قرار گرفتن سفیر آمریکا در یمن در فهرست تحریمهای ایران، تشکیل اتاق عملیات مشترک برای مقابله با ترکیه در سوریه، تاکید چین بر لغو تمام تحریمهای هستهای ایران و اظهارات سیسی درباره احتمال وقوع درگیری نظامی با ترکیه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تصویب فروش تسلیحات پیشرفته به امارات در سنای آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ بامداد پنجشنبه، مجلس سنای آمریکا طرح دموکراتها برای ممانعت از فروش تسلیحات پیشرفته از جمله جنگندههای «اف-۳۵» به امارات عربی متحده را تصویب نکرد.
به نوشته رسانههای آمریکایی، ابتدا طرح ممانعت از فروش پهپادهای تهاجمی مرگبار به امارات در سنا به رأی گذاشته شد که با پیوستن دو سناتور دموکرات به صف مخالفان، با ۵۰ رأی منفی و ۴۶ رأی مثبت تصویب نشد.
در ادامه سناتورهای آمریکایی با ۴۹ رأی مخالف و ۴۷رأی موافق، طرح ممانعت از فروش جنگندههای «اف-۳۵» به امارات را رد کردند.
بدین ترتیب قراردادهای دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای فروش ۲۳ میلیارد دلار تجهیزات نظامی پیشرفته به ابوظبی تصویب شد و بدین ترتیب امارات اولین کشور عربی خواهد بود که جنگندههای پیشرفته اف-۳۵ را دریافت میکند.
پیشتر، ترامپ گفته بود اگر سنا هم با فروش تسلیحات پیشرفته به امارات مخالفت کند، او این طرح را وتو خواهد کرد.
قوانین آمریکا صراحت دارند که قراردادهای بزرگ تسلیحاتی باید در کنگره مورد بررسی قرار بگیرند. بر همین اساس، قانونگذاران آمریکایی میتوانند با تصویب قطعنامههایی جلوی فروش هر تسلیحاتی به کشورهای خارجی را بگیرند.
اما برای اینکه این قطعنامهها ضمانت قانونی داشته باشند، باید هم در مجلس سنا و هم در مجلس نمایندگان به تصویب برسند. اگر ترامپ مصوبهای که به تأیید این دو مجلس رسیده را وتو کند، نمایندههای کنگره با رأی موافق دو سوم اعضا میتوانند این وتو را باطل کنند.
قرار گرفتن سفیر آمریکا در یمن در فهرست تحریمهای ایران
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه ۱۹ آذر ماه با انتشار بیانیهای با تاکید بر نقش محوری «کریستوفر هنزل» سفیر ایالات متحده آمریکا در وقوع بحران انسانی در یمن، نام وی را در فهرست تحریمهای جمهوری اسلامی ایران قرار داد.
در بیانیه وزارت امور خارجه به نقش سفیر ایالات متحده آمریکا در یمن در راهبری جنگ خانمانسوز و کشتار مردم بیگناه و مظلوم این کشور، حمایتهای تسلیحاتی، مالی و سیاسی از ائتلاف تجاوزگر، استمرار تحریمهای ظالمانه و غیرانسانی در حق مردم و ایفای نقش در سناریوی شوم تجزیه کشور یمن و همچنین اقدامات مخرب برای به بن بست کشاندن حل و فصل سیاسی بحران یمن و در نتیجه تداوم فاجعه انسانی به عنوان بزرگترین تراژدی قرن، اشاره شده است.
در بیانیه وزارت امور خارجه تصریح شده است: در اجرای تبصره یک ماده ۴ و تبصره یک ماده ۵ از «قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه» مصوب بیست و دوم مردادماه ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی، دستگاه دیپلماسی با همکاری نهادهای ذیربط، بر اساس اطلاعات و ادله مکفی که اثبات میکند کریستوفر هنزل، سفیر آمریکا در یمن مشارکت موثر در سازماندهی، تأمین مالی و تسلیحاتی، راهبری و ارتکاب اقدامات ائتلاف متجاوز به سرزمین یمن و شکل گیری فاجعه انسانی یمن نقش موثری داشته است و همچنین به دلیل مشارکت در ارتکاب نقض قواعد اساسی و اصول بنیادین حقوق بینالملل از جمله حقوق بینالملل بشردوستانه و حقوق بشر علیه مردم منطقه و نقشی که در اعمال تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی ایالات متحده علیه مردم یمن داشته و دارد، مصداق بارز اشخاص مورد اشاره در بندهای سه تا پنج ماده ۴ و بند دو ماده ۵ قانون فوق به شمار رفته و بدین وسیله از تاریخ صدور این بیانیه ( نوزدهم آذرماه ۱۳۹۹) در فهرست اشخاص مورد تحریم به گونه مقرر در قانون مذکور قرار میگیرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: کریستوفر هنزل از این تاریخ مشمول تبعات و الزامات مندرج در «قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه» خواهد بود و تمامی نهادهای ذیصلاح طبق قانون اقدامات مقتضی جهت اثربخشی در این خصوص را اتخاذ میکنند.
