به گزارش بورس تابناک، حوزه بورس این روزها شاهد اتفاقات قابلتوجهی است. سبزپوش بودن آن در تعطیلات، واریز شدن مبلغی از صندوق توسعه ملی به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه، تحولات سیاسی و اجتماعی و... بخشی از این اتفاقات است که مورد توجه فعالان این حوزه قرار گرفته است. در ادامه نگاهی داشتهایم به دغدغههای افراد در حوزه بورس و آنچه در فضای مجازی مطرح شده است.
روز گذشته نمایندههای مجلس با بررسی دوفوریت طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها موافقت کردند. با منتشر شدن این خبر و به اشتراک گذاشته شدن آن در شبکههای اجتماعی و پیام رسان تلگرام، خیلی از افراد مخصوصا فعالان حوزه بورس درباره این موضوع نوشتند که درست در روزهایی که بورس در حال رسیدن به ثبات و سر و سامان گرفتن بود و سهامداران بعد از مدتها در حال تجربه روزهای سبزپوش بودند، این طرح باعث میشود که اوضاع بورس بههم بریزد.
آنها در نوشتههایی که منتشر میکردند، اینطور بیان میکردند که هرچند اقتصاد ایران غیرقابل پیشبینی است اما با این کار دیگر نمیشود هیچ چشماندازی برای ساعتهای آینده بازار داشت. اما اوضاع در کانالهای تلگرامی وابسته به جناح اصولگرا یا اکانتهای افراد فعال در این جناح متفاوت بود. نکته نهایی مطرح شده از سمت این افراد این بود که با اعلام این طرح، عدهای به قصد برهم زدن بازار وارد میدان میشوند و با افزایش قیمت ارز، طلا و سقوط شاخص بورس این مساله را به عموم مردم تلقین میکنند که چنین طرحی باعث میشود که سرمایههایشان را از دست بدهند.
اما نمایندههای مجلسی هم که در شبکه اجتماعی توییتر حضور داشتند از این طرح دفاع میکردند و در نوشتههای خود درباره اهمیت آن در بهبود وضعیت اقتصادی مردم مینوشتند. حسن شجاعی، نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس یکی از این نمایندهها بود که در صفحه شخصی خود در دفاع از این طرح آنچه او وادادگی غربگرایان در موضوع هستهای و غیرهستهای در برابر آمریکا میخواند را عامل مخدوش شدن اقتصاد و امنیت و معیشت مردم معرفی کرد.
او تصویب این طرح را اقدام راهبردی برای بهبود معیشت مردم و نجات اقتصاد و امنیت کشور معرفی کرد. حمایتها از این طرح از سوی نمایندههای مجلس باعث به وجود آمدن بحثهایی در شبکه اجتماعی توییتر شد. رضا غلامی، کارشناس اقتصادی در واکنش به توییت سید احسان خاندوزی، نماینده مجلس که درباره این طرح و لزوم اجرای آن برای خروج از انفعال نوشته بود، اینطور واکنش نشان داد و نوشت که اجرای درست این مصوبه، نیازمند مجری و وزیر امور خارجه همراه نیز است.
واریز شدن یک هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به حساب بورس و صندوق تثبیت بازار سرمایه، اتفاقی بود که روز گذشته مورد توجه فعالان حوزه بورس قرار گرفت. خبری که در دقایق پایانی بازار موجب تقویت صفهای خرید و بهتر شدن معاملات شد و واکنش مثبت اکثر فعالان حوزه بورس را در پی داشت. افرادی هم که میخواستند در شبکههای اجتماعی درباره این موضوع بنویسند از هشتگ صندوق توسعه ملی استفاده میکردند و نظرات خود را با دیگران به اشتراک میگذاشتند.
