هشدار درباره اعلام ورشکستگی دولت عراق در سال ۲۰۲۱، دیدار وزیر خارجه عربستان با مقامات آمریکایی برای بررسی تحولات منطقه، جدال و درگیری لفظی شاهزاده سعودی و وزبر خارجه اسرائیل و حمله جنگندههای ترکیه به مناطقی در کردستان عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به سفر یک هیات اقتصادی ۴۰۰ نفره از رژیم صهیونیستی به امارات نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ منابع صهیونیست از سفر یک هیات اقتصادی ۴۰۰ نفره از این رژیم به امارات خبر دادند.
شبکه «کان» رژیم صهیونیستی گفت که این هیات به منظور شرکت در یک نمایشگاه فناوری به دبی سفر کرده است.
این هیأت صهیونیست قرار است در نمایشگاه فناوری دبی که از ۱۶ تا ۲۰ آذر در شهر دبی برگزار می شود، شرکت نماید.
گفتنی است، امارات و سپس بحرین و سودان چند ماه پیش از این با رژیم صهیونیستی توافق سازش و عادی سازی روابط امضا کردند.
هشدار درباره اعلام ورشکستگی دولت عراق در سال ۲۰۲۱
«عبدالهادی السعداوی»، عضو کمیسیون مالی پارلمان عراق میگوید، اینکه دولت برای رفع کسری بودجه سال ۲۰۲۱ به استقراض روی بیاورد، به ورشکستگی این دولت خواهد انجامید.
وی در گفتوگوی اختصاصی با پایگاه خبری «بغداد الیوم» توضیح داد: شاخصهای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی تاکید دارد که تداوم وضعیت استقراض عراق برای رفع کسری بودجهای که از آن رنج میبرد، به اعلام ورشکستگی دولت آن منجر خواهد شد.
این نماینده عراقی افزود: پیشنویس و لایحه قانون بودجه ۲۰۲۱ همچنان در راهروهای دفتر نخستوزیری قرار دارد و تاکنون به پارلمان ارائه نشده تا اعضای آن از جزئیات این لایحه و میزان کسری آن مطلع شوند. مدت زمان باقیمانده برای ارسال این بودجه بسیار کوتاه است. لذا دولت پارلمان را در وضعیت دشواری قرار خواهد داد.
السعداوی افزود: تاخیر در ارائه این لایحه بار مالی سنگینی برای دولت به همراه خواهد داشت. دولت باید بتواند راهکارها و درآمدهای جدیدی برای بودجه کشور ایجاد کند، نه اینکه مجددا به گرفتن وام و استقراض از بانکهای دولتی و بانک مرکزی روی آورد. دولت نمیتواند کشور را از نظر مالی و اقتصادی اداره کند.
قرار بود دیروز، هیأت دولت یک جلسه ویژه برای بررسی لایجه قانون بودجه ۲۰۲۱ تشکیل دهد؛ اما یک منبع آگاه گفت که این جلسه به روز سهشنبه آتی موکول شده است.
«جمال کوجر»، دیگر عضو کمیسیون مالی پارلمان عراق نیز پیشتر اعلام کرده بود، لایحه بودجه ۲۰۲۱ که در مرحله تدوین در وزارت دارایی است، یک لایحه مختصر ریاضت اقتصادی بر اساس داده های واقعی است.
دولت عراق از آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی به دلیل کاهش بیسابقه قیمت جهانی نفت و پس از آن بحران کرونا، از نظر اقتصادی به دلیل اتکای شدید بر درآمدهای نفتی، با مشکلات اقتصادی متعددی همراه شد و حتی در پرداخت حقوق کارمندان خود با مشکل مواجه شد. امری که موجب شد دولت الکاظمی در ۲۴ ژوئن گذشته به گرفتن وام به مبلغ ۱۷.۵ میلیارد دلار (۱۲.۵ میلیارد دلار از داخل و ۵ میلیارد دلار از خارج) روی آورد.
این استقراض برای مدت چند ماه مشکل پرداخت حقوق کارمندان دولت را حل کرد؛ اما دولت برای پرداخت حقوق ماههای سپتامبر و اکتبر بار دیگر به مشکل برخورد و دست به دامن پارلمان شد تا با گرفتن دوباره وام از داخل و خارج موافقت کند تا دستکم دولت تا پایان سال مشکل پرداخت حقوق کارکنان و قشرهای ضعیف و کمدرآمد را حل کند. پارلمان نیز در نهایت تحت فشار با گرفتن وام مجدد این بار به مبلغ ۱۰ میلیارد دلار موافقت کرد.
«هیثم الجبوری»، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه در پارلمان عراق با اعلام مخالفت صریح خود با رویکرد دولت مبنی بر استقراض داخلی و خارجی برای حل مشکلات اقتصادی این کشور گفته که پارلمان تنها به خاطر تامین معیشت مردم به این درخواست استقراضهای دولت الکاظمی تن داده است.
وی با اشاره به اینکه حجم بدهیهای داخلی و خارجی عراق در حال حاضر ۷۰ میلیارد دلار است، گفت: ۲۴ میلیارد این مبلغ بدهی خارجی و ۴۶ میلیارد آن بدهی داخلی است.
نمایندگان عراقی تاکنون بارها به دولت الکاظمی درباره پیامدهای اقتصادی استقراضهای مکرر داخلی و خارجی بر اقتصاد کشور هشدار دادهاند و خواستار یافتن راهکاری برای این معضل از سوی دولت شدهاند.
