تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بانکها ۳.۳ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی دولتی خریداری کردند، رشد اقتصادی ضعیف بزرگترین اقتصاد اروپا، ادعای سوآپ سوخت بین ایران و ونزوئلا و کاهش واردات عربستان از ترکیه رکورد زد را در بر دارد.
در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، سرمایه گذاری سیمان تامین (سیتا)، تامین سرمایه امین (امین)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، ملی صنایع مس ایران (فملی)، پالایش نفت تهران (شتران)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.
در هفتهای که گذشت، فعالیتهای مهندسی، تجزیه، تحلیل و آزمایش فنی، سایر واسطهگریهای مالی، محصولات چرمی، کاشی و سرامیک، استخراج نفت و گاز جز اکتشافات، منسوجات، فعالیتهای هنری، سرگرمی و خلاقانه و فلزات اساسی بالاترین درصد بازدهی را داشتند. همچنین نماد مخابرات، سایر حمل و نقل، زراعت و خدمات وابسته، محصولات کاغذی، قند و شکر، چاپ، رایانه، سیمان، آهک و گچ، فعالیت های کمکی به نهادهای مالی واسط، محصولات کامپیوتری، الکتریکی و نوری، کانی غیرفلزی، سرمایهگذاریها،ماشینآلات و تجهیزات، محصولات چوبی، صنایع غذایی به جز قند و شکر، واسطهگریهای مالی و پولی، دستگاه های برقی، وسایل ارتباطی، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، محصولات فلزی، استخراج کانههای فلزی، پیمانکاری صنعتی، استخراج سایر معادن، دارویی، انبوه سازی املاک و مستغلات، بیمه و بازنشستگی، خرده فروشی صنعتی، خودرو و قطعات، لاستیک و پلاستیک، شیمیایی، فنی و مهندسی، بانکها و موسسات اعتباری، استخراج زغال سنگ، فرآوردههای نفتی، چند رشتهای صنعتی، هتل و رستوران و اطلاعات و ارتباطات از جمله نمادهایی بودند که بازدهی منفی در بازار ثبت کردند.
در ادامه کابل البرز (بالبر)، لعابیران (شلعاب)، سیمان غرب (سغرب)، بازرسی مهندسی و صنعتی ایران (خبازرس)، تامین سرمایه امید (امید)، گوشت مرغ ماهان (زماهان)، کاشی سعدی (کسعدی)، شرکت سرمایه گذاری مسکن شمال شرق (ثشرق)، سیمان شمال (سشمال)، شرکت سرمایه گذاری معیار صنعت پارس (معیار)، بیمه پارسیان (پارسیان)، لیزینگ ایرانیان (ولیز)، انرژی آذرآب (فنرژی)، کشت و صنعت جوین (جوین)، مبین وان کیش (اوان)، لیزینگ پارسیان (ولپارس)، گلتاش (شگل)، نیروگاه زاگرس کوثر (بزاگرس)، کاشی سینا (کساوه)، مهندسی و ساختمان صنایع نفت (شساخت)، لیزینگ ایرانیان (وایران)، سیمان فارس نو (سفانو)، داده پردازی ایران (مداران)، کاغذسازی کاوه (چکاوه)، پخش هجرت (هجرت)، بیمه میهن (میهن)، احیاء صنایع خراسان (واحصاء)، شیمی داروپخش (دشیمی)، کشت و دامداری فکا (زفکا)، سیمان آرتا اردبیل (ساربیل)، پگاه آذربایجان (غشاذر)، ملی صنایع مس ایران (فملی)، کف (شکف)، لیزینگ خودرو غدیر (ولغدر)، سیمان ارومیه (ساروم)، زرین معدن آسیا (فرزین)، پگاه خراسان (غشان)، بانک سامان (سامان)، سیمان مازندران (سمازن)، پرداخت الکترونیک سامان کیش (سپ)، ایران مرینوس (نمرینو)، پتروشیمی اصفهان (شصفها) در شمار مثبتترین نمادهای بازار بودند.