برای مثال علی چشمی، استادیار گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد در صفحه خود در توییتر نوشت: «صندوق تثبیت بازار سرمایه گفته هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی دریافت کرده با نرخ ۱۲ درصد. به موقع دریافت کرده بورس صعودی است و خوب سود میکند! فقط لااقل صورتهای مالی یکسالش را در سایت منتشر کند که ببینیم در صندوق چه خبر است.» این اتفاق باعث شد که افراد زیادی درباره این موضوع اظهارنظر کنند که گویا عزمى جدی درخصوص بازار سرمایه وجود دارد.
آنها از این موضوع مینوشتند که سبزپوش بودن بورس در هفتههای گذشته و مخصوصا در تعطیلات نشان داده است همانطور که در روزهای گذشته یکی از نمایندههای مجلس بیان کرد که توجه جدیای به بورس وجود دارد واقعیت داشته و این ماجرا تا اوایل سال جاری ادامه دارد. این دسته از افراد همچنین به تجمعات اعتراضی سهامداران بورس در هفتههای اخیر اشاره میکردند و میگفتند که تمام این اتفاقات برای کم شدن اعتراضات است.
اما با اتفاقی که روز گذشته در مجلس افتاد و طرح نمایندههای مجلس در رابطه با کاهش تعهدات هستهای ایران، برخی از افراد آن را عامل منفی شدن بورس میدانستند و میگفتند تمام این مجموعه عوامل باعث میشود که اوضاع بورس غیرقابل پیشبینی باشد و این احتمال وجود داشته باشد که در روزهای آینده شاهد سرخ پوش شدن آن باشیم.
صحبتهای عباس معمارنژاد، معاون امور بانکی و شرکتهای خصوصی وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه «فعلا زمان عرضه دارا سوم مشخص نیست.» در روزهای گذشته، مورد توجه فعلان حوزه بورس قرار گرفته بود. صحبتهایی که با انتقاد افراد فعال در حوزه بورس و بازار سرمایه همراه بود. همچنین افراد تازهوارد به عرصه بورس هم نسبت به این موضوع انتقادهایی را مطرح میکردند.
محور انتقادهای آنها هم از این قرار بود که دولت فقط میخواهد پول دربیاورد، اما به فکر سرمایهگذاران و مدیریت صندوقها نیست. اما از آنجا که حجم اخبار و اتفاقات زیاد است، برخی از خبرها و اظهارنظرها خیلی زود به دست فراموشی سپرده میشوند. با این حال در میان روند سریع تحولات و خبرها، برخی از افراد همچنان درباره ایتیافها اظهارنظر میکنند و درباره آن مطالبی را در صفحههای خود مینویسند.
روز گذشته نوشتهای که درباره این صندوقها مورد توجه قرار گرفت، اظهارنظر پیام الیاسکردی، فعال بازار سرمایه بود. او در صفحه خود در رشته توییتی ایتیافهای دولتی را یکی از بهترین روشهای دولت برای تامین مالی معرفی کرد.
الیاس کردی اما در نوشتهاش سه راهحل برای این صندوقها پیشنهاد کرد؛ یکی از آنها کوتاه کردن زمان خرید و تخصیص این صندوقها، درج زمانی مشخص برای تخصیص و تعیین برنامه داراها تا پایان سال بود. راهحل دیگری که این فعال بازار سرمایه در صفحه خود درباره آن نوشت که این صندوقها میتوانند با ایجاد سبد، سرمایه مردم را حفظ و از هیجان جلوگیری کنند.
او در راهحل سوم خود به صندوق دارا یکم اشاره کرد و آن را تجربه تلخی معرفی کرد. چراکه به گفته او نبود بازارگردان باعث این تجربه تلخ بود. به اعتقاد او حلقه اصلی یک صندوق قوی، بازارگردانی است و بهتر است اول صندوق دارا یکم را سروسامان داد و بعد به سراغ دیگر صندوقها رفت. نوشته این فعال بازار سرمایه هم منتقدانی داشت و هم افرادی بودند که پیشنهادهای جدیدی میدادند.
منبع: دنیای اقتصاد