به گزارش تابناک به نقل از ایرنا میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی مستقر در وین امروز (پنجشنبه) در نشست شورای حکام گفت: دبیرخانه آژانس بین المللی انرژی اتمی باید جزییات حساس کمتری را درباره ایران در گزارش خود قید کند تا اینکه در صورت درز در رسانه ها، مورد سوء استفاده قرار نگیرد.
اولیانوف خاطرنشان کرد که روسیه از تمایل برخی اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برای انتشار گزارش مدیر کل آژانس درباره بکارگیری توافقنامه پادمانهای آژانس در ایران اطلاع دارد و همواره خواهان شفاف سازی است، اما در این مورد معین وضعیت عجیبی بروز میکند.
وی ادامه داد: ازجمله شورای حکام تصمیم به علنی کردن سندی میگیرد که از مدتها پیش در عرصه عمومی قرار دارد که میتوان آن را مجوزی برای تصدیق و تایید اسناد درز شده حساب کرد که شورای حکام را در وضع تحقیر آمیز قرار میدهد.
به گفته اولیانوف، گزارشهای مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بلافاصله پس از قرار دادن آنها در پورتال اینترنتی محافظت شده شورای حکام در رسانهها درز میکند و این اقدام بطور مرتب صورت میگیرد.
نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی مستقر در وین گفت: در طول ۱۰ سال اخیر هیات روسی بارها موضوع غیرقابل قبول بودن درز اطلاعات گزارش را که باید مطابق با اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی و توافقنامههای دولتی پادمانها محافظت شود را مطرح کرده است.
ایران و آژانس راه حل خواهند یافت
اولیانوف در ادامه سخنان خود در نشست شورای حکام گفت: ما اطمینان داریم که ایران و دبیرخانه اژانس بین المللی انرژی اتمی راه حلی برای روشن شدن جوانب مساله دار آثار مواد هستهای در برخی مراکز ایران خواهند یافت.
نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی مستقر در وین گفت: طرف روسی بدقت گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره بکارگیری توافقنامه پادمانها را در رابطه با قرارداد عدم انتشار سلاح هستهای در ایران مطالعه کرده و به این نتیجه رسیده است که در شرایط کنونی وضعیت در هر مساله اشاره شده در این سند متفاوت است.
وی ادامه داد: روسیه مهم میداند که دبیرخانه آژانس و ایران همکاری برای روشن شدن منشاء آثار یافت شده در سایتهای ۳ و ۴ در ایران در اوایل سال جاری را آغاز کنند تا آنجا که اطلاع داریم اقدامات مشترک نزدیک به یک ماه پیش شروع شده است.
ایران مسالهای برای پنهان کردن در سایتهای هستهای ندارد
نماینده دائمی روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره همکاری ایران و آژانس برای روشن شدن منشاء مواد هستهای در برخی سایتهای هستهای ایران گفت: این اقدامات در شیوع عادی برای بکارگیری توافقنامه پادمانها میگنجد.
وی ادامه داد: بر این باوریم که اقدام ایران برای تامین دسترسی به این سایتها حاکی از آن است که تهران هیچ مسالهای را برای پنهان کردن ندارد.
اولیانوف گفت: وضعیت در مورد روشن شدن آثار و منشاء مواد یافت شده در سایت شماره ۱ اندکی متفاوت است و همکاری در این عرصه بطول میانجامد هرچند که ایران به بخشی از سوالهای دبیرخانه آژانس در این مورد پاسخ داده است که رافائل گروسی مدیر کل آژانس در گزارش قبلی خود به این مورد اشاره کرد.
وی افزود: علاوه بر آن تهران از همکاری صرف نظر نمیکند و به پاسخ دادن به سوالات آژانس ادامه میدهد. باید به این واقعیت توجه مرد که با توجه به تاریخ طولانی سپری شده، روشن شدن علت بروز این آثار مواد هستهای کار آسانی نیست.
اولیانوف خاطرنشان کرد: ما اطمینان داریم که مسائل باقی مانده در همکاری کامل ایران و آژانس برطرف میشود و راه حل حتما یافت میشود و مسکو از تلاشهای مدیرکل آژانس در این زمینهها حمایت میکند.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه آغاز به کار کرد. این شورا تشکیلات تصمیم گیرنده در آژانس بین المللی انرژی اتمی است که هر سال چند نشست برای تصمیم گیری در مورد مسائل مهم این سازمان برگزار میکند.
ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز و اعلام کرد که در صورت لغو تحریمها و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرفهای این توافق، تدابیر جبرانی در برجام برگشت پذیر خواهد بود.
پنجم اسفند ماه گذشته ایران در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» نظارتهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.
برخی رسانهها گزارش دادند که آمریکا و سه کشور اروپایی باقیمانده در برجام قصد دارند تا پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کنند که در آن از ایران به دلیل توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام انتقاد شده است.
در همین پیوند سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه امروز اعلام کرد: با تلاشهای فشرده دیپلماتیک در تهران، وین و پایتختهای همه اعضای شورای حکام و به ویژه سه کشور اروپایی، و همچنین همراهی چین و روسیه، طرح قطعنامه منتفی شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: تحول امروز میتواند مسیر دیپلماسی را که ایران و آژانس باز کرده اند، حفظ نموده و زمینه را برای اجرای کامل تعهدات از سوی تمامی طرفهای برجامی فراهم آورد.