رایزنی اروپا با کشورهای عربی درباره برجام، اظهارات جدید وزیر خارجه عربستان علیه ایران در مسکو، بمباران فرودگاه صنعا از سوی جنگندههای سعودی و درخواست ترکیه برای مذاکره با آمریکا درباره پرونده اس۴۰۰ روسیه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نامه بیش از ۷۰ کارشناس کنترل تسلیحاتی برای پایان راهبرد آمریکا علیه برجام نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ بیش از ۷۰ کارشناس کنترل تسلیحاتی در دنیا، سیاست «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور فعلی آمریکا در خروج از برجام را «شکستخورده» توصیف کرده و خواستار اتمام آن شدهاند.
این کارشناسان در بیانیهای که روز سهشنبه منتشر شده، خاطرنشان کردند: «برنامه جامع اقدام مشترک، توافقی موثر و قابل راستیآزمایی است که بحران چندین دههای بر سر برنامه هستهای ایران را رفع کرد.»
نگارندگان این بیانیه که در میان آنها نام «هانس بلیکس»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیده میشود، از «جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب آمریکا خواستهاند بازگشت به برجام را جزو اولویتهای دولتش قرار دهد.
آنها نوشتهاند: «هنگامی که رئیسجمهور منتخب آمریکا، جو بایدن روز بیستم ژانویه قدرت را به دست میگیرد، بازگرداندن ایالات متحده به پایبندی به تعهدات برجامیاش در کنار ایران، باید جزو اولویتهای اساسی باشد.»
آنها موضعی که «جو بایدن» در یادداشت خود در سیانان درباره بازگشت آمریکا به برجام مطرح کرده بود، یادآوری و «قویاً» از آن حمایت کردهاند.
جو بایدن در یادداشت خود در سال ۲۰۲۰ نوشته بود: «چنانچه ایران به توافق هستهای پایبند شود، ایالات متحده به توافق هستهای بازخواهد گشت و آن را نقطه شروعی برای مذاکرات بعدی قرار خواهد داد.»
امضاکنندگان این بیانیه، پس از نقل قول این جمله از جو بایدن تصریح کردهاند: «ما قویاً از این رویکرد حمایت میکنیم.»
کارشناسان کنترل تسلیحاتی همچنین هشدار دادهاند عدم بازگشت آمریکا به برجام خطر فروپاشی این توافق را افزایش خواهد داد: «عدم بازگشت به پایبندی به توافق هستهای، احتمال فروپاشی برجام را افزایش خواهد داد. این اتفاق، رقابت ثباتزدای هستهای در منطقه را کلید زده و احتمال درگیری نظامی را بالا خواهد برد.»
آنها تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام را اقدامی «بیملاحظه» توصیف کرده و نوشتهاند این اقدام به جدا شدن ایالات متحده از متحدان و شرکایش منجر شد و تلاشهای بینالمللی در زمینه منع اشاعه هستهای را تضعیف کرد.
در بخش پایانی این بیانیه آمده است: «ما قویاً از دولت بایدن میخواهیم به سیاست شکستخورده دولت ترامپ در خروج از برجام که به پیشرفت برنامه هستهای ایران و تضعیف تلاشهای جهانی برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای منجر شده، پایان بدهد.»
رایزنی اروپا با کشورهای عربی درباره برجام
خبرنگار یک روزنامه آمریکایی مدعی رایزنی مدیران سیاسی تروئیکای اروپا با کشورهای عربی درباره برجام شده است.
«لاورنس نورمن»، خبرنگار روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال در توئیتر نوشته، مدیران سیاسی سه کشور اروپایی در حال انجام سفرهایی به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس شامل عربستان سعودی، امارات و عمان برای رایزنی درباره ایران و برجام هستند.
او درباره هدف این سفرها نوشته است: «این اقدامی اولیه برای کمک به آمریکا جهت کاستن از نگرانیهای کشورهای حاشیه خلیج [فارس] درباره ازسرگیری دیپلماسی با ایران و بازگشت احتمالی به برجام است.»
«جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب آمریکا هنوز صریح و شفاف سیاست خود درباره بازگشت آمریکا به برجام را مشخص نکرده است. او و مشاورانش گفتهاند قصد دارند از بازگشت به برجام به عنوان سکویی برای همکاری با متحدان واشنگتن جهت تقویت این توافق هستهای بهره بگیرند.
