برگزاری رزمایش مشترک بین عربستان و آمریکا، تحریم سفیر ایران در یمن از سوی آمریکا، واکنش ابوظبی به بحران میان دوحه و چهار کشور عربی و قدردانی سازمان ملل از تلاشهای حشد شعبی برای بازگشت آوارگان عراقی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ادعای آمریکا درباره معافیت ایران از تحریم دارو و غذا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ با آنکه بسیاری از کارشناسان مسائل تحریمی میگویند بیانیههای وزارت خزانهداری آمریکا درباره معافیت مبادلات انساندوستانه با ایران از شمول تحریمها با رویه عملکردی واشنگتن در این زمینه تفاوتهای زیادی دارد، خزانهداری آمریکا در بیانیهای ادعا کرده، بانکهای خارجی بابت تسهیل مبادلات مربوط به عرضه اقلام دارویی و پزشکی به ایران مشمول جریمه نخواهند شد.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای ادعا کرده بانکهای خارجی بابت تسهیل مبادلات مربوط به عرضه اقلام دارویی و پزشکی مانند محلولهای ضدعفونیکننده دست، دستگاههای تنفس مصنوعی و تجهیزات حفاظت شخصی به ایران جریمه نخواهند شد.
این ادعا در حالی مطرح شده که کارشناسان مسائل تحریمی روز دوشنبه به روزنامه آمریکایی واشنگتنپست گفتند تحریمهای واشنگتن ممکن است در دسترسی ایران به واکسن کرونا اخلال ایجاد کنند.
قبلتر از آن، «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی ایران هم طی یاددشتی در اینستاگرام توضیحاتی درباره مانعتراشی آمریکا برای انتقال ارز جهت خرید واکسن کرونا مطرح کرد.
وی نوشت: «برخی نادانسته یا مغرضانه، سعی در تطهیر اقدامات غیرانسانی آمریکا در تحریم ایران را دارند و تنها به ادعای دروغین آمریکا بر عدم محدودیت بر معاملات دارو تاکید میکنند. برای ثبت در حافظه تاریخی میگویم: اعلام خبر مربوط به توزیع واکسن کرونا توسط برخی کشورهای همسایه بین مردمشان تلخترین پاسخ به این عده است.»
رئیس بانک مرکزی ایران اضافه کرد: «از آنجا که خرید واکسن کرونا (covax) باید از مسیر رسمی سازمان بهداشت جهانی انجام گیرد، تاکنون هر طریقی برای پرداخت و انتقال ارز مورد نیاز، به خاطر تحریم غیرانسانی دولت آمریکا و ضرورت اخذ مجوز اوفک، با مانع مواجه شده است.»
برگزاری رزمایش مشترک بین عربستان و آمریکا
وزارت دفاع عربستان روز سهشنبه آغاز رزمایشهای تمرینی مشترک با نیروهای آمریکا را اعلام کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت النشره، وزارت دفاع عربستان اعلام کرد، امروز رزمایش تمرینی مشترک "پنجه عقاب۲ -۲۰۲۰ بین نیروهای زمینی سلطنتی عربستان و نیروهای آمریکایی در منطقه شمال غربی از سرگرفته شد.
این رزمایشها ادامه تمرینهای مشترک بین نیروهای زمینی بین دو کشور با هدف تقویت توافق همکاری و تلاش نظامی مشترک بین این دو کشور و تبادل کارشناسیها و مفاهیم و افزایش آمادگی نظامی برای تقابل با چالشهای منطقهای است.
تحریم سفیر ایران در یمن از سوی آمریکا
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد، سفیر ایران در یمن، یک تبعه پاکستان و دانشگاه المصطفی را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده، «حسن ایرلو» به دلیل حمایت از فعالیت های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در یمن در فهرست تحریمها قرار گرفته است.
در حالی که آمریکا یکی از حامیان اصلی ائتلاف متجاوز به یمن است در بیانیه خزانهداری ادعا شده «ایران همچنان به بیثبات کردن یمن ادامه میدهد.»
وزارت خزانهداری آمریکا در بخش دیگری از این بیانیه گفته «دانشگاه بینالمللی المصطفی» را به دلیل تسهیل فعالیتهای سپاه پاسداران تحت تحریم قرار داده است.
علاوه بر این، یک تبعه پاکستان به نام «یوسف علی معراج» نیز به بهانه حمایت از فعالیتهای سپاه پاسداران تحریم شده است.
