تحرکات نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد در غرب عراق، ادعای رسانههای آمریکایی درباره پایان احتمالی اختلافات قطر و عربستان، استقبال سفیر روسیه در واشنگتن از تصمیم بایدن برای بازگشت به برجام و هشدار درباره دخالت سفارت آمریکا در انتخابات پارلمانی عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تصویب پنج قطعنامه ضد اسرائیلی در سازمان ملل و تاکید بر اشغالی بودن جولان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ مجمع عمومی سازمان ملل شامگاه چهارشنبه، پنج قطعنامه ضد رژیم صهیونیستی تصویب کرد.
به نوشته وبگاه «یو.اِن واچ»، در این جلسه که به مناسبت روز همبستگی با فلسطین در سازمان ملل (۲۹ نوامبر ۱۹۴۷) برگزار شد، پنج قطعنامه پیشنهادی علیه رژیم صهیونیستی به رأی گذاشته شد.
لازم به ذکر است که این قطعنامههای مجمع عمومی، غیر الزامآور هستند و مانند سالهای قبل با تداوم بیاعتنایی رژیم اشغالگر قدس و قانونشکنی آن مواجه خواهند شد.
قطعنامه «جولان سوری» که با ۸۸ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۶۲ رأی ممتنع تصویب شد، تاکید میکند که جولان سوریه از سال ۱۹۶۷ توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده است.
این قطعنامه، با یادآوری قطعنامه ۴۹۷ شورای امنیت به سال ۱۹۸۱، ضمن ابراز از عدم عقبنشینی رژیم صهیونیستی از این اراضی، هرگونه شهرکسازی و ساختوساز صهیونیستها در جولان سوریه را غیرقانونی دانست.
بنابراین، مجمع عمومی سازمان ملل با این رأی خود، اعلام کرد که رژیم صهیونیستی نه تنها از قطعنامه شورای امنیت تبعیت نمیکند بلکه اعمال حاکمیت آن بر این مناطق از سال ۱۹۸۱، باطل و بیاعتبار است.
این قطعنامه مجمع از رژیم صهیونیستی خواست از تمام جولان اشغالی سوریه تا مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ عقبنشینی کند.
دیگر قطعنامه این نشست، «کمیته اجرای حقوق غیرقابل انکار مردم فلسطین» بود که با ۹۱ رأی موافق، ۱۷ رأی مخالف و ۵۴ رأی ممتنع تصویب شد.
این قطعنامه با تاکید بر مسئولیت دائمی سازمان ملل در قبال مساله فلسطین تا زمان حل شدن آن، از کمیته اجرای حقوق فلسطینیها میخواهد که تمام تلاشها برای احقاق این حقوق را انجام دهد که شامل حق تعیین سرنوشت و راهکار دو دولتی بر مبنای مرزهای پیش از ۱۹۶۷ است.
قطعنامه دیگر، بخش مخصوص برای حقوق فلسطینیها در دبیرخانه سازمان ملل بود که با ۸۴ رأی موافق، ۲۵ رأی مخالف و ۵۳ رأی ممتنع تصویب شد.
این قطعنامه خواستار تشکیل بخش مخصوص برای تداوم نظارت بر تحولات مرتبط با مساله فلسطن، سازماندهی دیدارها و فعالیتهای بینالمللی در حمایت از مأموریت کمیته اجرای حقوق فلسطینیها و همچنین تسهیل همکاری با جوامع مدنی در این زمینه شده است.
در ادامه، قطعنامه «حل مسالمتآمیز مساله فلسطین» با ۱۴۵ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع مورد تصویب قرار گرفت.
مجمع عمومی سازمان ملل در این قطعنامه، بر غیرقانونی بودن شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی و تمام اقدامات یکجانبه این رژیم با هدف تغییر ترکیب جمعیتی شهر قدس اشغالی و کرانه باختری تاکید شده است.
این قطعنامه همچنین خواستار توقف فوری ساختوساز واحدهای مسکونی صهیونیستنشین در قدس اشغالی و بخشهایی از کرانه باختری شد.
در این نشست همچنین قطعنامهای برای ایجاد برنامه اطلاعاتی ویژه درخصوص مساله فلسطین ذیل بخش اطلاعات عمومی در دبیرخانه سازمان ملل تصویب شد.
این قطعنامه که از حمایت ۱۴۲ رأی برخودار بود و با ۸ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع نیز مواجه شد، نظر دیوان بینالمللی دادگستری درباره عواقب قانونی ساخت دیوار حائل در اراضی اشغالی فلسطینیان را یادآور میشود.
تحرکات نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد در غرب عراق
یک منبع عراقی در استان الانبار که خواست نامش فاش نشود، روز چهارشنبه به تحرکات نظامیان آمریکایی در داخل پایگاه عین الاسد در غرب این کشور پرداخت.
این منبع بیان کرد: نظامیان آمریکایی دست به تغییرات اساسی در ساختمان های پایگاه هوایی عین الاسد در ناحیه البغدادی در منطقه هیت در غرب استان الانبار زده اند و این تغییرات بدون آگاهی دولت عراق رخ داده است.