در این میان، برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و امارات خواستهاند دولت آمریکا درباره بازگشت به برجام با آنها مشورت کند.
اظهارات جدید وزیر خارجه عربستان علیه ایران در مسکو
فیصل بن فرحان در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در مسکو مدعی شد که دخالت های ایران، سبب افزایش ویرانی و مانع توسعه و رفاه شده است.
وی ادعا کرد، شبه نظامیان الحوثی مورد حمایت ایران، مانع برقراری صلح در یمن می شوند.
لاوروف هم در این کنفرانس گفت، روسیه از نشست اخیر سران شورای همکاری خلیج فارس در العلا و توافقات به دست آمده استقبال می کند.
لاوروف افزود، مسکو به ثبات در منطقه خلیج فارس اهتمام دارد و از موضع سعودی در مخالفت با دخالت های خارجی در مسائل منطقه حمایت می کند.
بمباران فرودگاه صنعا از سوی جنگندههای سعودی
فرودگاه بینالمللی صنعاء شب پنجشنبه دو بار هدف حمله هوایی ائتلاف سعودی قرار گرفت.
به نوشته وبسایت شبکه المسیره، علاوه بر فرودگاه صنعاء، جنگندههای ائتلاف سعودی دو بار نیز منطقه «الملیل» در شهرستان «کتاف» و چهار بار نیز شهرستان «الظاهر» را در استان صعده بمباران کردند.
اما استان مأرب که محل درگیریهای چندین ماهه است، بیشترین سهم حملات هوایی را به خود اختصاص داد و جنگندههای سعودی دوازده بار منطقه «جبل مراد» را هدف قرار دادند.
منابع یمنی همچنین بعدازظهر امروز از حملات موشکی و توپخانهای ائتلاف سعودی به منطقه مرزی «رازح» در نزدیکی مرز عربستان خبر دادند.
حمله دوباره ائتلاف سعودی به فرودگاه صنعاء در حالی است که «زکریا الشامی» وزیر حملونقل دولت نجات ملی یمن چندی پیش گفته بود که بیش از ۸۰ هزار زن و کودک به دلیل استمرار تعطیلی فرودگاه بینالمللی صنعاء جان خود را از دست دادهاند.
این فرودگاه از زمان آغاز جنگ یمن در مارس ۲۰۱۵ تعطیل بوده و تنها برخی پروازهای امدادی سازمان ملل در آن انجام میگیرد.
درخواست ترکیه برای مذاکره با آمریکا درباره پرونده اس۴۰۰ روسیه
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، در نشست خبری با مطبوعات خارجی با تأکید بر اینکه ترکیه در حال مذاکره برای تحویل دوم موشکهای اس-۴۰۰ از روسیه است، گفت: "اعتقاد صادقانه ما نیاز به گفتوگو، گفتوگو و گفتوگو است. بدون گفتوگو، با ابتکاراتی مانند تحریم یا سخنرانی تهدیدآمیز، رسیدن به جایی امکان پذیر نیست."
این مساله میتواند جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا را به چالش بکشد، که باید خط مشی سختتری نسبت به دونالد ترامپ در برابر رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه داشته باشد.
واشنگتن در ماه دسامبر با استناد به قانونی که در سال ۲۰۱۷ توسط کنگره "برای مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم" تصویب شد، اعطای هرگونه مجوز صادرات اسلحه به آژانس دولتی ترکیه برای خرید تجهیزات نظامی را ممنوع کرد تا آنکارا را به خاطر دستیابی به اس-۴۰۰ مجازات کند.
پیش از این تحریمها، آمریکا همچنین مشارکت ترکیه در برنامه ساخت جنگندههای پیشرفته F-۳۵ را به حالت تعلیق درآورد، زیرا معتقد بود که S-۴۰۰ ها میتوانند اسرار فناوری را برای دشمنان فاش کنند.
آکار همچنین ابراز امیدواری کرد، "این تصمیم لغو شود" و گفت که او نسبت به ادغام مجدد آنکارا در برنامه F-۳۵ در آینده خوشبین است.
او افزود، صرف نظر از سامانههای دفاع هوایی روسیه غیرممکن است و بعد از توافق با روسیه این سامانهها وارد کشور شدهاند و پس دادن آنها بسیار مشکل است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.