چند ماهی است که کمبود روغن نباتی جامد در بازار به شدت احساس می شود و اگر به مغازه های سطح شهر سری بزنید متوجه خواهید شد که این نوع روغن بسیار کم یافت می شود.
به گزارش تابناک اقتصادی، کمبود روغن نباتی علاوه بر خانوارها، صنایع وابسته به این نوع روغن از جمله شیرینی و شکلات را نیز با مشکلاتی مواجه کرده است.
کمبود روغن جامد باعث شده است تا قیمت آن در یک سال گذشته و حتی یک ماه گذشته رشد چشمگیری را تجربه کند. آخرین اطلاعات منتشره پیرامون متوسط قیمت اقلام خوراکی در دی ماه نشان میدهد، قیمت روغن نباتی جامد یک کیلوگرمی در دی ماه در مقایسه با آذرماه ۹۹ رشد ۶.۶ درصدی و در مقایسه با دی ماه سال گذشته رشد ۱۱۳.۱ درصدی را تجربه کرده است.
نکته مهم در مورد روغن نباتی جامد، در روزهای اخیر این است که توزیع این نوع روغن در پلاستیک در سطح شهر مشاهده شده است. در ۶ بهمن ماه سال جاری بود که یک مقام مسئول در گفتگو با مهر با برشمردن دلایل کمبود روغن نباتی جامد، گفت: با این حال روغن مایع خانوار با بسته بندی پت (پلاستیکی) به وفور در بازار عرضه میشود.
عرضه روغن نباتی جامد در پلاستیک، از عامل جدید در کمبود این نوع روغن رونمایی کرده است و گویا مشکل اصلی در کمبود روغن نباتی جامد، به نبود ظروف حلبی آن بازمی گردد!
منبع آگاه در گفتگوی خود با مهر با بیان اینکه نیمی از ورق حلب وارداتی است، افزود: ۵٠ درصد آن توسط فولاد مبارکه تأمین میشود و ۵٠ درصد هم از کشورهای چین و ترکیه وارد میشود که به دلیل مشکلات موجود در خصوص عدم تأمین ارز نیمایی، واردات آن با محدودیت مواجه شده است. این فعال بخش خصوصی میزان نیاز کشور به ورق حلب را سالانه بین ٧٠ تا ٧۵ هزار تن اعلام کرد.
البته مشکل نبود ورق حلبی توسط عیسی گلشاهی، مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات نیز تایید شد. وی طی گفتگویی گفت: کارخانجات درگیر به دست آوردن قوطی فلزی هستند یعنی ورقی وجود ندارد که قوطی فلزی تولید کنند. حتی در صنعت روغن با وجود اینکه روغن تولید می شود اما ورق برای بسته بندی روغن وجود ندارد.
هر چند که شاید کمبود واردات ورق حلب از چین و ترکیه به کمبود روغن نباتی در بازار دامن زده است، اما گویا ۵٠ درصد ورق حلبی که در داخل نیز تولید می شود با مشکلاتی مواجه بوده است.
رضا امیدوار تجریشی رئیس اسبق خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران در گفتگویی اظهار داشت: مشکل تامین قوطی برای روغن، رب، انواع کنسروها و کمپوت در حالی خبرساز شده که نخستین عامل آن به چرخه توزیع آن در بورس کالا برمی گردد. راه اندازی بورس کالا به این منظور بود که چرخه توزیع ورق برای شرکت های قوطی سازی به صورت عادلانه و منظم باشد تا شرکت های تولیدی دچار مشکل نشوند؛ اما در حال حاضر تولیدکنندگان یا همان شرکت های فولادی می خواهند قیمت را بالا ببرند و به همین منظور ورق فولادی را قطره چکانی به بورس کالا ارائه می کنند؛ اینجاست که سیستم نظارتی باید ورود کند.
مدیرعامل یکی از شرکتهای تولید فرآوردههای غذایی که نخواسته است نامش فاش شود طی گفتگویی با روزنامه کسب و کار در همین رابطه اعلام کرد: مهرماه از بورس فولاد خرید کردیم که قرار بود ۳۰ دی به ما تحویل دهند، اما هنوز هیچ خبری نیست. تماس هم که میگیریم، میگویند از ۵۰ تن فقط ۱۵ تن آماده است. اگر شما خواباندن پول تولیدکننده را به گران بودن ورقههای تولیدی اضافه کنید، آن وقت متوجه می شوید که چرا تولیدکننده ها به تولید این محصولات رغبتی ندارند.
به هر صورت آنچه مسلم است این که یکی از عوامل گران شدن قیمت روغن نباتی، کمبود آن در بازار است؛ کمبودی که نه از ناحیه کاهش تولید بلکه از ناحیه نبود حلب روغن نباتی ایجاد شده است. آن گونه که فعالان صنعت روغن نباتی و کنسرو هم اعلام کرده اند، نبود حلب روغن نباتی هم به نحوه عرضه ورق فولادی در بورس کالا باز می گردد.
هر چند نحوه قیمت گذاری باید به مکانیزم عرضه و تقاضا باید سپرده شود اما به نظر می رسد که عرضه مدیریت شده فولاد در بورس کالا و عرضه قطره چکانی آن موجب کمبودهایی در بازارهای مختلف و همچنین افزایش قیمت محصولات وابسته به آن شده است که نهادهای نظارتی باید هر چه زودتر با بررسی این مساله به رفع آن همت کنند، چون اقلامی چون روغن نباتی جزو اقلام ضروری محسوب می شوند.