رئیس اتاق اصناف ایران با اشاره به افزایش بیرویه قیمت موز در سطح بازار و تاثیر قیمت این محصول بر قیمت و وضعیت سایر میوهها، اظهار کرد: علت افزایش قیمت موز موانعی بود که در واردات موز ایجاد شده بود، اما با پیگیریهای انجام شده سامانه ثبت سفارش، باز و واردات موز در ازای صادرات سیب امکانپذیر شد. به گفته وی، مقرر شد واردکنندگان متقاضی در ازای صادرات سیب، با هدایت و راهبرد اتحادیههای صنفی موزهای وارداتی را در شبکههای رسمی توزیع صنفی و با رعایت قیمت مصوب هر کیلو ۲۵ هزار تومان به مصرف کننده ارائه دهند. به عبارت دیگر واردکنندگان و سایر بخشهای زنجیره باید سود مناسب را رعایت کنند تا محصول با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد. ممبینی همچنین تاکید کرد که اگر فعالان اقتصادی، این محصول را با قیمتی بالاتر از قیمت مصوب به مصرف کننده ارائه دهد، بازرسان باید تشکیل پرونده داده و پرونده را به سازمان تعزیرات ارسال کنند. در مقابل، طی هماهنگیهای انجام شده، سازمان تعزیرات حکومتی نیز تسریع در رسیدگی به این دست از پروندهها را در دستور کار خود قرار داده است. /ایسنا
به نقل از بانک مرکزی: پیرو اطلاعیه روز شنبه دوم اسفندماه ۱۳۹۹ مبنی بر برگزاری حراج خرید مدتدار اوراق بدهی دولتی در عملیات بازار باز، پنج بانک و مؤسسه اعتباری در مهلت تعیین شده سفارش فروش اوراق بدهی دولتی در قالب توافق بازخرید (ریپو) را در مجموع به ارزش ۷۵ هزار میلیارد ریال از طریق سامانه بازار بینبانکی به بانک مرکزی ارسال کردند.
با توجه به پیشبینی بانک مرکزی از وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی، موضع پولی بانک مرکزی در این هفته ثبات نقدینگی بود. از این رو، بانک مرکزی با تزریق ۳۳.۵ هزار میلیارد ریال نقدینگی در قالب توافق بازخرید با سررسید ۵ روزه با حداقل نرخ ۱۹.۸۱ درصد به بانکهای متقاضی موافقت کرد. معاملات مربوط به این عملیات و معاملات مربوط به سررسید توافق بازخرید ۱۶ روز قبل به ارزش ۳۵.۸ هزار میلیارد ریال توسط کارگزاری بانک مرکزی در روز چهارشنبه ششم اسفندماه انجام شد.
به نقل از آسوشیتدپرس: مرکز آمار آلمان در گزارشی اعلام کرد بزرگترین اقتصاد اروپا در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ به میزان ۰.۳ درصد بزرگ شده که این رشد، دومین رشد متوالی مثبت فصلی این کشور محسوب می شود. همچنین در مقایسه با رشد مشابه فصل قبل نیز رشد اقتصادی ۸.۲ درصد کمتر شده است. در بین بخش های مختلف، تشکیل سرمایه ثابت با ۸.۳ درصد بیشترین نقش را در ثبت این رشد داشته است و پس از آن نیز سرمایه گذاری ثابت با ۱.۳ درصد قرار دارند. بدترین عملکرد هم مربوط به مخارج خانوار با منفی ۳.۳ درصد بوده است. مخارج دولتی نیز کاهش ۰.۵ درصدی داشته است.
دولت آلمان تاکنون برای حمایت از بخش های مختلف اقتصاد این کشور ده ها میلیارد یورو نقدیندگی به بازارها تزریق کرده و نرخ های مالیاتی را نیز کاهش داده است. بنا بر پیش بینی صورت گرفته توسط دولت، اقتصاد آلمان امسال ۳.۰ درصد رشد خواهد کرد که این میزان ۱.۴ درصد کمتر از چیزی است که قبلا برآورد شده بود. دلیل اصلی این کاهش، باقی ماندن پیامدهای کرونا و تداوم محدودیت های رفت و آمدی و کسب و کار است.
اقتصاد آلمان سال ۲۰۲۰ را با رشد منفی ۵درصدی به پایان رساند که هرچند بهتر از عملکرد سال ۲۰۰۹ با رشد منفی ۵.۷ درصد است، یکی از بدترین عملکردهای اقتصاد این کشور در تاریخ معاصر محسوب می شود. پیتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان با دشوار خواندن شرایط کنونی گفته است انتظار ندارد تا پیش از سال ۲۰۲۲ اقتصاد آلمان به شرایط قبل از بحران کرونا بازگردد. متوسط رشد اقتصادی آلمان در بازه زمانی ۱۹۷۱ تا ۲۰۲۰ معادل ۱.۷۲ درصد بوده که بالاترین رقم ثبت شده مربوط به رشد ۸.۵ درصدی سه ماهه سوم سال ۲۰۲۰ و کمترین رشد نیز رشد منفی ۱۰.۲ درصدی سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ بوده است.
