درگیری میان نیروهای عربستان و امارات در جنوب یمن، محکومیت ترور شهید فخری زاده از سوی ترکیه و قطر، افزایش سطح آمادهباش در سفارتخانههای اسرائیل و اولین دیدار وزرای خارجه عربستان و ترکیه پس از ترور خاشقجی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به افزایش سطح آمادهباش نیروهای آمریکایی در منطقه در پی ترور شهید فخری زاده نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ به دنبال ترور شهید محسن فخری زاده، دانشمند هستهای برجسته ایران، نیروهای آمریکایی سطح آماده باش خود را در منطقه ارتقا دادهاند.
خبرنگار المیادین در این رابطه گزارش داد که وزارت دفاع آمریکا با ارتقای سطح آماده باش خود در منطقه، تدابیر پیشگیرانهای را در پی ترور فخری زاده اتخاذ کرده است.
بعد از ظهر جمعه عناصر تروریست مسلح خودروی حامل محسن فخریزاده، رییس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع را مورد حمله قرار داده و وی را به شهادت رساندند.
در پی شهادت این دانشمند برجسته و پاسدار رشید انقلاب اسلامی، سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرماندهکل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پیامی با محکومیت شدید این جنایت تصریح کرد: انتقام و مجازات سخت از عاملان آن در دستور کار قرار گرفته است.
درگیری میان نیروهای عربستان و امارات در جنوب یمن
منابع خبری یمن اعلام کردند که درگیری میان نیروهای دولت مستعفی یمن و شورای انتقالی در «اَبین» در جنوب یمن منجر به کشته و زخمی شدن دهها تن شده است.
«احمد عبید بن دغر» مشاور رئیس جمهور مستعفی یمن در واکنش به بروز چنین درگیریهایی میان نیروهای مزدور امارات متحده عربی و عربستان نوشت: اینگونه اتفاقات، جز کودکانی یتیم، زنانی بیوه و سرزمینهایی متروکه نتیجهای نخواهد داشت.
بندغر در ادامه نوشت: درگیریها در ابین و عدن هرگز امنیت، توسعه و ثبات را برقرار نمیکند تا وقتی که طرف مقابل را به رسمیت نشناسند و همزیستی با آن را نپذیرند. عدن که در اطراف آن مشغول جنگیم، پایتخت موقت ماست و قرار بود منطقه رویارویی با دشمن باشد.
محکومیت ترور شهید فخری زاده از سوی ترکیه و قطر
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر با «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه کشورمان، تلفنی گفتوگو و ترور شهید «محسن فخریزاده» دانشمند هستهای و دفاعی ایران را محکوم کرد.
به گزارش «الجزیره»، وی در این تماس گفت، در حالی که منطقه به دنبال راهی برای کاهش تنشهاست، ترور شهید فخریزاده سبب شعلهورتر شدن آتش میشود.
وزیر خارجه قطر در ادامه، خواستار خویشتنداری و تلاش به منظور یافتن راهکارهای ریشهای برای حل مسائل باقی مانده شد.
وزیر خارجه ایران هم ضمن تشکر از همتای قطری خود به دلیل موضع این کشور در محکومیت ترور شهید فخریزاده، بر استحکام روابط دو کشور تاکید کرد.
وزارت خارجه ترکیه نیز بامداد یکشنبه با صدور بیانیهای، ضمن محکوم کردن ترور شهید فخریزاده، به دولت و خانواده این دانشمند هستهای و دفاعی ایران تسلیت گفت.
در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: «ما از کشته شدن دانشمند ایرانی محسن فخریزاده بر اثر حمله مسلحانه متأثر شدیم. ترکیه با هر اقدامی برای برهم زدن صلح و آرامش در منطقه و با هر نوع از تروریسم مخالف است؛ فارغ از اینکه چه کسی آن را انجام داده یا چه کسی را هدف گرفته باشد».
بر این اساس، آنکارا تاکید کرد: «ما این جنایت نفرتانگیز را محکوم کرده و به دولت ایران و خانواده آن مرحوم تسلیت میگوییم».
به نوشته وبگاه شبکه «تیآرتی»، وزارت خارجه ترکیه همچنین خواستار مجازات عاملان این اقدام تروریستی شده و از همه طرفها خواست که از خود خویشتنداری نشان دهند.
افزایش سطح آمادهباش در سفارتخانههای اسرائیل
پس از جنایت ترور شهید «محسن فخریزاده» دانشمند هستهای ایران، تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم سطح آمادهباش در تمامی سفارتخانههای خود را بالا بُرده است.
سران ارشد این رژیم به کلیه سفارتخانههای خود در کشورهای مختلف اعلام کردهاند که در حالت آمادهباش و هشدار امنیتی قرار بگیرند.
بر اساس این گزارش، تلویزیون رژیم صهیونیستی عنوان کرده که سطح آمادهباش در سفارتخانههای این رژیم از روز گذشته تاکنون بالا رفته است. در همین ارتباط، شبکه المیادین نیز اعلام کرده است که علت بالا رفتن سطح آمادهباش در سفارتخانههای رژیم صهیونیستی در سراسر جهان، ترس این رژیم از اقدام تلافیجویانه احتمالی تهران به دنبال جنایت ترور شهید فخریزاده، است.
اولین دیدار وزرای خارجه عربستان و ترکیه پس از ترور خاشقجی
روز جمعه مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در حاشیه کنفرانس وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در پایتخت نیجریه، با فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود دیدار کرد.
شبکه الجزیره گزارش داد که در این دیدار چاووش اوغلو، از ریاض به خاطر میزبانی اجلاس جی ۲۰ که اخیراً به شکل مجازی در عربستان برگزار شد تشکر کرد.
این نخستین دیدار وزیر خارجه ترکیه و همتای سعودی وی از زمان بحران میان دو کشور بر سر پرونده ترور جمال خاشقجی در کنسولگری کشورش در استانبول ترکیه است.
چاووش اوغلو پس از این دیدار در توئیتی نوشت، دیدار دوستانه با همتای سعودی خود داشته است.
داوود اوغلو همچنین بر اهمیت روابط آنکارا و ریاض تأکید و تصویری از سلام و احوالپرسی آنها با یکدیگر را پیوست توئیت خود کرد.
وی نوشت: همکاری ترکیه و عربستان نه تنها به نفع کشورهای ما بلکه به نفع کل منطقه خواهد بود.
تلاش رسمی برای اصلاح روابط دو کشور پس از تماس تلفنی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان پیش از آغاز نشست جی ۲۰ آغاز شد.
روابط ترکیه و عربستان از سال ۲۰۱۸ و پس از افشای ترور خاشقجی به پایین ترین سطح خود رسیده و آنکارا و ریاض بر سر سیاست های مربوط به درگیری های لیبی و سوریه با یکدیگر اختلاف دارند.