کیوسک بین الملل تابناک: تدارک آمریکا و اروپا برای تحریم روسیه، نشست عربی ـ انگلیسی درباره ایران و منطقه، شکایت خانوادههای قربانیان تیراندازی در پایگاه فلوریدا از عربستان، رزمایش بزرگ نیروی دریایی ترکیه در اژه و مدیترانه و استقبال ارمنستان از گسترش پایگاههای روسیه در خاک خود از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تدارک آمریکا و اروپا برای تحریم روسیه
همزمان با تشدید فشارهای غربیها به مسکو به بهانه بازداشت و حبس «الکسی ناوالنی» مخالف غربگرای دولت روسیه، رسانه آمریکایی از تدارک دولت جو بایدن برای اعمال تحریم خبر داد.
وبگاه آمریکایی «پالتیکو» گزارش داد که دولت جو بایدن در تدارک برای اعمال تنبیه و مجازات تحریمی علیه روسیه در پرونده بازداشت و زندانی کردن «الکسی ناوالنی» مخالف غربگرای روس است.
طبق این گزارش، دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا پیشتر یک بسته تحریمی در ارتباط با ادعای مسموم کردن الکسی ناوالنی آماده کرده بود اما تیم امنیت ملی دولت بایدن خواهان پیش بردن مسیر خاص خود در ارتباط با پرونده ناوالنی است.
پالتیکو به نقل از «افراد مطلع» خبر داد، آمریکا در حال آماده شدن برای پاسخگویی به مسموم و سپس زندانی کردن الکسی ناوالنی است و احتمال میرود که طی هفتههای آینده با هماهنگی با متحدان اروپایی دست به اعمال تحریم علیه روسیه بزند.
طبق گزارش این وبگاه، پاسخی که دولت بایدن در قبال پرونده ناوالنی علیه روسیه در شُرف تدارک است، با بسته تحریمی مدنظر دولت ترامپ متفاوت است.
تاکنون مقامهای آمریکایی درباره میزان و نوع تحریمهای مدنظر دولت بایدن علیه روسیه اظهارنظری نکردهاند.
پیش از این «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در رابطه با پرونده ناوالنی خواستار اعمال تحریمهای بیشتر اروپا ضد روسیه شده بود. وی پیش از حضور در نشست اتحادیه اروپا، از وزرای خارجه دیگر کشورهای عضو خواست تا به تدارک تحریمهای بیشتر علیه روسیه چراغ سبز دهند.
نشست عربی-انگلیسی درباره ایران و منطقه
وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و «نایف الحجرف» دبیرکل این شورا با «جیمز کلورلی» معاون وزیر خارجه انگلیس در امور خاورمیانه و آفریقا روز دوشنبه(دیروز) نشست مجازی برگزار کردند.
این نشست در چارچوب «شراکت استراتژیک بین انگلیس و شورای همکاری خلیج (فارس) » برگزار شد و شرکتکنندگان در آن روابط انگلیس و شورای همکاری، همکاریهای مشترک در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به منظور تحقق منافع مشترک را بررسی کردند.
شرکتکنندگان در این نشست همچنین بر ضرورت تقویت شراکت راهبردی تأکید کردند.
طبق گزارش وبگاه «الخلیج اونلاین»، در این نشست تحولات سیاسی و امنیتی منطقه، تلاشهای بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و پارهای از مسائل منطقهای و بینالمللی دارای اهتمام مشترک از جمله اوضاع یمن، ایران و عراق مورد بررسی قرار گرفت و حاضرین بر ضرورت استمرار هماهنگی برای مقابله با چالشهای امنیتی تأکید کردند.
معاون وزیر خارجه انگلیس در این نشست گفت که دیدگاه ما با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای مقابله با چالشهای منطقه و تروریسم یکی است.
اخیرا دفتر «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس اعلام کرد که به منظور تقویت روابط این کشور با کشورهای حاشیه خلیج فارس «ادوارد لیستر» را به عنوان فرستاده ویژه منطقه تعیین کرده است.
شکایت خانوادههای قربانیان تیراندازی در پایگاه فلوریدا از عربستان
خانواده های قربانیانی که در سال ۲۰۱۹ به ضرب گلوله یک سرباز سعودی در پایگاه نظامی ایالت فلوریدا آمریکا کشته شدند، از عربستان شکایت کردند.