راشا تودی نوشته است: دو کشور ایران و ونزوئلا راهکاری برای کمک به یکدیگر برای دور ماندن شرکتهای کشتیرانی از مزاحمتهای تحریمی آمریکا در ارتباط با مبادله کالا پیدا کردهاند. خبرگزاری راشاتودی به نقل از رویترز مدعی شد، ونزوئلا سوخت هواپیما به ایران را در همان تانکرهایی که ایران بنزین و قطعات مورد نیاز برای پالایشگاههای ونزوئلا می فرستد، ارسال میکند. ونزوئلا به دلیل زمینگیر شدن بسیاری از هواپیماهایش و کم شدن پروازها به دلیل شیوع ویروس کرونا، سوخت اضافی دارد که اینها را به ایران میفرستد و البته ایران هم در مقابل آن بنزین به این کشور انتقال میدهد. این گزارش مینویسد: هیچ کدام از این دو کشور به جزئیات سوآپ سوختی بین دو کشور اشارهای نکردهاند. /فارس
بررسی بازار ارز در هفتهای که گذشت نشان از افت نسبی دلار آمریکا از کانال بیست و پنج هزار تومانی به کانال پایینتر در صرافیهای بانکی و مجاز حکایت دارد. به گونهای که هر اسکناس دلار آمریکا در این صرافی ها، از نرخ ۲۵۱۷۰ تومان در پایان هفته قبل به رقم ۲۴۸۱۲ تومان در پایان معاملات روز چهارشنبه (ششم اسفندماه رسید) رسید. به عبارت دیگر، در شش روز نخست از آخرین ماه سال، نرخ دلار نسبت به پایان بهمن ماه، با کاهش همراه شده است.
به نقل از راشاتودی: بر اساس پیش بینیها و تحلیلهای «بانک آمریکا» قیمت نفت خام طی سالهای آینده به بشکهای ۱۰۰ دلار میرسد که بیشترین قیمتی است که نفت خام از سال ۲۰۱۴ تاکنون ندیده است.
در این میان تنها «بانک آمریکا» نیست که پیش بینیهای مثبتی نسبت به افزایش قیمت نفت در جهان دارد، بلکه «سوکار» بزرگترین مرکز تجارت انرژی دنیا در آذربایجان امکان افزایش قیمت نفت خام را رد نمیکند و معتقد است، نفت برنت به ۸۰ دلار در هر بشکه در پایان سال جاری خواهد رسید و در فاصله ۱۸ تا ۲۴ ماه آینده ۱۰۰ دلار در هر بشکه را خواهد دید.
اوایل این هفته گلدمن ساچز نیز پیش بینی خود از قیمت نفت را ۱۰ دلار افزایش داد و معتقد بود، روند رو به افزایش تقاضای طلای سیاه میتواند دوره بحران تقاضای زمان کرونا را بهبود بخشد. ساچز پیش بینی کرد که قیمت نفت برنت در سه ماهه بعد به ۷۰ دلار و در سه ماه سوم سال به ۷۵ دلار برسد. آخرین باری که جهان قیمت نفت ۱۰۰ دلاری بود، سال ۲۰۱۴ و قبل از ریزش شدید قیمتها با افزایش عرضه زیاد بود و منجر به این شد که کشورهای موسوم به اوپک پلاس طرح کاهش تولید نفت را اجرایی کنند.
آمار رسمی منتشره نشان داد بدنبال بایکوت غیررسمی محصولات ترکیه توسط بازرگانان و فروشندگان سعودی، ارزش واردات عربستان سعودی از ترکیه در دسامبر به پایینترین حد در حدود یک سال گذشته رسید.
طبق اعلام سازمان کل آمار عربستان سعودی، واردات از ترکیه در دسامبر به ۵۹.۶ میلیون ریال معادل ۱۳.۵ میلیون دلار بالغ شد که در مقایسه با ۱۸۲.۲ میلیون ریال در نوامبر ۲۰۲۰ و ۱.۰۶ میلیارد ریال در دسامبر سال ۲۰۱۹ کاهش داشت. ارزش واردات عربستان از ترکیه در دسامبر پایینترین میزان در یک سال گذشته بود. آمار نشان داد ترکیه از نظر میزان واردات به عربستان سعودی از رتبه یازدهم در دسامبر سال ۲۰۱۹ به رتبه پنجاه و هشتم در دسامبر سال ۲۰۲۰ نزول کرد. کاهش ارزش واردات ترکیه از سپتامبر تشدید شد.
طبق اعلام اتحادیه صادرکنندگان ترکیه، عربستان سعودی در نوامبر واردات گوشت، تخم مرغ و سایر محصولات از ترکیه را رسما متوقف کرد. با این حال عربستان سعودی اعلام کرد، مقامات این کشور هیچ گونه محدودیتی علیه کالاهای ترکیه ای اعمال نکرده اند. ارزش واردات عربستان سعودی در دسامبر در مجموع ۱۲ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹ کاهش داشت که ناشی از کاهش واردات خودرو و تجهیزات حمل و نقل مرتبط به میزان حدود یک چهارم و کاهش یک پنجمی واردات محصولات دیگر بود. بر اساس گزارش رویترز، چین در دسامبر با صادراتی به ارزش ۹ میلیارد ریال به عربستان سعودی، در جایگاه نخست قرار گرفت و پس از آن آمریکا و امارات متحده عربی قرار گرفتند.