نماينده اسلامآبادغرب با بيان اينكه بايد در سياست خارجي واقعگرايانهتر عمل كنيم، گفت: بايد به سمتي پيش رويم كه بيش از اين به روسها تكيه نكنيم و به فكر همراهي متقابل با ديگر كشورهاي دنيا باشيم كه از لحاظ تاريخي سابقه بهتري نسبت به روسيه داشته باشند.
حشمتالله فلاحتپيشه در گفتگو با ايسنا، اظهار كرد: اميدوار بودم پيشبيني 5 سال پيش من در مورد روسها اشتباه از آب در ميآمد. روسها دوست راهبردي ايران نيستند و بيشتر به دنبال اهداف سياسي و كسب حداكثر بهرهسياسي در تحولات بينالمللي هستند، لذا نبايد به روسيه نگاه راهبردي داشت. رفتاري هم كه از روسها ديديم را در خلال تصويب چند قطعنامه ديگر در شوراي امنيت و شوراي حكام ديده بوديم.
وي ادامه داد: اما در همراهي اين بار روسها بايد به دو نكته توجه كرد. همراهي اين بار روسها با ارائه پيشنويس قعطنامه عليه ايران با اتخاذ يكسري مواضع منفي عليه ايران شكل گرفت و روسها تلاش كردند مسير خوبي كه در بيانيهتهران شكل گرفته بود منحرف كنند؛ يعني به عبارتي از مسير توام با حسن نيت و در قالب مقررات بينالمللي منحرف شود و به مسير خشن موردنظر 1+5 و مشخصا آمريكا پيش رود.
فلاحت پيشه در تحليل رويكرد روسيه نسبت به ايران ادامه داد: معادلات و رفتارهاي سطح جهان ميان آمريكا و روسيه در اين ميان بسيار نقش دارد. در رابطه ميان قدرتهاي بزرگ و كوچك هرگاه در عرصهبينالمللي و جهاني قدرتها با هم به توافق نزديك شوند و مسائل و اختلافاتشان را به حداقل برسانند امكان بازي براي بازيگر كوچك و متوسط دشوارتراست اما وقتي اختلاف در سطح جهاني و بينالمللي ميان قدرتها وجود داشته باشد امكان بازي بهتر براي بازيگر كوچك و متوسط وجود دارد.
نماينده مردم اسلامآباد غرب خاطرنشان كرد: در زمان بوش، آمريكا و روسيه درگيـر يكسري اختلافات شده بودند كه مشخصا از سياست يكجانبهگرايي بوش نشات گرفت. اوباما اما به سمت چند جانبه گرايي و تعديل اختلافات و تعليق مسائل ميان آمريكا و برخي كشورها مانند روسيه پيش رفت. زماني كه اختلافات جنگ سرد ميان دو قدرت كنار گذاشته شد و به تعليق درآمد اولين كاري كه روسها ـ مطابق رفتار هميشگيشان كه تباني با كشورهاي ديگر است ـ انجام دادند، اين بود كه بر سر ايران هم تباني كردند.
فلاحتپيشه خاطرنشان كرد: نوع رفتار ايران نشان ميداد كه هم از اين تباني مطلع است و هم اعتماد قبلي را نسبت به روسها در برنامههستهاي خود ندارد. اوج آن نيز در حاضر نشدن ايران براي قراردادن سوخت هستهاي در خاك روسيه نمودار شد و ايران حاضر شد اين سوخت در خاك تركيه باشد.
عضو كميسيون امنيـت ملي و سياست خارجي مجلس افزود: اين موضوع با همراهي صنفي كه روسها با 1+5 و اعضاي باشگاه هستهاي دارند تلاقي يافت. آنها از شكلگيري هرگونه كانوني خارج از محدودهي خودشان ناراضي هستند؛ با وجود اينكه برزيل و تـركيه با چراغ سبز 1+5 و مشخصا آمريكا وارد مذاكره با ايران شده بودند، ديدند ايران راحتتر با آنها مذاكره ميكند و به توافق ميرسد و ديگر ايـنكـه در توافق صورت گرفته، ايرانيها سعي كـردند حقوق ماهوي خود را در موضوع تبادل سوخت هم مطرح كنند.
عضو كميسيون امنيت ملي مجلس افزود: بايد به روسها در اين شرايط، مواضع ايران گوشزد شود. صحبتهاي اخير آقاي احمدينژاد خطاب به مقامات روسيه به موقع و به حق بود. در طول تاريخ هيچ كشوري به اندازه روسـيـه بـه ايرانيها ظلم نكرده است.
نماينده مردم اسلام آباد غرب در مجلس با بيان اينكه پس از انقلاب اين ظلم ادامه يافت، تصريح كرد: روسها بر اساس شاخص آماري كمتر از آمريكا، به عراق كمك نكردند. بيشتر ايرانيها توسط سلاحهاي روسي به شهادت رسيدند كه كوچكترين سلاحها كلاشينكوف و بزرگترين آنها ميگ و سوخوي روسي و حتي سلاحهاي شيميايي بود كه توسط برخي از شركتهاي روسي به صدام داده شده بود. آنچه براي روسها مهم بود اين بود كه اسلحه خود را به فروش برسانند، لذا بيشترين ايرانيها قرباني اسلحههاي روسي شدند. امروز هم آنها همان رفـتار هميشگي شان را انجام ميدهند. ما بايد در سياست خارجي واقع گرايانهتر عمل كنيم و مشخصا دو راه را در پيش بگيريم. در كوتاه مدت بايد هم داشتههاي داخلي خود را براي حفظ وحدت ملي و نشان دادن توان مقابله با اجماع جديد قدرتها عليه كشورمان به كار بگيريم و در بلند مدت هم بايد به سمتي پيش رويم كه بيش از اين به روسها تكيه نكنيم و به فكر همراهي متقابل با ديگر كشورهاي دنيا باشيم كه از لحاظ تاريخي سابقهبهتري نسبت به روسيه داشته باشند.