بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: گزارش آژانس از استقرار تجهیزات هستهای جدید در تاسیسات اصفهان، درخواست مجدد عربستان برای حضور در مذاکرات برجامی، واکنش ظریف به ادعای شبکه کانادایی درباره هواپیمای اوکراینی، موافقت مقتدا صدر با نظارت سازمان ملل بر انتخابات عراق و آغاز عملیات نظامی جدید ترکیه در شمال عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گزارش آژانس از استقرار تجهیزات هسته ای جدید در تاسیسات اصفهان
خبرنگار والاستریت ژورنال مدعی شد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشی ارائه داده که طی آن مدعی شده ایران تجهیزات جدیدی را به تاسیسات هستهای اصفهان وارد کرده و تولید اورانیوم فلزی را از هشتم فوریه (بیستم بهمن) آغاز کرده است؛ مادهای که تولید شده فلز اورانیوم طبیعی بوده که ایران گفته از آن برای اهداف تحقیقاتی استفاده میکند.
تروئیکای اروپایی چندی پیش در بیانیهای اعلام کرده بودند: «ما دولتهای فرانسه، آلمان و انگلیس عمیقاً از اعلامیه ایران مبنی بر آماده شدن برای تولید اورانیوم فلزی نگران هستیم.»
آنها در ادامه مدعی شدند: «ایران هیچ استفاده غیرنظامی موثقی از اورانیوم فلزی ندارد. تولید اورانیوم فلزی به صورت بالقوه دلالتهای نظامی جدی دارد. تحت برجام ایران متعهد شد که ۱۵ سال در زمینه تولید اورانیوم فلزی یا انجام تحقیق و توسعه درباره متالورژی (فلزشناسی) اورانیوم فعالیت نکند.»
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سی ام دی و در واکنش به این هیاهوی سه کشور اروپایی گفت: «همانگونه که از سوی سازمان انرژی اتمی نیز اعلام شد، بهره برداری از کارخانه تولید اورانیوم فلزی اصفهان مندرج در قانون مجلس شورای اسلامی و تولید سوخت پیشرفته (سیلیساید) برای استفاده در راکتور تحقیقاتی تهران، دو موضوع کاملاً متفاوت از هم هستند.»
وی افزود: آنچه آژانس مبادرت به گزارشدهی در مورد آن کرده، ناظر بر آغاز فعالیت تحقیق و توسعه برای طراحی سوخت پیشرفتهتری برای راکتور تحقیقاتی تهران تحت عنوان سوخت سیلیساید است که ایران دو سال پیش، برنامه آن را به اطلاع آژانس رسانیده و اخیرا نیز اطلاعات طراحی مربوطه ارائه کرده است.
خطیبزاده با اشاره به اینکه در فرآیند تولید سوخت سیلیساید، اورانیوم فلزی یک محصول میانی است، تصریح کرد: پرسشنامه اطلاعات طراحی کارخانه اورانیوم فلزی اصفهان هنوز به آژانس ارائه نشده و این اقدام، پس از انجام تمهیدات لازم و در مهلت تعیین شده در قانون انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با انتقاد از جوسازیهای بی اساس در این خصوص افزود: اورانیوم فلزی کاربردهای صلح آمیز نیز دارد و هم اکنون برخی کشورها از سوخت مبتنی بر اورانیوم فلزی برای راکتورهای خود استفاده میکنند و این موضوع، منافاتی نیز با معاهده عدم اشاعه و تعهدات پادمانی کشورها ندارد. ضمن آنکه این فناوری برای ایران که باید نیازهای بیماران خود به رادیوداروها را با بهترین کیفیت تهیه کند، یک الزام است و کاملا از جنبههای بشردوستانه و صلح آمیز برخوردار میباشد.
درخواست مجدد عربستان برای حضور در مذاکرات برجامی
هیأت دولت عربستان سعودی، شامگاه روز سهشنبه، در جلسهای که به ریاست «سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» شاه سعودی برگزار شد، در بیانیهای، بار دیگر بر موضع خود مبنی بر حضور در هر گونه مذاکره احتمالی با ایران اصرار ورزید.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس)، در این جلسه که شاه سعودی از طریق ارتباط ویدئو کنفرانسی در آن شرکت کرده بود، با مطرح شدن این ادعا که برخی کشورها در معرض تهدید ایران قرار دارند، ادعا شد که این کشورها باید به عنوان «یک طرف اصلی» در هرگونه مذاکره بینالمللی درباره توافق هستهای با ایران و آنچه هیأت دولت سعودی آن را مذاکره درباره «فعالیتهای تهدیدکننده امنیت» خواند، حضور داشته باشند.
این خواسته که پیشتر، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه نیز آن را مطرح کرده بود، با واکنش وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران مواجه شده بود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به اظهارات رئیس جمهور فرانسه او را به پرهیز از مواضع نسنجیده و شتابزده دعوت کرده و در عین حال، خطاب به وی گفته بود: برجام به هیچ وجه قابل مذاکره مجدد نبوده و طرفهای آن هم مشخص و غیرقابل تغییر هستند.
در ادامه بیانیه هیأت دولت سعودی ضمن اتهامزنی و «خصمانه» و «تهدید کننده صلح و امنیت بینالملل» خواندن اقدامات ایران از جامعه بینالملل خواسته شده که در قبال این اقدامات ادعایی مسئولیتپذیر باشد.
ادعای ریاض در حالی علیه تهران مطرح میشود که این کشور خود با مداخله در امور یمن و حمله نظامی علیه این کشور باعث کشته شدن هزاران زن و کودک بیگناه شده است.
هیأت دولت سعودی همچنین با تکرار ادعای همیشگی خود درباره اینکه ایران مستمر قوانین بینالمللی را نقض میکند، مدعی شد که ایران امنیت و ثبات کشورهای عربی را تهدید و در امور داخلی آنها مداخله میکند.
