واکنش آمریکا به توقیف نفتکش کره جنوبی و غنی سازی، درخواست ائتلاف الفتح عراق برای استعفای دولت الکاظمی، عصبانیت نتانیاهو از آغاز غنی سازی ۲۰ درصدی در ایران و واکنش مقامات انصارالله یمن به آشتی قطر و ریاض، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به توافق صلح برای گشایش گذرگاههای زمینی، دریایی و هوایی بین عربستان و قطر نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت امور خارجه کویت از توافق بین عربستان و قطر برای بازگشایی گذرگاه های زمینی، دریایی و هوایی میان دو کشور خبر داد و اعلام کرد که این توافق از دوشنبه شب به اجرا درآمده است.
به گزارش عربی ۲۱، احمد الناصر، وزیر امور خارجه کویت، عصر دوشنبه اعلام کرد که طرفین بحران توافق کردند حریم هوایی و مرزهای زمینی و دریایی بین عربستان و قطر از امروز عصر بازگشایی شود.
الناصر اظهار داشت که شیخ نواف آل احمد، امیر کویت با شیخ تمیم بن حمد، همتای قطری خود و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان تماس گرفت و در این تماس بر اتحاد دوباره در شورای همکاری خلیج فارس و گشودن صفحه ای جدید در روابط دو کشور تاکید شد.
در همین راستا، دیوان پادشاهی قطر اعلام کرد که شیخ تمیم بن حمد در راس هیاتی از کشورش در اجلاس امروز شورای همکاری خلیج فارس شرکت می کند.
امضای توافق رسمی
از سوی دیگر، رویترز به نقل از یک مقام ارشد در دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گزارش داد که توافق برای پایان دادن بحران خلیج فارس، امروز سه شنبه امضا می شود.
وی خاطرنشان کرد که احتمالا این توافق نامه شامل رفع انواع محاصره ها علیه قطر است.
مشارکت کوشنر
این مقام آمریکایی خاطرنشان کرد: جارد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نیز به مذاکره در مورد توافق کمک کرده و در مراسم امضای قرارداد شرکت خواهد کرد.
وی افزود: این توافق شامل لغو دعاوی و شکایات مربوط به محاصره توسط دوحه است.
اولین پرواز
از سوی دیگر، منابع اعلام کردند که پایگاه های ردیابی پرواز، عبور اولین هواپیمای قطری از آسمان عربستان را که از عمان به دوحه می رفت، رصد کردند.
بحران خلیج فارس از ۵ ژوئن ۲۰۱۷ آغاز شد و عربستان، امارات، بحرین و مصر با ادعای حمایت قطر از تروریسم، این کشور را محاصره زمینی و هوایی و دریایی کردند؛ ادعایی که دوحه آن را رد میکند و تلاشی برای تضعیف حاکمیت و استقلال خود میداند.
آخرین اجلاس خلیج فارس که امیر قطر در آن شرکت کرد، اجلاسی بود که در ۵ دسامبر ۲۰۱۷ به میزبانی کویت برگزار شد.
اجلاس شورای همکاری خلیج فارس، امروز سه شنبه برگزار میشود. این در حالی است که قطر و امارات متحده عربی هنوز سطح حضور خود در این اجلاس را اعلام نکرده اند. پادشاه بحرین و سلطان عمان در این شرکت غایب هستند و نمایندگانشان در نشست حاضر خواهند بود.
واکنش آمریکا به توقیف نفتکش کره جنوبی و غنی سازی
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا به توقیف نفتکشی با پرچم کره جنوبی توسط ایران واکنش نشان داد و خواستار آزادی سریع این نفتکش شد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در گفتوگو با رویترز مدعی شد: ایران آزادی کشتیرانی را تهدید می کند و سعی دارد برای کاهش فشار تحریم ها از جامعه بین الملل اخاذی کند.
گفتنی است، روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پیش از این از توقیف یک فروند شناور کره جنوبی با نام تجاری هانکوک چیامی، به دلیل نقض پروتکلهای زیستمحیطی توسط دریادلان این نیرو، صبح امروز و در خلیج فارس خبر داد.
