سه سوال کلیدی و بی پاسخ درباره خاموشی‌های برق در کشور

سومین هفته آلوده تهران و چندین کلانشهر دیگر کشورمان در حالی به اواخر خود رسیده که از دیروز، طرح و تدبیری ویژه در دستور کار مسئولان قرار گرفته است؛ طرحی که برای بسیاری از ایرانیان یادآور دهه‌های قبل است که خاموشی برق، بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره بود؛ هرچند برای شهروندان خوزستانی یادآوری زخمی بسیار تازه‌تر و حتی وسیع‌تر است!
کد خبر: ۱۰۲۷۶۹۸
|
۲۴ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۰ 13 January 2021
|
21865 بازدید
|
تابناک اجتماعیاگر به دنبال چرایی آلودگی هوا باشید، پاسخ رایج استفاده از مازوت در نیروگاه ها و صنایع است و اگر درباره راه چاره سراغ بگیرید، فرمول قطع برق را پیش رویتان می گذارند؛ اما آیا این معادله، تمام ماجراست؟

به گزارش «تابناک»؛ سومین هفته آلوده تهران و چندین کلانشهر دیگر کشورمان در حالی به اواخر خود رسیده که از دیروز، طرح و تدبیری ویژه در دستور کار مسئولان قرار گرفته است؛ طرحی که برای بسیاری از ایرانیان یادآور دهه‌های قبل است که خاموشی برق، بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره بود، هرچند برای شهروندان خوزستانی یادآوری زخمی بسیار تازه‌تر و حتی وسیع‌تر است!

اما چه شده که خاموشی‌ها بار دیگر در دستور کار قرار گرفته و بر اساس گزارش‌های دریافتی، برخی از شهروندان دو نوبت خاموشی در روز را هم تجربه کرده اند؟ تکلیف صنایع و کارخانجاتی که با خاموشی دست به گریبان هستند و ممکن است در روند تولیدشان اثر بگذارد و بازار متلاطم و متورم کشورمان را دستخوش آسیب نماید، چیست؟ تکلیف اموری که کرونا موجب شده به برق گره بخورند، چه؟

البته پرسش‌ها در این زمینه بسیار است، اما تامل در انتقادات مطرح در این خصوص در شبکه‌های اجتماعی و اخبار، حکایت از شکل گیری سه پرسش اساسی پیرامون قطعی برق در بسیاری از شهر‌های کشورمان دارد که قابل تامل هستند و ضرورت دارد برای روشن شدن ابعاد مشکل به وجود آمده، به سرعت پاسخ داده شوند تا موجی از همراهی مردم با مسئولان و طرح هایشان شکل گیرد و عبور از موانع و مشکلات ساده‌تر و کم هزینه‌تر انجام گیرد.

 
سه سوال کلیدی و بی پاسخ درباره خاموشی‌های برق در کشور

نخستین سوال به موضوعی اشاره دارد که طی هفته های اخیر بارها از طرف مسئولان مورد تاکید قرار گرفته و عامل آلودگی هوای تهران، مشهد، اصفهان و چندین کلانشهر دیگر کشورمان ذکر شده است. اینکه در نیروگاه ها و برخی صنایع از سوخت مازوت استفاده می شده که به شدت آلاینده است و به مدد وارونگی جوی، انبوهی از دود و آلودگی را در سطح شهرهای بزرگ و پرجمعیت مجتمع کرده که نفس شهروندان را به شماره انداخته است.

البته درباره چرایی مصرف مازوت دو دلیل عمده بیان شده که یکی از آنها افزایش مصرف گاز در بخش خانگی با توجه به برودت هوا و دلیل دوم، پر شدن مخازن نگهداری و انبار مازوت در کشور و ضرورت مصرف آنها با توجه به ممکن نبودن صادرات این محصول نفتی است. محصولی که نمی توان استحصالش از نفت خام را متوقف کرد و لذا ناچار به صادرات آن، انبار کردنش یا مصرفش هستیم و امثال رئیس سازمان محیط زیست کشورمان تاکید دارند که انبارهای مازوت پر شده و صادراتش نیز ممکن نیست و لذا چاره ای نداریم جز سوزاندنش!