منبع عراقی که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد: نظامیان آمریکایی تغییراتی در باند هواپیماها داده اند، ساختمان های جدیدی احداث کرده و مساحت اختصاص یافته برای پایگاه را توسعه داده اند.
این منبع تاکید کرد: اقداماتی که نظامیان آمریکایی در داخل پایگاه عین الاسد انجام داده اند، گواهی بر این است که بر خلاف مواضع سران آمریکا درباره عقب نشینی از عراق، خروج نظامیان آمریکایی از پایگاه عین الاسد در حال حاضر بعید است.
ادعای رسانههای آمریکایی درباره پایان احتمالی اختلافات قطر و عربستان
به گزارش بلومبرگ، دولت ترامپ قصد دارد تا قبل از پایان دوره ریاست جمهوری خود به اختلافات قطر و عربستان در چارچوب حل بحران شورای همکاری خلیج فارس پایان دهد تا از این طریق به هدف خود برای ضربه زدن به اقتصاد ایران برسد.
به نوشته این رسانه آمریکایی، عربستان و قطر به امضای توافق اولیه برای پایان دادن به اختلافاتشان با وساطت دولت ترامپ نزدیک شدند.
بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد که تلاش ها برای حل اختلافات دو طرف شامل بازگشایی حریم هوایی عربستان به روی هواپیماها و پروازهای قطری است تا از این طریق، میلیونها دلار درآمد ایران قطع شود.
در ادامه گزارش بلومبرگ آمده که امارات بیش از سایر اعضای شورای همکاری در اصلاح روابط با قطر تردید دارد، لذا ترجیح داد با اسرائیل روابط خود را عادی کند.
در همین ارتباط، روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که جراد کوشنر مشاور ارشد ترامپ و داماد سعی دارد قطر را متقاعد کند تا به جای استفاده از آسمان ایران، از حریم هوایی عربستان استفاده کند.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: با تغییر مسیر پروازی قطر، ایران از دریافت میلیون ها دلار به عنوان هزینه سالیانه پروازی محروم می شود و درآمد غیر نفتی آن به میزان صد میلیون دلار کاهش خواهد یافت.
شبکه الجزیره نیز دیروز در گزارشی به نقل از منابع آگاه در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خبر داد که طی ساعات آینده احتمالا گشایشی در بحران کشورهای عربی ایجاد شود.
عربستان سعودی، امارات، مصر و بحرین در پنجم ژوئن ۲۰۱۷ اندکی بعد از اولین سفر رسمی دونالد ترامپ به منطقه و دیدارش با سران این کشورها، قطر را به حمایت از تروریسم متهم و روابط دیپلماتیک با این کشور را قطع و با بستن مرزهای زمینی و هوایی، عملا قطر را محاصره کردند.
این چهار کشور عربی برای عادی شدن روابط با دوحه، خواستار قطع رابطه با ایران و اخراج نظامیان ترکیه از قطر و تعطیلی شبکه الجزیره شدهاند.
استقبال سفیر روسیه در واشنگتن از تصمیم بایدن برای بازگشت به برجام
«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در آمریکا از تصمیم «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری این کشور - که طبق ارزیابیهای رسانهای پیروز این انتخابات است - برای بازگشت به توافق هستهای ایران استقبال کرد.
بامداد پنجشنبه، آنتونوف طی سخنرانی در نشست مجازی اندیشکده «بروکینگز»، درباره برجام گفت: «نیازی به گفتن ندارد که ما از تصمیم بالقوه آمریکا برای بازگشت به این توافق استقبال میکنیم. ما منتظر تصمیم شما خواهیم بود».
بایدن روز چهارشنبه با تشریح مواضع خود برای ماههای اولیه دولت احتمالیاش در مصاحبه با روزنامه «نیویورکتایمز»، گفت هنوز بر سر موضع بازگشت به برجام در صورت تبعیت مجدد ایران از محدودیتها ایستاده است.
هشدار درباره دخالت سفارت آمریکا در انتخابات پارلمانی عراق
«فاضل جابر» نماینده پارلمان عراق از فراکسیون (الفتح) روز چهارشنبه درباره دخالت سفارت آمریکا در روند انتخابات پارلمانی عراق با استفاده از ابزارهای متعدد هشدار داد.
جابر در مصاحبه با وبگاه «المعلومه» گفت: «بدون شک سفارت آمریکا از طریق نمایندگان خود در روند انتخابات آینده دخالت خواهد کرد؛ خواه با استفاده از رسانههای محلی یا اعمال فشار بر دفتر سازمان ملل در بغداد».
وی افزود که نظارت و رصد فعالیتهای نمایندگان سفارت آمریکا از هماکنون ضروری است تا آنها را شناسایی کرده و جلوی دخالتهای آنها گرفته شود.
جابر همچنین گروههای سیاسی را به تشکیل تیمی جهت رصد تحرکات و تشدید نظارت در جریان مبارزات انتخاباتی به ویژه در زمینه حمایتهای مالی یا دخالت در فعالیت کمیته انتخابات فراخواند.