پیشنهاد هشت مادهای دولت افغانستان به طالبان، تهدید ترکیه به تلافی تحریمهای آمریکا، گفتوگوی وزرای خارجه عربستان سعودی و آمریکا درباره ایران و قرار گرفتن دو شهروند ایران در فهرست تحریمهای آمریکا، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به وقوع انفجار در یک نفتکش در بندر «جده» عربستان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک منبع مسئول در وزارت انرژی سعودی به اخبار مربوط به انفجار یک نفتکش در آب های بندر شهر «جده» واقع در غرب عربستان واکنش نشان داد و آن را تایید کرد.
این منبع مسئول در وزارت انرژی سعودی اعلام کرد که یک کشتی ویژه انتقال سوخت، که در جایگاه ویژه تخلیه سوخت در جده لنگر انداخته بود، در دقایق اولیه بامداد روز گذشته با قایق بمب گذاری شده هدف قرار گرفت که در نتیجه آن دچار حریق شد و نیروهای آتش نشانی آن را خاموش کردند.
مسئول سعودی مدعی شده که این حادثه تلفات و خساراتی به دنبال نداشته است.
این مسئول سعودی ضمن محکوم کردن این اقدام و تروریستی خواندن آن، مدعی شد: این اقدام تروریستی اندکی پس از حمله به کشتی دیگری و نیز علیه ایستگاه توزیع فرآورده های نفتی در شمال جده و نیز سکوی تخلیه فرآورده های نفتی در جازان رخ می دهد. این اقدامات خرابکارانه ضد تاسیسات حیاتی عربستان در راستای هدف قرار دادن سعودی و مراکز حیاتی آن و نیز برهم زدن امنیت و ثبات امداد رسانی انرژی و اقتصاد جهانی است.
منبع مسئول سعودی ادعا کرد: این قبیل اقدامات جنایتکارانه و تاثیر آن بر دریانوردی و امنیت صادرات نفت و آزادی تجارت بین المللی ویران کننده و تهدیدی برای سواحل و آبهای منطقه ای است و فجایع زیست محیطی به دنبال نشت نفت یا فرآورده های نفتی، به بار می آورد. دنیا در حال حاضر بیش از هر زمانی دیگری نیاز به ایستادگی در برابر این قبیل اقدامات تروریستی و خرابکارانه دارد و اقدامات عملی و بازدارنده باید ضد همه گروه های تروریستی ـ که آن را انجام و مورد حمایت قرار می دهند ـ انجام شود.
پیشنهاد هشت مادهای دولت افغانستان به طالبان
یک منبع در قطر اعلام کرد که تیم مذاکرهکننده دولت افغانستان، یک فهرست هشت موردی را به عنوان دستورکار مذاکرات به طرف طالبان سپرده است.
این منبع به «تلویزیون یک» گفت که این موارد شامل: «برقراری آتشبس، ایجاد حکومتی مشارکتی، تعدیل قانون اساسی، غیرنظامیسازی روستاها، حفظ حقوق زنان و دستاوردهای اساسی، رسیدگی به قربانیان جنگ و رساندن کمکهای بشری و فعال شدن آموزش و پرورش در بخشهای تحت کنترل طالبان» میباشد و اولویت گروه طالبان نیز در مذاکرات موضوع تشکیل دولت مشارکتی است.
طالبان تاکنون در این باره چیزی نگفته؛ اما منبع گفته که این گروه تاکید دارد تا نخستین موضوع بحث باید درباره مشارکت سیاسی یا ایجاد حکومت مصلحتی باشد و پس از آن در مورد آتشبس و دیگر موارد بحث شود.
این در حالی است که چند روز پیش سخنگویان تیم مذاکرهکننده دولت افغانستان و طالبان در بیانیهای مشترک اعلام کردند که «دو طرف موافقت نمودهاند که دور دیگر گفتوگوها تا شانزدهم دی ماه به تعویق بیفتد».
تهدید ترکیه به تلافی تحریم های آمریکا
«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه و «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه دوشنبه شب جداگانه به تحریمهای جدید دولت آمریکا علیه یک نهاد نظامی ترکیهای و چهار نفر از مقامات ارشد این نهاد واکنش نشان دادند.
مولود چاووش اوغلو که کشورش جزو متحدان آمریکا در ناتو به شمار میرود، طی بیانیهای درباره تحریمهای آمریکا علیه کشورش اظهار داشت: «ما تصمیم امروز آمریکا مبنی بر وضع تحریمهای یکجانبه علیه کشورمان در ارتباط با خرید سامانه دفاع هوایی اس-۴۰۰ را محکوم و رد میکنیم.»
