زنگ خطر برای قانون سنتی خانواده به صدا درآمده است؟

شرایط امروز با سال تدوین قانون گذرنامه که عمری بیش از ۵۶ سال از آن گذشته قابل قیاس نیست. قانون را باید روزآمد کرد، وگرنه پاسخگوی ملت نخواهد بود. باید در دل واقعیات اجتماعی و خانوادگی زد تا نقصان‌ها یا قوت‌های تقنین را در عمل کشف کرد.
کد خبر: ۱۰۳۶۴۰۰
|
۰۵ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۲ 23 February 2021
|
11382 بازدید
|

رامین فراهانی ـ «حق خروج زنان از کشور» در لایحه "حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت" مورد توجه قرار گرفته و برایش راهکاری نیز در نظر گرفته شده است که در صورت تصویب، می‌تواند از بروز رخدادهایی مانند مشکل خروج از کشور برای "سمیرا زرگری" سرمربی تیم ملی اسکی آلپاین جلوگیری کند.

به گزارش «تابناک»؛ قانون گذرنامه در سال ۱۳۵۱ مصوب شده و در سال های پس از آن دچار تغییراتی شد. البته «حق خروج زنان از کشور» در لایحه "حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت" مورد توجه قرار گرفته و برایش راهکاری نیز در نظر گرفته شده است که در صورت تصویب، می‌تواند از بروز چنین رخدادهایی جلوگیری کند.

اشرف گرامی زادگان، مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهوری با اشاره به مورد توجه قرار گرفتن حق خروج از کشور زنان در لایحه "حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت"، اظهار می دارد: در ماده ۵۷ لایحه «حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» آمده است، «زنانی که برای خروج از کشور نیاز به اذن همسر دارند، در صورت خودداری غیرموجه وی از اعطای اذن، می توانند ضمن تقدیم دادخواست، مدارک و مستندات خود مبنی بر ضرورت خروج از کشور را به دادگاه خانواده تسلیم کنند. دادگاه خارج از نوبت نسبت به موضوع رسیدگی کرده و در صورت احراز ضرورت امر، عنداللزوم پس از اخذ تامین مناسب، اذن خروج از کشور با ذکر مدت و دفعات سفر خواهد داد.»

وی می افزاید: البته در مواردی دادستان کل کشور حق ورود دارد و طبق شرح وظایف خود به استناد تبصره ماده ۲۹۲ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ می تواند در موضوع رفع ممنوعیت خروج از کشور به عنوان مدعی العموم ورود کند. هم اکنون این راه حل وجود دارد.

گرامی‌زادگان درباره "شروط ضمن عقد" برای گرفتن حق خروج از کشور زنان، اظهار کرد: شروط ضمن عقد یکی از راهکارها می تواند باشد. این شروط برای برخی از خانواده هنوز مقبول نیست و آن را قابل اعتنا نمی دانند. وظیفه مسئولان بوده و هست که فرهنگ آموزش حقوق زنان و خانواده ها را توسط مراکز مرتبط و آگاه برای افراد تشریح کنند و این آموزش را توسعه دهند. آگاهی، توانمندی می آورد. زنان با آگاهی می توانند به آینده خود بیشتر بیندیشند و در تصمیم گیری برای آینده خود نه تنها شروط مندرج در سند ازدواج بلکه بر اساس ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی، شروط دیگری را نیز به آن بیفزایند.

وی ادامه داد: شرایط امروز با سال تدوین قانون گذرنامه که عمری بیش از ۵۶ سال از آن گذشته قابل قیاس نیست. قانون را باید روزآمد کرد، وگرنه پاسخگوی ملت نخواهد بود. یادآور شوم که همین مطالبات و درخواست های مکرر زنان به معاونت امور زنان و خانواده موجب شد تا لایحه اصلاح بند ۳ ماده ۱۸ قانون گذرنامه در دستور کار معاونت راهبردی قرار گیرد و از ابعاد حقوقی و فقهی آن بررسی شود. معاونت با بیش از شش ماه مطالعه و کار کارشناسی، این لایحه را آماده تقدیم به دولت کرده است.

