بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: اظهارات گوترش در مورد بدهی ایران به سازمان ملل، جزئیات نشست ۱۴ گروه فلسطینی در قاهره، درخواست مشترک اسرائیل، امارات و بحرین در مورد حق غنی سازی ایران، سفر قریبالوقوع وزیر خارجه عربستان به بغداد و حمله به کاروان لجستیک آمریکا در استانهای ذی قار و المثنی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اظهارات گوترش در مورد بدهی ایران به سازمان ملل
«آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد دوشنبه مدعی شده ایران و ۹ کشور آفریقایی حق عضویتشان را پرداخت نکردهاند و رأی خودشان در مجمع عمومی را از دست خواهند داد.
«آنتونیو گوترش» در نامهای به «ولکان بوزکر»، رئیس هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد ـ که دوشنبه توزیع شد ـ حداقل معوقاتی که این کشورها باید برای بازپسگیری حق رأی خود مشخص کنند را معین کرد.
به نوشته آسوشیتدپرس، ایران باید ۱۶,۲۵۱,۲۹۸ دلار برای احیای حق عضویت خود به سازمان ملل بپردازد. سومالی ۱,۴۴۳,۶۴۰ دلار، کومور ۸۷۱,۶۳۲ دلار، سائوتومه و پرنسیپ ۸۲۹,۸۸۸ دلار، لیبی ۷۰۵,۳۹۱ دلار، کنگو ۹۰,۸۴۴ دلار، زیمبابوه ۸۱,۷۷۰دلار، جمهوری آفریقای مرکزی ۲۹,۳۹۵ دلار، سودان جنوبی ۲۲,۸۰۴ دلار و نیجر ۶,۷۳۳دلار بدهی معوقه دارند.
روز گذشته، «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی درباره پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل مطرح کرده بود.
او در پاسخ به پرسش خبرنگاران گفت: «جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر، علیرغم محدودیتهای ناشی از تحریمهای یکجانبه ایالات متحده، همواره با استفاده از معدود کانالهای انتقال مالی، حق عضویت خود به سازمان ملل را پرداخته و در سالجاری نیز با توجه به مسدود شدن کانالهای انتقال منابع مالی توسط آمریکا، از مدت ها پیش با خزانهداری» سازمان ملل در مورد معرفی یک کانال امن توسط سازمان مذکور در حال مذاکره بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: «آخرین پیشنهاد کشورمان در این خصوص، تادیه این بدهی از طریق استفاده از منابع مسدود شده در کره جنوبی توسط سازمان ملل با مجوز بانک مرکزی بوده که توسط دبیرخانه سازمان ملل در حال مذاکره و هماهنگیهای لازم است.»
خطیبزاده در ادامه تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران اصرار دارد به خاطر تعدیات قبلی آمریکا به دارایی های بین المللی ایران، سازمان ملل برای انتقال حق عضویت کشورمان از طریق «بانک واسطه» آمریکایی استفاده نکرده و یا این سازمان امنیت مسیر انتقال را تضمین کند.
جزئیات نشست ۱۴ گروه فلسطینی در قاهره
نشست چهارده گروه فلسطینی به زودی در قاهره پایتخت مصر برگزار میشود.
در همین زمینه، «عبدالله عبدالله» از اعضای ارشد جنبش فتح جزئیات دیدار این نشست را برای روزنامه مصری «عربی ۲۱» شرح داد و گفت، این نشست در راستای توافقهای اخیر فتح و حماس پس از پشت سر گذاشتن بحران داخلی در نظام سیاسی صورت میگیرد و به دنبال تعریف ویژگیهای مسیر جدید است.
وی افزود: موضوع اصلی در این دیدار، انتخابات، برنامه سیاسی و گامهای عملی بعدی است. میخواهیم بر یک برنامه سیاسی که در آینده بر اساس آن به پیش خواهیم رفت، توافق کنیم، به نحوی که یک تصمیم و یک برنامه سیاسی مورد توافق همه داشته باشیم.
عبدالله در ادامه گفت: بسیاری از مسائل مهم از جمله انتخابات هستند که باید با آن مقابله کنیم و این نشست دنبال تضمین به سرانجام رسیدن این اقدام است، زیرا یک ورودی برای پایان اختلافات داخلی فلسطین، ایجاد دولت وحدت ملی و شراکت سیاسی به شمار میرود.
وی درباره دلیل انتخاب قاهره به عنوان میزبان این نشست گفت، اتحادیه عرب در سال ۲۰۰۷ مأموریت نظارت و پیگیری پرونده پایان اختلافات داخلی در فلسطین را به مصر سپرد.
بر اساس حکم محمود عباس، انتخابات پارلمانی در تاریخ ۲۲ ماه می ۲۰۲۱ (یکم خرداد ۱۴۰۰)، انتخابات ریاستی ۳۱ جولای ( ۹ مرداد ۱۴۰۰) و شورای ملی را ۳۱ آگوست (۹ شهریور) برگزار خواهد شد.