وی تصریح نمود: «ترکیه گامهای لازم را علیه این تصمیم آمریکا که اثرات منفی آن بر روابط دو کشور اجتنابناپذیر است، برخواهد داشت و از هیچ اقدامی که آن را در راستای تضمین امنیت ملی خود ضروری بداند، فروگذار نخواهد کرد.»
وزیر خارجه ترکیه در ادامه بیانیه خود اعلام نمود: «ترکیه پیشنهاد کرده است که یک کارگروه فنی با مشارکت اعضای ناتو [در خصوص موضوع اس-۴۰۰] تشکیل شود و بارها پیشنهاد کرده که این موضوع بر مبنای اصول عینی و واقعی و بدون تبعیض حلوفصل شود. ما از ایالات متحده میخواهیم، در این تصمیم ناعادلانه تجدیدنظر کند.»
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در واکنش به وضع تحریمهای یکجانبه علیه ترکیه از سوی آمریکا به بهانه خرید سامانههای دفاعی اس-۴۰۰ اعلام کرد: «اینکه ایالات متحده تحریمهایی علیه ترکیه به دلیل خرید اس-۴۰۰ وضع کرده است، باعث شگفتی نیست، زیرا ایالت متحده بیش از یک سال است که در این مورد صحبت میکند.»
وزیر خارجه روسیه که در یک نشست خبری با خبرنگاران گفتوگو میکرد، در ادامه گفت: «این تحریمها البته بار دیگر نگرش مغرورانه آمریکا به قوانین بینالمللی را نشان داد و رویکرد یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده که برای سالها و بلکه دههها چپ و راست اقدام به تحریم دیگران کرده است را متجلی ساخت.»
لاوروف تأکید کرد: «چنین اقداماتی نفوذ آمریکا در عرصههای بینالمللی را افزایش نمیدهد و این کشور را به عنوان یک مشارکتکننده مسئولیتپذیر در زمینه همکاریهای بینالمللی از جمله در حوزههای نظامی و فنی مطرح نمیکند.»
گفتوگوی وزیران خارجه عربستان سعودی و آمریکا درباره ایران
«مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا، عصر روز دوشنبه، با «فیصل بن فرحان بن عبدالله آل سعود» همتای سعودی خود تلفنی گفتوگو کرد.
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی «رأی الیوم»، دو طرف در این گفتوگو تلاشهای صورت گرفته برای از بین بردن اختلافات کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را مورد بحث قرار دادند.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا گفته شده این تلاش، برای ایجاد «بازدارندگی در برابر اقدمات خصمانه ایران در منطقه» ضروری است.
همچنین ادعا شده عزم دو طرف برای «حل و فصل فراگیر سیاسی بحران یمن» از جمله دیگر محورهای این گفتوگو بوده است.
طبق بیانیه وزارت خارجه آمریکا، دو طرف همچنین در این گفتوگو «شراکت قوی امنیتی، اقتصادی» میان خود و همچنین موضوع حمایت آمریکا از تحول اقتصادی، اجتماعی عربستان سعودی در قالب چشمانداز سال ۲۰۳۰ و اهمیت تداوم پیشرفت در ارتباط با مساله حقوق بشر را بررسی کردند.
قرار گرفتن دو شهروند ایران در فهرست تحریمهای آمریکا
وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه نام دو شهروند ایران را در فهرست تحریمها قرار داد. واشنگتن گفته این دو فرد با وزارت اطلاعات ایران مرتبط هستند.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، بدون ارائه هیچ مستنداتی ادعا شده این دو شهروند ایرانی از جمله افرادی بودهاند که در «ربودن و بازداشت» رابرت لوینسون، کارمند سابق افبیآی نقش داشتهاند.
برخی گزارشها ادعا میکنند، «رابرت لوینسون» کارمند سابق افبیآی در سال ۲۰۰۷ برای انجام یک مأموریت به سفارش سیا (سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) راهی ایران شده بود.
مقامات آمریکایی مدعیاند که او به جزیره کیش سفر کرده و در آنجا مفقود شده است. بعد از مفقود شدن لوینسون چند تصویر و یک نوار ویدئویی از وی با لباس زندانیان گوانتانامو منتشر شد.