بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: شلیک به خودروی سفارت ایران در کابل، شرط وزیرخارجه آمریکا برای آزادی پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی، جزئیات جدید از توافق ایران و آژانس، افزایش احتمال دیدار بن سلمان و نتانیاهو در ابوظبی و نامه رئیس جمهور چین به بشار اسد از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند.
خودروی سفارت ایران در کابل هدف تیراندازی افراد ناشناس قرار گرفت.
یک منبع امنیتی به طلوعنیوز گفت که یک خودروی مربوط به سفارت ایران شب گذشته (20 اسفند) در کابل آماج تیر اندازی قرار گرفت. این منبع افزود که در این تیراندازی یک تن زخمی شده و به بیمارستان انتقال یافتهاست.
به گفتۀ این منبع، مهاجمان در یک خودروی کرولای قرمز رنگ در مکروریان چهارم حوزه نهم امنیتی پلیس بر خودروی مربوط به سفارت ایران تیراندازی کردند و سپس از منطقه فرار نمودند.
در همین حال، سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل خصوص حادثه حمله به خودروی شخصی یکی از همکاران بخش کنسولی این نمایندگی بیانیهای را صادر کرد.
در این بیانیه آمده است که عصر روز چهارشنبه 20/ 12/ 1399 یکی از همکاران بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل که با خودرو شخصی جهت خرید مایحتاج به سطح شهر کابل رفته بود، مورد حمله سارقان مسلح که قصد ربایش خودروی او را داشتند، قرار گرفت.
این بیانیه میافزاید که در این حادثه همکار سفارت، با هدف مقاومت در مقابل خواست سارقان اقدام به تلاش برای خروج از صحنه نمود که در پی آن سارقان مسلح، مبادرت به تیراندازی به خودروی وی نمودند که خوشبختانه در این تیراندازی، وی آسیب جدی ندیده و اکنون در سلامت به سر میبرد.
در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی ایران تاکید کردهاند این آمریکا بوده که توافق هستهای را ترک کرده و اکنون نیز آنها باید ابتدا به برجام بازگردند، دولت واشنگتن مجدداََ زیادهخواهیها درباره ایران را تکرار کرد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده بامداد پنجشنبه، بار دیگر از تهران خواست که ابتدا به توافق هستهای پایبند شود و گفت: «اگر ایران به تعهداتش بازگردد، ما هم همان کار را میکنیم».
به نوشته کانال شبکه «الجزیره»، بلینکن همچنین گسترش برجام به دیگر موضوعات را نیز تکرار کرد: «ما از آن (بازگشت به برجام) برای ساختن توافقی طولانیتر و قویتر استفاده میکنیم».
وی با ابراز تأسف از پاسخ منفی ایران برای حضور در نشست غیررسمی گروه ۵+۱ در اروپا برای بررسی بازگشت به برجام، مدعی شد: «بهنظرم، اکنون توپ در زمین ایران است و باید دید که آنها چقدر [برای بازگشت به برجام] جدی هستند».
وزیر خارجه آمریکا ضمن اشاره به خروج دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق این کشور از توافق هستهای، افزود: «زمانی که ما از توافق خارج شدیم، ایرانیها هم از آن عقبنشینی کردند، اما هدف ما این است که ایران را [به پایبندی] به توافق بازگردانیم».
به نوشته خبرگزاری «یونهاپ»، بلینکن همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به موضوع اموال بلوکهشده ایران در کره جنوبی پرداخته و مدعی شد تا زمانی که ایران به توافق هستهای بازنگردد، این پولها آزاد نمیشوند.
چندی پیش، اتاق بازرگانی ایران رقم این پول که در دو بانک کره جنوبی نگهداری میشوند را ۸ میلیارد و ۵۰۰ هزار دلار اعلام کرده بود. مقامهای ایران پیشتر گفتهاند سئول علاوه بر خودداری از آزادسازی این منابع مالی بابت نگهداری آنها پول هم مطالبه کرده است.
