نامه ۵۰ دیپلمات سابق به بایدن برای بازگشت فوری به برجام، تحرکات گسترده بالگردهای آمریکایی بر فراز عین الاسد، واکنشها در عراق به تحریم «فالح الفیاض» از سوی آمریکا و احداث پایگاه جدید نظامی ترکیه در شمال عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعتراضات خونین در استان ذی قار عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رسانههای عراق گفتند در جریان درگیریهای استان ذیقار این کشور یک تن کشته و دهها تن زخمی شدهاند.
شبکه «الحیاة العراقیة» به نقل از مرکز اطلاعرسانی امنی (الاعلام الحربی) یکشنبه گزارش داد که طی درگیریها و حوادث امروز در استان ذیقار و مرکز آن، شهر الناصریه یک نیروی پلیس کشته شده و ۳۴ نفر دیگر زخمی شده است.
بر اساس گزارشها، افراد معترض و تظاهرات کنندگان با نیروهای امنیتی در میدان «الحبوبی» واقع در مرکز شهر الناصریه درگیر و این درگیریها به خشونت کشیده شده است.
این حوادث واکنش جریانهای سیاسی عراق را در پی داشت؛ با این حال واکنشها متفاوت بوده است.
ائتلاف النصر به ریاست «حیدر العبادی»، نخستوزیر اسبق عراق در بیانیهای حوادث امروز ناصریه را «نقض آشکار کرامت و زیر پا گذاشتن آرزوهای آنها و نقض ارزشهای دولت و امنیت جامعه» دانست و خواستار بازبینی جدی در ارزیابی و کنترل اوضاع و تصحیح مسیر به گونهای که خواستههای جوانان و اهداف دولت را محقق کند، شده است.
این ائتلاف با بیان اینکه «مشروعیت نظام سیاسی عراق در معرض محک» قرار گرفته، از دولت و نیروهای سیاسی خواست به مسئولیت خود در گذار از مرحله انتقالی با کمترین آسیب مطابق با الزامات واضح و جدی برای انتقال به مرحله دائمی که همه خواستههای مردم را محقق کند، عمل کند.
«محمد العراقی»، از افراد نزدیک به مقتدی الصدر، رئیس جریان الصدر عراق در واکنش به این حوادث، معترضان را «آشوبگر» دانست و گفت: «هنگامی که زندانها پر از افراد جریان الصدر بود، یکی از آنها با خشونت تظاهرات نکرد و به نیروهای امنیتی تعرض نکرد و اغتشاش و هرج و مرج ایجاد نشد».
درگیریها در شهر ناصریه بعد از آن آغاز شد که یکی از فعالان عراقی در این شهر به نام «احسان الهلالی» سه روز پیش از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد. از دیشب فراخوانی برای حمایت از این شخص صورت گرفته که در نهایت مقامات استانی در ذی قار او را آزاد کردند.
این فعال عراقی بعد از آزادی، طی ویدیوئی از معترضان خواست میادین را ترک کرده و دست از بستن خیابانها بردارند.
نامه ۵۰ دیپلمات سابق به بایدن برای بازگشت فوری به برجام
جمعی از دیپلماتهای سابق و کارشناسان امور هستهای و منطقهای، با ارسال نامهای به «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا، با تاکید بر شکست سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ بر ایران، خواستار بازگشت فوری آمریکا به برجام و پایبندی به آن شدند.
در بخشی از این نامه که نام افراد معروفی چون «پیتر جنکینز» سفیر اسبق انگلیس در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، «مارک فیتز پاتریک» مقام اسبق آمریکا، «جان لمیبرت» دیپلمات پیشین آمریکا در ایران، «گری سیک» از مقامات دولت «جیمی کارتر» رئیس جمهور اسبق آمریکا و «استفان والت» تحلیگر معروف امور بینالملل و شماری دیگر از کارشناسان امور منطقه و جهان مشاهده میشود آمده است، ما حمایت کامل خود را از تعهد «جو بایدن» به کنار گذاشتن سیاست شکست خورده دولت ترامپ در قبال ایران و فشار حداکثری علیه این کشور و بازگرداندن آمریکا به برجام، اعلام میکنیم.
در بخش دیگر این نامه آمده است، رویکر دولت ترامپ شکست خورده و اکنون شما (بایدن) وظیفه جبران سیاستهای آسیب رسان ترامپ را بر عهده دارید. بر این باوریم که ساده ترین مسیر، اقدام فوری جهت بازگرداندن آمریکا به برجام و پایبندی به آن است.
در بخش دیگر این نامه تاکید شده که ایران کارتهای هستهای بسیاری از جمله غنیسازی در سطوح بالاتر، محدود کردن دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و خروج از برجام و «انپیتی» دارد که میتواند با آنها بازی کند؛ بنابراین، برای احیای مسیرهای دیپلماتیک باید اقدامی فوری صورت گیرد.
آنها در این نامه به رئیس جمهور منتخب آمریکا پیشنهاد کردهاند که در روز اول کاری خود، فرمان اجرایی دونالد ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از برجام را لغو کند و نشست کمیسیون برجام به منظور حل مسائل مربوط به عدم پایبندی به توافق برگزار شود. آمریکا همچنین باید همزمان، تحریمهایی مرتبط به کرونا علیه ایران را کاهش دهد.
در پایان این نامه تاکید شده است که احیای دیپلماسی کار دشواری خواهد بود و برای احیای برجام فرصت محدودی وجود دارد.
تحرکات گسترده بالگردهای آمریکایی بر فراز عین الاسد
یک منبع امنیتی عراقی روز یکشنبه از پرواز گسترده بالگردهای آمریکایی بر فراز مناطق غرب عراق خبر داد.