به گزارش فارس، وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه (۱۸ آذر ماه) سفیر ایران در یمن، یک تبعه پاکستان و دانشگاه المصطفی را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده، «حسن ایرلو» به دلیل حمایت از فعالیت های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در یمن در فهرست تحریمها قرار گرفته و ادعا شده که «ایران همچنان به بیثبات کردن یمن ادامه میدهد.»
تشکیل اتاق عملیات مشترک برای مقابله با ترکیه در سوریه
شبه نظامیان «قسد» از تشکیل اتاق عملیات مشترک با ارتش سوریه و روسیه برای مقابله با آنچه تجاوزات ترکیه خوانده، خبر داد.
به گزارش شبکه المیادین، این توافق بر ایجاد سه نقطه ایست بازسی روسی، سوری و کردی در ورودی شهر عین عیسی (شمال، شرق و غرب) در استان الرقه سوریه تاکید دارد.
علت تشکیل این اتاق عملیات برای مقابله با اقدامات ترکیه اعلام شده است.
تاکید چین بر لغو تمام تحریمهای هستهای ایران
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبری خود درباره مسائل مختلف از جمله اظهارات مقامات دولت احتمالی جو بایدن پیرامون توافق هستهای ایران به اظهار نظر پرداخت.
ژائو در پاسخ به سوال شبکه CCTN درباره اظهارات روز دوشنبه جیک سولیوان، نامزد تصدی پست مشاور امنیت ملی آمریکا درباره این که دولت جو بایدن خواستار محدود کردن ایران با بازگشت به توافق هستهای و پایبندی ایران به مفاد این توافق است و می تواند چارچوب مذاکرات بعدی درخصوص موضوعات گسترده تر را فراهم سازد گفت: چین به گزارش های مرتبط توجه می کند. ما امیدواریم که دولت جدید آمریکا به برجام بازگشته، در اسرع وقت و بدون قید و شرط پایبندی خود به توافق را از سر گرفته، تمام تحریم های مرتبط را لغو کرده، اقدامات دقیقی برای اجرای وظایف انجام داده و به سمت فرایند حل سیاسی موضوع هستهای ایران و تضمین صلح و ثبات منطقهای حرکت کند.
هوا چونینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز روز دوشنبه درباره توافق هستهای ایران و ادعای وزیر خارجه آلمان که گفته بود در این توافق باید به موضوع برنامه هستهای تهران نیز رسیدگی شود، اظهار داشته: شرایط هستهای ایران بسیار پیچیده و حساس است که تغییرات اساسی در قواعد آن ایجاد شده است. چین همچنان معتقد است که بدون توجه به تغییر شرایط، حفظ و اجرای برجام باید پیش شرط هر راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران باشد.
اظهارات سیسی درباره احتمال وقوع درگیری نظامی با ترکیه
رئیسجمهوری مصر اعلام کرد، مصر به منظور دستیابی به راه حل سیاسی فراگیر به عنوان تنها راه ممکن برای حل بحران لیبی تلاش میکند.
عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر در پاسخ به سوالی درباره احتمال وقوع درگیری نظامی بین مصر و ترکیه در لیبی به روزنامه فیگارو گفت: مصر هرگز طرف شروع کننده تجاوز نخواهد بود اما در مقابل، نیروهای مسلح ما همیشه آماده دفاع از کشور و تضمین امنیت ملی در مقابله با هر نوع تهدیدی هستند.
رئیسجمهوری مصر اظهار کرد: مصر برای دستیابی به راه حل سیاسی فراگیر ممکن برای حل بحران لیبی و تضمین ثبات این کشور برادر تلاش میکند؛ کشوری که با مصر مرزهایی به طول ۱۲۰۰ کیلومتر دارد. دخالتهای خارجی که ثبات این کشور را در نتیجه انتقال مزدوران و سلاح گروههای تندرو تهدید میکنند، پایان مییابد.
سیسی تصریح کرد: سیاست مصر برقراری روابط ویژه با همسایگانش است، در حالیکه بر مذاکره دائمی تاکید دارد و ترکیه مثل دیگر کشورهای منطقه باید به قواعد قانون بینالملل و قانون دریانوردی احترام بگذارد و دست به هیچ اقدام یکجانبه بدون مشورت یا علیه امنیت و صلح منطقه نزند.