پیشتر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه سئول یک متحد نزدیک برای طرحهای تحریمی واشنگتن است، تصریح کرد: «ما در حال انجام مباحثاتی با کره جنوبی هستیم. میدانم که وزارت خارجه آنها در این باره بیانیهای صادر و تصریح کرده که اموال بلوکهشده ایران در کره جنوبی فقط بعد از مشورت با ایالات متحده آزاد میشوند. کره جنوبی نقش مهمی در اجرای تحریمها دارد، نه فقط علیه ایران بلکه علیه کره شمالی».
دولت «جو بایدن» گفته قصد دارد آمریکا را به توافق هستهای برجام که «دونالد ترامپ» اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از آن خارج شد بازگرداند. واشنگتن از سوی دیگر شرط بازگشت به برجام را عقبنشینی ایران از اقدامات جبرانیای عنوان کرده که تهران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن وعدههای طرفهای اروپایی در دستور کار قرار داده است.
ایران اخیراً از روز پنج اسفندماه اعلام کرد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند. اقدام ایران در راستای اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایران است که شریکان ایران در برجام را به لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام ملزم میکند.
جزئیات جدید از توافق ایران و آژانس
«کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی در وین، در گفت و گو با خبرنگاران ابعاد ضمیمه فنی بیانیه مشترک اخیر ایران و آژانس که سوم اسفند ماه و در پی سفر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس به تهران مورد توافق قرار گرفت را تشریح کرد.
نماینده دائم کشورمان گفت: همانگونه که در بند دو این تفاهم آمده است، آژانس به فعالیت های ضروری راستی آزمایی و نظارت خود برای مدت تا سه ماه طبق فهرست فنی پیوست این تفاهم ادامه خواهد داد.
وی افزود: این ضمیمه، کمتر از یک صفحه و نیم است و محتوای آن (بدون ذکر نام تأسیسات هستهای به دلیل محرمانگی) به شرح زیر می باشد:
ایران برای مدت تا سه ماه اجازه خواهد داد تا دوربین های نصب شده در هشت تاسیسات یا ساختمان به منظور ضبط دادهها در محل خود حفظ شده و به کار خود ادامه دهند.
- دوربین های نصب شده در راستای فعالیت پادمانی در تأسیسات اظهار شده نیز در محل خود حفظ شده و به کار خود ادامه می دهند.
- ایران برای مدت تا سه ماه سوابق کامل برخی فعالیت ها مانند کیک زرد، آب سنگین و ماشین ها را حفظ خواهد کرد.
- داده ها و سوابق مزبور در این دوره سه ماهه در صورتی و زمانی به آژانس ارائه میشود که ایران تصمیم بگیرد اجرای تعهدات مرتبط هسته ای خود تحت برجام را در همین دوره از سربگیرد که طبیعتا بعد از رفع کامل تحریم هاست. در غیر این صورت، تمامی این اطلاعات در پایان ماه سوم حذف و پاک خواهند شد.
- ایران در این دوره سه ماهه، بروزرسانی اظهارنامه های پروتکل الحاقی را ارائه نخواهد کرد، مگر زمانی که تصمیم بگیرد اجرای تعهدات مرتبط هسته ای خود تحت برجام را در همین دوره از سربگیرد که طبیعتا بعد از رفع کامل تحریم هاست.
غریب آبادی در ادامه افزود: اینکه مدیرکل آژانس بعد از برگشت، چه گفت مهم نیست، مهم این است بدانیم که هیچ اقدامی برخلاف مصوبه مجلس شورای اسلامی صورت نگرفته است.
وی اینکه آژانس همین اقدامات (ذخیره سازی داده ها بدون دسترسی آژانس به آنها مگر لغو تمامی تحریم ها در طول سه ماه) را به منزله تداوم فعالیت های ضروری راستی آزمایی و نظارت خود دیده، در حالی که تمامی اقدامات داوطلبانه و شفاف ساز از جمله پروتکل الحاقی از ۵ اسفندماه متوقف شدند، یک دستاورد مذاکراتی خواند.
