بانک آینده یکشنبه هفته جاری در اطلاعیهای خبر از فروش ۳۵ درصد ایران مال را داد و اعلام کرد "شرکت حامی کیان سازه، با پیشنهاد خرید ۳۵ (سی و پنج) درصد سهام شرکت توسعه بین الملل ایران مال، به عنوان برنده مزایده انتخاب گردید. "
به گزارش تابناک اقتصادی؛ در ادامه این اطلاعیه به طور مشخص مبلغ مورد توافق ۲۹۷,۵۰۰,۰۰۰ میلیون ریال اعلام شده بود و در خصوص نحوه تسویه نیز تاکید شد «معادل ۲۰ (بیست) درصد مبلغ مورد توافق، به مبلغ 59،500،000 میلیون ریال، سهام بورسی رایج المعامله به بانک انتقال مییابد و الباقی آن، طی توافق فی مابین بانک و شرکت حامی کیان سازه طی بازه زمانی مشخص دریافت خواهد شد.» همچنین خالص ارزش دفتری دارایی انتقالی ۱۱۶,۹۲۹,۷۵۰ میلیون ریال اعلام شد.
معامله درون گروهی با چه هدف؟!
اما یکی از نکات مهم در این مزایده؛ شرکت «حامی کیان سازه» هست که برنده این مزایده شده بود؛ ریاست هیئت مدیرهاش را شرکت «مسکن سازان بهشت پویا» برعهده دارد. شرکت «مسکن سازان بهشت پویا» از شرکتهای زیرمجموعه بانک آینده است که سال گذشته ۲۸ شرکت بدهکار به بانک آینده نیز در آن ادغام شدند. پیش از این؛ محمد امینی رعایا، مدیر اندیشکده اقتصاد مقاومتی در گفتگو با مهر، در مورد فروش مجموعه «ایران مال» و شرکتی که در مزایده برنده شده و قرار است این مجموعه را در اختیار بگیرد، گفته بود: بررسیها حکایت از آن دارد که رئیس هیئت مدیره شرکت «حامی کیان سازه» که در مزایده واگذاری ۳۵ درصد از سهام ایران مال برنده شده است، نماینده شرکت مسکن سازان بهشت پویا است. این شرکت سال گذشته، ۲۸ شرکت بدهکار به بانک آینده را تملیک کرد و این شرکتها در آن ادغام شدند؛ بنابراین شرکت «حامی کیان سازه» یکی از شرکتهای مرتبط با خود بانک آینده است و این موضوع، از ترکیب هیئت مدیره آن هم مشخص است. یعنی به نظر میرسد واگذاری سهام ایران مال، یک معامله درون گروهی است و مشخص نیست دقیقاً با چه هدفی انجام شده است. اگر قرار است «حامی کیان سازه»، ایران مال را خریداری کرده و از مالکیت بانک آینده خارج کند، دو مساله جدی مطرح میشود؛ اول اینکه باید مراقب بود که سهام ایران مال به افرادی که سابقا به بانک آینده بدهکار بودهاند، منتقل نشود و این افراد بدهکار، وارد هیئت مدیره ایران مال نشوند.
این کارشناس اقتصادی اظهار داشت:: مساله دوم این است که آیا «شرکت مسکن سازان بهشت پویا» یا شرکت «حامی کیان سازه» منابع مالی لازم برای خرید «ایران مال» را در اختیار دارد؟ اگر ندارد، از کجا قرار است این منابع را تأمین کند؟ ایران مال با چه مکانیزمی و طی چه فرایندی قرار است به آنها واگذار شود؟ نحوه پرداخت هم بسیار حائز اهمیت است؛ آیا تأمین منابع، از محل سهام است یا آورده نقدی؟ تنها در صورتی که پرداخت به صورت نقدی باشد، این واگذاری به درد بانک میخورد، البته اگر شرکت برای تسویه بدهی از خود بانک وام نگیرد!
عدم تایید واگذاری سهام شرکت ایران مال توسط بانک مرکزی
بر اساس این گزارش، ساعتی پیش، بانک مرکزی مراتب عدم تایید فروش بخشی از سهام شرکت توسعه بینالملل ایرانمال به شرکت حامی کیانسازه را به بانک آینده ابلاغ کرد.
به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از بانک مرکزی، در این مکاتبه ضمن تأکید مجدد بر لزوم رعایت مقررات و ضوابط ابلاغی، تاکید شد بانک آینده به قید فوریت اقدامهای لازم به منظور لغو واگذاری یاد شده به عمل آورد و نتایج را به این بانک اعلام کند.
متن این نامه به شرح زیر است:
با اشاره به انتشار آگهی مزایده عمومی واگذاری سهام شرکت توسعه بینالملل ایرانمال در هفتههای گذشته و همچنین حسب اعلام اخیر آن بانک در تاریخ ۱۴.۱۰.۱۳۹۹ مبنی بر فروش بخشی از سهام شرکت مذکور به شرکت حامی کیانسازه که در سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران (کدال) نیز انتشار یافته است، بدین وسیله اعلام میشود واگذاری سهام شرکت یاد شده به دلیل عدم رعایت برخی ضوابط ابلاغی از جمله مفاد «دستورالعمل نحوه واگذاری اموال مازاد مؤسسات اعتباری» مصوب یکهزار و دویست و نود و پنجمین جلسه مورخ ۱۳۹۹.۳.۲۷ شورای پول و اعتبار و وجود برخی ابهامات در نحوه واگذاری، مورد تأیید این بانک نمیباشد.
با عنایت به مراتب فوق و ضمن تأکید مجدد بر لزوم رعایت مقررات و ضوابط ابلاغی مقتضی است دستور فرمایید به قید فوریت اقدامات لازم به منظور منتفی کردن واگذاری یاد شده به عمل آمده و نتایج را به این بانک اعلام کند.