نکته قابل تامل در این خصوص، تاکید برخی مسئولان بر توقف مازوت سوزاندن در صنایع و نیروگاه ها در اطراف کلانشهرهایی مانند تهران در هفته های گذشته در راستای کاهش آلودگی هواست؛ ادعایی که یکی از مطرح کنندگانش، استاندار تهران است که هفته گذشته بر توقف دو سه هفته ای مازوت سوزاندن در اطراف پایتخت تاکید کرد تا قطع برق در روزهای اخیر در تهران به ابهامی بزرگ تبدیل شود؛ آیا بر خلاف ادعای استاندار، مازوت سوزاندن از دیروز متوقف شده که خاموشی های برق را موجب شده است؟ آیا محیط زیست و همه درباره مازوت سوزاندن در همه این ایام آلوده بی تفاوت بوده اند؟

از ابهامات جدی درباره زمان توقف مازوت سوزاندن در نیروگاه ها و صنایع در کلانشهرهای کشورمان که بگذریم، سوال دومی که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، وضعیت ویژه کرونایی این روزهای کشورمان است که موجب تعطیلی مدارس و دانشگاه ها در سراسر کشور شده و کمترین رهاوردش، بی نیاز کردن کشور از مصرف سوخت برای گرمایش کلاس های درس است؛ کلاس هایی که حدود 14 میلیون نفر دانش آموز و معلم را در خود جا می داد و حالا سرد بودنشان هیچ اهمیتی ندارد.

بر این اساس، این سوال بسیار جدی به نظر می رسد که آیا واقعا مصرف گاز در بخش خانگی آنقدر افزایش یافته که صرفه جویی ناشی از تعطیلی مدارس و دانشگاه ها ـ که بیش از یک ششم جمعیت کشورمان را شامل می شوند ـ هم برای پوشش دادن آن کافی نیست یا علت خاموشی ها نه افزایش مصرف خانگی و مسائلی از این دست، که به دلیل استفاده از برق در امور رو به رشدی مانند ماینینگ و استخراج بیتکوین است؟ سوالی که لازم است با جزییات درباره آن شفاف سازی شود تا مجال برای طرح هیچ ابهام و شایعه ای نماند.

سومین و آخرین سوالی که خاموشی های عجیب برق به اذهان بسیاری متبادر کرده است، چرایی بی برنامگی این قطعی های برق است. اینکه مشخص نیست برق کدام مناطق از کدام شهر در چه ساعاتی از روز قطع می شود؛ بی برنامگی که تنها در صورتی توجیه پذیر است که قطعی برق دفعتا و ناگهانی باشد که با توقف مازوت سوزاندن جور درنمی آید، چون اگر دلیل خاموشی توقف فعالیت یک نیروگاه باشد که مازوت می سوزانده، زمان توقف فعالیت آن نیروگاه و دایره بخش های متاثر از توقف فعالیت آن مشخص است.

نکته ای مهم که نشان می دهد، قطعی برق در مناطق مختلف در کلانشهرها و حتی سرایت آن به صنایع و کارخانه های مختلف و اختلال در امر تولید، به نوعی بی تدبیری گرفتار شده یا حتی ممکن است اقدامی برای مجاب کردن مردم به کاهش مصرف گاز و برق باشد. تدبیری که هر چه باشد، ضرورت دارد صادقانه و شفاف با مردم در میان گذاشته شود، نه اینکه به هر شکلی به ایشان تحمیل گردد و امکان تطبیق مردم با بحران پیش آمده و مدیریت اوضاع را از ایشان سلب نماید.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۸
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۸۱
علی مرادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
دلیل را من به شما میگم استفاده از مازوت و درامد گند مازوت سوزی
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
دلیل اصلی رو من میگم ، بی کفایتی در همه امور
ناشناس
| France |
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
هیچ وقت در زمستان کمبود برق نبوده. پس مشکل چیز دیگری است. حراج منابع برق کشور به برادران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
چه مردم نجیب دارد ایران و سواستفادهگرند برخی مدیر ان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
دلیلش این نیست. صنعت برق دیگه قدرت نفس کشیدن نداره. چون از روز اولی که یارانه ها پرداخت شد، این پول از جیب صنعت برق پرداخت شد و همچنان پرداخت می شه. سالی 40 هزار میلیارد تومان که باید صرف بازسازی، نگهداری و توسعه زیرساختهای صنعت برق می شد، به اسم یارانه به جیب مردم وارد شد، اما هیچ کسی نگفت که چرا باید این پول از محل کلیدی ترین صنعت کشور تامین بشه؟

