شلیک موشکهای بالستیک ایران به نزدیکی ناو آمریکایی در اقیانوس هند، ادامه زیاده خواهی فرانسه درباره ایران و برجام، مخالفت مشاور امنیت ملی بایدن با تروریستی اعلام کردن انصارالله و بازگشایی سفارت عربستان در قطر، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بیانیه تروئیکای اروپا درباره تولید اورانیوم در ایران و واکنش ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ در بیانیه تروئیکای اروپا که در سایت دولت انگلیس منتشر شده آمده است: ما دولتهای فرانسه، آلمان و انگلیس عمیقاً از اعلامیه ایران مبنی بر آماده شدن برای تولید اورانیوم فلزی نگران هستیم.
در ادامه این بیانیه آمده است: ایران هیچ استفاده غیرنظامی موثقی از اورانیوم فلزی ندارد. تولید اورانیوم فلزی دلالتهای نظامی بالقوهای دارد.
در ادامه این بیانیه با اشاره به برجام و بدون قید این مطلب که طرف های اروپایی این توافق به تعهدات خود عمل نکرده اند آمده است: تحت برجام ایران متعهد شد که پانزده سال به تولید اورانیوم فلزی یا انجام تحقیق و توسعه درباره فلزشناسی اورانیوم دست نزند. ما شدیداً از ایران میخواهیم که این فعالیت را متوقف کند و اگر در حفظ برجام جدی است، بدون تاخیر به تعهدات خود ذیل برجام بازگردد.
سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران روز شنبه بیانیهای در پاسخ به بیانیه اخیر سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) علیه اقدامات هستهای اخیر کشورمان صادر کرد.
در این بیانیه آمده است: موضوع کارخانه تولید اورانیوم فلزی مندرج در ماده ۴ "قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" که مجلس محترم شورای اسلامی سازمان انرژی اتمی را نسبت به آن موظف نموده است و موضوع تولید سوخت پیشرفته (سیلیساید) برای استفاده در راکتور تحقیقاتی تهران دو موضوع کاملاً متفاوت است.
این سازمان هنوز اطلاعات پرسشنامه طراحی کارخانه اورانیوم فلزی موضوع ماده ۴ قانون بینالمللی انرژی اتمی را به آژانس ارائه ننموده است که البته پس از انجام تمهیدات لازم و در زمان مقتضی و مهلت تعیین شده در قانون این اقدام انجام خواهد شد.
برنامه تولید سوخت پیشرفته (سیلیساید) ـ همان طوری که در گزارش اخیر آژانس نیز آمده ـ نخستین بار بیش از دو سال پیش به آژانس ارائه شده است و در طول این مدت نیز در چند مرحله اطلاعات تکمیلی و نهایتاً اطلاعات پرسشنامه طراحی (DIQ) به آژانس ارسال شده است. ضمناً یادآوری مینماید که در اوایل دهه ۸۰ طی گزارشی که در آن زمان به آژانس ارائه شد تحقیق و توسعه در رابطه با تولید اوارنیوم فلزی برای مصارف صلحآمیز و متعارف در حد مقدماتی و به میزان اندک با موفقیّت انجام شده بود.
توضیح اینکه در فرآیند تولید سوخت پیشرفته (سیلیساید) اورانیوم فلزی یک محصول میانی است که در فرآیند تولید بدون توقف در این مرحله، بلافاصله سوخت پیشرفته (سیلیساید) تولید میگردد.
امید است آژانس بینالمللی انرژی اتمی با پرهیز از ذکر جزئیات غیرضرور در گزارش های خود از بروز زمینههای سوء تفاهم جلوگیری کند.
شلیک موشکهای بالستیک ایران به نزدیکی ناو آمریکایی در اقیانوس هند
شبکه خبری فاکسنیوز شنبه شب به وقت تهران به نقل از مقامات آمریکایی ـ که به دلایل امنیتی خواستهاند، نامشان فاش نشود ـ گزارش داد، دستکم یک فروند از موشکهای بالستیک شلیک شده در جریان رزمایش موشکی بزرگ ایران در ۱۰۰ مایلی ناو هواپیمابر یواساس نیمیتز و ناوگروه همراه آن در اقیانوس هند فرود آمده و منفجر شده است.
یکی از این مقامات آمریکایی به فاکس نیوز گفته است: ما از قبل، انتظار شلیک موشک به آبهای نزدیک ناو نیمیتز را داشتیم، اما نگرانی ما این بود که ایران قصد دارد موشک را در چه فاصلهای فرود بیاورد.»
شبکه خبری فاکسنیوز در گزارش خود مدعی شده است که ماهوارههای جاسوسی آمریکا شلیک موشک از خاک جمهوری اسلامی ایران را رصد کردهاند.
در عین حال فاکسنیوز خاطرنشان کرد، مشخص نیست که آیا رادارهای ناوچههای موشکاندازی که ناو هواپیمابر نیمیتز را اسکورت میکنند، توانستهاند موشکهای ایرانی را رصد کنند یا خیر؟!