«حسن ایرلو» سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران روز ششم آبانماه، رونوشت استوارنامه خود را تقدیم «هشام شرف» وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن کرد.
ایرلو از دیپلماتهای با سابقه وزارت خارجه و کارشناس ارشد حوزه عربی و شبه جزیره بوده است. مسئول میز یمن در وزارت امور خارجه ایران پس از آغاز جنگ در سال ۲۰۱۵ در یمن، هماهنگ کننده کمکهای انسان دوستانه ایران به یمن پس از آغاز جنگ (اعزام هواپیماهای کمک رسانی و کشتی نجات و پس از آن کمک رسانی با هماهنگی سازمان ملل و ... از دیگر فعالیتهای ایرلو است. او همچنین پیش از تصدی این سمت، معاون دستیار ویژه وزیر خارجه در امور یمن در سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۹ بوده است.
واکنش ابوظبی به بحران میان دوحه و چهار کشور عربی
وزیر مشاور در امور خارجه امارات روز سهشنبه با انتشار توییتی، به اقدامات صورت گرفته برای حل و فصل بحران میان دوحه و چهار کشور عربی مصر، عربستان، امارات و بحرین واکنش نشان داد.
وی نوشت: امارات از تلاشهای کشور برادر کویت و تلاشهای آمریکا برای تقویت همبستگی در خلیج فارس قدردانی میکند. امارات تلاشهای خیرخواهانه سعودی به نیابت از طرف چهار کشور (عربستان، امارات، مصر و بحرین) را مورد حمایت قرار می دهد و تاکید می کند که روابط شورای همکاری خلیج فارس با کشور برادر مصر، رکن اساسی در محافظت از امنیت عربی و ثبات منطقه محسوب می شود و امارات به نشست موفق شورای همکاری خلیج فارس چشم دوخته است.
این در حالی است که مصر به موضع گیری درباره بحران میان دوحه و چهار کشور عربی امارات، مصر، عربستان و بحرین پرداخت و ابراز امیدواری کرده بود که تلاش ها برای حل این بحران به راه حلی فراگیر که همه دلایل شکل گیری این بحران را رفع کند، منجر شود.
احمد حافظ سخنگوی وزارت خارجه مصر اعلام کرده بود: مصر از ادامه تلاش های انجام شده از سوی امیر و دولت کویت برای حل اختلاف عربی و حل بحران میان قطر و چهار کشور عربی تقدیر می کند و این در راستای نقش آفرینی کویت و تمایل دائم آن برای ثبات در کشورهای عربی است.
وی افزوده بود: امیدواریم که این تلاش های قابل تقدیر به راهکار فراگیری برای حل همه دلایل این بحران منجر شود.
سخنگوی وزارت خارجه مصر به اهتمام ویژه قاهره به همبستگی و ثبات کشورهای عربی اشاره کرد.
شیخ ناصر المحمد الصباح وزیر خارجه کویت روز جمعه گذشته از گفتگوهای مفید در زمینه آشتی میان دوحه و چهار کشور عربی خبر داده بود.
قدردانی سازمان ملل از تلاشهای حشد شعبی برای بازگشت آوارگان عراقی
«زهره الطابوری» نماینده «جنین پلاسخارت» فرستاده سازمان ملل به عراق با «خضیر المطروحی» فرمانده عملیات نینوا وابسته به نیروهای حشد شعبی دیدار کرد.
وی در جریان این دیدار از فداکاری نیروهای حشد شعبی برای زمینه سازی در راستای بازگشت آوارگان عراقی به استان نینوا قدردانی کرد.
المطروحی نیز در این دیدار بیان کرد: نیروهای حشد شعبی از راههای جدیدی برای شناسایی خانوادههای آوارگان عراقی استفاده میکنند.
وی افزود: نیروهای حشد شعبی تلاش دارند، مانع آن شوند که عناصر تروریستی از بازگشت آوارگان عراقی به منازل خود سوء استفاده کنند.
نیروهای حشد شعبی در کنار دیگر نیروهای امنیتی عراق برای نابودی بقایای تشکیلات تروریستی داعش تلاش میکنند، به طوری که اخیراً، وزیر دفاع سابق عراق به نقش مهم نیروهای حشد شعبی در نجات این کشور از احتمال فروپاشی اشاره و اعلام کرده بود که این نیروها همواره علیه بقایای داعش عملیات ضد تروریستی انجام میدهند.