یک منبع امنیتی عراقی بیان کرد: منابع محلی از پرواز گسترده بالگردها و پهپادهای آمریکایی در مناطق صحرایی غرب استان الانبار در غرب عراق خبر می دهند و هنوز دلایل این پرواز گسترده مشخص نیست.
همزمان با آن منابع عراقی از پرواز گسترده بالگردهای آمریکایی بر فراز پایگاه عین الاسد در غرب عراق خبر می دهند.
برخی منابع عراقی احتمال دادند که علت این تحرکات، شاید مربوط به ورود نظامیان آمریکایی از داخل اراضی سوریه در نوار مرزی با عراق باشد.
همزمان منابع عراقی از تدابیر شدید امنیتی نیروهای عراقی در مناطق غربی این کشور به عنوان اقدامات احتیاطی خبر می دهند.
واکنشها در عراق به تحریم «فالح الفیاض» از سوی آمریکا
واکنش گروهها و مقامات سیاسی عراق به اقدام روز جمعه وزارت خزانهداری آمریکا در تحریم «فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق همچنان ادامه دارد.
ائتلاف «دوله القانون» به ریاست «نوری المالکی» امروز طی بیانیهای ضمن محکومیت و رد اقدام وزارت خزانهداری آمریکا علیه شخصیتها و احزاب سیاسی عراق که آخرین آنها تحریم فالح الفیاض است، اعلام کرد که چنین تصمیماتی، نقض حاکمیت کشور به شمار میروند.
در بیانیه ائتلاف دوله القانون آمده است: اقدامات دولت کنونی آمریکا در انحصار سلطه و تحمیل قیمومیت بینالمللی بر دولتها و شخصیتهای سیاسی شکست و ناکامی آن را ثابت کرد.
این ائتلاف در ادامه ابراز امیدواری کرد، دولت جدید آمریکا اقدامی برای این خلل ایجاد شده کند و در قبال اقداماتی که روابط آن با کشورهای دیگر را برهم میزند، هدفمندتر باشد.
در پایان این بیانیه از دولت عراق خواسته شد تا موضعی شفاف در قبال این مسائل در پیش گیرد و با این تصمیمات ظالمانه علیه شخصیتهای ملی و اجتماعی که به داشتن مواضع ملی معروفند، همراه نشود.
«ریاض المسعودی» نماینده ائتلاف «سائرون» در پارلمان عراق نیز امروز به تحریم فالح الفیاض از سوی آمریکا واکنش نشان داد و گفت: تحریم رئیس سازمان الحشد الشعبی به دلیل تخلفات مالی نیست بلکه این اقدام بخشی از سیاست «ترامپ» برای تضعیف نقش شخصیتهای سیاسی مخالف سیاستهای آمریکاست.
وی در گفتوگو با «المعلومه» تصریح کرد: دولت آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که فهرستی از اسامی شخصیتهای سیاسی عراقی که تحریم خواهند شد را فراهم کرده است. اغلب آنها شخصیتهایی هستند که مخالف سیاستهای آمریکا هستند.
شیخ «جلال الدین الصغیر» از رهبران مجلس اعلای اسلامی عراق نیز امروز ضمن محکوم کردن اقدام وزارت خزانهداری آمریکا در تحریم فیاض گفت که این امر به منزله تداوم نادیده گرفتن حاکمیت عراق و دخالت در امور داخلی این کشور از سوی آمریکاست.
وی طی بیانیهای افزود: من از این تصمیم ظالمانه وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر درج نام برادر فرزانه فالح الفیاض رئیس سازمان الحشد الشعبی به فهرست تحریمهای آمریکایی تعجب نکردم، زیرا این دولت مستبد به چنین اقداماتی که بیانگر تداوم نادیده گرفتن حاکمیت عراق و دخالت در امور داخلی آن و تلاش برای تحمیل قیمومیت خود بر حاکمیت این کشور است، عادت دارد.
«عدنان الاسدی» از رهبران ائتلاف دوله القانون دیروز گفت، وزارت خزانهداری آمریکا به زودی فهرستی جدید از تحریم شخصیتهای سیاسی عراق را ارائه خواهد کرد و چه بسا که نام «نوری المالکی» رئیس این ائتلاف و «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح نیز در میان آنها باشد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه گذشته، در بیانیهای با اعلام قرار گرفتن الفیاض در لیست تحریمهای آمریکا مدعی شد که تحریم علیه این مقام عراقی با موضوع نقض حقوق بشر مرتبط است.
احداث پایگاه جدید نظامی ترکیه در شمال عراق
یک منبع امنیتی عراقی روز یکشنبه از تحرکات جدید نظامیان ترکیه در اقلیم کردستان عراق و احداث پایگاه نظامی جدید در نزدیکی جاده سحیله در استان دهوک در شمال عراق خبر داد.
این منبع بیان کرد: هدف از احداث این پایگاه نظامی، توسعه نفوذ ترکیه در منطقه واقع در نزدیکی مرز سوریه با عراق و نیز نزدیکی آن به استان نینوا و منطقه سنجار است.
منبع عراقی افزود: پایگاه جدید صدها نظامی را با تجهیزات کامل شامل می شود.
این منبع عراقی تاکید کرد: این پایگاه در جاده مواصلاتی با دیگر پایگاه ها در استان دهوک و در نوار مرزی با ترکیه احداث شده است.
قبلاً «هاوکار الجاف» عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق از ۵۰ پایگاه و پادگان نظامی ارتش ترکیه در استانهای اربیل و دهوک در شمال عراق خبر داده بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.