روزنامه القدس العربی نوشت، وکلای مدافع این خانواده ها اعلام کردند، موکلان پرونده معتقدند امکان ندارد که عربستان از تندرو و افراطی بودن محمد الشمرانی، سرباز سعودی مطلع نبوده باشد.
ششم دسامبر ۲۰۱۹ الشمرانی ۲۱ ساله در حال آموزش در یک پایگاه دریایی آمریکایی در شهر پنساکولا به سمت نظامیان آمریکایی، تیراندازی کرد که در پی آن سه تن کشته و هشت تن دیگر زخمی شدند. این افسر سعودی در همین حادثه با تیراندازی پلیس کشته شد.
وکلای مدافع خانواده های قربانیان این حادثه در بیانیهای اعلام کردند، الشمرانی هنگام پیوستن به نیروی هوایی عربستان تحت تحقیقات کامل قرار گرفته و عربستان متوجه شده که او افراطی و آمریکا ستیز است. این احساسات علنا در صفحه توییتر الشمرانی بیان شده است.
در این بیانیه آمده است که الشمرانی پس از پیوستن به ارتش در سال ۲۰۱۵ منظم ایدئولوژی تندروی را در شبکه های اجتماعی تبلیغ می کرد. شهروندان سعودی، اعضای دولت این کشور و اشخاصی در نیروهای هوایی هم این صفحه توییتری را دنبال می کردند و پیام های افراطی را که این سرباز منتشر می کرد، می خوانده و نظر می دادند.
وکلا در بیانیه خود اعلام کردند، الشمرانی با وجود این پیام ها از بین صدها دانشجوی نظامی برای اخذ بورس تحصیلی برای مشارکت در یک دوره آموزشی در آمریکا انتخاب و انتخاب وی به وزارت دفاع عربستان هم ابلاغ شده بود.
وکلا در ادامه گفتند، پادشاه و ولیعهد سعودی هم به قول خود درمورد خانواده های این قربانیان عمل نکردند؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا پس از این حادثه گفته بود، پادشاه و ولیعهد سعودی این خانواده ها را مد نظر خواهند داشت.
در پی این حادثه، عربستان متحد نزدیک واشنگتن این جنایت فجیع را محکوم کرد اما دفتر تحقیقات فدرال "اف بی آی" اعلام کرد، این نظامی سعودی دست کم از سال ۲۰۱۵ تندرو شده و حمله اش نتیجه سال ها برنامه ریزی و آمادگی بوده است.
در آن زمان تشکیلات القاعده در شبه جزیره عربستان مسئولیت این حمله را برعهده گرفت که تا زمان انجام حمله با الشمرانی در ارتباط بود.
پس از این حمله، آمریکا ۲۱ نظامی سعودی در حال آموزش را پس از انجام تحقیقات و آگاهی از این مساله که آنها در شبکه های اجتماعی محتواهای توهین آمیز یا تروریستی یا ضد آمریکایی منتشر می کنند اخراج کرد.
رزمایش بزرگ نیروی دریایی ترکیه در اژه و مدیترانه
منابع خبری غروب دوشنبه به وقت تهران، از برگزاری رزمایش دریایی بزرگ ترکیه در مدیترانه و دریای اژه، دو منطقهای که کشورهای قبرس و یونان از یک سو با ترکیه و از سوی دیگر سالها بابت آن اختلاف دارند، خبر دادند.
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده که رزمایش «میهن آبی ۲۰۲۱» از پنجشنبه هفته جاری برگزار میشود و حدود دو هفته ادامه دارد. وزارت دفاع ترکیه به ترکیب یگانهای شرکت کننده در این رزمایش دریایی بزرگ، هیچ اشاره ای نکرده است.
یونان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی میگویند فعالیتهای حفاری ترکیه در شرق دریای مدیترانه، خارج از حوزه دریایی آنکارا و نقض قوانین حاکمیتی این کشورهاست؛ اما ترکیه معتقد است به دلیل نزدیک بودن این مناطق به ناحیه ترکنشین قبرس شمالی، میتواند در این بخش از دریای مدیترانه فعالیت کند.
