بستههای پیشنهادی ترکیه به عراق در سفر الکاظمی، تداوم حملات ترکیه به اقلیم کردستان عراق، نشست سهجانبه مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین، مصر و اردن و تشکیل دولتی مشترک از کابینه منصورهادی و جدایی طلبان جنوب یمن، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به گفتوگوی ترامپ و بن زاید درباره پیشبرد توافق صلح با تل آویو نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ کاخ سفید اعلام کرد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در تماس با محمد بن زاید آل نهیان ، ولیعهد ابوظبی به وی به خاطر پیشرفت در اجرای توافق نامه های عادی سازی منعقد شده بین امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی تبریک گفت.
طبق بیانیه صادره توسط معاون سخنگوی کاخ سفید، دو طرف همچنین در تماسی راجع به تعدادی از مسائل امنیتی مورد علاقه مشترک گفتوگو کردند.
امارات و بحرین ۱۵ سپتامبر توافقنامه صلح با رژیم صهیونیستی را تحت نظارت آمریکا امضا کردند؛ اقدامی که رهبران فلسطینی آن را خیانت و خنجری از پشت به مساله فلسطین توصیف کردند.
از آن زمان هیات هایی تجاری، سیاسی، اقتصادی و نیز گردشگرانی از هر دو طرف اماراتی و اسرائیلی سفرهای متقابل داشته و همکاری هایی در عرصه های مختلف آغاز شده است.
بسته های پیشنهادی ترکیه به عراق در سفر الکاظمی
«اثیل النجیفی» استاندار اسبق موصل و از شخصیتهای نزدیک به ترکیه در صفحه فیسبوک خود، به بیان جزئیاتی از سفر مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق به ترکیه پرداخت.
به نوشته شفق نیوز عراق، النجیفی نوشت، نخستوزیر عراق سه بسته پیشنهادی از ترکیه دریافت کرده است؛ در حوزه امنیتی، همکاری برای مبارزه با داعش و گروهک حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک). در حوزه اقتصادی، همکاری برای تعمیر و راهاندازی خط لوله کرکوک-جیحان و در حوزه آب، استفاده از فناوری روز برای تأمین نیاز آبی. این سه مورد از جمله این پیشنهادها هستند.
النجیفی سپس این سؤال را مطرح کرد که آیا الکاظمی میتواند نظر گروه ها و جریانهای مختلف سیاسی عراق را که هر کدام اهداف مختلفی در خصوص این پروندهها دارند، همسو کند؟
مصطفی الکاظمی، روز پنجشنبه هفته گذشته در سفری رسمی وارد ترکیه شد و با رجب طیب اردوغان دیدار کرد. عمدهترین مسائل به پروندههای امنیتی، اقتصادی و تجاری در کنار مسأله آب، مرزها و صدور ویزا مربوط میشد.
در همین حال، چند منبع عراقی در هیأت همراه نخستوزیر عراق به پایگاه خبری «العربی الجدید» گفتند که دیدار الکاظمی با اردوغان «ثمربخش و مثبت» بود.
به گفته این منابع، دو طرف در ارتباط با برخی مسائل در نشست روز پنجشنبه به توافق نهایی رسیدهاند که اغلب آنها نیازی به موافقت پارلمان دو کشور ندارد، زیرا به اختیارات دولتی مربوط هستند.
تداوم حملات ترکیه به اقلیم کردستان عراق
جنگندههای ترکیه در ادامه حملات خود به اقلیم کردستان عراق، در ساعات اولیه صبح روز شنبه نیز هشت منطقه اقلیم را هدف گرفتند.
به گزارش روسیا الیوم، این جنگندهها هشت روستا در شهرستان زاخو را آماج گرفتند، ولی هنوز تلفات جانی این حملات مشخص نشده است.
جنگندههای ترکیهای ظهر روز جمعه هم حملاتی به مناطقی در شهرستان عمادیه در شمال استان دهوک واقع در اقلیم کردستان داشتند.
ترکیه تقریباً روزانه با توپخانه و یا جنگنده مناطق در شمال عراق را با این دلیل که نیروهای حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در این مناطق مستقر هستند، هدف قرار میدهد.
وزارت خارجه عراق پیش از این سفیر آنکارا در بغداد را احضار و اعتراضنامهای بابت این حملات ترکیه به وی تحویل داده بود. بغداد در این اعتراضنامه نقض حاکمیت زمینی و هوایی عراق را محکوم کرده و آن را مغایر با قوانین بین المللی دانسته بود.
نشست سهجانبه مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین، مصر و اردن
مقامات ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین، اردن و مصر روز شنبه در شهر «قاهره» پایتخت مصر گرد هم می آیند. قرار است در جریان این نشست سهجانبه آخرین تحولات فلسطین بررسی شود.