نیازی به تکرار شروط ضمن عقد در وکالت‌نامه مجزا نیست

مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده، درباره ثبت شروط ضمن عقد به صورت وکالتنامه‌ای مجزا افزود: در مورد این که پس از ثبت شروط ضمن عقد ازدواج باید مجددا این وکالت برای شروط در دفتر اسناد رسمی هم ثبت شود، این تکرار و دوباره کاری را معاونت امور زنان و خانواده با ریاست اسناد کشور که معاون قوه قضاییه هستند در میان گذاشت و ایشان نیز طی بخشنامه ای به کلیه دفاتر ازدواج اعلام کرد که ثبت در دفتر ازدواج کافی است و نیازی به تکرار وکالت در دفاتر اسناد رسمی نیست.

مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده معتقد است که زنان می توانند هر شرطی را که مغایر با ذات عقد نباشد در هنگام ازدواج اعلام کنند و در صورت موافقت زوج و دادن وکالت به زن، آن را در سند ازدواج بیاورند. مهم این است که زنان در هنگام ازدواج، خواسته های خود را مطرح کنند و به آن جنبه سندیت بدهند.

مردان به خاطر مهریه و بانوان با اراده قیم مآبانه مردان ممنوع الخروج می‌شوند

محمدصالح نقره کار با بیان اینکه وقت بازنگری قانون تبعیض ساز محدود کننده حق فرارسیده است، اظهار کرد: بر مبنای آمار ثبت احوال تعداد بالایی از مردان جامعه به خاطر مهریه ممنوع الخروج شده‌اند و آن طرف قضیه هم تعداد زیادی بانوان به خاطر اعمال اراده قیم مآبانه مردان ممنوع الخروج می‌شوند. گاهی سرمربی تیم ملی کاراته ایران به خاطر مهریه ممنوع الخروج شده و گهگاه بانوی ورزشکاری همچون سرمربی تیم ملی اسکی زنان این هفته مواجه با ممنوع الخروجی میشود.

این کارشناس مسائل حقوقی با طرح این سوال که آیا قانونگذاری که این اقتدار محدود کننده آزادی آمد و شد را وضع کرده خیر عمومی را مدنظر دارد، گفت: این تحدید آزادی اراده چقدر کارکرد خیرخواهانه و چقدر خودخواهانه دارد؟ چقدر جامعه و شهروند و خانواده از این سیاق تقنین تضمین حق سود عقلایی می برد؟ پاسخ به این پرسش نیازمند تحلیل پیمایشی و آمایشی است. باید در دل واقعیات اجتماعی و خانوادگی زد تا نقصان ها یا قوت های تقنین را در عمل کشف کرد.

وی ادامه داد: اراده انکشافی مقنن بر این مدار بوده که دین مهریه بی پشتوانه نماند. آن طرف هم فیل زن یاد هندوستان نکرده و با سفر مکرر داخل و خارج کام زندگی مشترک را تلخ و غیرت و حمیت مردانه را به محاق بسپرد. این اراده مقنن قابل درک اما قابل نقد است.

نقره کار گفت: سر جمع راجع به گروکشی مهریه و ممنوع الخروجی و حضانت و نفقه و غیره، حقوق خانواده امنیت و تسکین نیافته و تنش‌ها و درگیری‌ها را تشدید کرده است. این ساختار بر یک نابرابری سنتی متکی است و ما محتاج رویکرد اجتهادی اخلاق گرا و برابری جو و تبعیض ستیز هستیم.

وی با تاکید بر اینکه مهندسی و معماری نظام حقوقی خانواده باید دستخوش نقد و باز نگری و بازآرایی و بازپیرایی شود، گفت: نگرانی آنجاست که ابزار قانون اهرم گروکشی با کارکرد تخریب مناسبات زوجین گردد و این میان جوانی و طراوت و آتیه جوانان کارزار سوءاستفاده از قانون با هدف منکوب سازی طرف مقابل گردد لذا قانون نباید زمینه ساز اختلاف و بستر ساز طلاق و خشونت خانگی شود. این ابزار برای الفت و مانایی خانواده است نه اضمحلال و فروپاشی آن.

