به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، از سال ۱۳۹۷ و با تغییر شرایط ارزی و محدودیت های اعمال شده، واردات کالاهای گروه چهار که عمدتاً مصرفی و غیرضرور هستند، ممنوع شد. اما قبل از ممنوعیت، بیش از ۷۰ میلیون یورو از این کالاها وارد گمرک و بنادر شده بود که با توجه به محدودیت های ارزی، با واردات آن ها مخالفت و متوقف شد.
در حالی انتقاداتی نسبت به ترخیص این قبیل کالاها وجود داشت که مسئولان گمرک اعلام کرده بودند تمام این اقلام قبل از ممنوعیت واردات به گمرک و بنادر آمده و صاحبان آن ها علیرغم حقوق مکتسبه ایجاد شده نتوانسته بودند در مهلت قانونی نسبت به ترخیص اقدام کنند.
به هر صورت، طی مذاکرات صورت گرفته از سال گذشته و در ۲۹ بهمن سال ۱۳۹۸ تا ۲۶ شهریورماه امسال، در دو دوره زمانی فرصتی برای ترخیص کالاهای گروه چهار طبق شرایطی تعیین شد که بخشی ترخیص و همچنان بخش دیگری باقی مانده بودند. در بین آنها اقلام با ثبت سفارش بانکی و بدون انتقال ارز وجود داشت، در عین حال که خارج این اقلام نیز بودند کالاهای با ثبت سفارش بانکی که در ترخیص با ابهاماتی مواجه بود.
اما تازه ترین اعلام ارونقی - معاون فنی گمرک ایران - به ایسنا از این حکایت دارد که در مورد ترخیص کالاهای گروه چهار با ثبت سفارش بانکی تصمیماتی اتخاذ شده و برای آن دسته که دارای ثبت سفارش بدون انتقال ارز نیز هستند در ادامه تصمیم گیری خواهد شد.
وی اعلام کرد که با موافقت های صورت گرفته، امکان ادامه فرایند تجاری اعم از تمدید، ویرایش یا ترخیص برای آن دسته که دارای ثبت سفارش بانکی بوده و چه قبل یا بعد از تاریخ ممنوعیت تأمین ارز شده باشند، فراهم شده است.
به گفته ارونقی، چنانچه بانک عامل به صورت کتبی و صراحتاً تأمین ارز را تأیید و در سامانه تأمین ارز بانک مرکزی رویت شود، امکان ادامه فرایند تجاری و ترخیص، به صورت بانکی مقرر خواهد بود.
وی تأکید کرد که ثبت سفارشات اخذ شده از این محل مشمول قید زمانی برای ترخیص نیست و صاحبان کالا می توانند از روز شنبه (امروز) همزمان با ۲۵ بهمن ماه برای ترخیص کالاهای خود اقدام کنند.
معاون فنی گمرک ایران در رابطه با اینکه وضعیت کالاهایی که ثبت سفارش آن ها بدون انتقال ارز بوده، چگونه خواهد شد؟ نیز توضیح داد که در این رابطه و براساس مصوبه هیأت وزیران و اصلاحیه بعدی آن در ۲۹ بهمن ماه سال گذشته، کالاهایی که دارای ثبت سفارش بوده و بارنامه یا قبض انبار آن ها قبل از اردیبهشت ماه سال گذشته صادر شده بود امکان ترخیص به صورت بدون انتقال ارز را داشتند که صاحب کالا می توانست با پرداخت حقوق ورودی و دو برابر سود بازرگانی تا ۲۶ شهریورماه نسبت به آن اقدام کند.
وی با بیان این که ادامه فرایند ترخیص کالاهای گروه چهار با ثبت سفارش بدون انتقال ارز از پایان مهلت تعیین شده دیگر امکان پذیر نبود یادآور شد که مذاکراتی در این رابطه صورت گرفته که در صورت موافقت هیأت وزیران و تمدید زمان، امکان ترخیص این کالاها نیز وجود خواهد داشت.
گفتنی است؛ در مدت اخیر در مورد کالاهایی که قبل از ممنوعیت وارد گمرک و بنادر شده بودند حواشی وجود داشته و صاحبان کالا بارها خواستار تعیین تکلیف این کالاها شدند، این در حالی است که بعد از ورود کالا به دلیل تغییر شرایط، با وجود مجوزهای صادره و حقوق مکتسبه ای که برای صاحب کالا ایجاد شده بود امکان ترخیص پیدا نکردند.
در کنار گروه چهار اقلام گروه ۲۷ نیز قرار دارند که اولویت ارزی غیر فعال داشته و امکان ترخیص ندارند، در بین اقلام این گروه ها کالاهای فاسد شدنی نیز قرار دارد که در نتیجه عدم تعیین تکلیف درآستانه فساد قرار گرفته اند.