بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: شرط گذاری بایدن برای ایران درباره برجام، سفر نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن به ایران، موضع گیری خصمانه دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران، گزارش رسانه آمریکایی از تبعات حضور عربستان در مذاکرات برجام و حمله به کاروان لجستیک آمریکا در سامرای عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
شرط گذاری بایدن برای ایران درباره برجام
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا بر خلاف سخنانش حین برگزاری کارزار انتخاباتی خود برای رفع تحریمهای ضدایرانی شرط گذاشت.
رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سیبیاس» در این خصوص مدعی شد: ایالات متحده برای آغاز دوباره مذاکرات تحریمها را برنخواهد داشت!
وی در ادامه بدون اشاره به اینکه کشورش در سال ۲۰۱۸ میلادی با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به صورت یکجانبه از برجام خارج شد، ادامه داد: ایران ابتدا باید غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.
جو بایدن در اشاره به چین نیز در این مصاحبه گفت: زمانی که معاون رئیس جمهور آمریکا بودم، زمان زیادی را با رئیس جمهور چین گذراندم. او را به خوبی میشناسم. او خیلی باهوش و سرسخت است.... من به او گفتم که ما نباید منازعهای با یکدیگر داشته باشیم.
چهل و ششمین رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: البته رقابت بسیاری وجود خواهد داشت. من به شیوهای که او میداند، نمیخواهم این کار را انجام بدهم؛ چرا که او نیز در حال ارسال علایمی در همین راستاست. من این کار را به شیوه ترامپ انجام نمیدهم.
این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا هشتم ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی (۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۷) به بهانههای واهی و یکجانبه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد و از توافق هستهای کشورهای ۱+۵ با ایران خارج شد.
واشنگتن سپس تهدید کرد که تحریمهای خود علیه تهران را ـ که بر اساس توافق مذکور در زمان دولت قبلی این کشور تعلیق شده بود ـ بازمی گرداند.
گفتنی است، یک سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایران نیز بر اساس مادههای ۲۶ و ۳۶ مصرح در این توافق بینالمللی به دلیل انفعال اروپا و نقض عهدِ آمریکا، برخی از تعهدات برجامی خود را کاهش داد.
سفر نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن به ایران
«مارتین گریفیتس»، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن به منظور رایزنی و تبادل نظر با مقامات جمهوری اسلامی ایران در خصوص حل بحران یمن وارد تهران شد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز پنجشنبه در سخنرانی خود با انتقاد از اوضاع انسانی در یمن ادعا کرد که دولت او تلاش دارد جنگ در این کشور را متوقف کنند و از تیم ویژه خود در غرب آسیا خواسته برای حصول آتشبس در یمن اقدام کند.
بایدن گفت: «جنگ علیه یمن باید متوقف شود و ما همه حمایتهای خود از عملیات تهاجمی در آنجا را متوقف میکنیم».
رئیسجمهور آمریکا در این سخنرانی گفت، قصد دارد به جنگ یمن پایان دهد. او با وجود این گفت که آمریکا به عربستان سعودی کمک خواهد کرد از «تمامیت ارضی» خودش دفاع کند. او مدعی شد عربستان سعودی با حملاتی از جانب نیروهای تحت حمایت ایران مواجه است.
موضع گیری خصمانه دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران
نایف الحجرف، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس که در قاهره به سر می برد، روز یکشنبه پس از دیدار با سامح شکری، وزیر خارجه مصر مدعی شد که ایران به جای آنچه دخالت در امور کشورهای عربی و حمایت از شبه نظامیان حوثی میخواند، از صلح حمایت کند.
سامح شکری نیز گفت: دخالت کشورهای منطقه در امور کشورهای عربی را نمی پذیریم. ارتباط محکمی میان امنیت ملی مصر و امنیت کشورهای عربی خلیج (فارس) وجود دارد.
این سخنان در حالی بیان می شود که عربستان و امارات به عنوان دو کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس از شش سال پیش جنگ ظالمانه ای علیه مردم فقیر یمن به راه انداخته و دولت جدید آمریکا تلاش دارد تا به شکل آبرومندانه ای عربستان و امارات از این باتلاق نجات دهد.
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه با حضور در وزارت امورخارجه این کشور اولویتهای سیاست خارجی خود را مطرح کرد که پایان دادن به جنگ یمن، تنها موضوع خاورمیانهای او بود.
وی از انتصاب «تیموثی لندرکینگ» به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور یمن هم خبر داد و از پایان حمایت از حملات ائتلاف سعودی به یمن سخن گفت.
گزارش رسانه آمریکایی از تبعات حضور عربستان در مذاکرات برجام
نشریه آمریکایی «نیوزویک» در یادداشتی به قلم «جف لامیر» با اشاره به تصمیم برخی مقامهای غربی برای آوردن عربستان پای میز مذاکره هستهای با جمهوری اسلامی ایران، این تصمیم را رد کرده است.
در ابتدای این یادداشت به تلاش «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا برای احیای برجام و همچنین پیشنهاد «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه برای آوردن عربستان به پای میز مذاکره اشاره شده و آمده است، این تصمیم به سیاستهای آمریکا آسیب میزند.
