالبان، بعد از توقف در مذاکرات به میزبانی دوحه به این نتیجه رسیدند.
براساس اخبار منتشره، دوحه هرگز در مذاکرات افغانی مشارکت نخواهد کرد بلکه نقشش به ارائه مشورت به طرفین و نزدیک کردن دیدگاههای دو طرف محدود خواهد بود.
قطر به تعدادی از مسئولان تاکید کرد، نقش آن بر میزبانی از مذاکرات افغانی خلاصه میشود و طرفی در این مذاکرات نیست.
مقامات قطری نیز درباره این اخبار اظهار نظر رسمی نکردهاند.
درخواست نتانیاهو از دو حزب آمریکا درباره ایران
نخست وزیر رژیم صهیونیستی یکشنبه شب به وقت تهران و در آستانه انتخابات ایالات متحده از سیاستهای ضد ایرانی رئیس جمهور آمریکا علیه ایران ستایش کرد.
به نوشته «آسوشیتدپرس» «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در جمع خبرنگاران گفت حمایت دو حزب عمده آمریکا، یکی از پایه های اصلی ایجاد ائتلاف آمریکا و اسرائیل است. نتانیاهو در این باره گفت: «این ائتلاف هرگز تا بحال چنین قدرتمند نبوده است.»
وی با اشاره به سیاستهای آمریکا در قبال تل آویو همچون به رسمیت شناخته شدن قدس شریف به عنوان پایتخت اسرائیل، مذاکرات سازش و تلاش برای عادی سازی روابط با برخی کشورهای عرب منطقه درباره «ایران» نیز گفت: «میتوانم تنها ابراز امیدواری کنم سیاستی که منجر به انزوای ایران شده و صلح در منطقه را برای اسرائیلیها و اعراب به بار آورد در سالهای آتی نیز ادامه یابد.»
چندی قبل نیز نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سخنانی گفت که وی نمیخواهد درباره اینکه چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد پیشبینی بکند اما تاکید کرد که وی امیدوار است سیاست کنونی آمریکا که به توافقات عادیسازی با کشورهای عربی منجر شد با هر دولت دیگر ادامه یابد.
نتانیاهو همچنین گفت که حمایت هر دو حزب آمریکا از این رژیم مهم بوده و وی در گذشته نیز اختلافاتی با جمهوریخواهان و دموکراتها داشته، ولی واقعیت این است که طی ۲۵ سال گذشته، تلآویو توافقی نداشته اما تحت ریاست جمهوری ترامپ سه توافق حاصل شد و این یک واقعیت است.
مسدود شدن حساب توییتری سفیر ایران در یمن
حساب توییتری حسن ایرلو، سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن بدون هیچ توجیهی و تحت فشار لابی سعودی، مسدود شد.
حسن ایرلو، سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن در حساب کاربری جدید خود در توییتر اعلام کرد: متاسفانه صفحه اول من در توییتر hasanirlu@ بدون هیچ توجیهی و بدون اینکه خطایی مرتکب شوم، بسته شد. بر اساس تهدیدات و اطلاعاتی که از عربستان به دستم رسیده، لابی سعودی توییتر را خریده است تا صدای حق و صدای مخالفان خود را کتمان کند.
حسن ایرلو، سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در یمن در پیامی به زبان عربی در صفحه توییتر خود نوشته بود: وزارت خارجه ایران ترور حسن زید، وزیر ورزش و جوانان یمن را به شدت محکوم میکند. برای ایجاد صلح و امنیت و ریشه کن کردن تروریسم با دولت یمن همکاری خواهیم کرد.
حسن ایرلو اخیراً به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن انتخاب شد و رونوشت استوارنامه خود را به هشام شرف، وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن تقدیم کرد.