نماینده دائم ایران در آژانس در مورد علت ذکر سه ماه نیز با رد هرگونه گمانه زمانی در مورد ارتباط این موضوع با مباحث داخلی، گفت: این تاریخ به پیشنهاد آژانس در متن قید شد، چرا که اجلاس های شورای حکام هر سه ماه یک بار برگزار می شود و مدیرکل نیز به شورا از روند تحولات گزارش می دهد.
این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: پیشنهاد ما دو ماه بود که بعد از بحث و بررسی و برخی نکات فنی بر دوره زمانی سه ماهه تفاهم شد.
آنچه که تحت پروتکل الحاقی انجام می شود دسترسی تکمیلی است
غریب آبادی همچنین با اشاره به اینکه برخی ها به نقل از مدیرکل بعد از برگشت از تهران گفتند که بازرسی های سرزده همچنان ادامه خواهد یافت و این را به منزله نقض قانون مجلس تلقی کردند، نیز ضمن تاکید بر پرهیز از گمانه زنی در مورد موضوعاتی که ابعاد حقوقی و فنی دارد، گفت: بازرسی سرزده و همچنین بازرسی ویژه دو نوع بازرسی تحت تعهدات پادمانی هستند، آنچه که تحت پروتکل الحاقی انجام می شود دسترسی تکمیلی است.
بعد از انتشار اخباری مبنی بر احتمال دیدار «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در جریان سفر به ابوظبی، اکنون منابع اماراتی از آمادگی بنسلمان برای این دیدار خبر میدهند.
به نوشته روزنامه «جروزالمپست»، منابع مطلع اماراتی بامداد پنجشنبه (به وقت تهران) گفتند که ولیعهد سعودی آماده است تا با نخستوزیر اسرائیل در ابوظبی دیدار کند.
بر اساس این گزارش، نتانیاهو و تیم او نیز در حال انجام مذاکراتی با کشورهای امارات عربی متحده و عربستان سعودی هستند تا دیدار با بنسلمان در ابوظبی را محقق کنند.
منابع مذکور به جروزالمپست گفتند که انتخابات سراسری پیش رو در فلسطین اشغالی، یکی از دلایل سفر نتانیاهو به ابوظبی است اما سران امارات نیز تصمیم گرفتهاند که فارغ از زمان سفر، از او استقبال کنند.
نتانیاهو قرار است روز پنجشنبه بهصورت رسمی و برای اولین بار به امارات عربی متحده سفر کند. گفته میشود او با یک هواپیمای شخصی به ابوظبی میرود و دیدارهایش را در فرودگاه انجام خواهد داد.
به نوشته جروزالمپست، سفر نخستوزیر اسرائیل به امارات بسیار کوتاه خواهد بود و فقط چند ساعت در ابوظبی توقف میکند. نتانیاهو سپس به فلسطین اشغالی باز میگردد تا شامگاه پنجشنبه با نخستوزیران کشورهای مجارستان و جمهوری چک دیدار داشته باشد.
پیشتر، خبرنگار نشریه عبریزبان «واللا نیوز» در صفحه توئیتر خود به نقل از مسئولان عالیرتبه عربی نوشت، نتانیاهو در سفر به امارات با «محمد بنزائد آل نهیان» ولیعهد ابوظبی دیدار میکند.
رئیس جمهور چین پس از ابتلای «بشار اسد» رئیس جمهور روسیه و همسرش به ویروس کرونا، نامه ای را به بشار اسد ارسال کرد.
بر اساس این گزارش، «شی جینپینگ» در این نامه برای بشار اسد و همسرش آرزوی بهبودی کرده است.
شی جینپینگ در این نامه افزود که دولت چین و مردمش از تلاش های دولت سوریه برای مبارزه با کرونا حمایت می کنند.
وی همچنین عنوان کرد که تحت رهبری اسد مردم سوریه می توانند کرونا را شکست دهند.