از اواخر سال گذشته بود که رونق بورس شروع شد و مردم بسیاری که سررشته آن چنانی از بورس نداشتند به دعوت مسئولین سرمایه خود را به این بازار تخصصی آوردند.
به گزارش بورس تابناک، در ۵ فروردین ماه سال جاری که بازارها شروع به کار کردند، شاخص کل بورس بر روی سطح ۵۰۸ هزار و ۶۶۱ واحد قرار داشت. با شروع سال و دعوت مسئولین، روند ورود مردم به بورس شیب صعودی به خود گرفت و شاخص کل در ۱۹ مرداد ماه سال جاری بر روی سطح دو میلیون و ۷۸ هزار و ۵۴۶ واحدی قرار گرفت. یعنی در بازه ۵ ماه سهامدارانی که در ابتدای سال وارد بازار سرمایه شده بودند تقریبا یک سود بیش از ۳۰۰ درصدی نصیبشان شد.
با اوج گیری بورس در ابتدا، دعوتهای مسئولین از مردم برای حضور در این بازار تخصصی بیشتر و بیشتر هم شد و حتی کار به جایی رسید که رئیس جمهور روحانی در ۱۶ مرداد ماه سال جاری از مردم خواست که همه چیز را به بورس بسپارند! وی گفت: با شرایطی که بورس نشان میدهد، اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند. یا رئیس جمهور در ۲۲ مرداد ماه سال جاری گفت: مردم میتوانند در بازار بورس خریدهایی بکنند که برای داراییشان اطمینان داشته باشند، هدف از اینکه سهام ای. تی. اف در اوایل شهریور ماه با تخفیف فروخته میشود، این است که مردم بدانند سکه و دلار جای سرمایه گذاری نیست، بلکه بورس و خرید نفت جای سرمایهگذاری است و میخواهیم از طریق مطمئن به مردم کمک کنیم.
درست بعد از همین دعوتهای رئیس جمهور بود که بورس شروع به ریزش کرد. مردمی که در ۱۹ مرداد ماه و در سقف شاخص کل به دعوت رئیس جمهور وارد بورس شدند تا روز گذشته ۲۶ بهمن ماه ۹۹، به گواه شاخص کل، ضرری ۴۰ درصدی شامل حالشان شده است و به عبارت بهتر حداقل ۴۰ درصد از سرمایه خود را از دست داده اند.
حالا گویا قرار است همین ماجرای بورس این بار در رمزارزها دوباره تکرار شود. رمزارزها در چند ماه اخیر رشد خیره کنندهای را تجربه کرده اند و حالا همه نگاه سرمایه گذاران را به خود جلب کرده اند. حتی مردمی که در بورس متضرر شده اند به فکر خرید این رمزارزها برای جبران ضرر و زیان خود در بورس افتاده اند.
معروفترین رمز ارز یعنی بیت کوین در سال جاری رشد خیره کنندهای داشته است. در حالی که قیمت هر بیت کوین در ۴ فروردین ماه سال جاری ۶ هزار و ۴۳۶ دلار بود، در ۲۶ بهمن ماه سال جاری قیمت هر بیت کوین به ۴۸ هزار و ۳۰۳ دلار رسید. بازدهی دلاری این رمز ارز، رقمی در حدود ۶۵۰ درصد بوده است.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته ۲۶ بهمن ۹۹ طی یک یادداشت اینستاگرامی درباره رمزارزها نوشت:
"درسالهای اخیر مباحث متعددی درباره نسبت بانکهای مرکزی و رمز ارزها و رمز پولها در جهان مطرح شده است. خصوصا نحوه تنظیم گری رمز ارزها و نسبت آنها با سیاست گذاری پولی و ارزی از مباحث پرچالش این حوزه است.
طی دو سال گذشته، تشکیل جلسات بررسی و قاعده گذاری در بالاترین سطوح سیاست گذاریهای اقتصادی جهان در باره رمز ارزها بارها تکرار شده است و الگوی مواجهه با این پدیده، با اهداف متفاوت مورد بررسی قرار گرفته است.
از جمله اهداف بانکهای مرکزی مختلف، افزایش کنترل درخصوص انتقال اعتبار، بین المللی کردن ارز ملی و حتی تغییر در معماری سیستم پولی است.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هم با بررسی این روند جدید جهانی و متمرکز شدن بر الگوهای مختلف، در پی انتخاب بهترین راهبرد ممکن در این حوزه است و ویرایش اولیه سند جامع رمز پول را تهیه کرده است.
از همکارانم در ادارات ذیربط بانک مرکزی خواسته ام بر اساس اقدامات انجام گرفته، مقررات انتشار رمز پول بانک مرکزی را بررسی کرده و جهت تصمیم گیری ارائه نمایند تا امکان استفاده از نتایج آن در سیاست گذاری پولی فراهم آید".
این یادداشت اینستاگرامی رئیس کل بانک مرکزی درباره رمزارزها انتقاداتی را با خود در پی داشته است و برخیها آن را سیگنالی برای خرید رمزارزها از سوی رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده اند و عنوان نموده اند که گویا قرار است داستان بورس و دعوت مسئولین به آن و بعد هم ضرر و زیان مردم، این بار در رمزارزها تکرار شود!
منبع: نبض بورس