این کارشناس مسائل حقوقی در پایان گفت: زنگ خطر قانون سنتی خانواده به صدا درآمده و نمی توان با قانون تبعیض ساز یا زندان تجویز یا سالب حق زوجین پاسخگوی جامعه امروزی با اقتضائات زمانه آن بود. گفت‌وگوی نخبگانی نه صرفا حقوقی و قضایی لازم است تا زمینه‌های بهداشت روانی و سلامت اجتماعی و آثار وضعی قانون هم تعلیل و تحلیل شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۲۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
دستکاری در دین خدا عاقبت خیر و خوبی ندارد همچنان که با دستکاری در طبیعت خدا با آوردن زنان به محیط مردان نامحرم جامعه و خانواده دارد از هم می پاشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
چییییی؟ شما حالتون خوبه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
خود پیامبر هم امروز اگر بود، احکام را به روزو متناسب با شرایط تغییر می‌داد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
بالای 120 هزار پیغمبر آمد در طول چند هزار سال ولی هیچ فرقی نکرد و حتی یک پیامبر زن هم نفرستاد خدا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
لطفا اسم اسلام را بردارید و بعد این کارها را بکنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
رفع تبعیض ؟؟؟؟؟
هنوز دیه جنین چسر دو برابر مادرشه !
هنوز ارث زن از همسرش یک هشتم از هوایی است و از گدرش نصف برادران و استدلال هم اینه که زن مهریه هم داره ولی وقتی قانون مهریه را به نفع مردان تغییر می دهند طوری که دست زن به مهریه نرسه قانون ارث تغییر نمی کنه !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
اسمشم گذاشتن حفظ کرامت زنان!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
مگه زندگی مسابقه و بچاپ بچاپ که اینطوری فکر می‌کنی زن و مرد واقعی باید مکمل هم باشند نه رقیب یکدیگر
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
نمیدونم خانم هستی یا آقا اما مگر خرج و مخارج خانه با خانم هست که بخواد به اندازه پسر ارث ببره؟
هر وقت قانون اومد که نفقه فرزندان باید بین زن و شوهر نصف بشه چشم میگیم دیه و ارث اندازه مرد بگیرید. الکی انقدر فرافکنی نکنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
البته در مورد دیه درسته که باید برابر بشه (که به ضرر بیمس) ولی خب دیه شخص فوت شده رو که خود شخص استفاده نمیکنه . دیه مرد میرسه به خونوادش . دیه زن هم همینطور
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
محمد جان زنان سرپرست خانوار چرا ارث برابر ندارند ؟؟
زنانی که شاغل هستند و پا به پای شوهر بار زندگی می کشند چرا ارث برابر ندارند ؟؟
دخترانی که مجرد هستند و اصلا ازدواج نکرده اند و سرپرست ندارند چرا ارث برابر ندارند ؟؟؟
از نظر شماها زن کسی است که ازدواج کرده و مرد خرجش را می دهد و مابقی جزو زنان نیستند ؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
آخه وقتی دو برابر خواهر خود ارث می برند بچاپ بچاپ نیست و حق قانونی و شرعی مرد را می گیرند
ولی موقع مهریه دادن اسمش می شه بچاپ بچاپ و قانون ظالمانه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
استدلال می کنند چون زن نان اور نیست دیه او نصف مرد است !
برای زنان شاغل و سرپرست خانوار چرا این قانون تغییر نمی کنه ؟
جالب اینکه انتظار دارند زن تحصیل کرده و توانمند امروزی در خانه بنشینه و به فرزند آور بپردازه و قبول کنه نصف مرد ارزش داره و حقوق برابر هم مطالبه نکنه !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
گیرم که دادگاه اجازه خروج از کشور رو به زن داد! اما وقتی شوهر راضی نباشه دیگه اون زندگی زندگی نمیشه!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
واقعیت این است که زنان اجتماع تبعیض هایی که بنابر شرع بصورت قانون درامده و اعمال می شود را به هیچ عنوان منصفانه نمی دانند
