بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: گفتوگوی تلفنی بایدن و جانسون درباره ایران، تحرکات جدید آمریکا برای احیای داعش در عراق و سوریه، موافقت کابینه امارات با افتتاح رسمی سفارت در تلآویو، نامه شخصیتهای سوری و لبنانی به بایدن و مکرون برای لغو تحریمهای سوریه و ادعاهای جدید و بی اساس وزیر خارجه فرانسه درباره فعالیتهای هستهای ایران، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گفتوگوی تلفنی بایدن و جانسون درباره ایران
بنا بر اعلام کاخ سفید، جو بایدن و جانسون در این تماس تلفنی، بر لزوم همکاری درباره اولویتهای مشترک سیاست خارجی از جمله چین، ایران و روسیه خاطرنشان کردند.
به گزارش اسپوتنیک، از دیگر موضوعات مورد بحث در این گفتوگو، به اهمیت تقویت همکاری آمریکا با کشورهای عضو ناتو، پیشبرد سیاستهای مهار کرونا و مقابله با تغییرات اقلیمی اشاره شده است.
تحرکات جدید آمریکا برای احیای داعش در عراق و سوریه
«هادی قبیسی» تحلیلگر سیاسی لبنانی تاکید کرد که توطئه جدید آمریکا، از بین بردن عراقی ها از طریق پوشاندن لباس جدید به تشکیلات تروریستی داعش است.
وی گفت: واشنگتن به دنبال برانگیختن مجدد اختلافات طایفه ای در عراق و سوریه است.
قبیسی بیان کرد: تمام نشانه ها بیانگر آن است که اقدامات جدیدی در منطقه با هدف متشنج کردن اوضاع آن در جریان است.
وی چند روز قبل نیز اعلام کرده بود که آمریکا به دنبال ایفای نقش مخرب در عراق و سوریه با هدف نابود کردن ثبات امنیتی این کشورهاست.
قبیسی افزود: آمریکا تلاش می کند یک جنگ ویرانگر جدید در عراق و سوریه از طریق ابزارهای داعشی خود و آنچه عناصر جوکر خوانده می شوند، به راه اندازد.
پیش از این نیز یک منبع امنیتی اعلام کرده بود، حمله تروریستی صورت گرفته به تیپ ۲۲ نیروهای حشد شعبی عراق در شمال استان صلاح الدین با حمایت نظامیان آمریکایی صورت گرفته است.
موافقت کابینه امارات با افتتاح رسمی سفارت در تلآویو
به گزارش رویترز، دولت امارات روز یکشنبه به ریاست محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی و نخستوزیر در اولین جلسه کابینه در سال ۲۰۲۱ در ابوظبی با گشودن سفارت خود در پایتخت رژیم صهیونیستی موافقت کرد.
امارات قبلا رسما از گابی اشکنازی، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی خواسته بود با گشودن سفارت این کشور در تلآویو موافقت کند؛ جزئیات زیادی از این موضوع منتشر نشده است.
امارات و بحرین اواسط سپتامبر ۲۰۲۰، دو توافقنامه سازش را با رژیم صهیونیستی امضا کردند، این توافقنامهها در مراسمی در کاخ سفید با مشارکت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا در میان مخالفت گسترده فلسطینی امضا شدند.
تصویب چارچوب کلی استراتژی رسانهای این کشور در مرحله آینده، از دیگر مصوبات جلسه کابینه امارات بود.
نخست وزیر امارات به تصویب استراتژی وام کلی دولت فدرال اشاره کرد و گفت، هدف از آن، ایجاد بازار پشتیبانی با ارز داخلی و فعالیت بخش مالی و بانکی کشور است.
نامه شخصیتهای سوری و لبنانی به بایدن و مکرون برای لغو تحریم های سوریه
تعدادی از شخصیتهای سوری، لبنانی و خارجی در نامهای به روسای جمهور آمریکا و فرانسه خواهان لغو تحریمها علیه سوریه شدند.
به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، در میان شخصیتهایی که این نامه را امضا کردند، علاوه بر چهره های سوری و لبنانی یک عضو سنای فرانسه و یک شخصیت فرانسوی و انگلیسی دیگر نیز هستند.
در این نامه آمده است: ما نباید زمان را برای ارتباط با شما درباره لزوم حل فوری بحران انسانی در سوریه از دست بدهیم. الینا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل اواخر دسامبر از دولت آمریکا خواست تحریمهای اقتصادی علیه سوریه را لغو کند.
در این نامه آمده است، تحریمهای آمریکا به نقض حقوق بشر و وخامت اوضاع انسانی در داخل سوریه به ویژه در سایه کرونا به دلیل ممانعت از ورود کمکهای بشردوستانه و ممنوعیت تجارت و سرمایهگذاری منجر میشود. حدود ۱۰ سال پیش سوریه مرکز تولید مواد غذایی در خاورمیانه بود اما امروز در آستانه قحطی است. در ماه ژوئن مدیر برنامه جهانی غذا اعلام کرد، نیمی از مردم سوریه گرسنه میخوابند و این کشور فاصله چندانی با قحطی گسترده ندارد.
این شخصیتها از جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا خواستند به مردم سوریه کمک کرده و بحران انسانی را که موجب بی ثباتی در خاورمیانه و خارج از آن شده، متوقف کند.
این نامه همزمان با درخواست بایدن از تیمش درباره بررسی پیامدهای تحریم سوریه بر روند مقابله با کرونا ارسال شده است.
ادعاهای جدید و بی اساس وزیر خارجه فرانسه درباره فعالیت های هسته ای ایران
وزیر خارجه فرانسه یکشنبه بعد از ظهر به وقت تهران با تکرار ادعاهای واهی، برنامه هستهای ایران را «خطرناک» توصیف کرد.
«ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه درباره برنامه هستهای ایران گفت: «این یک وضعیت بسیار خطرناک است. دسترسی ایران به سلاح هستهای عواقب قابل توجه ژئو استراتژیک دارد. ما در وضعیت مخالف آنچه ترامپ میخواست قرار داریم.»
فرانسه در کنار انگلیس و آلمان سه عضو اروپایی گروهی هستند که از سال ۲۰۱۵ به توافقی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور دست پیدا کردهاند. این توافق قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از برنامه هستهای، تحریمهای اعمالشده به بهانه هستهای علیه ایران را رفع کند.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد. تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی فرانسه در روزهای گذشته نیز گفته بود که ایران باید فوراً به تعهدات هستهای خود در توافق «برجام» پایبند شود.