بیانیه هیأت دولت عربستان سعودی در حالی صادر میشود که «فیصل بن فرحان بن عبدالله آل سعود» وزیر خارجه این کشور نیز روز یکشنبه ادعاهای مشابهی علیه ایران مطرح کرده بود.
واکنش ظریف به ادعای شبکه کانادایی درباره هواپیمای اوکراینی
وزیر امور خارجه کشورمان در توییتی به ادعای رسانههای کانادایی درباره حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی واکنش نشان داد.
محمد جواد ظریف در این توییت آورده است: 'پس از تراژدی پرواز پیاس۷۵۲، من و بسیاری دیگر تأکید کردیم که تمام احتمالات، از جمله نفوذ خارجی و مداخله الکترونیکی، باید مورد تحقیق قرار گیرد (فارغ از فایل صوتی جعلی). نهایتا خطای انسانی به عنوان عامل شناسایی شد. ایران به تحقق عدالت کامل برای قربانیان متعهد است.
اخیرا شبکه CBC کانادا مدعی شده که مقامات این کشور در حال بررسی یک فایل صوتی هستند که در آن ادعاهایی درباره حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی به ظریف نسبت داده شده است.
موافقت مقتدی صدر با نظارت سازمان ملل بر انتخابات عراق
رهبر جریان صدر عراق اعلام کرد که با نظارت سازمان ملل بر انتخابات عراق به شرط عدم مداخله بقیه کشورها در آن موافق است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق در کنفرانس مطبوعاتی گفت: ما با نظارت سازمان ملل بر انتخابات به شرط عدم مداخله بقیه کشورهای منطقهای و بینالمللی در امور ما موافقیم. از همگان میخواهم فضای دموکراسی مناسب را برای موفقیت انتخابات زودهنگام فراهم کنند و رقابت ما باید از طریق مذاکره و راههای مسالمتآمیز و ترک خشونت باشد.
وی افزود: اجازه نمیدهیم مفسدان بر جایگاه نخستوزیری تکیه بزنند. عراقیها چگونگی اداره انتخابات را میدانند و عراق یک کشور دموکراتیک است که میتواند مساله انتخابات زودهنگام را حل کند.
رهبر جریان صدر عراق خواهان حفظ قدرت دولت و عدم تعدی به نیروهای امنیتی شد و از دولت خواست راهکارهایی را برای بحران اقتصادی در سریعترین زمان ممکن ارائه کنند.
وی بر لزوم حفظ قدرت و جایگاه دولت که بسیاری از طرفهای داخلی و خارجی آن را نقض کردهاند، تأکید کرد و گفت: اگر یک درصد شک میکردم که سرایا السلام علیه قدرت دولت هستند، هرگز به آن اجازه نمیدادم بلکه به خاطر تقویت قدرت دولت است. خروج آنها با هماهنگی نیروهای امنیتی بود.
مقتدا صدر تأکید کرد: نیروهای امنیتی در وضعیت فروپاشی و خطر هستند و هرگز تحمل سکوت در برابر نقضها علیه برادرانم در ارتش و پلیس و بقیه نیروهای امنیتی را ندارم. نیروهای امنیتی حامی فاسدان نیستند، بلکه حامی وطن و مرزها، حاکمیت، استقلال و مردم هستند. ما با تظاهرات مسالمتآمیز علیه فساد بدون بستن مسیرها و آتشسوزی و کشتن و تجاوز به نهادهای دولتی موافقیم. من به مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق درباره پایبندی به حفظ قدرت دولت تعهد میدهم. ما خواهان پایان تحقیقات درباره کشته شدن معترضان و نیروهای امنیتی و محاکمه فوری عاملان هستیم.
وی گفت: سازمان ملل باید مذاکرات فراگیر و هدفمندی را بین تیمهای عراق در پیش بگیرد و لازم نیست این مذاکرات حتما سیاسی باشد.
وی گفت: به مناسبت روی کار آمدن ریاستجمهوری جدید در آمریکا باید بگویم که اشغالگران باید فورا با روشهای دیپلماتیک و پارلمانی عقبنشینی کنند تا عراق میدان نزاعهای بینالمللی و منطقهای نشود. در دروازه عادیسازی روابط هستیم و پارلمان باید مانع این مساله شود. ما به هیچ وجه حتی به قیمت ریختن خونمان اجازه عادیسازی روابط را نمیدهیم.
آغاز عملیات نظامی جدید ترکیه در شمال عراق
ترکیه روز چهارشنبه از آغاز عملیات نظامی جدید علیه پایگاههای حزب کارگران کردستان در شمال عراق خبر داد.
به گزارش سایت شبکه خبری روسیا الیوم، وزارت دفاع ترکیه با صدور بیانیهای اعلام کرد، عملیات جدیدی با نام «پنجه عقاب ۲» در منطقه «قارا» عراق آغاز شد و نیروهای حزب کارگران کردستان که آنکارا آن را سازمانی تروریستی قلمداد میکند، متحمل خسارات سنگینی شدند.
وزارت دفاع ترکیه همچنین اعلام کرد، این عملیات با استناد بر حق ترکیه در دفاع از خود با هدف پاسخ به حملات تروریستی و تضمین امنیت مرزهای این کشور آغاز شده است.
ترکیه پیشتر نیز چندین عملیات نظامی علیه حزب کارگران کردستان در شمال عراق به رغم اعتراضات دولت بغداد انجام داده بود.
گروه پ.ک.ک از طرف ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک گروه تروریستی تعیین شده و در مدت بیش از سی سالی که از حملات این گروه علیه ترکیه گذشته، دهها هزار تن در اثر این حملات کشته شدهاند.