مقامهای ارشد یونان از جمله نخست وزیر و وزیردفاع این کشور نسبت به فروش زیردریاییهای آلمان به ترکیه و تقویت بنیه نظامی این کشور ابراز نگرانی کردند. «نیکوس پاناگیوتوپولوس» وزیر دفاع یونان از «آنگرت کرامپ کارنباوئر» وزیر دفاع آلمان خواسته که فروش زیردریایی به ترکیه را به حالت تعلیق درآورد، ولی همتای آلمانی وی این درخواست را رد کرده است.
وزیر دفاع آلمان نیز در این زمینه گفته است: «برنامه ساخت و فروش شش فروند زیردریایی مدل ۲۱۴ به ترکیه متوقف نمیشود یا حتی به تاخیر میافتد، زیرا شرکت "تیسن" موظف به اجرای قراردادهای امضا شده در سال ۲۰۰۲ است.»
«کریاکوس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان نیز در حالی نگران افزایش توان نظامی ترکیه است که این کشور با یکسری توافقها با آلمان از جمله برای تقویت ناوگان زیردریایی و تانکها، در پی بهروزرسانی نیروهای مسلح خود است.
استقبال ارمنستان از گسترش پایگاه های روسیه در خاک خود
وزیر دفاع ارمنستان دوشنبه گفت، از گسترش پایگاه نظامی روسیه در خاک خود و استقرار بیشتر نیروهای روس نزدیک با مرز با جمهوری آذربایجان استقبال می کند.
به نوشته «رویترز»، «واگارشاک هاروطویان» وزیر دفاع ارمنستان در مصاحبهای به خبرگزاری «ریانووستی» گفت: «گسترش و تقویت پایگاه نظامی روسیه در خاک ارمنستان همیشه در دستور کار بوده و ارمنستان همیشه به این موضوع علاقه مند بوده است.»
وزیر دفاع ارمنستان درمورد اینکه آیا برنامههای مشخصی برای این توسعه بالقوه وجود دارد یا خیر، اظهار نظری نکرد. هاروطونیان گفت که وی نیازی به افتتاح رسمی پایگاه نظامی دوم روسیه نمیبیند، اما افزود که دو کشور در حال بررسی استقرار یک واحد نظامی در شرق ارمنستان، نزدیک مرز با جمهوری آذربایجان هستند. وی هدف از اقدام بالقوه و یا مکان دقیق آن را فاش نکرد. وزارت دفاع روسیه تاکنون واکنشی به این مساله نشان نداده است.
نیروهای صلحبان روسی هم اینک در ارمنستان و تحت پیمان دفاعی رسمی با این کشور مستقر هستند. روسیه دارای یک پایگاه نظامی در شهر «گیموری» نزدیک مرز ارمنستان با ترکیه با حدود ۳۰۰۰ نیروی نظامی است. روسیه ماه نوامبر اعلام کرد که حدود ۲۰۰۰ نیرو را به عنوان بخشی از ماموریت حفظ صلح در این کشور مستقر میکند.
این در حالی است که سیاستمداران مخالف دولت ارمنستان، خواستار ایجاد پایگاه دوم روسیه در منطقه «سیونیک جنوبی» هستند. مخالفان ارمنستان که خواستار استعفای «نیکل پاشینیان» نخست وزیر این کشور به دلیل شکست در نبرد با جمهوری آذربایجان هستند، قصد دارند تظاهرات دیگری را علیه وی در هفته جاری برپا کنند.
«ایشخان ساغاتلیان»، هماهنگ کننده جنبش نجات میهن گفت که راهپیمایی در ایروان روزانه برگزار خواهد شد و از پاشینیان خواسته خواهد شد که استعفا دهد. بعد از شکست ارمنستان در جنگ ۴۴ روزه با جمهوری آذربایجان در منطقه قره باغ کوهستانی که با توافق سه جانبه ایروان، باکو و مسکو به آتشبس منجر شد، انتقادها و تظاهرات علیه نخست وزیر ارمنستان بیشتر شده است.
ارمنستان در این جنگ بعد از پیشروی نیروهای آذربایجان، مجبور شد هفت منطقه اشغالی این کشور را در منطقه قرهباغ کوهستانی تخلیه کرده و به مرزهای بینالمللی عقب نشینی کند. مخالفان پاشینیان او را به خیانت و کشتار نیروهای ارمنی در جنگ متهم کرده و خواستار برکناری او از قدرت هستند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.