نویسنده یادداشت با ابراز امیدواری در خصوص شکلگیری یک توافق جدید با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده که ورود بازیگران منطقهای به برجام و اجازه به آنها برای دیکته کردن مفاد یک توافق جدید احتمالاً منجر به ظهور مفاد زیادهخواهانه میشود و ایران نیز به راحتی آن را رد خواهد کرد.
در ادامه آمده است که منافع آمریکا با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس متفاوت است و تنشزدایی با ایران باید هدف اول دولت آمریکا باشد.
نویسنده این یادداشت در ادامه مدعی شده که تمایل ایران برای تبعیت از برجام در مقابل برداشتن تحریمها موجب پیشگیری از یک رقابت تسلیحات هستهای در منطقه میشود و احتمال وقوع جنگ را کاهش میدهد.
وی همچنین مدعی شده که این توافق یک به یک؛ یعنی تبعیت در مقابل تبعیت، موجب سرد شدن آتش جنگطلبی میشود؛ مسالهای که شرکای آمریکا در حاشیه خلیج فارس از زمان آغاز کارزار تحریمی آمریکا علیه ایران در سال ۲۰۱۸ شاهد آن بودهاند.
به نوشته نویسنده این یادداشت از آنجایی که کشورهای حاشیه خلیج فارس ممکن است خواستار مفاد قویتری در یک توافق جدید باشند، این بدان معنا نیست که آمریکا مجبور است آن را اجرا کند.
نویسنده مدعی شده: «ما باید امارات و عربستان را تشویق کنیم طرحهای دیپلماتیک خود در قبال ایران را در پیش گیرند؛ موضوعی که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی قبلاً از آن حمایت کرده بود. آوردن آنها به پای میز مذاکره درباره مسائل میان آمریکا و ایران، آنها را قادر میسازد تا مباحث را به سمت منافع خودشان سوق دهند و اهداف سیاسی آمریکا را تضعیف کنند.»
نویسنده امور دفاعی نشریه نیوزویک در ادامه بار دیگر ادعای برخی مقامهای اروپایی و آمریکایی را در خصوص فعالیتهای منطقهای ایران از جمله برنامه موشکی و نایبان این کشور تکرار کرد.
در ادامه آمده است که راهبرد زیادهخواهانه نتایجی در عرصه هستهای به دنبال نخواهد داشت.
نویسنده به افزایش میزان غنیسازی اورانیوم در ایران و برخی گمانهزنیها در خصوص ساخت بمب اتمی اشاره کرده و مدعی شده که زمان برای ایران به منظور ساخت این بمب نسبت به قبل از اتخاذ سیاست فشار حداکثری ترامپ کوتاهتر است.
نویسنده مدعی شده که آمریکا میتواند تلاش کند، ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس را به پای میز مذاکره بکشاند تا مسائل منطقهای را حل و فصل کنند، اما این اقدام نباید شرایطی برای برداشتن تحریمها باشد.
در ادامه یادداشت همچنین ادعا شده که کاهش فشار اقتصادی علیه ایران، مانع از رودرویی ایران با آمریکا میشود و روند دیپلماسی را آسانتر میسازد؛ آمریکا باید دیپلماسی محدود خود با ایران در خصوص ملاحظات منطقهای وسیعتر را در اولویت قرار دهد.
نویسنده نوشته، بایدن باید در برابر فشار تلآویو برای دنبال کردن اهداف زیادهخواهانه ایستادگی کند و اسرائیل و آمریکا از جنگ با ایران سود نمیبرند.
نویسنده این یادداشت در پایان با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام نوشت، دولت بایدن نباید به ایران به منظور برداشتن اولین گام در جهت احیای برجام فشار آورد.
وی نوشت آمریکا در تبعیت از این توافق شکست خورد و ایران نیز بیش از یک سال در برابر تحریمها مقاومت کرد.
این نویسنده آمریکایی نوشت: «مسئولیت نشان دادن حسن نیت به عهده ماست.»
حمله به کاروان لجستیک آمریکا در سامرای عراق
به گزارش منابع عراقی، یک کاروان لجستیک ارتش آمریکا شامگاه یکشنبه در "سامراء" مورد هدف قرار گرفت.
طی ماههای اخیر، کاروانهای حامل تجهیزات لجستیک برای نظامیان آمریکایی مستقر در پایگاههای نظامی مختلف در عراق بارها هفتگی و بعضاََ روزانه هدف انفجار بمبهای تعبیه شده کنار جاده قرار گرفتهاند.
این کاروانها عمدتا از مرز سوریه در غرب عراق یا مرز کویت در جنوب این کشور، وارد عراق میشوند.
گروههای عراقی پیش از این اعلام کرده بودند که مهلت ارائه شده به دولت «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق برای اخراج نیروهای آمریکایی به پایان رسیده است.
بعد از حملات تروریستی ائتلاف آمریکا علیه نیروهای مقاومت و شهادت شماری از نیروهای الحشد الشعبی عراق و همچنین شهادت سردار سپهبد حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و «ابومهدی المهندس» نائب رئیس شهید الحشد الشعبی در سیزدهم دی ۱۳۹۸، پارلمان عراق با طرح خروج نیروهای آمریکایی از عراق در پانزدهم همان ماه موافقت کرد و از دولت بغداد خواست آن را اجرایی کند.
بسیاری از گروههای عراقی، نیروهای آمریکایی حاضر در این کشور را اشغالگر میدانند و بر خروج فوری این نیروها از خاک کشورشان تاکید دارند.