در آستانه نوروز، اوضاع کرونایی کشورمان دوباره پیچیده شده، تا جایی که هنوز مشخص نیست چه وضعیتی در انتظارمان خواهد بود؛ وضعیتی که مسئولان آن را در گرو رفتار مردم میدانند، در حالی که به نظر این گونه نیست.
به گزارش «تابناک»؛ در سالگرد شناسایی ویروس کرونا در کشورمان و اپیدمی کووید ۱۹ ـ که خیلی سریع به وضعیت پاندمی و دنیاگیری رسید ـ سایه ویروس جهش یافته کرونا به سرعت در حال گسترش بر سراسر کشورمان است. خطری که حالا در چندین استان کشورمان از جمله تهران، البرز، قزوین و... گسترده شده و در خوزستان به مرز بحرانی بسیاری جدی رسیده که برای مقابله با آن، تدابیری ویژه از جمله ایجاد محدودیت در تردد درون استانی به اجرا درآمده است.
البته آن گونه که مسئولان وزارت بهداشت کشورمان میگویند، شواهد حکایت از آن دارد که ویروس جهش یافته در انگلیس که «کنت» لقب گرفته، در اقصی نقاط کشورمان چرخیده و شیوع آن مختص به چند استان نیست. گزارهای که معنایش، احتمال سرعت گرفتن شدید شیوع ویروس در کشور و بروز بیمارانی است که سریعتر از مبتلایان قبلی و شدیدتر از آنها به وضعیت حاد بیماری میرسند و خطر مرگ بیش از گذشته تهدیدشان میکند.
این مقدمه بحرانی است که از مدتها پیش در خصوص وقوع آن در کشورمان هشدار داده شده است؛ بروز پیک چهارم ابتلا به کووید ۱۹ در ایران که احتمالا تفاوتهای چشمگیری با پیکهای قبلی خواهد داشت و به مراتب سهمگینتر از آنها خواهد بود. اتفاقی که از هم اکنون نشانههای آغاز آن در افزایش برخی آمارها از جمله آمار بیماران سرپایی در برخی شهرهای کشورمان هویداست و احتمالا در سایه برخی مسائل مانند در پیش بودن نوروز، شدت و سرعت خواهد گرفت.
اما چاره چیست و در نوروز پیش رو چه وضعیتی پیش رویمان قرار دارد؛ نوروزی مشابه نوروز امسال یا متفاوت از آن؟ آیا قرار است وضعیتی مشابه آذرماه را تجربه کنیم که منع تردد سراسری اجرایی شد و هنوز هم در برخی مسیرها پابرجاست یا قرار است نوروزی در پیش داشته باشیم که با رعایت پروتکلهای کرونایی میشود سفر تفریحی هم داشت و حتی در هتلها و مراکز اقامتی سکونت کرد و از حضور در تفرجگاهها و اماکن گردشگری هم بهرهمند شد؟
پاسخ مسئولان به این سوال تا این لحظه یک چیز ثابت است؛ اینکه همه چیز دست خودمان است. دست مردمی که اگر رعایت کنند و مانع از بروز پیک چهارم شوند، میشود نوروز متفاوتی با نوروز گذشته تجربه کرد و اگر رعایت نکنیم، احتمال بر جای ماندن شرایط فعلی و حتی تشدید محدودیتهای کرونایی از جمله منع کامل تردد دور از انتظار نیست. اما آیا واقعا همه چیز دست خودمان است و تنها مردم هستند که این معادله را به سمت جوابهای متفاوت سوق میدهند و مسئولان و ستاد ملی مقابله با کرونا نقش انفعالی دارد و نتیجه گیری وضعیت را عهده دار است؟
اندک تاملی در این باره کافی است تا دریابیم ستاد ملی مقابله با کرونا همان گونه که در عنوانش پیداست، نقشی ورای نتیجه گیری از وضعیت کرونایی کشور دارد و میبایست تصمیماتی ویژه برای پیشگیری از شیوع بیشتر ویروس و بیماری ناشی از آن اتخاذ کند تا مانع از بروز پیک چهارم بیماری در کشور شود. تصمیماتی مشابه آنچه بارها اتخاذ کرده و لغو پروازها، بستن مرزها و حتی اعمال محدودیتهای شدید کرونایی از جمله آنهاست. تصمیماتی که اگر اتخاذ نشوند، بی شک نوروز ۱۴۰۰ همراه با محدودیتهای فراوان خواهد بود و شباهتی به برنامههای خوش بینانه اعلام شده مانند مجاز بودن سفر با رعایت پروتکلها نخواهد داشت.
تکلیفی که تا همینجا هم برای تعیین آن دیر شده، چون اسفندماه شروع و موج بازارگردیهای قبل از نوروز آغاز شده و حتی برنامه ریزی برای انجام سفر هم در دستور کار بسیاری از مردم قرار گرفته است. مردمی که جمعیت بزرگی از آنها مهاجرانی هستند که از شهر و دیارشان کنده شده و در کلانشهرها سکونت دارند و از دیرباز فرصت طولانی مدت تعطیلات نوروزی بهترین مجال برای بازگشت ایشان به دیارشان و دیدار با اقوام و آشنایانشان است. فرصتی که اگر قرار است به ناگاه در روزهای انتهای اسفندماه از ایشان گرفته شود، میتواند نارضایتی بسیاری را در پی داشته باشد. اتفاقی که برای جلوگیری از وقوع آن، ستاد ملی موظف به تصمیماتی جدی، آن هم در اسرع وقت و با قید فوریت است.