دختران جوان و تحصیلکرده و توانمند امروزی با هیچ منطقی نمی پذیرند که پسران در بدو تولد دو برابر آنها حق و حقوق اجتماعی داشته باشند دو برابر ارث ببرند دو برابر دیه داشته باشند و حتی در شهادت دادن دو زن برابر با یک مرد باشد چون پسران همانند دختران بر سر یک کلاس می نشینند و کتابهای یکسان می خوانند و بر سر یک جلسه کنکور علیرغم سهمیه ها و نابرابری های فراوان رقابت می کنند و در یک دانشگاه درس می خوانند
برای زن قدیم عربستان که بی سواد و ناتوان بود و جز تمکین جنسی و فرزند آوری هنری نداشت شاید این قوانین مناسب بوده ولی برای جامعه امروزی که زنان درس خوانده و مستقل و صاحب فکر و اندیشه و نقد و استدلال هستند این قوانین واقعا عجیب است
زنان مادران و پرورش دهندگان نسل های آینده هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۶
کدوم پرورش دهنده؟ فقط زاییدن رو بلدن و گرنه تربیت بچه صفر
خویی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
حق خروج بدهند درمقابل مهریه را ضمانت بگذارند اگر برنگشت مهریه ساقط شود
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
استاد شما غصه اونجا رو نخور. خود کشور خارجه نگهشون نمیداره و نهایت اقامت یکماه میدن. بحث سر اینه که چرا یه عده اصرار دارند تا قانونی تصویب بشه زنهای شوهر دار تکی برن مسافرت خارج. حالا میشه برای ورزشکاران یا دانشمند یه تبصره با استثنا قایل شد
asd
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
مسئله خروج از کشور آنقدرها پیچیده نیست .کافی است قانون تصویب شود زن و مرد هر دو بعد از ازدواج، بدون اجازه همدیگر اجازه خروج از کشور ندارند بجز اینکه هر دو به هم اجازه خروج دهند .
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
و هر دو هم به یکدیگر مهریه بدهند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
قوانین ازدواج تماما باید اصلاح شوند. مهریه و حق طلاق و اجازه همسر و ... همه باید برداشته شود تا فشار ها از دوطرف برداشته شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
در قوانین ما تنها وظیفه زن در زندگی زناشویی تمکین جنسی و فرزند اوری است و در عوض مهریه و نفقه دریافت می کند !
باور نمی کنید تشریف ببرید مطالعه کنید
این در جامعه کنونی با پیچیدگی ها و وظایف مختلف بسیار ناعادلانه و عجیب است
مثلا در موضوع خروج حق اشتغال زنان علما می فرمایند در صورتی که شغل زن مانع کامجویی مرد از همسرش نشود و مصالح خانواده را به خطر نیندازد جایز است !
یعنی علما قائل بر این هستند که زن وسیله کامجویی است و حق مرد نباید ضایع شود !
در صورتی که در جامعه امروز و مطابق اصول روانشناسی رابطه جنسی یک ارتباط عاطفی و نیاز انسانی دو طرفه است و به هیچ عنوان حق مرد و وظیفه زن نیست
این برداشت اشتباه و واپسگرایانه از ارتباط زناشویی در تمام عرضه ها تسری یافته
مثلا زن حق دارد برای انجام امور خانه و شیر دادن فرزندش حقوق مطالبه کتد ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ چرا چون وظیفه اصلی زن که برا انجامش مهریه می گیرد تمکین جنسی و فرزند آوری است !!!!!!!!!
این چطور در جامعه امروز توجیه می شود ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
یا مرد می تواند در صورت داشتن تمکن مالی چندین همسر و صیغه داشته باشد !
باز هم خرید روابط جنسی با پول و بعد انسانی ماجرا اصلا دیده نمی شود
اینطور می شود که فریاد زن و مرد از مهریه و حق طلاق و دیگر حقوق انسانی به آسمان رسیده ولی گره ای باز نمی شود چون از اساس ارتباط زناشویی بر مینای خرید و فروش روابط جنسی استوار شده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
درود بر تو
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