رایزنی تلفنی ظریف و وزیر خارجه انگلیس درباره برجام، رایزنی پامپئو با ماکرون درباره ایران و حزبالله و دعوت قطر از کشورهای منطقه به همزیستی با ایران و توافق بین حماس و فتح برای صلح فراگیر، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به فرمان ترامپ برای تسریع خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ شبکه خبری سیانان دوشنبه شب به وقت تهران به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا قصد دارد تا پایان هفته جاری میلادی، با صدور یک فرمان اجرایی، روند خروج نیروهای آمریکایی از عراق و افغانستان را سرعت ببخشد.
این منابع آگاه همچنین به سیانان گفتهاند که پنتاگون اخیراً با صدور یک «فرمان هشدار» به فرماندهان تحت امر خود دستور داده است که برنامهریزیهای لازم را برای کاهش تعداد نیروهای نظامی آمریکا در عراق و افغانستان به ۲۵۰۰ نفر (در هر یک از دو کشور) آغاز کنند.
به گفته این منابع آگاه، دور جدید خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و عراق تا ۱۵ ژانویه (۲۶ دیماه) به انجام خواهد رسید.
در حال حاضر ۴۵۰۰ نظامی آمریکایی در افغانستان و ۳۰۰۰ نظامی آمریکایی در عراق حضور دارند.
تاکنون مقامات پنتاگون و کاخ سفید به درخواستهای سیانان برای اظهارنظر درباره طرح خروج بخشی دیگر از نیروهای آمریکایی از خاک عراق و افغانستان پاسخی ندادهاند.
رایزنی تلفنی ظریف و وزیر خارجه انگلیس درباره برجام
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و «دومنیک راب»، وزیر امور خارجه و توسعه انگلیس شامگاه دوشنبه در گفتوگویی تلفنی درباره همکاریهای دو طرف در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و همچنین دیگر مسائل مورد علاقه دو طرف از جمله روابط دوجانبه و برخی موضوعات انسانی بحث و تبادل نظر کردند.
رایزنی پامپئو با ماکرون درباره ایران و حزبالله
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای تصریح کرده، «مایک پامپئو» در سفرش به فرانسه با «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه درباره ایران و حزبالله رایزنی کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: وزیر خارجه، مایکل پامپئو امروز در پاریس با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در پاریس دیدار کرد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «وزیر خارجه پامپئو و رئیسجمهور ماکرون درباره تهدیدهای مهم علیه امنیت جهانی، تلاشها برای مقابله با افراطگرایی خشن، رفتارهای بیثباتکننده ایران و نفوذ مخرب حزبالله در لبنان رایزنی کردند.»
دولت آمریکا بعد از خروج از «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام تحریمها علیه ایران را از سر گرفته و به سیاستهایی تحریکآمیز علیه ایران، از جمله ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورده است.
ترامپ وعده داده بود با خروج از برجام و پیگیری سیاست «کارزار فشار حداکثری» ایران را به حضور پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی بهتر» ـ به زعم او ـ مجاب خواهد کرد.
دعوت قطر از کشورهای منطقه به همزیستی با ایران
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر، شامگاه دوشنبه از اقدامات ایران در شرایط محاصره این کشور تشکر کرد.
به گزارش «الجزیره»، وزیر خارجه قطر در این خصوص گفت: «تمام ادعاهایی که متوجه قطر شده (ادعاهایی که سبب محاصره بوده) نادرست و جعلی است».
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی در ادامه گفت: «از همان ابتدا، درهای خود را به روی گفتوگویی مبتنی بر احترام متقابل و احترامگذاری به حاکمیت کشورها گشودهایم. بحران خلیج [فارس] برندهای ندارد و نتیجه آن بیثباتی بیشتر در منطقه است.»
آل ثانی در ادامه با بیان اینکه این کشور هیچ گونه اقدام خصمانهای علیه کشورهای محاصرهکننده انجام نداده، گفت: «از اینکه ایران حریم هوایی خود را در شرایط محاصره به روی ما باز گذاشته، تشکر و قدردانی میکنیم. ما برای حل اختلافات منطقه به دنبال گفتوگوی ثمربخش هستیم».
وزیر خارجه قطر همچنین از اقدامات امیر فقید کویت و امیر کنونی این کشور تشکر کرد و گفت: «ایران جزئی از منطقه است و باید میان این کشور و کشورهای شورای همکاری [خلیج فارس] در زمینه زندگی توأم با صلح توافق صورت گیرد».
وی ادامه داد: «امکان دارد قطر نقشی ایفا کند که در چهارچوب دیپلماتیک باشد. ما میخواهیم از هر گونه تنش در منطقه جلوگیری کنیم».
وزیر خارجه قطر همچنین در پایان اظهارات خود گفت، این کشور و آمریکا برای دستیابی به راهحلی در افغانستان با یکدیگر همکاری دارند.
توافق بین حماس و فتح برای صلح فراگیر
منابع فاش کردند، توافق فتح و حماس تحت نظارت مصر روی تغییر قوانین و برگزاری انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان و قانونگذاری است.
این منابع تاکید کردند، این توافق شامل طرح نقشه راه ملی فراگیر برای تحقق آشتی و مشارکت است و پایه و اساس برگزاری نشست ملی با حضور تمام گروههای فلسطینی در آینده نزدیک خواهد بود.
این منابع تصریح کردند، آنچه بر سر آن بین حماس و فتح در قاهره توافق شد، تکمیلکننده توافق نامه آنکارا و نشست دبیران کل گروهها در بیروت است.
این منابع افزودند، توافق فتح و حماس تحت نظارت مصر ظرف روزهای آینده رسما اعلام خواهد شد.
ایاد نصر، سخنگوی فتح نیز در این باره گفت، ظرف ساعات آینده، اخبار مثبتی از قاهره درباره آشتی فلسطینی منتشر میشود.
نصر اضافه کرد: مذاکره بین هیات فتح شامل جبریل الرجوب، دبیرکل کمیته مرکزی فتح، روحی فتوح، اعضای کمیته مرکزی و هیئت حماس شامل صالح العاروری، نایب رئیس دفتر سیاسی حماس و خلیله حیه، عضو دفتر سیاسی و حسام بدران است که مذاکراتشان بسیار مثبت بوده است.
او اشاره کرد: مذاکرات دو گروه همچنان در جریان است و امیدواریم طی ساعات آینده به نتایج مثبتی برسیم.
حازم قاسم، سخنگوی حماس ماه گذشته به المیادین گفته بود، هیات حماس برای بررسی روند تفاهمات و آشتی فلسطینی به قاهره میرود.