طرح الکترونیکی کردن دفترچه بیمه و حذف دفترچههای کاغذی به تازگی در دستور کار وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهای قرار گرفته است. طرحی که میتواند منشا و سرآغاز اتفاقات مهم و مثبتی در کشور باشد.
در همین رابطه خبرنگار تابناک اقتصادی با دکتر شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به گفتگو پرداخت.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ابتدای صحبتهایش گفت: «الان هم بیمه سلامت ایرانیان، هم بیمه تأمین اجتماعی این را شروع کردهاند. در ابتدای کار ممکن است مشکلاتی به وجود بیاید. طبیعتا کارهای بزرگ در هنگام شروع مشکلاتی بههمراه دارد. برخی از این مشکلات به زیرساختها بر میگردد. بالاخره همه مراکز ارائه دهنده خدمات یعنی چه مطب پزشکها، چه مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستانها باید سیستمهای آماده داشته باشند و هم داروخانهها باید این سیستمها را آماده کنند. که وقتی فرد مراجعه میکند وقتی که شناسه ملی او را بزنند به راحتی بتوانند اطلاعات را بگیرند.»
شهریاری در ادامه گفت: «در تمام دنیا بههمین صورت است. این طور وجود ندارد که دفترچه کاغذی دست افراد باشد. کلی منابع مالی و پول صرف تهیه دفترچهها بشود بعد چه قدر از آنها استفاده بشود، چه قدر داروهای غیر ضرور در آنها نوشته بشود.»
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس پیرامون ارتباط نسخه نویسی الکترونیک و پیشگیری از تخلفات و ارتباطهای مالی نامشروع بین پزشکان و داروخانهها و آزمایشگاهها، افزود: «این طرح برای جلوگیری از چنین زدوبندهایی خیلی تأثیرگذار است. چون به راحتی میشود رصد کرد تعداد نسخههایی که پزشک مینویسد. آزمایشها، رادیوگرافیها و اینها همه به راحتی قابل استناد است. شما ببینید خیلی از مراکز، بیمارستانها مخصوصاً یک نفر از نشسته است که فقط تطبیق بدهد که این کسی که میخواهد استفاده خدمات را بگیرد صاحب دفترچه هست یا نیست. آن موقع افراد با شناسه ملی میآیند و خیلی تسهیل میشود.»
وی با توجه به بیماری فراگیر کرونا افزود: «قطعاً بالاخره چون دفترچهها دست به دست میشود امکان آلودگی هم هست. بالاخره آلودگیها ممکن است از دفترچهها انتقال پیدا کند.»
شهریاری با توجه به اثرات راهاندازی طرح نسخه الکترونیک در طرحهای آتی نظام سلامت، گفت: «در نظام سلامت قرار است که سیستم ارجاع، پزشک خانواده و طرحهای دیگری راهاندازی، اجرایی و عملیاتی شود. قطعا حذف دفترچههای کاغذی کمک کننده این راه است.»
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس پیرامون اشکلات موجود در پیاده سازی طرح نسخه الکترونیک گفت: «در حال حاضر مردم چالشهایی با این طرح دارند. مواردی مانند تأخیر در سیستم و مشکلاتی از این قبیل که این بیشتر ارتباط پیدا میکند به بعضی از همکاران ما، برای مثال برخی از پزشکان مقاومت میکنند، بعضی مواقع داروخانهها ممکن است مقاومت کنند. برای مقابله با این اتفاقات بازم است که به بیماران مشاورههای لازم داده شود تا مردم از حقوق قانونی خود مطلع باشند. ولی در نهایت در صورت همکاری نکردن با این طرح، باید قراردادها را چه با داروخانه، چه با پزشک لغو کنند.»
وی افزود: «یکی دیگر از محاسن این طرح این است که تعداد بیمارانی که پزشکان ویزیت میکنند، قابل تشخیص خواهد شد. یک پزشک متخصص حداکثر تعداد مشخصی بیمار در ساعت میتواند ببیند. حالا میشود بررسی کرد که بالاخره بیمار پزشک را دیده است یا پزشک بیمار را دیده است. بعضی مواقع مشاهده میشود که یک پزشکی دهها بیمار را در یک زمان کوتاهی ویزیت میکند.»
شهریاری با اشاره به معضل کمبود پزشک گفت: «البته بعضی مواقع هم همکاران ما مجبور میشوند. به خاطر این که تعداد بیماران خیلی زیاد است و تعداد پزشک متخصص، مخصوصاً در شهرستانها کم است و مجبور میشوند که بیماران بیشتری از حد مشخص شده در ساعت را ببینند.»
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت: « با الکترونیکی کردن دفترچه بیمهها بالاخره عملکردها شفافسازی میشود. هم تعداد ویزیت همکاران پزشک، هم داروهایی که در نسخهها مینویسند. وقتیکه بیماریهای فرد بیمار مشخص باشد، داروهای او هم مشخص خواهد شد. متاسفانه بعضی مواقع داروها از سیستم داروخانهها خارج میشود و به دست مصرف کننده واقعی آن هم نمیرسد، با این سیستم اینها همه قابل کنترل و بررسی است.»