ادامه زیاده خواهی فرانسه درباره ایران و برجام
وزیر امور خارجه فرانسه بار دیگر زیاده خواهی ها در ارتباط با برجام، ایران و نحوه تعامل اروپا با تهران را تکرار کرد.
«ژان ایو لودریان» در گفتگو با یک روزنامه فرانسوی گفت: ایران در حال تقویت توانمندیهای هستهای خود است.
وی افزود: ضروری است که تدابیری برای بازگشت ایران و ایالات متحده به قرارداد هستهای سال ۲۰۱۵ اتخاذ شود.
وزیر خارجه فرانسه مدعی شد: احیای برجام کافی نخواهد بود و مذاکرات سختی درباره موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای ایران وجود دارد.
این اظهارات لودریان در حالی است که ایران صراحتاً اعلام کرده است هیچ گونه بازمذاکره ای در خصوص برجام و همچنین مذاکره در خصوص موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای خود انجام نخواهد داد.
مخالفت مشاور امنیت ملی بایدن با تروریستی اعلام کردن انصارالله
«جیک سالیوان» گزینه مشاور امنیت ملی دولت «جو بایدن» رئیسجمهور منتخب آمریکا، با تصمیم دولت کنونی این کشور برای تروریستی اعلام کردن جنبش «انصارالله» یمن مخالفت کرد.
سالیوان بامداد یکشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: «فرماندهان حوثی باید پاسخگو باشند اما اعلام کل سازمان [انصارالله به عنوان تروریستی]، فقط درد و رنج بیشتری به مردم یمن تحمیل کرده و دیپلماسی حیاتی برای پایان دادن به جنگ را عقب میاندازد».
وی این توئیت را در ابراز موافقت با اظهار نظر سناتور «تاد یانگ» در مخالفت با تروریستی خواندن انصارالله منتشر کرد. یانگ در توئیتی گفته بود: «تصمیم مایک پامپئو (وزیر خارجه آمریکا) برای اعلام کردن جنبش حوثیها در یمن به عنوان یک سازمان تروریستی، گام اشتباه دیگری در رویکرد نادرست ایالات متحده در مناقشه یمن است».
پیش از این نیز، ۲۵ نماینده کنگره در نامهای به وزیر خارجه این کشور، «تصمیم کوته بینانه دولت ترامپ» در تحریم جنبش انصارالله یمن را محکوم کردند.
اخیرا وزیر خارجه آمریکا از تصمیم خود برای اطلاعرسانی به کنگره این کشور مبنی بر تروریستی اعلام کردن جنبش مقاومت «انصارلله» یمن خبر داد و گفت: «قصد دارم سه رهبر انصارالله، عبدالملک الحوثی، عبدالخالق بدرالدین الحوثی و عبدالله یحیی الحکیم را تروریستهای جهانی اعلام کنم.»
بازگشایی سفارت عربستان در قطر
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی با ایمن الصفدی، همتای اردنی خود در ریاض گفت: ما به هماهنگی با اردن درباره امور منطقه و روابط دوجانبه ادامه میدهیم.
وی بر لزوم رسیدن به راهکار فراگیر برای مساله فلسطین تأکید کرد و گفت که با الصفدی درباره اوضاع لبنان، یمن و آنچه "مداخله ایران در منطقه" خواند، گفتوگو کرده است.
همچنین بن فرحان گفت: طی چند روز آینده بعد از تکمیل اقدامات لازم، سفارتمان را در قطر بازگشایی کنیم. بیانیه نشست سران شورای همکاری خلیج (فارس) در العلا تأثیر مثبتی بر نقش و عملکرد این شورا خواهد داشت.
وی بر تصمیم عربستان برای ازسرگیری کامل روابط دیپلماتیک با قطر تأکید کرد.
عربستان، مصر، بحرین و امارات سال ۲۰۱۷ قطر را به حمایت از تروریسم متهم و این کشور را تحریم کردند اما اخیرا با میانجیگری آمریکا به توافقی برای حل بحران رسیدند.
الصفدی نیز گفت: روابط با عربستان تاریخی و استراتژیک است. ما خواهان صلح عادلانه و فراگیری برای مساله فلسطین هستیم. عربستان و اردن به تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ پایبند هستند.
وی گفت: صلح گزینه استراتژیک اعراب است. ما با عربستان درباره تقویت فعالیت مشترک برای مقابله با چالشها اتفاق نظر داریم و برای ارتقای روابط با شورای همکاری تلاش میکنیم. ما قصد داریم با دولت جدید آمریکا همکاری کنیم.
وی بر مخالفت اردن با مداخلهها در امور منطقه تأکید و تلاش انصارالله برای تجاوز علیه عربستان را محکوم کرد و گفت: امنیت عربستان و اردن با هم مرتبط هستند.