بر اساس این گزارش، «ریاض المالکی» وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین، «ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن و «سامح شکری» وزیر خارجه مصر قرار است در نشست سه جانبه امروز در قاهره شرکت کنند.
النشره اعلام کرده است که پس از برگزاری این نشست سه جانبه، طرف های شرکت کننده در آن در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک شرکت می کنند. این نشست در حالی برگزار می شود که تشکیلات خودگردان فلسطین هنوز در اقدام خود در ازسرگیری همکاری های امنیتی با رژیم صهیونیستی تجدیدنظر نکرده است.
تشکیلات خودگردان فلسطین اخیراً روابط و همکاریهای امنیتی با رژیم صهیونیستی را از سر گرفته است؛ اقدامی که اعتراض گروههای مقاومت را به دنبال داشت. در همین ارتباط، جنبش حماس تصمیم تشکیلات خودگردان فلسطین برای ازسرگیری همکاری امنیتی با رژیم صهیونیستی را محکوم کرد. در بیانیه حماس آمده است که تشکیلات خودگردان با این اقدام تمام نتایج اجماع تاریخی دبیران کل گروههای فلسطینی را زیر پا گذاشت.
جنبش حماس این اقدام تشکیلات خودگردان را به مثابه خنجری به تلاشهای ملی برای ایجاد شراکت ملی-راهبردی جهت مقابله با طرح معامله قرن خواند. در عین حال، جنبش جهاد اسلامی نیز برقراری روابط مجدد بین تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی را کودتا علیه تمام تلاشها برای شراکت ملی و هم پیمان شدن با دشمن برشمرد.
تشکیل دولتی مشترک از کابینه منصور هادی و جدایی طلبان جنوب یمن
منابع خبری از تشکیل دولتی مشترک میان دولت مستعفی و شورای انتقالی جنوب یمن خبر دادند.
به گزارش عربی۲۱، دولت مستعفی یمن در بیانیهای اعلام کرد که در راستای توافقنامه ریاض میان این دولت و شورای انتقالی جنوب یمن، دولت مشترکی میان استانهای شمالی و جنوبی این کشور تشکیل شد.
طبق این بیانیه، این دولت متشکل از ۲۴ وزیر بوده و به ریاست معین عبدالملک تشکیل شده است.
طبق این گزارش، تعداد وزارتخانههای متعلق به دولت مستعفی و شورای انتقالی جنوب مساوی است و دوازده وزیر از استانهای شمالی و دوازده وزیر دیگر از استانهای جنوبی انتخاب شدهاند و از دوازده سهم جنوب، پنج وزیر به نمایندگی از شورای انتقالی جنوب مورد حمایت امارات حضور دارند.
در بیانیه دولت مستعفی یمن همچنین آمده است که دولت جدید در راستای توافقنامه ریاض که میان شورای انتقالی جنوب و دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن در پنجم نوامبر سال ۲۰۱۹ در ریاض به امضا رسیده بود، تشکیل شده است.
تشکیل دولت مشترک میان جنوب و شمال یمن واکنشهای بینالمللی و منطقهای زیادی را به همراه داشت.
در همین راستا، وزارت خارجه عربستان در بیانیهای از تشکیل دولت مشترک توسط شورای انتقالی جنوب و دولت مستعفی یمن استقبال کرد.
در بیانیه وزارت خارجه عربستان آمده است: اجرای توافقنامه ریاض، گام مهمی در مسیر حل و فصل سیاسی و پایان دادن به بحران یمن است.
سفارت چین در یمن نیز از تشکیل دولت مذکور استقبال کرد و آن را "دستاوردی بزرگ" خواند.
سفارت چین تأکید کرد: ما معتقدیم که این دستاورد بزرگ در تحقق صلح در سراسر یمن سهیم خواهد بود و امید ملت یمن را بار دیگر زنده میکند.
احمد حافظ، سخنگوی وزارت خارجه مصر نیز از تشکیل دولت مشترک میان شمال و جنوب یمن استقبال کرد.
وی در این باره گفت: تشکیل این دولت، گام مهمی در راستای دستیابی به یک راه حل سیاسی همهجانبه برای بحران یمن به شمار میرود.
یوسف العثیمین، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی نیز از تشکیل این دولت استقبال کرد و گفت: سازمان همکاری اسلامی از اصرار طرفهای یمنی بر اجرای توافقنامه ریاض و تشکیل دولت قدردانی می کند.
تشکیل این دولت واکنش مارتین گریفیث، فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن را نیز به همراه داشت.
گریفیث در این باره تصریح کرد: این اقدام، گام مهمی برای تقویت ثبات در یمن بود.