دیدار وزیر خارجه عربستان با مقامات آمریکایی برای بررسی تحولات منطقه
خبرگزاری رسمی عربستان «واس» گزارش داد که در دیدار میان فیصل بن فرحان، وزیر خارجه این کشور در دفترش در ریاض با دیوید شنکر، معاون وزیر خارجه آمریکا و تیموتی لیندرکینگ، جانشین معاون وزیر خارجه آمریکا در امور کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، زمینههای همکاری مشترک میان دو کشور دوست و برجستهترین تحولات منطقهای و بین المللی مورد توجه مشترک مورد بررسی قرار گرفت.
این دیدار در حالی انجام میشود که اخباری مبنی بر نزدیک بودن حصل و فصل بحران میان قطر با عربستان، امارات، بحرین و مصر مطرح است.
جدال و درگیری لفظی شاهزاده سعودی و وزبر خارجه اسرائیل
کنفرانس امنیتی گفتوگوی منامه که از روز جمعه در پایتخت بحرین در حال برگزاری است، روز یکشنبه شاهد جدال لفظی شدید میان وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و رئیس اسبق سازمان اطلاعات عربستان سعودی بود.
به گزارش پایگاه خبری روسیا الیوم، «ترکی الفیصل» در نشستی مربوط به این کنفرانس که اشکنازی هم در آن حضور داشت به رژیم صهیونیستی تاخت و گفت: «اسرائیل از یک سو ادعا میکند با تهدید وجودی روبهروست و از سوی دیگر اراضی فلسطین را اشغال و کشورهای عربی را بمباران میکند و زرادخانه سلاح اتمی در اختیار دارد.»
این شاهزاده سعودی، رژیم صهیونیستی را به نفاق متهم کرد و گفت: «اسرائیل خواستار برقراری رابطه دوستانه با عربستان است، اما در رسانههای بین المللی، سگهای هجومی خود را علیه ریاض آزاد گذاشته است.»
الفیصل با اشاره به اینکه اسرائیل هزاران فلسطینی که زمینهایشان را به سرقت برده در اردوگاهها در بازداشت نگاه داشته است، گفت: «درمان زخم باز با استفاده از مسکنها امکان پذیر نیست.»
او ضمن درخواست از رژیم صهیونیستی برای موافقت با طرح صلح عربی، این طرح را تنها راه مقابله با ایران خواند.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هم در پاسخ به انتقادهای شاهزاده سعودی خود ضمن ابراز تاسف نسبت به مواضع او گفت: «این اظهارات روح تغییر در خاورمیانه را نشان نمیدهد.»
اشکنای به توافق سازش میان رژیم صهیونیستی با امارات و بحرین اشاره کرد و گفت: «این توافق جایگزین مذاکرات با فلسطینیها نمیشود، بلکه فرصتی برای آنهاست و طرف فلسطینی باید مذاکرات را فورا و بدون قید و شرط از سر گیرد.»
وزیر صهیونیست مدعی شد: «اسرائیل با انصراف از الحاق اراضی اشغالی به سمت عادی سازی روابط (با رژیمهای عربی) پیش رفت، از همین روی فرصت بی نظیری برای ایجاد راه حل مناقشه فلسطین و اسرائیل وجود دارد.»
حمله جنگندههای ترکیه به مناطقی در کردستان عراق
رسانهها از حمله جنگندههای ترکیه به مناطقی در استان «دهوک» در کردستان عراق خبر دادند.
به نوشته وبگاه «روداو»، «سامی بارواری» از مقامات منطقه «درالوک» واقع در استان دهوک گفت که روز شنبه، دو منطقه توسط جنگندههای ترکیه بمباران شد. این در حالی است که وزارت دفاع ترکیه، شنبه ادعا کرد که چهار عضو پکک (حزب کارگران کردستان ترکیه) را در همان منطقه کشته است.
به گفته منابع مطلع، این حمله ساعت پنج بعد از ظهر به وقت محلی انجام شد. یکی از اهالی این منطقه نیز در مصاحبهای از ترس ساکنان محلی هنگام حملات هوایی ترکیه به مناطق کردنشین عراق در شمال این کشور خبر داد.
از اواسط ژوئن ۲۰۲۰، ترکیه در دو عملیات گسترده با نام «پنجه عقاب» و «پنجه ببر»، حملات گستردهای علیه عناصر پکک در داخل خاک شمال عراق آغاز کرده که تاکنون موجب خسارات مالی و جانی متعدد و تخلیه بسیاری از روستاهای مرزی منطقه کردستان عراق شده است. این امر با اعتراض و محکومیت اربیل و دولت مرکزی عراق همراه شد و بغداد حتی سفیر ترکیه را فراخواند؛ اما آنکارا تا به این لحظه عملیات نظامی در خاک عراق را متوقف نکرده است.
چندی قبل «علی ورهان» عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق، از حضور شمار زیادی از نیروهای ترکیه در منطقه «حاج عمران» در استان «اربیل» خبر داد. وی در گفتوگو با وبگاه «المعلومه» گفت که نیروهای ترکیه تحرکات عجیب خود را در منطقه کردستان آغاز کردهاند که شامل استقرار مجدد و ترددهای مختلف در پایگاههای نظامی مختلف خود در استان های این منطقه است.