دبیران کل گروههای فلسطینی چهار ماه پیش (سپتامبر گذشته) طی نشستی که در استانبول ترکیه برگزار کردند، بر برگزاری هر چه سریعتر انتخابات پیاپی (پارلمانی، ریاست جمهوری و مجلس ملی) توافق کردند.
درخواست مشترک اسرائیل، امارات و بحرین در مورد حق غنی سازی ایران
سفرای امارات، بحرین و رژیم صهیونیستی در واشنگتن در نشستی خواستهاند در هر گونه توافق جدید با ایران به این کشور حق غنیسازی اورانیوم داده نشود.
در یک نشست مجازی که یکشنبه به میزبانی لابی صهیونیستی «بنیاد دفاع از دموکراسی» برگزار شد، سفرای این سه رژیم متحد آمریکا علیه ایران سخنرانی کردند.
«یوسف العتیبه»، سفیر امارات در آمریکا گفت: «در مذاکرات سال ۲۰۱۵ صدای کشورهای منطقه بازتابی نداشت.»
او سپس درباره برجام خطاب به دولت آتی آمریکا گفت: «بیایید تقویت آن را (برجام را) بررسی کنیم و اهرم فشاری که ایجاد شده را از دست ندهیم. بیایید تیم دیپلماتیک آمریکا را تقویت کنیم.»
العتیبه در ادامه گفت: «آمریکا الان اهرم فشار زیادی روی ایران دارد. یکی از کارهایی که باید جدی آن را بررسی کنیم، مدنظر قرار دادن توافقی بزرگتر و بهتر به نام برجام ۲ است که در آن نقائص برجام ۱ رفع شود.»
دیپلمات اماراتی خواستار حضور کشورهای عربی در هر گونه مذاکره مفروض با ایران شد. او گفت: «فکر میکنم باید مجموعهای از اهداف عالی در سر داشته باشیم؛ نه فقط در حوزه موشکی، بلکه در حوزه نائبان ایران، مداخلات در منطقه و غیره، چون الان اهرم فشار لازم برای اینها را داریم.»
وی تأکید کرد: «اگر شما با سرکای عربی و اروپاییتان به میز مذاکره بیایید، نشان میدهید که یک تیم مذاکرهکننده قویتر دارید و این در نهایت شما را به نتیجه بهتری خواهد رساند.»
«ران درمر»، سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا هم گفت: «ما مخالف بازگشت به توافق قبلی هستیم و امیدواریم که دولت جدید آمریکا با اسرائیل، اماراتیها، بحرینیها و سایر متحدانش در منطقه رایزنی کند. امیدوارم با ما صحبت کند چون ما در منطقه زندگی میکنیم و چیزهایی درباره امنیت خودمان میدانیم.»
«عبدالله بن راشد آل خلیفه»، سفیر بحرین هم گفت که کشورش از تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور فعلی آمریکا برای خروج از برجام حمایت کرده است.
وی در ادامه ادعاهای خود گفت: «هر گونه برنامه برای بازگشت به برجام باید نگرانیهای همسایههای ایران اعم از کشورهای حاشیه خلیج [فارس] و اسرائیل را که ۴۰ سال هدف تجاوزگریهای ایران بودهاند در نظر بگیرد.»
سفیر هر سه رژیم در جریان این نشست تأکید کردند که در هر گونه توافق جدید با ایران نباید به این کشور حق غنیسازی داده شود.
العتیبه گفت: «فکر میکنم بهترین روش برای جلوگیری از دستیابی کشوری که درباره آن نگرانیهای امنیتی وجود دارد به سطح خطرناک غنیسازی این است که به آن اجازه داشتن چرخه غنیسازی داده نشود.»
سفر قریبالوقوع وزیر خارجه عربستان به بغداد
«فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق در گفتوگو با شبکه سعودی «العربیه» گفت: ما بر اساس اصل حسن همجواری و توازن در روابط خارجه عمل میکنیم. تنش میان واشنگتن و ایران تاثیر منفی بر عرصه عراق میگذارد.
وزیر خارجه عراق در ادامه به تحول بزرگ در روابط بغداد با عربستان سعودی در بسیاری از پروندهها اشاره کرد و از سفر قریبالوقوع «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی به بغداد خبر داد.
دولت سعودی و عراق از زمان روی کار آمدن «مصطفی الکاظمی» در بغداد، توافقات و یادداشت تفاهمات متعددی امضا کردهاند. چندی پیش نیز گذرگاه زمینی «عرعر» میان عراق و عربستان پس از سی سال بازگشایی شد.
نخستوزیر عراق و ولیعهد عربستان سعودی در ۲۱ آبان ماه در یک نشست مجازی توافقی ۹ بندی میان دو کشور امضا کردند.
حمله به کاروان لجستیک آمریکا در استانهای ذی قار و المثنی
شبکه المیادین شب گذشته از حمله به یک کاروان لجستیک ائتلاف آمریکایی در شهر الناصریه مرکز استان ذی قار خبر داد.
همچنین حمله دیگری نیز به کاروان لجستیک ائتلاف آمریکایی در شهر السماوه مرکز استان المثنی گزارش شده است.
جزئیات بیشتری از این حمله و تلفات احتمالی آن تاکنون منتشر نشده است.