کمیسیون ماده صد قانون شهرداری، مرجع رسیدگی به تخلفات ساختمانی مالکان است و از جمله دغدغههای سازندگان و مالکان ساختمانها، مشکلات حقوقی و موانع احتمالی است که در حین ساختوساز از سوی شهرداری حادث میشود.
به گزارش «تابناک»؛ از دیرباز یکی از اساسیترین دغدغههای سازندگان و مالکان ساختمانها هنگام احداث بنا، مشکلات حقوقی و موانع احتمالی است که در حین ساختوساز از طرف شهرداری حادث میشود. شهرداری به عنوان مجری قانون، مسئولیت نظارت دقیق بر نحوه ساختوساز و انطباق احداث بنا با ضوابط شهرسازی و قوانین مخصوص را دارد و از آنجایی که در مواردی، مالکان مرتکب تخلفاتی در هنگام ساخت بنا میشوند ـ که همان مغایرت بنای احداثی با ضوابط شهرسازی در کل بنا یا قسمتی از آن است ـ دغدغه ایجاد مانع توسط شهرداری به طرق مختلف ـ که مهمترین آن تخریب بنای احداث شده است ـ در ذهن این سازندگان بنا پررنگتر میشود.
هدف از طرح این موضوع، آن است که موضوع تخلفات ساختمانی که منجر به اعطای مجوز تخریب به شهرداری میشود را اندکی شفافتر کرده و متعاقبا مختصر راهکارهای جلوگیری از تخریب و نیز این موضوع که در چه بناهایی از راهکارهای عنوان شده میتوان استفاده کرد، تشریح کنیم.
مریم حیدری، وکیل پایهیک دادگستری اظهار می دارد: مرجع رسیدگی به تخلفات ساختمانی مالکان، بدوا کمیسیون ماده صد قانون شهرداری است. کمیسیون مزبور طبق ماده صد قانون شهرداری تشکیل شده است و بر اساس نوع تخلفات ساختمانی، آرای متفاوتی از جمله تخریب، جریمه و تعطیلی و در مواردی مانند عدم تامین پارکینگ، در صورتی که امکان تامین پارکینگ وجود داشته باشد، رای به اصلاح و تامین پارکینگ صادر میکند.
وفق ماده صد قانون شهرداری، مالکان اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید پیش از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و آغاز احداث ساختمان، از شهرداری پروانه بگیرند و شهرداری میتواند از عملیات ساختمانی ساختمانهای بدون پروانه یا مخالف پروانه جلوگیری کند.
لازم به توضیح است، هرگاه بنای احداثشده محصور بوده و محل سکونت افراد باشد، اقدام شهرداری به جلوگیری از ساختوساز باید با اخذ مجوز ورود، از مراجع قضایی بوده و حریم افراد باید مورد احترام تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی ولو مجریان قانون باشد و عدم رعایت حریم خصوصی اشخاص، محملی برای شکایت به نام «ورود به عنف» علیه مرجع تخطیکننده است.
همچنین تخریب مستحدثات قبل از اعلام نظر کمیسیون ماده صد قانون شهرداری غیرقانونی است و جرم محسوب میشود. بدیهی است آگاهی تمامی اشخاص از حقوق و وظایفشان، راهکاری اساسی جهت جلوگیری از بروز تخلفات و جرایم است.
کمیسیون ماده صد قانون شهرداری در خصوص تخلفات در احداث بنای مسکونی در جایی که بنای اضافی مخالف مفاد پروانه یا بنایی بدون پروانه ساختمانی احداث شده باشد، دو نوع رای ممکن است صادر کند که شامل رای بر اخذ جریمه و رای بر تخریب بنای اضافی است. آنچه در تبصرههای یک و ۲ ماده صد قانون شهرداری مورد توجه قرار گرفته، نخست احراز ضرورت قلع بنا و دوم مغایرت بنای احداثشده با اصول و ضوابط شهرسازی و فنی و بهداشتی است. به این معنا که چنانچه بنای احداثی مغایر با اصول سهگانه مزبور بوده و قلع بنا ضرورت داشته باشد، رای بر تخریب و در غیر این صورت رای بر اخذ جریمه مطابق تبصرههای ماده صد قانون شهرداری صادر میشود.
البته در مواردی نیز رای بر اخذ جریمه صادر میشود اما به دلیل خودداری مالک از پرداخت جریمه، شهرداری مجددا پرونده را به همان کمیسیون ارجاع کرده و در اینجا رای بر تخریب بنا صادر خواهد شد.آنچه در اکثر آرای صادره از کمیسیون ماده صد قانون شهرداری مشاهده میشود، ابتدا صدور رای بر تخریب بنای احداثی بدون توجه به انطباق یا عدم انطباق بنای احداث شده با اصول سهگانه فنی، بهداشتی و شهرسازی است و البته مالکان این املاک باید در این موارد با مراجعه به دیوان عدالت اداری، نسبت به درخواست نقض رای صادره و به تبع آن ارجاع موضوع به کمیسیون همعرض ماده صد قانون شهرداری اقدام کنند و رای قطعی صادره از دیوان عدالت اداری تکلیف این قبیل بناها و تخلفات ساختمانی را روشن میکند.