اگر کمی عقلانیت در دولت های احمدی نژاد و روحانی بود،به جای افزایش افسارگسیخته حقوق ها و پاداشهای نجومی در چند موسسه و سازمان خاص دولتی، این پول به عنوان یارانه به مردم داده میشد و صنعت برق فلج نمی شد.

هنوز اول راهه، با افتضاح 10 ساله پرداخت یارانه از جیب صنعت برق، صنعتی که روزی قدرت اول در منطقه خاورمیانه بود، به زودی به تلی از خاکستر تبدیل خواهد شد.
ناشناس
| Germany |
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
چرا بورس ریزش می کند. چرا برق قطع می شودکه از زمان جنگ بی سابقه است. چرا الودگی هوا در همه شهرهای و حتی روستاهای ایران به مرز خفکی رسیده . چون مسئولان ایرانی همیشه تلاش می کنند مسئله اصلی را نگویند و اذهان را به مسایل فرعی سوق دهند. با یک تحلیل و ارزیابی ساده از کلیه عوامل در زمستان امسال در قیاس با زمستان سال گذشته متوجه میشویم که علت اصلی قطع برق گسترده نه صادرات و نه مصرف برق یا گاز بالا بلکه متاسفانه کاهش شدید تولید چاههای گاز پارس جنوبی و کنگان است. متاسفانه علت اصلی الودگی شدید هوا تقریبا در تمام شهرها هم همان عدم نگهداری بهینه از پالایشگاهها بدلیل کمبود مواد و فرسودگی قطعات و عدم تعویض انها بدلیل نداشتن بودجه است و.... همین سقوط قیمت سهام کارخانجات بدلیل فرسوده شدن شدید یان کارخانجات است که دولت با تبلیغ غیر واقعی سهام ان را در نیمه اول سال به خلق الله انداخت. متاسفانه خیلی از مردم نمی دانند که تحریم اثرات ویران کننده ای بر زیرساختها کشور از جمله تولید نفت و گاز یا فرسایش شبکه جاده ای و زیر ساختهای حمل و نقل یا فرسودگی نیروگاهها می گذارد. اما مسئله این است که تاثیر تحریم بر زیر ساختها ناگهانی و مثلا مانند کمبود روغن یا حتی افزایش قیمت نهاده های دامی نیست و به مرور زمان و در طی دو تا سه سال خود را نشان می دهد که حالا بعد از گذشت دو سال در کاهش شدید فشار طبیعی چاههای نفت و گاز و قطعات یدکی تاسیسات نفتی و... خود را نشان میدهد. اما مسئولان نفت و گاز کشور نمی خواهند به ان بپردازند. چند ماه دیگر هم شاهد مشکلات در فرسودگی نیروگاهها خواهیم بود و بعد از ان فرسودگی کلی جاده ها و راه اهن و فرودگاهها و.... برای اینکه این زیر ساختها دچار فرسودگی و کاهش راندمان نشود نیاز به سالاده چند ده هزار میلیارد تومن بودجه عمرانی و نگهداری و تعویض قطعات و لوازم یدکی است که سه سال است دولت به دلیل ضعف مدیریت در اقتصاد و سیاست خارجی از انجام ان بدلیل کسری بودجه کلان عاجز است. ماهها و سالهای بس مشکل تر در پیش رو داریم . انهایی که بسادگی می گویند تحریم نعمت است و یا از تحریم عبور کردیم این سه سال فقدان بودجه عمرانی در بهترین حالت متاسفانه ده تا 15 سال زمان نیاز خواهد داشت تا جبران شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
نیروگاه هسته ای ساختیم به ارزش میلیاردها دلار!!!
آخرش این شد که می بینیم!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
پيشنهاد مي كنم همه مردم ايرالن دست حاج اقا رسايي را ببوسن كه گفتن مسولين ما متوجه شدن كه مملكت داري الكي نيست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
برای رفع سریع تمام مشکلات کشور باید درب قلعه ها را باز کنند
تا اکثر مسولان به سر کار اصلی خودشان بروند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
آش نخورده و دهن سوخته وضعیت کنونی ما است برای انرژی هسته ای تحریم هستیم برای تولید برق هم از مازوت استفاده می کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