بر اساس این گزارش، روابط عمومی نیروی دریایی سپاه در اطلاعیهای با اعلام توقیف یک فروند شناور متعلق به کره جنوبی توسط دریادلان این نیرو، در آبهای خلیج فارس آورده است: این نفتکش که از مبدأ بندر الجبیل عربستان در خلیج فارس در حرکت بود، به دلیل نقض پیاپی قوانین زیست محیطی دریایی توسط ناوگروه ذوالفقار منطقه یکم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شد.
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به اقدام ایران در آغاز تولید اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد نیز واکنش نشان داد.
به گزارش بامداد سهشنبه رویترز، این سخنگو مدعی شد: اقدام ایران در غنی سازی اورانیوم تا ۲۰ درصد در فردو تلاشی آشکار برای افزایش کارزار اخاذی هستهای است؛ تلاشی که همچنان شکست میخورد.
درخواست ائتلاف الفتح عراق برای استعفای دولت الکاظمی
ائتلاف الفتح عراق از نخست وزیر این کشور و کابینه وی خواست به دلیل ناکامی در مدیریت پرونده اقتصادی و مبارزه با فساد در کشور استعفا دهد.
به گزارش سایت المعلومه، عبدالامیر المیاحی، عضو این ائتلاف گفت، مدیریت بد دولت مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در پیش نویس قانون بودجه فدرال ۲۰۲۱ که به پارلمان ارائه کرده، به چشم می خورد، دولت جدی روی مبارزه با فساد و به حداکثر رساندن درآمد خود کار نمی کند.
وی با بیان اینکه دولت به جای سرمایهگذاری در این بحران مالی با تعدادی از شرکت ها قرارداد بسته است، از دولت خواست استعفا دهد، چون در مدیریت پرونده اقتصادی کشور شکست خورده است.
کمیسیون مالی پارلمان عراق هم تصویب پیش نویس قانون بودجه فدرال در سال ۲۰۲۱ را در پارلمان مطابق با ساختار فعلی بعید دانست.
عباس العاطفی، از نمایندگان ائتلاف الفتح روز چهارشنبه گفت، دولت مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در ترسیم سیاست مالی دولت شکست خورده است.
عصبانیت نتانیاهو از آغاز غنی سازی ۲۰ درصدی در ایران
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی بعدازظهر دوشنبه به خبر آغاز غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در ایران واکنش نشان داد.
بر اساس این گزارش، نتانیاهو در واکنش به این خبر مدعی شد که این اقدام ایران، نشانگر آن است که این کشور به دنبال ساخت تسلیحات اتمی است.
با وجود گزارش های پی در پی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران، مقامات رژیم صهیونیستی با فرافکنی بر نظامی بودن این برنامه پافشاری می کنند.
در سال ۲۰۱۴، نتانیاهو در جریان سخنرانی خود در سازمان ملل با نشان دادن تصویر نقاشی شده یک بمب و تشریح فعالیت هسته ای ایران، موجب تمسخر خود از سوی جهانیان شده بود.
واکنش مقامات انصارالله یمن به آشتی قطر و ریاض
«محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن و عضو ارشد انصارالله، لغو محاصره قطر و ازسرگیری روابط این کشور با عربستان سعودی را به ملت قطر تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد این موضوع آغازی بر پایان جنگ و تنش در منطقه و توقف جنگ علیه یمن و رفع محاصره آن باشد.
وی در این باره گفت: معیار سنجش آشتی کشورهای حاشیه خلیج (فارس) با قطر و با نظارت کویت، سه موضوع است که بر حتمیت نتیجه تأکید میکند: ۱. این لغو محاصره صوری نباشد؛ به معنای آنکه پس از نشست شورای همکاری، محاصره دوباره برقرار شود ۲. به خاطر عادیسازی روابط نباشد؛ به نحوی که این همان هدف نشست و مهمترین برونرفت آن بویژه با توجه به حضور هیأت آمریکایی در این نشست باشد ۳. برگرفته از استقلال هر کشوری با حفظ روابط برابر بینالمللیاش باشد.
«محمد عبدالسلام» سخنگوی انصارالله هم در توییتی نوشت: آنچه در کشورهای حوزه خلیج فارس رخ میدهد، بر این موضوع تأکید میکند که سیاست محاصره، جنگ و تجاوز به بنبست رسیده و احترام متقابل سالمترین و کوتاهترین راه برای تحقق امنیت و ثبات است.