ده میلیارد دلار صرف توسعه نییروگاه بوشهر که خرج خود راا هم در نخواهد اورد. صدها میلیارد دلار هزینه مستقیم غنی سازی ولی نتیجه مازوت سازی و مازوت سوزی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
ممنون که بجز سر خونی ... زخم پا رو هم اضافه کردی ...
شایان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
دانشگاه ها، مدارس، مهدهای کودک کاملا تعطیلند و ادارات، هتلها، رستورانها و ... نیمه تعطیلند و مصرف برق بسیار کمتر از سالهای قبل است!!!
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
در عوص برادران چینی در حال غارت برق هستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
همه حرفهای دولت و مسئولان رو کنار هم بگذارید متوجه اصل قضیه میشوید. من فهمیدم که ماجرا نه به بیت کوین مربوطه نه به افزایش مصرف گاز و نه افزایش مصرف برق! همه چیز به عزم دولت برای گران کردن برق و گاز مربوط میشه. یادتان هست قبل از گرانی بنزین میگفتن ای وای چه نشستید که بنزین کشور داره قاچاق میشه چون ارزونه؟ بعد یهویی بنزین شد سه برابر و دیگه هیچ حرفی از قاچاق نزدن در حالی که قاچاق سوخت همچنان ادامه دارد! این هم مثل همان است با سناریویی متفاوت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
و صادرات برق و گاز به قیمت ارزان به عراق
و واردات گندم و جو به قیمت دو برابر از عراق است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
افزايش مصرف بخش خانگي و تجاري كاملا دروغه دليلشو خودتون گفتين ارزهاي ديجيتال اگه رو راست باشن خوبه هم نادرست ميگن هم بي برنامه هستن اين بيشتر ادم رو اذيت ميكنه چي بگيم دلمون خوشه ميام اينجا نظرمون رو بگيم اگه چاپ كني ذوق كنيم و به منفي و مثبت هاي نظرمون دلمون خوش باشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
به جاش برق و گاز به عراق میدیم
و جاش گندم و جو گران می گیریم
ناشناس
|
France
|
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
بیت کوئین
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
آنتونی کوئین
موسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
من فکر میکنم بعضی به جای این که به فکر جلب رضایت عموم مردم باشن ، میشینن و فکر میکنن تا یه راهی پیدا کنن و نارضایتی رو افزایش بدن!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
به همه دلایل اشاره کردید جز دلیل اصلی. این با رسالت خبرگزاری هم خوانی ندارد
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
قرار بود با انرژی هسته ای قطع برق حل بشه. این همه ملت هزینه برای هسته ای دادن که چی؟ چه کسی باید پاسخگو باشد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
احتمالا انرژی هسته ای قرار نبوده وارد مسائل برقی بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
باور کردی ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
دلیل اصلی را تابناک نگفتی حالا من میگم منتشر کن.
به علت ندودن مشتری نفت قادر به فروش نفت نیستیم پس گاز را بیشتر میفروشیم و به همین علت گازی برای مصرف داخلی نداریم پس مازوت میسوزونیم تا هم دلار گاز را با واردات کود و خلال دندان بدست بیاوریم و هم تحریم ها را خوب خوب دور بزنیمو...
مرگ بر آمررکا که هر چه میکشیم از دست اون است!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